February
24

И отново за времето…

Публикувано в: Ежедневие от Антон Илиев

В ТБМ2 се работи по всяко време като нито си тръгваме в 5 след обяд нито си почиваме в събота и неделя. Е от време на време го правим ако нямаме заявени огледи от през седмицата, но като цяло винаги имаме някакви задачки. Вчера и днес имахме няколко срещи в офиса за кредитни консултации (днес е неделя…) Отново изказвам голямото си съжаление, че не можем редовно да пишем в блога, но винаги при първа възможност го правим както в случая. Времето ни е силоно ограничено, което винаги ни е радвало, защото когато нямаме време обикновенно имаме работа, а ние по начало сме в тежка фаза на работохолизъм, който по всяка вероятност скоро няма да “ни мине”.

Пред нашият екип сега стои едно много важно решение чието естество не мога да споделя в световното интернет пространство, но може би до 2-3 месеца ще го оповестим. Това решение със сигурност ще ограничи още повече времето в което можем да споделяме интересни случки от кунята на ТБМ2:) Хубавото е, че те пък от друга страна ще станат много повече и когато все пак ни остане време да пишем тук вие ще имате едни доста интересни четива за което гарантирам.

И тъй като пишейки ви за времето, което понякога бива и загубено ще ви споделя една интересна случка.

Оглед в един софийски квартал на апартамент ново строителство в строеж с наши клиенти и колега брокер от друга агенция, който има за задача да ни запознае с апартамента, който ние (аз и моите клиенти не сме виждали) и се доверяваме на професионализма на отсрещната страна… Качваме се на въпросния етаж и чакаме колегата да ни упъти в кой от 6-те апартамента на етажа да влезнем. Влизаме в един от тях, но виждам, че колегата не е много убеден, че това е нещото, което се продава с неговото посредничество. Абсолютно сигурен станах в това когато забелезяхме една стая в повече от обявените две стаи - когато това бе забелязано и от колегата пред смаяните погледи на клиентите (аз не бях толкова смаян, защото не ми се случва за първи път, но бях притеснен, защото и аз съм до известна степен виновен, че губя времето на клиентите си) той “ни сподели”, че май не било това апартамента… Жалко амалко щяхме да си помислим, че имаме бонус от строителя една просторна стая в повече, но уви кой ти дава такива бонуси. Продължихме търсенето на етажа (поне в етажа колегата беше сигурен) и така след около 4 разговора по мобилния на колегата със собственика на апартамента (оказа се че имота се продава не от строителя, а от човек, който го е купил от него…) разкрихме неговото местоположение и УРА беше добър апартамент. Но случката не свършва така. Оставяме на страна факта, че колегата не беше виждал апартамента, защото по-интересното беше, че апартамента не беше изплатен до край на строителя, освен това строителя го е ипотекирал, а нашите клиенти бяха купувачи с кредит… И не че не може ипотеката да бъде свалена от строителя, апартамента изплатен от човека, който се опитва да продава нещо, което все още не е негово и да бъде продаден след това, но просто първо трябва да бъдат свършени тези две не маловажни неща и чак тогава да се обяви за продажба или тези две условия да бъдат споменати ИЗРИЧНО още преди да отидем на оглед. Успокоението за мен бе, че разбрахме за тези леки разминавания ден преди да започнем с проверките на имота и строителя за да можем да дадем зелена линия на клиентите ни да го капарират, защото те определено го харесаха. Ако не друго поне си спестихме едноседмичните проверки и проучвания. Разбира се най-важното беше факта, че така или иначе нямаше да позволим клиентите ни да бъдат измамени, а лошото беше напразните очаквания и взаимно загубеното ни време за което вина нося и аз, но тя в този куриоз беше далеч по-малкото зло. Няма да навлизам в детайли и подробности, защото са фирмена тайна и няма да ви споделя коя е агенцията и кой е строителя на този обект, но бих посъветвал всеки, който купува да не рискува преди да бъде на 100% сигурен! Агенцията ни използва и методи много по-различни от стандартните за да разберем до колко един строител и имот си заслужават инвестицията, но за да започнем проучването на имот, който не се предлага от ТБМ2 ни е необходимо съдействието на “колегите”, които го предлагат…е съдействаха ни макар и по-късничко:)

С тази случка аз загубих ден-два в очакване на необходимите ми документи за да разбера кой, кога, къде и защо, преди да започнем с проверките, а клиентите ми два дни като в края на втория разбраха, че трябва да продължим с търсенето на друг апартамент. Така времето се губи не само в полезна работа. Една от задачите на ТБМ2 е да минимализира тези “губивремки” до коефицент под 1%. А дали ще успеем да го направим…следете блога:)

1
February
18

Столичната община проучва наличните терени в капитала на двете общински дружества - “Галатея“ и “Софийски имоти“,- за да бъде осигурено място за строителството на нови 40 детски градини, които ще бъдат добавени в инвестиционната програма на общината тази година. 

