May
5

 

История на Банкя:

Банкя е град в Област София, Западна България. Той е трети по големина в областта след София и Нови Искър. Намира се до столицата София и е в близост до столичния ж.к. Люлин и град Божурище. Той е известен балнеолечебен център. Град Банкя е административен център на район Банкя на Столична община, който включва също и близките села Иваняне и Клисура. Курортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Район “Банкя” има граници: границата между квартал „Филиповци” и с. Иваняне, землищната граница между селата Мало Бучино и Иваняне и квартал „Градоман”, границата със Софийска област и включва гр. Банкя, селата Клисура и Иваняне и кварталите „Градоман”, „Михайлово” и „Вердикал”. Общата площ на района обхваща 56,25 км² /56 255 дка/, от които 11 580 дка. заселена и транспортна, 6 565дка. горска площ, 2 5 860 дка. Ниви и 12 250 дка. ливади.

Уютните хотели и ресторанти, паметниците на културата, храмовете, тенис-комплексът, националният хиподрум, минералният плаж, близостта до Люлин планина, десетките културни прояви, организирани по време на традиционните празници „Горешляци“ на минералната вода предизвикват интереса на многобройните гости на града. През 1969 село Банкя е обявено за град, а през 1979 е обособен, заедно с прилежащите села, като район на София.

Банкя се намира на около 17 км западно от столицата София. Разположен е в подножието на Люлин планина, на брега на река Банкя. Средната надморска височина е между 630 и 750 м. Със столицата го свързват две шосета — отклонението на Мильово ханче по пътя за Сърбия и пътят покрай кв. Филиповци. Градът е част от националната железопътна мрежа с електрифицирана линия. Град Банкя е съставен от централна част и кварталите Вердикал, Иваняне, Михайлово и Градоман.

Разположен в подножието на Люлин планина, градът е характерен с многото зеленина и слънчеви дни, умерено континентален климат, лек планински бриз богат на отрицателни йони и фоноциди, както и многото лековити минерални извори — това са природни дадености, които определят развитието на Банкя като престижен национален и международен курорт, и в същото време екологичен резерват на София.

Климатът на район „Банкя” е умереноконтинентален. Средногодишната температура
на въздуха е 9,4 С. Уникалният климат на Банкя се дължи на напречно въздушно
течение, съставено от аерозол с разтворени в него неутрални и електрически заредени йони. Лечебна сила на въздуха придават и фитонцидите, които се излъчват от боровите насаждения около селището. Растителността обогатява въздуха и с високомолекулярни ароматични вещества. Оздравителната сила на въздуха се дължи на това, че в района не се наблюдават вредните за хората биопатогенни вертикални земни лъчения. Районът спада към т.нар. индеферентна зона, в която организмът преодолява без външна помощ настъпилите реакции в резултат на промени в налягането.

Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 години. При археологически разкопки край кв. Иваняне са разкрити останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от IV–V век от новата ера. Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър от XV век.

До средата на 20 век градът е познат като Банки. При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Банкя е доброволец в Македоно-одринското опълчение. Банкя е място, в което през последните 40 години живеят и работят редица от политиците на България. Фактът, че Тодор Живков построява в Банкя президентска резиденция и живее през последните десетина години от управлението си е още едно доказателство за природните качества на града. Градът разчита предимно на туризма и на балнеолечението. В покрайнините му се намират завод за минерална вода и други компании за напитки. В града има и няколко хотела.

Въздуха в Банкя е страхотен и това е доказано. Развива се като курорт за рехабилитация на сърдечно-съдовата система с високо специализирани диагностици. Условията са подходящи за лечение на болести, свързани със сърдечно-съдовата система, със смущения в нервната система, както и метаболични проблеми.

Никъде другаде по света не съществува такъв уникален климат - свежестта му се дължи на специфичното въздушно течение - бриз, който непрекъснато раздвижва и опреснява въздуха над Банкя. Боровите гори и богатата флора насищат планинския бриз с фитонциди и отрицателни йони, а това придава на въздуха и лечебни свойства. Лековитата сила на Банкя се дължи и на факта, че единствено тук няма вредни за хората био-патогенни лъчения. Това бе установено от БАН след дълги години на проучвания.

