December
29

За съжаление вестник “168 Часа” няма интернет сайт за да дадем линк към тази статия и тя да се чете по-лесно и по-разбираемо:(

0
December
25

Весела коледа!

Публикувано в: Ежедневие от Антон Илиев

Весела коледа на всички наши приятели, колеги, клиенти, партньори и посетители в сайта и блога на ТБМ2!
Нека този християнски празник ви направи по-щастливи и ви даде всичко от което имате нужда вие и вашите най-близки хора с които би трябвало да сте заедно в този празничен ден!

От екипа на ТБМ2

0
December
14

Представители на Гражданския общински съвет /ГОС/ поискаха планът за автомагистрала “Люлин“ да бъде препроектиран. Те изложиха своите съмнения за целесъобразността на проекта пред журналисти и заинтересовани на пресконференция . 

Председателят на ГОС Димитър Димитър категорично обяви, че “начинът, по който в момента се строи магистралата, е най-неудачният”. 

Планът за автомагистрала “Люлин“ не бе одобрен и от други представители на Гражданския общински съвет. Като основна причина те изтъкнаха недостатъчната съобразеност на плана с лавинообразното нарастване на трафика в София, който само след няколко години може да се превърне в природно бедствие.

Димитров предложи да се изградят отклонения от магистралата към центъра на столицата до бул. “Димитър Несторов“ и “Пирогов“. Така, според него, ще се развият  транспортните връзки с кварталите “Суходол“, “Овча Купел“, “Красна поляна“ и “Факултета“ и движението в западна посока ще се облегчи. 

“По този начин парите за строежа на магистралата ще бъдат използвани в полза на София”- каза Димитров. 

Отговор на исканията на ГОС няма. Засега.

Радослав МИХАЙЛОВ
http://www.imoti.net/nd/news/news.php?id=3789

0
December
14

Пряка инвестиция от 5 милиона лева ще осъществи в земя в района на Русе международната кантора за недвижими имоти Europolis. Това заяви Милена Христова, юрист в българското представителство на кантората, което е позиционирано в Пловдив.

Възнамеряваме да осъществим строителство на промишлени и търговски обекти, както и на селище от затворен тип“, обясни Христова намеренията на компанията, която по принцип се занимава с посредническа дейност при сключване на сделки с недвижими имоти и с управление на собствеността.

„Днес е възможно да подпишем важен за нас договор за изграждане на малко селище от 10 къщи върху терен от 15 декара в района на Карлово“, каза мениджърът на българската кантора на Europolis Даниела Димитрова. Селището ще има обща спортна и SPA-инфраструктура и ще бъде от затворен тип. Инвеститор е малтийска компания, чието българско представителство е Интернешънъл евротрейд БГ, управлявана от Марио Камилери.

Най-малките мезонети в селището ще имат поне 200 кв.м. разгъната застроена площ, а цените на къщите ще варират между 100 000 и 200 000 евро, каза Димитрова. Управлението на едно жилище в новото селище край Карлово ще струва 200 евро на месец, като в тази цена ще влиза както поддръжката н общите части на селището, така и търсенето на наематели за времето, когато собствениците са склонни да го преотстъпват за ползване на други хора.

„Нашата компания е специализирана точно в тази дейност и стопанисва активи за над 1,3 млрд. евро в страните в Източна Европа, а плановете ни през 2008 година са те да нараснат до 2 млрд. евро“, обяви Димитрова.

Europolis е на българския пазар от началото на 2007 година и според собствените й проучвания ръстът на цените на имотите за периода е достигнал средно за страната около 30 на сто, но в централната градска част на Пловдив е 46,5 на сто, а на двустайните апартаменти в идеалния център – 66 на сто. Проучването на компанията е направено на база искана цена от продавача и изготвени договори за покупко-продажба, при които кантората е била посредник. Очакваме 2008 година да бъде на много по-плавен растеж на цените, които в много региони ще се задържат на сегашното ниво, в пренаселените ски курорти и по Черноморието ще спаднат, но средно за страната поскъпването няма да бъде по-ниско от 10 на сто, каза Христова.

Михаил Апостолов
http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=58242

0
December
13

09 октомври 2007г.,в. “Труд”

Шефът на Софийска районна прокуратура (СРП) Александър Налбантов: Един измамник бе продал за две години 100 жилища

Анна ЗАРКОВА

- Г-н Налбантов, министърът на правосъдието Миглена Тачева предложи нова мярка срещу измамите с имоти. Тя предлага да се създаде национален електронен регистър на пълномощните, в който да се проверява във всеки момент дали един документ е валиден и истински. Полезно ли е според вас това предложение?

