August
28

Всеки ден гледаме десетки реклами по телевизията, в които банките ни убеждават колко изгодни са техните условия и колко безгрижно ще си живеем, ако ипотекираме дома си или ако си отворим сметка точно при тях.

SmartMoney публикува списък на онези неща, които банката, обаче, никога няма да ви каже:

1. „Нашите клонове са създадени, за да ви продават, а не за да ви служат“.

В края на 90-те години се считаше, че скоро банковите клонове ще влязат в историята и ще бъдат напълно заменени от банкоматите и онлайн банкирането. Но се случи точно обратното – в края на 1998 г. в САЩ е имало 89 000 банкови офиса, а в края на 2007 г. те са били 97 000. Защо?

Защото се оказа, че те правят пари и че, в крайна сметка, един от най-важните критерии за хората, когато си избират банка, е дали тя има клон близо до тях.

Банковите клонове обаче не са създадени само за удобство на клиентите. Те са магазин, в който се продава - навсякъде са подредени рекламни брошури за най-различни планове и услуги, а служителите са усмихнати и любезни - като продавачи в скъпи бутици. Това е така, защото днес става все по-трудно да се правят пари само от събиране на лихви. Банките имат за цел да обвържат един клиент с колкото се може повече свои продукти – спестовнасметка, ипотека, кредитна карта и така нататък. Всеки служител се стреми да предложи на клиентите нови и нови планове, с което да ги обвърже още по-силно с банката.

2. “Нашите такси непрекъснато ще се увеличават”.

Със забавянето на икономиката и ипотечната криза банките търсят източници на стабилни приходи. За това те обичат да увеличават такси като тези за овърдрафт, теглене пари от банкомат на друга банка и така нататък. Между 1998 г. и 2007 г. средната такса за теглене на пари от банкомат в САЩ се удвоила. През 2004 г. банките са прибрали приходи от такси за овърдрфат в размер на 10.3 млрд. долара, а само две години по-късно сумата е вече 17.5 млрд. долара!

Много американци се оплакват от практиката на банките да променят реда на покупките при осчетоводяването, като слагат първи по-големите покупки и най-назад в списъка най-малките покупки. Така, ако клиентът превиши лимита си, те ще таксуват овърдрафт за повече покупки.

3. “Непрекъснато променяме лихвите.”

Няма точен критерий за това кога банките могат да решат да увеличат лихвите си. Според тях те периодично правят оценка на риска към сметките и ако има нужда, вземат мерки. Тоест, независимо от това какво пише в споразумението, което сте подписали за кредитната ви карта, никога не можете да бъдете сигурни каква точно лихва ще ви бъде начислявана.

4. “Студентите са златна мина за нас”.

Студентите са консуматорите на бъдещето и банките в САЩ ги ухажват всячески. Повече от 120 университета в САЩ имат договори с банки за издаване на студентски лични карти, които служат и като карти за банкомат.

Студентите са и горещ пазар за кредити. Банка Chase дори сключи договор с Facebook за реклама. Банката има и страница за фенове на Chase във Facebook.

Всичко това е много добре за банките, но дали е добре за колежаните, които натрупват стабилни дългове още на млади години?

5. “Имате дългове? Съдът няма да ви помогне”.

От 1990 г. в САЩ банките задължават клиентите си да подписват споразумения за това, че няма да търсят помощта на съда, а на арбитър в случай на проблем. Наскоро проучване установи, че в периода януари 2003 г. – март 2007 г. от 18 045 дела в щата Калифорния арбитърът е отсъдил в 100% от тях в полза на банката.

6. “Ще пътувате в чужбина? Това е страхотно за нас!”

Банките таксуват скъпо за ползване на банкомати в чужбина и други транзакции. Преди да пътувате, позаинтересувайте се какви са таксите на вашата банка.

7. “Най-важните неща ги пишем с най-ситни букви.”

Документите, които подписваме в банките, са дълги и пълни с параграфи със ситни букви. При държавна проверка, извършена в САЩ миналата година, се установява, че една трета от проверените банки не дават в рекламните си брошури пълна информация за таксите, които изискват, а повече от половината не дават никаква информация на уеб сайтовете си.