Най-ценното богатство на града обаче, както в древността, така и днес са минералните му извори. Водата се използва както за пиене, така и за водолечение. Принадлежи към групата на слабо минерализираните азотно-термални води. Сходна е по състав с прочутите извори Виши във Франция. Температурата й е около 36 градуса и затова е приятна за тялото. В нея се съдържат важни за здравето микроелементи, наречени още “метални витамини” - мед, желязо, сребро и др. Много от тях влизат в състава на организма и са крайно необходими за нормалното му функциониране. Минералните лечебни извори в Банкя бликат от единно хидротермално находище с няколко извора. Температурата на водата е 36,5-37 ° с общт дебит от 25 л/сек. Минералната вода е с алкална реакция и слаба минерализация. Това от своя страна я прави подходяща за всекидневна употреба.

Също така важно е, че в гр. Банкя е една от локациите с най-голям дял на обществени
зелени площи на жител – 54 кв.м. , което прави града още по-привлекателна дестинация.
Наред с к.к. Боровец, гр.Своге и с.Искрец, град Банкя е обявен за един от климатичните курорти от национално значение, предоставящ изключително благоприятни условия за развитие на седмичния и годишен отдих и туризма. Планинският характер на терена, богатството на ландшафтната инфраструктура и благоприятният климат, привличат все повече хора за здравеопазване, балнеология, отдих, спорт и туризъм.

Едно време преди 1989г. не всеки е могъл да си купя земя в Банкя. Слава богу тези времена са безвъзвратно отминали и сега всеки, който има финансовата възможност може да си купи парцел или къща. Бутикова агенция за недвижими имоти предлага на вашето внимание ето този прекрасен парцел от 747кв.м. но по замерване е по-голям 801кв.м. с готова експертна пазарна оценка от независим оценител на цена 80700 евро! Парцела се предлага за 74000 евро и е в идеалния център на Банкя на три преки от общината.

В парцела има стара полуразрушена къща, ток, водопровод, канализация. ТОП място! С лице на асфалтова улица, целогодишен достъп, постоянно живущи в съседство. Парцела има правоъгълна форма като граничи от три страни с къщи, а от четвъртата с асфалтова улица. Парцела има денивелация, което открива прекрасна възможност за панорама. Огледи по всяко време с предварителна уговорка от предишния ден.

Горните две снимки са на общината и по тази улица след около 200 метра се намира парцела обявен за продажба нашата агенция. Снимките по-долу са от самия парцел.

А това долу са снимките от конната база до Банкя.

Сателитна снимка на конната база в Банкя:

И още много полезна информация и статистика за Банкя в този линк!

Горна баня

Фалшиви обяви за имоти

Видове съдилища

Продажба на имоти

Парцел в центъра на Банкя за продажба

Парцел на седем километра от центъра на Банкя

Къща под наем в Банкя

0
March
17

Незнам дали има смисъл да се пише каквото и да е било или просто да качим снимките, които направихме на Боровец…

Това е една от най-високите точки на Рила - Ястребец.

:–) Красоти…

Това на долната снимка е Самоков погледнат и леко “зумнат” от Ястребец.

А това са три самолета :–)

0
March
6

 

Както винаги сплотения екип на бутикова агенция за недвижими имоти ТБМ2 имаше ангажименти и през почивните дни, но не винаги служебните ангажименти са свързани само с работа. Много често в работата на брокера се преплитат - пътуването и удоволствието така както беше и сега. Свикнали сме да шофираме по цял ден из улиците на София, но те са ни омръзнали и просто рутинно преминаваме по светофарите и кръстовищата всеки ден. Когато обаче се наложи да посетим някои обекти извън града тогава е доста по-приятно.

Горни Окол е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област. Село Горни окол се намира на на 45км от София, 26км от Боровец и на 17км от гр.Самоков Разположено е в източната част на Плана планина, край малката Вуйна река (наричана още Околска река), приток на Искър, на височина около 950 м. Климатът е умереноконтинентален с планинско влияние. Канеленоподзолисти и кафяви горски почви са характерни за района. Сведения за селото има в османския регистър от 1576 г. Предполага се че на днешното място е заселено след чумна епидемия.

Килийно училище е открито в селото преди 1835 г., начално - преди Освобождението през 1878 г. Запазена е църквата “Свети Пророк Илия”, строена на два етапа, вторият през 1857 г.. Църквата е зографисана богато отвътре от един от най-видните представители на Самоковската художествена школа, Никола Образописов, чиито стенописи красят още Бельовата църква и Метоха в град Самоков, Рилския манастир и други. Негов помощник при зографисването е синът на прочутия български художник Захари Зограф, бъдещият голям общественик Христо Зографски. Църквата е национален паметник на културата с архитектурна и художествена стойност.

