July
30

През последните години, заедно със строителния и ценови бум в цените на недвижимите имоти, все по-популярни станаха и продажбите на самостоятелни къщи или вили.

Голям интерес от страна на купувачите към подобен тип имоти се наблюдава в планинските курорти и по Черноморието, сочи проучване на Profit.bg.

Значителна част от офертите включват къщи и вили, разположени в комплекси, като в услугите влизат целогодишна охрана, общ басейн с фитнес зала и други екстри.

Повечето оферти на имотния пазар по Черноморието включват басейн, дворно място, а понякога и отлични панорамни гледки. Цените на квадратния метър варират в диапазона от 900 до 1 300 евро за най-луксозните вили.

Интересен е фактът, че много голяма част от обявените за продажба къщи се предлагат напълно обзаведени, като интериорът е решен в дизайнерски вариант.

Проучването в интернет сочи, че се намират много оферти от подобен тип в планинските ни курорти. Част от тях предлагат директен достъп до ски пистите, като цените са подобни на тези по морето, но се срещат и много изгодни оферти.

Луксозни вили в комплекси в Банско вървят на цени от 1 000 евро за квадратен метър, като при повечето се изисква и предварителен депозит. Имотите са ново строителство и излизат на пазара в напълно обзаведен вид, като при по-специални желания на клиентите и цената се повишава.

По-голям интерес към този вид имоти проявяват предимно чуждестранните граждани, като и не малко са покупките от страна на българи, става ясно още от направеното проучване.

Изключително привлекателни оферти за къщи или вили, разположени в близост до Варна или Бургас, се предлагат от почти всички портали за имоти. Цените там са значително по-ниски, като 95% от къщите вървят с огромно дворно място.

Офертите за самостоятелни къщи в покрайнините на морската столица Варна включват дворно място от 500 до 1 000 кв. м на цени от 25 до 45 хил. евро. Много от тях са разположени по пътя към Златни пясъци и предлагат великолепни гледки към морето.

В някои случаи къщите са по-стари и се нуждаят от ремонт, но цените им са изключително привлекателни и интересът към тях е голям.

През последните няколко години Каварна се наложи като един от най-привлекателните градове за живеене, като не малко са и офертите за продажба на имоти в района. Цените започват от 500 евро за кв. м и достигат до около 1 000 евро за кв. м за на-луксозните или нови предложения.

Популярно през последните години стана и закупуването на имоти от чужденци в малки села. Къщите са разположени във всички части на България и се продават на изключително изгодни цени, като много от купувачите не планират да живеят у нас, а само да идват на почивка.

Георги Начев

www.profit.bg

0
July
30

Неотдавна имах възможност да разгледам новозавършен апартамент за продажба във Виена. Жилището се намираше в комплекс с контролиран достъп в най-скъпата част на града и се продаваше с поставени подови настилки, идеално равни стени с бял латекс и баня с поставени плочки и санитарен фаянс. В случая ще се въздържа да коментирам цената, защото всеки паралел със софийския пазар означава да съпоставяме несъпоставимото.
София още е далеч от всяка европейска столица и като инфраструктура, и като заобикаляща жилищна среда, и като строителство и довършителни работи, и като поддръжка на сградите. С две думи - откъм качество на живот хич ни няма. Не е чудно, че пазарът на жилища най-после е на път да си намери майстора. Естествено - в лицето на купувачите, на които им омръзна да слушат, че ако днес не купят, утре ще е много по-скъпо.
Какво се случи на имотния
пазар досега? Вътрешната миграция и нагласата на българина да има „нещо свое” помпаха цените на жилищата в София. Чужди инвеститори, привлечени от поредния „горещ пазар”, купуваха жилища в строеж, за да ги препродадат на двойна цена. Не на последно място цените хвърчаха и заради коментарите, колко ниски са те у нас.
Какво се случва на имотния пазар сега? Чуждите купувачи усетиха, че времето на големия бум отминава и се изтеглят от пазара с прилична печалба. Високата инфлация отрезви клиентите на банките, които мислеха, че доходите им ще растат главоломно. Строителната машина обаче се завъртя и нарастващото предлагане на нови жилища тепърва ще се усеща. Е, не е чудно, че пазарът върви към отрезвяване, а брокерите говорят за корекция на цените. А съпоставките с Виена нека ги оставим за някое следващо десетилетие.

Източник: в.Пари

0
July
16

Автомагистрала “Люлин” ще бъде изпълнена в срок до май 2010 г., заяви Рюштю Динджер, представител на турската фирма “Мапа Ченгиз”, която строи пътя от София към Перник.

Той пое този ангажимент пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, вицепремиера Меглена Плугчиева и зам.-шефа на отдела за България в Генералната дирекция “Европейска политика на ЕК” Карстен Расмунсен, които днес направиха инспекция на обекта.
Това, че има закъснение по проекта към даден момент, все още нищо не означава. Срокът е май 2010 г. и ако тогава има закъснение, ще има санкции, закани се министър Гагаузов, цитиран от БГНЕС.
Засега изпълнителят не е поискал увеличаване на парите, а и според клаузите на договора не е възможно да има промяна на стойността му, добави Гагаузов.

16 юли 2008 / News.dir.bg

0
July
9

Земеделската земя е секторът от недвижимите имоти, който инвеститорите очакват да регистрира най-голям ръст през тази година, сочи анкета на Profit.bg.

Той е посочен като най-перспективен измежду пет такива - жилищни имоти, търговски площи, офиси и индустриални имоти.

Според 42.86% от анкетираните земеделските имоти носят в себе си най-голям потенциал за ръст през тази година, като процентът значително превишава този на всички останали сектори.

Далеч назад, със 17.39%, втори в класацията остава секторът на индустриалните имоти, сочи още анкетата, направена сред 322 потребители.

Единомислието най-вероятно се дължи на факта, че секторът на традиционните недвижими имоти е “изтощен” за по-нататъшен значителен ръст след силното му повишение през последните няколко години.

Това се доказва и от значителното забавяне през първото тримесечие на годината, особено при жилищните имоти.

Секторът на търговските площи и офисите пък се очаква да бъде засегнат от изтеглянето на чуждестранните институционални инвеститори заради кризата, обхванала пазарите на недвижими имоти в Европа.

Офисите са посочени на трето място като най-перспективни, според 16.15% от анкетираните, следвани от жилищните имоти с 12.11% и търговските имоти с 11.49%.

На този фон, относително ниските цени на земеделската земя, в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа и Западна Европа, дава надежда на инвеститорите, че секторът има потенциал за значително разрастване.

Засиленият напоследък инвеститорски интерес от страна, както на местни, така и на чуждестранни индивидуални и институционални инвеститори, както и традициите на страната ни в сектора на земеделието, са други фактори, които предопределят този оптимизъм по отношение на сектора на земеделската земя.

Теодор Минчев

www.profit.bg

0