Банките обясняват последното с факта, че при всяка промяна трябва да обновяват сайта и се страхуват да не би да закъснеят и да се получи несъответствие с изнесената в интернет информация и новите такси. Проверката установила още, че понякога клиентите трябва да чакат повече от 10 минути на гише, докато се намери някой, който може да отговори на въпросите им.

8.”Всъщност вашите пари ще бъдат на по-сигурно място някъде другаде.”

Днес има огромна конкуренция между различните банки, така че направете добро проучване преди да изберете продукт.

9. “Когато става въпрос за банки, по-голяма не означава непременно по-добра.”

Големите банки имат повече клонове и повече банкомати, но това не означава, че таксите, които изискват, са по-изгодни. Понякога е точно обратното.

10. “Информацията в интернет може и да не е вярна”.

С електронните транзакции, директните депозити и банкоматите на всеки ъгъл банкирането вече е един по-сложен процес. Така че не винаги това, което виждате в интернет, е вярната цифра, предупреждават от SmartMoney.

www.profit.bg

0
August
26

2,1% са необслужваните заеми за покупка на дом

С 50%, до 7 милиарда лева, нараснаха жилищните кредити  на годишна база, сочи статистиката на Българската народна банка за юли 2008 г. Лошите жилищни кредити имат дял от 2,1%, колкото и преди година, уточни Investor.bg. Данните за юни отчетоха 53,3 на сто ръст на жилищните кредити на годишна база. Годишният прираст на потребителските кредити към края на юли е 47,2% и 47,3% през юни тази година. Лошите кредити в този сегмент за юли са с дял от 4% спрямо 4,1% година по-рано
Към края на юли кредитите на домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата, възлизат на 16,860 млрд. лв., като нарастват с 48,5% спрямо същия месец на 2007 г. През юни заемите в този сегмент отчетоха годишен ръст от 48,9%.
Нетните вътрешни активи на банковата система са в размер на 39,146 млрд. лв., като се увеличават с 47,8% спрямо същия месец на 2007 г. Годишният темп на прираст на основния им компонент - вътрешният кредит, е 46,8% при 47,8% през юни тази година. На годишна база вземанията от  неправителствения сектор нарастват с 51,2% в сравнение с 52% през юни. В края на юли 2008 г. вземанията по кредити за неправителствения сектор възлизат на 45,899 млрд. лв. (71,5% от БВП) и годишният им темп на прираст е 52,8%. Кредитите за нефинансови предприятия нарастват с 55% на годишна база през юли и в края на месеца достигат 28,523 млрд. лв. (44,4% от БВП).
Общият обем на кредитите за финансови предприятия е 517 млн. лв. в края на юли 2008 г. и в сравнение с юли 2007 г. нараства с 79,6%. През юни годишното увеличение е било 99,5.
През юли 2008 г. годишният прираст на широките пари (паричния агрегат М3) е 23,8% при  24,4% през юни. В края на юли обемът им възлиза на 45,040 млрд. лв. (70,2% от БВП).
Нетните чуждестранни активи възлизат на 17,399 млрд. лв. в края на юли т. г., като на годишна база се понижават с 6,3% при 6,1% спад през юни. Темпът на годишен прираст на чуждестранните активи е 27,9% през юли тази година в сравнение с 29,5% през юни, а на чуждестранните пасиви - 108,6% през юли и 110,2% през юни 2008 г.

www.monitor.bg

0
August
24

Строителната инвазия по Южното Черноморие започна преди шест години. Погледнати отгоре, някои курорти сега приличат повече на градски квартали, отколкото на място за почивка.

Инвеститорите не са взели на сериозно прогнозите на компаниите, проучващи пазара на недвижими имоти, и така, според брокери, през последните две години предлагането е надвишило търсенето. Това изправя някои инвеститори пред сериозни проблеми - готовите обекти не могат да бъдат продадени, въпреки че цените им са паднали на места с 50% спрямо миналата година.

“Ако стигат до продажба - стигат до стойности, които са доста компромисни за тях като предварителни планове”, отбелязва Добромир Ганев, управител на компания за недвижими имоти.