Източно от селото на естествено защитено място, наричано още Градището, има останки от крепост с три пояса стени с кули и ровове, а непосредствено до него (южно и източно) - следи от голямо селище. Тук са намирани много фрагменти от керамика, тухли и керемиди, стъклени и метални предмети и монети, които позволяват да се определи времето на съществуването му - Х-XII в.

Тези прекрасни изгледи въпреки мъглата и не до там слънчевото време са заснети от един парцел разположен точно над селото. Собствениците му са решили да се разделят с него, което пък отваря възможности за някой предприемач. Само срещу 27 евро за кв.м. може да се купи този прекрасен парцел от 1500кв.м. А тази стара къща, която също се продава се намира в центъра на селото има идеален четириъгълен двор, който се вижда от сателитната снимка в офертата за продажба.

Както вече споменах по-горе село Горни окол се намира на около 45км от центъра на София и само на 26км от курорта Боровец, който е едно прекрасно място за почивка както през зимата така и през лятото.

Това е една от пистите на Боровец, която в късния следобяд не беше кой знае колко натоварена.

А това е сателитна снимка на къщата и нейния четириъгълен двор с лице около 40 метра на улицата.

Преди време и съседната къща е имала такъв вид, но сега е ремонтирана и изглежда далеч по-добре (къщата с бялата мазилка вляво на долната снимка).

Винаги е добре когато имаш добри съседи (къщата на долната снимка в дясно)

0
July
18

 

Във връзка с продажбата на апартаменти в кв. Горна баня в София синтезирахме информацията за мястото и най-вече за минералната вода и климата там.

Историята:

Славата на минерална вода Горна баня, лекуваща бъбречни, чернодробни, стомашни, чревни, жлъчни и други заболявания, бързо прехвърли границите на нашата страна. Според съществуващите данни и предания мине-ралният извор е открит преди около двеста години. Тогава цялото дефиле между Люлин и Витоша, където се намира той, било обрасло с гъсти и непроходими гори. Тук често идвал на лов турският бей Али със своите две кучета. Но когато те заболели тежко, за да се отърве от тях, той ги хвърлил по време на лов в блатото, което открил в дълбоките гъсти гори. Две седмици след това обаче беят бил събуден от кучешки лай. Изненадата му била голяма, когато видял своите две хрътки да скачат и лаят весело. Беят се досетил на какво се дължи оздравяването им и поискал пашата да му подари местността с блатото. Няколко години по-късно близо до блатото, в което се събирали водите на топъл минерален извор, той построил първата баня. След Освобождението славата на тази минерална вода се разнесла далече. Тук идвали да се лекуват болни от цялата страна. Старата турска баня съществувала до 1922 г., когато започнал строежът на сегашната баня, довършен през 1927 г. Някои по-съобразителни богати търговци построили около банята първите по-големи сгради - хотели, които през летния сезон давали под наем. Скоро там изникнало селце, което постепенно се превърнало в курортно селище.

Друга, по-съвременна история, разказва за складираните от генерал Ромел тонове Горнобанска минерална вода (използвана през Втората световна война от германската армия), открити десетилетия по-късно в пясъците на Северна Африка, с непроменени вкусови качества и химичен състав.

За свойствата на водата:

Къде се крият целебните свойства на минерална вода Горна баня?
Специалистите балнеолози я описват като слабоминерализирана (с обща минерализация 134.4 мг/л), хипертермална (420С), хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, силициева. Тя е мека, лугава, с много ниска твърдост. Затова трудно отмива сапуна от ръцете.

Първото изследване и описание на тази вода е направено още през 1887 г. Оказва се, че след «Княжево» тя е втората най-слабоминерализирана вода в България. Последвалите в годините физико-химични, радиологични и микробиологични анализи показват, че има постоянен физикохимичен състав и e микробиологически чиста. Това се дължи както на дълбочинния й произход (повече от 600 м дълбочина), който изключва всякакво външно замърсяване и повлияване от неблагоприятни метеорологични условия, така и на отсъствието на съставки, които с времето да се променят. Тя е бистра, без цвят и мирис, с прекрасни вкусови качества. Подходяща е за ежедневна употреба от всички възрастови групи.