Това каза за БТА Ирина Савина - заместник-кмет по строителството в общината. В петък беше обявен първият конкурс за проектирането и строителството на детска градина в Казичене, която ще е пилотна за този проект на общината. 

Детското заведение ще бъде изградено с нови технологии, които позволяват по-бързото му влизане в експлоатация. То ще е на мястото на стара детска градина, за която от противопожарните служби има предписание за закриване, обясни Савина. 

Терени за новите детски градини ще бъдат осигурени и в районите, където има най-голямо търсене на места - “Красно село“, “Люлин“ и “Младост“. 

Според Савина Столичната община ще е първата в страната, която ще използва нови строителни технологии за изграждането на детски градини. Такива технологии са познати в развитите страни, тъй като чрез тях се спестява време за строителството на обекти. 

Разликата между традиционното строителство и тях е предварителното изготвяне на модули. 

Савина уточни, че изграждането на детска градина с площ 1000 кв. метра по традиционния строителен способ в България ще отнеме около десет месеца, докато с помощта на новите строителни технологии срокът се скъсява наполовина.

Очакванията са, ако строителството на тази 40 нови детски градини завърши до края на годината, да бъдат осигурени още 4000 места освен вече предвидените с изграждането на шест нови детски градини през тази година.

Източник: www.imoti.net

0
February
11

Как да си организираме времето?

Публикувано в: Ежедневие от Антон Илиев
В интернет попаднах на следната полезната информация от сайта http://www.e-training.bg/

Как да организираме времето си ефективно?

Печат Е-мейл
Има три основни типа време, докато сте на своето работно място:
1. Време за шефа
2. Време за системата
3. Време за лични инициативи

Успехът, личната кариера и дори спокойствието  на всеки от нас се дължи до голяма степен на способността да разпределяме работното време, без значение дали то е 8 или 18 часа, между горните три основни типа време.

Време за шефа - това е времето през което провеждате оперативки, планирате задачи, отчитате изпълнението им, “ухажвате” шефа и изобщо не само работите, но и изграждате по-тесни взаимоотношения с човека, от когото все пак зависи вашето професионално развитие. Безценно време!

Време за системата - да започнем с рутинните задачи и това, което е нашето ежедневие (каквото и да е то). Добавете “спешните” въпроси на колеги, наши подчинени и клиенти (да се свети името им), и то денят си минал.

Време за лични инициативи -  да, така е, денят си мина и за лични инициативи не остана време. Но внимание!: Всички мениджъри и над 90% от специалистите на не мениджърски позиции получават по-добро предложение (за заплата, повишение и пр.) благодарение на резултати (идеи, предложения), постигнати през Времето за лични инициативи!
Въпросът е как да си “освободите” Време за лични инициативи. Попитайте ни!

В динамичното ежедневие, организирането на времето е важно за всеки - и в личен, и в професионален план. Основно изискване за повечето престижни професии, а и в почти всяка обява за работа едно от основните изисквания към кандидатите е да бъдат организирани личности, да умеят да работят под стрес и да се справят с поставените задачи в срок.

За съжаление алтернативата е болезнено ясна - постоянна надпревара с времето и напрежение. Все по-често ни харесва идеята, че ако денонощието има не 24, а 48 часа ще завършим задачите си в срок и дори ще постигаме много повече, отколкото бихме желали. Е, фактите са: разполагаме само с 24 часа и нито секунда повече!

Ето защо ефективното организиране на времето ще доведе до:
1. По-голяма вероятност за постигане на целите ви;
2. Възможност за дългосрочно планиране на работата ви;
3. Фокусиране на усилията ви и изграждане на оптимален начин на работа;
4. Постигане на по-голяма продуктивност, ефективност и ефикасност;
5. Успешно съчетаване на служебните ангажименти с личните;
6. Удовлетвореност и радост от действията и работата ви;

При добра организация на времето си можете да очаквате множество подобрения, като една малка част от тях са:
- по-малко пропуснати срокове на вашите текущи задачи и проекти;
- повече време за ключови проекти и подобряване на връзките ви с колегите;
- израстване в структурата на организацията.

Организирането на времето е постоянно изискване и почти никой не достига ниво, на което е перфектен. Дори хората, които разпределят добре времето си никога не завършват този процес, а винаги го разглеждат като едно безкрайно предизвикателство и експерименти и винаги се възползват от новите начини за подобряване на ефективността.

Няколко полезни съвета:
- винаги разглеждайте критично начина, по който работите;
- наблюдавайте другите как работят - върху добрите идеи няма монопол! Дори понякога практиката и опита на колеги и приятели може да се окаже полезен и за вас.
- информирайте се, като посещавайте курсове по темата - e-training Centre ще ви предостави изпитани техники и средства, които ще ви помогнат да бъдете организирани, да управлявате времето си ефективно и успешно да се справяте с ежедневния стрес.

0