Много трудно може да се каже колко точно са непродадените ваканционни имоти в Слънчев бряг. Според експерти от бранша, те са близо 30 хиляди, докато потенциалните клиенти са в пъти по-малко. За да бъдат построени тези обекти, в 90% от случаите инвеститорите са теглили кредити от банките. Сега не е ясно как ще погасяват вноските, след като предлагането е много по-високо от търсенето и не могат да се намерят купувачи. При така създалата се ситуация има реалан опасност имотите да станат собственост на банките.

“Оттук нататък те имат няколко варианта - да задържат позициите си до момент - вероятно година и половина минимум, в който да се нормализират нещата, и то при положение една голяма част от бъдещите планове на някои от инвеститорите са свързани със спиране на проекти”.

Други експерти поддържат крайното мнение, че за да се решат всички проблеми с презастрояването по Южното Черноморие, всички хотели на 100 метра от брега трябва да бъдат изравнени със земята. Както в Испания.

“Ако архитектите в България имаха съвест и ако инвеститорите имаха съвест, нямаше това нещо да се случи. А това е едно прекомерно застрояване - абсолютно извън закона и в крайна сметка, губим всички ние. Ако това нещо се напълни с туристи, на плажа няма къде да има да си сложиш хавлията, губят инвеститорите - защото хотелите са празни и най-вече губим ние гражданите - защото сме лишени от красотата на нашето Черноморие”, коментира арх. Гергана Стефанова, преподавател в Нов български университет (НБУ).

Какъв е случаят в Испания? След годините на диктатура и след приема в ЕС страната изживя бърз икономически подем. Той се отрази и на туризма. През 80-те години секторът и свързаното с него строителство бяха в истински разцвет. Апартаментите в морските хотели се разграбваха на зелено от чужденци и позамогнали се испанци.

Заложената тогава бомба избухна десетилетие по-късно. Големият проблем на испанското крайбрежие е израждането на огромен брой хотели без необходимите разрешителни и в нарушение на разпоредбите за плажната ивица. Също както и в България, големи хотелски комплекси са строени без достъп до необходимата инфраструктура.

Същевременно, с бързото пренасищане на пазара започваха да фалират хотели. Обикновено те стават собственост на финансовите институции кредитори, но и те трудно могат да ги продадат, тъй като купувачи липсват.

Опитът на Испания в тази случаи е държавата да изкупува фалиралите хотели и да ги събаря. Земята се преобразува от частна в публична държавна собственост без право на продажба и се правят зелени площи. Испанските хотелиери вече залагат на качеството и разнообразието на услугите. Неслучайно страната е след Франция по брой туристи, но на първо място в света по приходи от туризъм - над 35 млрд. евро за 2007 г.

Източник: bTV

0
August
23

Предлагането на панелни гарсониери за наемане в София в момента е много малко, споделят брокери от агенциите за недвижими имоти. Причината е голямото търсене, независимо от местонахождението им, уточняват те.
Най-голям дефицит на жилища за наемане от сегмента има в южните квартали, където офертите се броят на пръсти. Според сайта за недвижими имоти www.imoti.net в момента в тази част на столицата се предлагат за наемане само десетина панелни едностайни, като офертите варират от 199 до 300 евро. Най-ниският наем в сегмента се иска за боксониера от 29 квадрата в престижния “Иван Вазов”. Според обявата жилището е с климатик и е обзаведено. От южните квартали най-високата оферта е за нормална гарсониера от 40 квадрата в “Хиподрума”. Имотът се намира на 8 етаж близо до магазин “Билла”.
В северните квартали на столицата, които се смятат за по-ниско престижни, предлагането е малко по-голямо, но в замяна на това максималните оферти са на доста по-високо ниво и стигат до 450 евро, сочи статистиката.
Най-ниският наем в северните квартали за панелна гарсониера е за жилище от 48 квадрата, за което се искат 199 евро. Жилището се намира в “Надежда-2″. Най-много пари за наем - 450 евро, се искат за апартамент с 3 квадрата по-малка площ, който е преустроен в двустаен. Имотът се намира в съседния “Надежда-3″.
На пазара на двустайните панелки нещата са по-нормални и офертите в северните квартали са по-ниски от тези в южните, сочи статистиката. Най-ниското предложение от 240 евро е за обзаведено жилище от 60 квадрата в “Надежда-4″. Най-скъпо за наемане в северните панелни комплекси на София се оферира полуобзаведен двустаен от 66 квадрата в “Надежда-2″. Според обявата жилището ще е свободно от началото на септември.
В полите на Витоша двустайните панелки се предлагат за наемане от 290 до 480 евро. Най-ниската оферта е за апартамент от 65 квадрата в кв. “Гоце Делчев”, най-високата - за обзаведен апартамент в “Иван Вазов”.
При тристайните конюнктурата е подобна и средните цени на наемите в южните квартали са с около 22 процента по-високи, отколкото в северните. В северните най-ниската е 250 евро и е за необзаведен апартамент от 68 квадрата в “Надежда-1″. Най-много пари - 380 евро, се искат за обзаведен тристаен в “Надежда-3″.
В южните квартали се оферират само няколко панелни тристайни. Най-малко пари - 320 евро, се искат за необзаведен апартамент в “Павлово”, а най-много - 600 евро за обзаведен в “Стрелбище”.