Кои са факторите, които правят Горнобанската минералната вода подходяща за ежедневна питейна употреба от възрастни и деца и за питейно лечение и профилактика на редица заболявания?

Ценното на тази вода е именно слабата й минерализация, ниското съдържание на натрий, отсъствието на флуор, наличието на метасилициевата киселина в колоидално състояние и нейната температура. По тази причина тя е „пивка”, приема се лесно, дори и в големи количества. Метасилициевата киселина оказва протективно действие и прави „защитен филм” на лигавиците на стомашно-чревния тракт. Така се подобрява метаболизма в чревния тракт и се включва цяла поредица от саногенезни (оздравителни) процеси които имат отношение към повишаване на имунната защина и възстановяване здравето на човека.

Бедната на минерали Горнобанската минерална вода позволява при питейно и външно балнеолечение да се изяви нейният обезболяващ, детоксичен и трофичен ефект, да се увеличи чувствително диурезата, елиминацията на остатъчни продукти от обмяната на веществата и т.н. Всичко това прави водата от Горна баня изключително подходяща както за ежедневна непрекъсната употреба от здрави, така и за питейно лечение и профилактика на болни с хронични инфекции на бъбреците и пикочните пътища (дори и в стадий на хронична бъбречна недостатъчност), бъбречно-каменна болест, заболявания на черния дроб (хроничен хепатит, стеатоза), жлъчно-каменна болест, язва на дванадесетопръстника, ентероколити, подагра, захарен диабет и др. Приемът на тази вода от здрави деца и възрастни намалява риска от появата от някое от гореизброените заболявания.

От изложеното дотук става ясно, че пиенето на Горнобанска минерална вода има своите безспорни предимства. Има обаче още едно много важно нейно качество! Експериментални изследвания с минералната вода в Горна баня показаха, че след изкуственото й „замърсяване” с някои бактерии, за период от 10 дни, тя потиска развитието им и оказва „очистващ”ефект. Това се дължи именно на специфичния й физикохимичен състав – ниска минерализация и метасилициева киселина в колоидално състояние. Основно изискване при използването й за по-дълъг период е тя да бъде съхранявана в подходящи съдове, които не оказват влияние върху състава й. Така, независимо дали е взета от извора или е бутилирана, минералната вода е подходяща за ежедневна питейна употреба от възрастни и деца без ограничения в продължителността на пиенето й. Тя може да се пие вместо чешмяна вода, тъй като в нея няма съставки, които да ограничават приема й. Най-често препоръчваната схема при провеждане на питейна профилактика е поемане на минерална вода неколкократно през деня, в малки количества. Това означава пет, шест пъти в денонощието по 250-300 мл на прием, като последната порция се препоръчва да бъде вечерта, около 22 часа. Най-добре е водата да е затоплена на водна баня до 36 градуса Целзий или да бъде със стайна температура около 20-22 градуса Целзий. За да бъде ефективен, приемът на минералната вода трябва да се осъществи половин до един час преди хранене или 2 часа след хранене. Това е сравнително универсална схема, която може спокойно да бъде прилагна при домашни условия.

Горна баня се намира на 9 км югозападно от центъра на София, с която е свързана чрез трамвайно-омнибусен и железопътен транспорт и се смята за квартал на столицата. Курортът е разположен в югоизточните склонове на Люлин на  около 660 м над морското равнище и може да бъде причислен към нашите нископланински курорти. Височината и хубавото му изложение откриват красива панорама към Витоша и близките околности. През есента и зимата тук рядко падат мъгли, дори когато в София е мъгливо. Средната годишна температура е 9° С, като най-ниските температури се движат между минус 26 и 27° С, а най-високите стигат до 36-37° С. Зимата е умерено студена, умерено горещо е и лятото, тъй като
въздухът се разхлажда от местните ветрове, които се образуват по течението на Владайското дефиле. Валежите са малко по-високи от средните за София, но поради наклонения терен влагата в почвата не се задържа дълго. Общо микроклиматът в Горна баня се характеризира като континентален с известни предимства пред климата в столицата. Околностите на Горна баня са много красиви. Курортистите могат да правят излети до Дивотинския манастир под връх Райлово градище или до старинния манастир Свети Крал. Един от най-важните лечебни фактори в курорта Горна баня,  наред с благодатния климат и спе-циализираното обослужване, е и минералната вода, извираща от пет минерални извора.
Водата в банския каптаж е от два съседни извора и се характеризира като слабо минерализирана, хидрокарбонатна,  натриева, хипертермална - с темпе-ратура 41,8° С, бистра, безцветна и без мирис.
Под жп линията се намира минералният извор „Хазната”. Неговата температура е 23° С, има по-малко съдържание на сулфати, но по-висока радиоактивност от другите извори в курорта. Тази вода се характеризира като хидрокарбонатна сулфатно-натриева, слабо минерализирана, хипотермална.