- Създаването на регистър на пълномощните сигурно ще доведе до известно намаляване на имотните измами. В доста случаи при нотариус се отива с пълномощно, заверено на пръв поглед редовно от негов колега. При липсата на информационен център нотариусът трябва да се обади на колегата си, за да провери дали пълномощното е в ред. Случва се обаче да не го намери и да изповяда сделка, а в последствие да се окаже, че лицата, които имат отношение към нея, не са подписвали пълномощно. Така че предложението на г-жа Тачева е добро. Но трябват и други мерки за ограничаване на измамите.

- Потърпевши от измами си спомнят, че преди години упълномощен можел да бъде само адвокат или най-близък родственик на притежателя на имота. Според тях „бумът” на шашмите станал, след като режимът се либерализирал и вече всеки може да даде право на всекиго да се разпорежда с неговия апартамент. Не трябва ли да се наложи пак старото ограничение?

- Аз не зная кога е съществувало това ограничение, може би от времето преди да стана студент. Но според мен заради туй, че чрез пълномощно се извършват измами, не би следвало да се ограничават хората в кръг от лица, които могат да упълномощават. Собствеността е тяхна и те би трябвало да имат право на свободна воля в разпореждането с нея. Най-близкият роднина невинаги е най-близкият човек.

- Измамите с лъже пълномощни не са единственият номер на жилищната мафия. Какви са другите?

- Има хора, които не се занимават с друго, освен с жилищни измами. Едно лице за 2-3 години беше придобило и продало над 100 апартамента. Най-често измамниците избират за жертви самотни хора, без близки или с роднини в чужбина. Те установяват тези обстоятелства по различни начини - например по сведения от клошарите, които събират боклуци от кофите по определени улици и познават битовите условия, при които живеят обитателите им. Именно клошарите подават сигнали до кръга от лица от т. нар. жилищна мафия: този мъж е стар, самотен, трудно-подвижен, психично болени т.н. След разузнаването се намират начини за сближаване: човекът, който ще пострада отначало е обгрижван с покупки, с помощ в придвижването, с пари. Понякога се наема част от апартамента му, квартирантът е мил и любезен. Възрастните хора се подлъгват да дадат документите си за собственост и да подписват пълномощни, без да се запознаят добре със съдържанието им - за социални помощи и др. С тези пълномощни се отива при нотариус и се правят сделки, за които собственикът по-късно узнава. Това престъпление трудно се доказва.

Експертизата установява, че подписът е на измамения. Той твърди, че за друго се е подписвал, но пълномощното вече е свършило работата си и апартаментът е в ръцете на трето лице от схемата на измамата. То свидетелства, че е присъствало, когато пострадалият е подписвал пълномощното. Психиатрични отклонения са предпочитани от измамниците. Те лесно се манипулират, а и показанията им са негодни за наказателно производство.

- Тази схема на мафията действа от години безотказно… Има ли някои по-модерни?

- Измамите с продажби на имоти „на зелено”. И те не са нови, но са в разцвет заради растежа в цените на апартаментите. Разликата между реалната цена и тази, която предлагат измамниците, не е фрапираща, защото хората се съмняват, ако нещо много евтино им се предлага.

- В София квадратният метър се продава за 1000 евро средно, по 800 евро, пък е „на зелено”.

- Такива сделки се сключват най-често по реклами в пресата. Посещават се офиси, водят се преговори, сключват се предварителни договори и се плаща от 30 до 40 % от стойността на апартамента. Хората, които дават пари, виждат имота само на картинка - някакви планове и то не на отделни апартаменти, а на цялата сграда, или пък разрешения за строеж, в които се упоменават парцели и имоти с много номера. В един от случаите беше показано разрешение за строеж на съседен парцел… Впоследствие хората разбират, че са изгубили авансовата вноска, защото строителството не почва. В образуваните после дела измамниците изтъкват, че това са гражданско-правни отношения, че има подписан договор и т. н. Лековерието на хората умножава тези измами. Една проверка в общината дали има разрешение за строеж би им спестило неприятностите. А също и едно запитване къде фирмата има друг изграден обект.

- Софийската районна прокуратура прати на съд 6-ма нотариуси. Кои са те и какво са направили, за да станат част от жилищната мафия?

- Ние внесохме 11 обвинителни акта срещу нотариусите Слави Крашевски, Георги Златев, Георги Нейков, Борис Янков, Илко Димитров и Ангелина Георгиева. Имаме вече три присъди на първа инстанция по член 311 от НК - за това, че са удостоверили неверни обстоятелства в качеството им на длъжностни лица.