Близо до минералния извор „Хазната” има друг извор, чийто химически състав е подобен на този на банския извор, но е с по-ниска температура 31,3° С. Водата е бистра, безцветна, без мирис и с много приятен вкус. Характеризира се като хипо-термална, слабо минерализирана хидрокарбонатна натриева вода. Използва се изцяло за нуждите на Водоналивния завод. Минералният извор в местността Домусдере е с температура 19,2° С. Водата е бистра, безцветна, без мирис, но не се употребява за пиене. Съществени различия по отношение на химическия състав и общата минералност между водите на различните извори в Горна баня няма. Слабо минерализираната горнобанска вода не съдържа много соли, но в нея има твърде много положително и отрицателно заредени йони. Те оказват своето лечебно действие при къпане и пиене на минералната вода чрез дразнене на нервните окончания, които се намират в кожата и подлежащите тъкани, в лигавицата на устата, стомаха и червата. Тяхното действие се усилва още повече и от някои съдъжащи се във водата микроелементи. Баните с топла минерална вода имат болкоуспокояващо действие. Те спомагат за повишаване на хемоглобина и еритроцитите в кръвта, подобряват обменните процеси в тъканите, подпомагат отделянето на вредните за организма крайни разпадни продукти на обмяната на веществата. Пиенето на горнобанската минерална вода спомага за увеличаване на диурезата /количеството на отделената урина/ и за изхвърлянето на отпадъчните продукти от обмяната. В зависимост от начина на пиенето и температурата на водата може да се предизвика увеличение или намаление на отделяния стомашен сок, да се повишат тонусът и двигателната функция на стомаха и червата. При продължително пиене на минералната вода се намалява и захарта в кръвта.

Резултат има при следните заболявания:

1. Бъбречно-урологични - камъни и пясък в бъбреците и пикочните пътища; хронични пиелити и пиелонефрити, цистити, уретити от нетуберкулозно естество; хронични простатити, епидимити, фуникулити и кабернити без усложнения; следоперационни състояния на бъбреците.

2. Заболявания на стомашно-чревния път - хронични гастрити; язвена болест без изостряния; възпаления на тънките и дебелите черва; функционални разстройства на стомаха.

3. Болести на черния дроб и жлъчните пътища -хронични хепатити; жлъчнокаменна болест; дискинезии на жлъчните пътища; възпаление на жлъчния мехур без гнойни усложнения.

4. Заболявания на опорно-двигателния апарат -хроничен ревматизъм без сърдечни поражения; артрити от нетуберкулозен характер; заболявания на мускулите, сухожилията, ставите.

5. Заболявания на нервната система - радикулити, неврити, невралгии, полиневрити.

6. Заболявания на обмяната на веществата -диабет в лека и средна форма, затлъстяване.

Не се препоръчва на болни в острия стадий и с променена кръвна картина, с кожни и венерически заболявания или злокачествени об-разувания, бременност след четвъртия месец, тежки форми на бронхиална астма, белодробни абсцеси, туберкулоза, чернодробни цирози, тежки неврози, психично болни, болни със сърдечна недостатъчност втора и трета степен.

Полезни линкове:

Много интересен сравнителен тест между различните минерални води

Минералната вода Горна баня

Отново за нея

Дивотински манастир

Банкя

Фалшиви обяви за имоти

Видове съдилища

0
October
29

Времето застудява, но природата в Искърското дефиле не се предава. Дори я избива на пролет. Доказателство за това са цъфналите люляци и къпини край прочутия Черепишки манастир, съобщи bTV. На природното чудо пръв се натъкнал служителят на гара Черепиш Здравко Георгиев. “Октомври да видя цъфнали люляк и къпина, това е голяма изненада в този живот”, сподели Здравко Георгиев. Железничарят побързал да сподели откритието с монасите от Черепишкия манастир. След отбелязването на Димитровден по християнска традиция тук започнали да се стягат за зимата, но необичайната гледка ги накарала да се замислят. Сякаш патронът на пролетта и лятото Свети Георги чрез повторно цъфналия люляк предупреждавал властелина на студа - Свети Димитър, че няма лесно да отстъпи. “Според народното поверие двамата са си поделили годината наполовина - едната я владее Свети Димитър, а другата - Свети Георги”, заяви архимандрит Йосиф, игумен на Черепишкия манастир.
Миряни и монаси се оказаха разделени в мнението си за поличбата. “Въпросът е ние да приемем това знамение като добро, а не като лошо, защото сме свикнали, като цъфне нещо през зимата, да казваме, ох, колко люта зима ни предстои. Люлякът е майско цвете и поради тази причина то олицетворява любовта между хората, между ближните”, допълни архимандрит Йосиф.

www.dir.bg

0
May
2

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев каза, че България би могла да насочи усилията си за развитие на по-малки туристически обекти, от средна категория лукс, а не да се съсредоточава само в развитието на едромащабен туризъм. Сталев каза това по време на публичен дебат “Туризмът е политика”.

Стоян Сталев посочи като пример това, че страната има пет-шест големи скикурорта, които напоследък са с по-мащабно развитие, а би трябвало поне още 30 допълнително да се развият. Сталев отбеляза, че за последните три години преките чуждестранни инвестиции в страната са около 21 млрд. евро и главно са насочени в недвижимите имоти, туризма, строителството и търговията. Той подчерта, че и занапред мотор на икономиката на страната ще бъдат туризмът, търговията и услугите.

Сред проблемите пред туристическия отрасъл Сталев открои необходимостта от по-голямо единство на браншовите му организации, както и изостаналата инфраструктура на страната. Сталев информира, че сега агенцията подкрепя 66 инвестиционни проекта в туризма, търговията и строителството на обща стойност около 10 млрд. лв. От тях по над 20 има сериозни трудности поради икономическата криза и забавянето на работата на национални и местни институции, които по-трудно вземат решения например за прехвърлянето на собствеността на земя без търг, както това е предвидено в ресорния закон.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов постави въпроса за управлението на туристическите атракции и предложи държавата да поеме този ангажимент за обектите с публично-държавна и публично-общинска собственост.

Драганов предложи към бъдещо Министерство на туризма да има регистър на обектите, които са туристически атракции и са публична собственост, както и да има специална инвестиционна програма за подкрепа на тяхното развитие. Експертът препоръчва още министерството да развива маркетингова и рекламна дейност на туристическите атракции, които са към ведомството.

www.profit.bg

0
April
17

При отлива на туристи в страната, в Белоградчик отчитат нарастващ брой посетители, заради номинацията на скалните образувания в района за едно от седемте природни чудеса на света, информира кореспондентът на Profit.bg в града.

На 15 април в града официално бе дткрит новият туристически сезон, но до тази дата, от началото на годината, вече има над 95 хил. посетители на крепостта „Калето” в Белоградчишките скали и пещерата „Магура”, известна с рисунките от ранната бронзова епоха. До началото на май местата в къщите за гости в района са вече резервирани, а посетителите са три пъти повече, в сравнение със същия период на миналата година.

„Очакванията ни са броят на посетителите до края на годината да надхвърли 300 хиляди, което е много сериозна цифра на фона на това, което се наблюдава през последните години”- коментира нарастващия интерес кметът на Белоградчик Емил Цанков.

След номинацията на скалния феномен край града за едно от седемте природни чудеса на света, се увеличиха и цените на имотите в района. Според кмета на общината, поскъпването за първите три месеца на годината е с около 15-20%, а интерес към свободни терени проявяват предприемчиви българи от цялата страна.

Частен парцел от около 300 кв. м в центъра на Белоградчик в момента струва около 40 хил. лв., а терен с площ около хиляда декара в околностите на града е оценен на 400 хил. лв. За 2 млн. лв. пък се продава бивш детски лагер на около 20 км от града. В пъти са повишени и цените на имотите в обезлюдените предбалкански села. Едноетажни постройки с около декар дворно място вече се предлагат за не по-малко от 5 хил. евро. Цената на къщите, някои от които застрашени от срутване, преди 5-6 години беше наполовина по-ниска.