Нотариусът съгласно ГПК е задължен да направи заверка на пълномощно или да изповяда сделка, след като страните положат лично пред него подписи. Ако преди това са се подписали, те пред него трябва да заявят, че подписите са техни. А по делата, за които ме питате, се установи чрез експертизи и показания, че нотариусите са заверили пълномощни и договори в отсъствие на лицата, за които се твърди, че са подписвали документите. В някои случаи пред нотариусите са показвани подправени лични карти - със снимки на измамниците под чужди имена.

- Вече чувам как нотариуси възразяват: Ние сме само в София 536. Има 6-7 черни овце, а заради тях очерняте всички ни.

-Аз също смятам, че по-голямата част от нотариусите са добросъвестни. Тази година има 4-5 случая, в които самите нотариуси предотвратяват измами. Ето пример: При тях се явяват лица с пълномощно от собственик на апартамент и искат да се изповяда сделка за продажбата му. Упълномощеният води купувач. Нотариусът обаче проверява пълномощното при колегата и се оказва, че то не е издадено от него. Обажда се в столичната полиция, оттам пристигат и арестуват измамниците. Друг пример: пълномощното е редовно, но нотариусът забелязва, че продавачът и купувачът цигани се объркват, когато ги пита разплатили ли са се помежду си. Което предизвиква съмнения, че сделката е фиктивна… Трети пример: нотариусът прави проверка на личните карти. Оказва се, че купувачът я забравил - странно. После се оказва, че той е от онези, на които се плащат 200-500 лева, за да участват в сделки като фиктивни купувачи…

- Чухме за тях покрай Слави Крашевски. Неговото име е емблема на предубеждението, че между нотариусите се подвизават мошеници. Срещу него има 6-7 висящи дела. Говори се обаче, че продължава да практикува. Така ли е?

- Не. С влязла в сила присъда, доколкото знам, той е лишен като нотариус от права. Делата срещу него са за случаи отпреди 2-3 години. Повечето са внесени в съда. Крашевски твърде много се прослави и сега предполагам не е търсен като нотариус нито от честни хора, нито от измамници.

- Въпросът е защо така дълго вирее явлението „Крашевски”? Защо измамите не намаляват? Има ли нещо в Наказателния кодекс, което „работи” в полза на измамниците?

- Член 212 от НК визира случаи, когато „чрез използване на документ с невярно съдържание се получи без правно основание чуждо движимо имущество”. Този текст е неприложим за апартаментите, които са недвижима собственост. Той трябва да се промени.

http://www.prb.bg/php/publication.php?news=%20%20%20%20%201024

0
December
13

Майка с болен син загуби два апартамента. Подписите под документите са истински, връщането е трудно, твърдят разследващите.

 Измамници пишат фалшиви завещания и се представят за любовници на починали, за които предварително знаят, че са живели самотно. Висши чиновници в общините подпомагат процеса за бързо вадене на необходимите документи.
Това е разпространен, но не единствен тип измама, приоритет на жилищната мафия в София. На 31 май 2006 г. мошеници успяват да извадят нотариален акт за апартамент в столичния жк “Зона Б5″. Имотът е взет с измама от 46-годишния Георги Петров, болен от епилепсия. Същото сполетява и майка му - 79-годишната Цветанка Петрова. Двамата живеят във вече чуждото жилище в блок на ул. “Антим I”.
“Много е трудно да се върне имотът, защото подписите върху пълномощните са оригинални”, казват разследващите от III РПУ в столицата.
Георги показва мобилния телефон, който е единствения му останал спомен от измамата
“Марш оттук, да не съм те видяла повече”, крещи в несвяст 79-годишната Цветанка Петрова на сина си. Двамата се хващат гуша за гуша в обвинения кой е виновен. Пускат се след секунди, за да не стават за смях. Цветанка започва да ръси огън и жупел срещу тяхната роднина, която е тръгнала да търси справедливост за двамата. “Ти откъде научи, искате всичко да ни вземете”, почти съска Цветанка. Тя е преживяла инсулт през май миналата година, а 46-годишният й син Георги Петров е с епилепсия. И двамата са загубили апартаментите си, след като са излъгани от група жилищни измамници.
Майката и синът са инвалиди, живеят само с нищожни пенсии. През март Георги срещнал своя познат Христо Кьосовски, бивш оператор в националната телевизия, и му споделил, че дължат вече 1000 лв. на “Топлофикация”. Христо запознава болния Георги с Румен и Росица, които живеят в “Модерно предградие”. Поговорили и двамата обещали да му дадат 1000 лв., за да си плати дълга. По-късно парите му дал някакъв Дидо, приятел на Румен и Росица, който му дал и разписка. Животът на Георги се променил. Той намерил “приятели”, които му дали мобилен телефон “Нокиа”, водели го почти всеки ден на кръчма, обръщали му подобаващо внимание.