След подходящо саниране и солидни инвестиции, част от сградите се превръщат в малки семейни хотели, или така наречените къщи за гости. Само за една година легловата база в общината се е увеличила с над 100 местата. В района вече има 50 хотела с общо 300 места.

През миналата година в града беше открит единственият за северозападна България четиризвезден хотелски комплекс (хотел „Скалите”), който освен нощувки предлага и условия за провеждане на делови срещи и семинари.

В подножието на скалите, край село Фалковец наскоро бе открит и хотел във възрожденски стил с около сто места (хан “Мадона”). Още два хотела и две вилни селища се строят в района на Белоградчик, като същевременно се откриват и заведения в битов стил, които предлагат традиционната за този край кухня.

Въпреки, че местата за настаняване се увеличават, в Белоградчик имат притеснения, че легловата база няма да е достатъчна за нарастващия брой туристи. Кметът на общината призова хората, които имат свободни жилища, да ги отдават под наем на курортисти.

Според председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, за да отговори Белоградчик на очакванията на посетителите, е нужно местата за настаняване да са достатъчно атрактивни и да приближават гостите до бита и културата в този край.

Като институция Държавната агенция по туризма е открила Белоградчишките скали преди две години, когато е обявила района за „Отлична туристическа дестинация”, припомни Анелия Крушкова.

Според нея, номинирането на скалите за едно от седемте природни чудеса поставя Белоградчик в нова плоскост и налага нови задължения. „Туризмът трябва да се развива правилно, а не хаотично, защото пренасищането с един продукт създава в много от случаите нездрава конкуренция”, обяви тя.

Според професор Николай Овчаров, който е сред учредителите на инициативния комитет „Природен феномен „Белоградчишки скали”, за да бъдат популярни българските туристически обекти, е необходимо държавата да финансира тяхното рекламиране и да се влагат повече средства в изграждане на инфраструктура. Като съчетание на природни и исторически забележителности той сравни района на Белоградчик с Перперикон и посещаваната от над 100 хил. души годишно местност „Метеора” в Гърция.

Професор Овчаров отбеляза и друг факт, който се надява да бъде променен. Пътувайки от София за Белоградчик е забелязал само две указателни табели към туристическия обект.

www.profit.bg

0
April
9

Стъклен мост ще води туристите в Царевец. Уникалното съоръжение ще бъде направено от материал с висока якост и ще издържа дори транспорт на товари. Проектът вече е готов, похвалиха се вчера от общината в Търново. Атрактивният мост ще бъде осветен през нощта по ефектен начин. Туристите иначе ще стъпват направо върху стъклото, за да могат да виждат огромната пропаст,която е разделяла крепостта от останалата част на града. Съоръжението се изгражда по подобие на мост в австрийския град Грац. По рисунка от Ватикана пък ще се вдигат кулите на хълма Трапезица. За възстановката им ще се използват автентични изображения от Манасиевата хроника. За градежа на знаковите църкви е изпратено копие от пергаментов ръкопис отпреди седем века. Там са изобразени сцени от смъртта на Иван Асен, син на цар Иван Александър. Той е показан на фона на сградите на хълмовете Трапезица и Царевец. След дълги проучвания археолозите са установили точното разположение на кулите на крепостта и височината на стените.

www.imoti.net

0
February
12

За седмица Белоградчишките скали вече са трети в категорията си във временната класация за новите седем чудеса на света. Това съобщи за БТА кметът на Белоградчик Емил Цанков. Номинацията на природния феномен е в категорията “Пещери, скални образувания и долини”, в която се състезават 13 обекта.

В класацията за новите седем природни чудеса, инициирана от швейцарска неправителствена организация, Белоградчишките скали вече са пред скалното образувание Улуру в Австралия. Българската номинация към момента е след Гранд каньон в САЩ и Дяволския град в Сърбия. Всеки, който желае да гласува за новите седем природни чудеса, може да стори това на сайта www.new7wonders.com. Гласуването е до седми юли, когато от конкуриращите се 260 природни обекта ще останат 77. От тях експертна група ще определи последователно 21 и след това - седем. Новите седем природни чудеса на света ще станат известни през 2011 година.

www.imoti.net

2
February
9

Интересни въпроси, на фона на валящите отвсякъде топ оферти за посещение на екзотични места и държави, както и хит цените за организирани екскурзии към съседни на нас страни.

Когато говорим за туризъм в България и чужди туристи, за какво се сещаме първоначално? Разбира се, за двата най-често използвани израза - лято на море и зима в планините.

В интерес на истината, туроператорите (български или не) изграждат далеч по-многолик образ на България в борбата да привлекат интереса на туристите към балканската държава.

Според обявените програми екскурзиите в посока България могат да се категоризират като културни пътешествия или като пътуване назад във времето и посещение на древни исторически паметници и обекти под егидата на UNESCO.

Туристическите агенции предлагат и няколко дни съвместно веселие с българите на местни карнавали и празници, не са забравени и любителите на храните и напитките, не са за изпускане и националните природни забележителности, както и характерни за страната ни етнографски области. Човек може да дойде дори на риболов, а защо не и да изкара някой и друг курс екскурзия за народни танци или песни?

Звучи интересно и любопитно, нали? Особено, когато става дума за една напълно непозната държава!

Ето и някои предложения за организирани екскурзии в България, които екипът на Profit.bg намери в интернет. Като застраховка искаме само да кажем, че материалът не претендира за изчерпателност, но поне е любопитен!

Предложение 1:

Френската агенция Look Voyages организира едноседмична обиколка на страната ни “Чудесата на България”. Обиколката включва паметниците на UNESCO. Всичко започва с пътуване със самолет от Париж за Варна и приключва с отлитането от Бургас към Париж.

Придвижването в страната е посредством автобус с климатик, разбира се. Пакетът включва посещение на Несебър, Рилски манастир, Копривщица, Царевец.

Цените варират според сезона - до края на май (795 евро), юни (850 евро), юли (990 евро), август (1050 евро). Цената включва полет и летищни такси, посещения с екскурзовод, пълен пансион, 5 нощувки в тризвездни хотели.

Да преминем нататък. Предложение 2:

Туристическа агенция Expedia е кръстила екскурзията си в нашата страна „Предизвикателството България”. Предизвикателството продължава 8 дни или 7 нощувки. Турситите пристигат на летището, а предвижването в страната е чрез автобус.

Туроператорът предлага нощувки в хотел три звезди, пълен пансион (плюс алкохол, екскурзия с екскурзовод). Летищните такси са включени в цената.

Програмата наистина е предизвикателна и започва с Варна и дегустация на вина, посещение на дискотека и традиционен ресторант. Туристите ще видят още Несебър, Аладжа манастир, джамията в Шумен, Велики Преслав и Албена.

Цените са, както следват - май (710 евро), юни (750 евро), юли (980 евро) и август (1 020 евро).

Предложение 3:

Третото предложение е на агенция Fram и тя ще заведе туристите направо в „Сърцето на Балканите”. Пътят към България е кратък със самолет, който е в посока Париж - Варна, а по-нататък туристите се настаняват в автобус. На земята ги чака още тризвезден хотел и вечеря.

Програмата включва посещение на Велико Търново, Севлиево, Троянски манастир, София, Рилски манастир, Банско (посещение на механа), Пловдив, Бачковски манастир, Казанлък (Долината на розите, Казанлъшка гробница) и Несебър. И всичко това за 1 045 евро.

Предложение 4:

Според Travel Gate България трябва да се посети поради много и различни причини, поне ако се съди от обявените програми за организирани екскурзии. Една от офертите е за обиколка на манастирите в България. За десетина дни (възможен е и вариант за 4 дни) гостите ще разгледат София, Земенския манастир, Рилския манастир, Пловдив, Бачковския манастир, Казанлък, Бургас, Несебър, Варна, Мадара, Велико Търново, Иваново, Троянския манастир и Копривщица, преди да се върнат в София.

Предвижването е с автобус, снабден с климатик. Деветте нощувки са в двойни стаи и пълен пансион. Цената не включва самолетен билет. Стойността на почивката варира от 520 евро до 745 евро.

Предложение 5:

Туроператорът Alexander Tour предлага екскурзия, в която чужденците да се запознаят с „Класическа България”. Опознаването продължава 6 дни или 5 нощувки. Програмата включва София, Троянски манастир, Велико Търново и Арбанаси, Габрово, Етъра, Мемориалния храм-паметник в Шипка, Казанлъшката тракийска гробница, Пловдив, Боровец и Рилски манастир.

Цените на екскурзията варират от 785 евро на човек до 250 евро, като цената се определя от броя на записалите се и начина за придвижване в страната (автомобил, бус, автобус).

Делян Петришки и Леся Бакалова

www.profit.bg

0