Пълномощното с подписа на Георги Петров,
с което е продаден апартаментът му
в “Зона Б5″Цялата група била около 30-те и те бързо спечелили доверието на самотния мъж с психично заболяване. Водили го няколко пъти в заведенията “Мивката”, “Трафик” на бул. “Адам Мицкевич”. Заговорили се за апартаменти. Георги чистосърдечно им разказал, че има цял апартамент в “Зона Б5″, който стои празен, но майка му не дава да го даде под наем. Измамниците предложили помощ - “Дай да го продадем, знаеш ли сега колко се вдигнаха цените, никога няма да вземеш толкова пари, колкото сега”. На една голяма почерпка накарали Георги да подпише празен лист.
На 28 април Румен и Росица завели Георги в данъчното, за да направят оценка на апартамента, а няколко дни по-късно в община “Възраждане” да му извадят удостоверение за семейно положение. На ул. “Аксаков” 7 посетили нотариус, която заверила пълномощното, изфабрикувано на празния лист, подписан от Георги. Проверка на “Стандарт” установи, че това е станало в офиса на нотариус Валентина Благоева, която е заверила договора за покупко-продажба.
“Те двамата викаха, че са приятели, но аз разбрах по погледите им, че са мъж и жена”, разкрива пред “Стандарт” “откритието си” Георги. Той ги смята за първи приятели почти цели 40 дни. Росица го запознала с баща си Трайчо, водели го по кафенета, поканили го дори на гости в дома на жената в “Захарна фабрика”. Идилията продължила до 19 юли. Тогава Румен и Росица извикали Георги да пият кафе на ул. “Русе”. Оттам го взели с кола и му казали, че отиват в Бургас да се веселят. Тримата преспали в хотел “Атлантик” до стадион “Черноморец”. След това отишли на плаж в Созопол, където двамата го изоставили с 60 стотинки в джоба. Георги скитосвал два дни, докато някакви хора се смилили и му дали пари да се качи на автобуса за София.
В това време българските Бони и Клайд се върнали в столицата, влезли в апартамента, който формално не е собственост на Георги от 31 май (според договор за покупко-продажба), и изхвърлили багажа на психично болния мъж.
Георги се връща на 22 юли. Едва когато видял, че вратата на жилището в “Зона Б5″ е сменена, разбрал, че е измамен. Тръгнал да се оплаква в III РПУ. Отишъл и при нотариуса, където станало ясно, че е “продал” апартамента си на Димитър Александров. Това бил същият човек, пратен от Румен и Росица да му даде 1000 лв.
Позвънил на вече бившите си приятели. Те продължавали да се държат добре с него. Обяснили му, че багажът му е в склад в “Обеля” и когато иска, може да си го вземе. Казали още, че му били дали не 1000, а 41 000 лв., и му показали разписка за тази сума. По-късно двамата му обещали 5000 лв., за да си помогне.
“Какво да ходя за багажа, кой знае какво е останало от него. Знаеш ли какви колекции имам, сребърни прибори, златни синджирчета”, тюхка се чистосърдечно Георги. Той твърди, че са му взели златно колие с фигурка на Нефертити, златен пръстен с рубин, две златни монети от кръщенето му с образа на Исус Христос, две банкноти по 100 долара.
Слава Богу, Георги успява да си спомни почти всички подробности около измамата и с това доста помага на полицията. Според адвокати фактът, че е психично болен, може и да спаси жилището му. Разследването на МВР показва, че Росица, Румен и Дидо са стари познайници на полицията. Росица Николова е 33-годишна софиянка, Дидо всъщност е 28-годишният Димитър Александров, роден някъде във Врачанско, но живущ в “Младост 2″. МВР установява още двама съучастници в групата - 32-годишния Георги Йорданов и съпругата му Гергана Чакърова.
Докато лъже болния Георги, групата мошеници успява да измами и майка му. Така двамата нещастници губят два апартамента за около 100 000 евро. Срещу 1000 лв. и един стар телефон “Нокиа”.

Димитър Илиев

http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-08-28&article=158140

0
December
3

За съжаление нито време ни остава нито след като сме го инвестирали ни се е “върнало” в ценни книжа, кюлчета злато, чужда валута или български левове…:) Времето е ценно, времето е пари - да така е! Нямаме време да пишем в блога това е лошо…ТОВА Е МНОГО ЛОШО! Графика за деня - екшън с елементи на хаос и безредие. Винаги изниква по нещо ново - извинявам се най-официално, но няма да споделям графика и плановете си за следващите дни, защото май много хора посещават блога… Явно на всички им е интересен моя график и се опитват всячески да го разбият :)))) Няма лошо търсете ме за работа по всяко време - на линия съм е…може някой път да съм на зигзаг, но здраве да е. Ако не пишем редовно в блога това не е поради нехайство, а поради липса на време.

0