Източник в.Монитор

0
August
23

Пазарът на недвижими имоти в Кипър се очертава като вечно актуален сред европейските инвеститори. Страната предлага стабилна икономика и пазар, ниско нива на инфлация, ниски данъци, а освен тях великолепни плажове, топъл климат и териториална достъпност.

През юли средната цена на кв. м жилищна площ е около €2400, показва проучване на “Homes Collection”. Най-скъп е остров Лимасол с €2843 за кв.м, а цените в Никозия са €1987 за кв. м.

Специфика на пазара е практически липсата на разлика в цените на новото строителство и по-старите сгради, като изключение прави само Лимасол с разлика от 21%. Почти всичко, което може да се купи обаче, е ново строителство(75%), като често то е на завършващ етап.

За инвеститорите е препоръчително включването на ранните етапи на строителство, защото действа принципът колкото по-близо до завършване е обектът, толкова по-скъп е той. Ако закупите жилищен имот 2-2.5 години преди завършването му, ще спечелите 20%, докато ако срокът в около полови година, печалбата ще е едва 6-8% .

По отношение на типа обекти в Кипър рядко се предлага селище със само един тип строителство. В новите комплекси бихте могли да избирате между вила и апартамент, който най-вероятно ще бъде с две спални. Рядкост са студиата -едва 2% и големите апартаменти с четири или повече спални (6%).

Съществено е оскъпяването на жилищата, когато към тях има басейн- около 20-25%. При това и в сградите с няколко жилища често има общ басейн.

Кипърският пазар е един от най-стабилно растящите в Европа, тъй като предлага облекчена процедура по придобиване и изключително добра държавна политика при защитаване на интересите на чуждестранните инвеститори.

Допълнителна гаранция за стойността на инвестицията е, че придобиването на жилище там е подходящо както за живеене, заради сравнително умерените цени на живота и добре изградената обществена инфраструктура, така и за отдаване под наем, тъй като страната е предпочитана туристическа дестинация.

www.profit.bg

0
August
13

Български бизнесмен взе рекордния за страната ипотечен кредит от 1 милион евро. Кредитът е отпуснат на 8 август и е за закупуването на земя.

Само месеци след откриването на офиса си финансовият посредник Рапид Файненс отчете рекордната сделка. Компанията предлага продуктите на всички банки в страната и по този начин успява да осигури добри условия на клиентите си въз основа на техните доходи и изисквания.

През последните месеци ясно се вижда тенденцията за увеличаване на процента на кредити, изтеглени чрез посредничеството на финансови компании, отчитат още от компанията. 20% от сключените ипотечни сделки в страната са станали със съдействието на финансови консултанти. За сравнение, този процент в Европа е 60, а в Щатите – 80 %.

В България подобни компании съществуват от 4 години.

Източник: БГНЕС

www.profit.bg

0
August
8

Кризата на жилищните пазари по света явно не оказва особено голям ефект върху цените, които най-богатите плащат за имотите си.
Според проучване на 10-те най-скъпи улици с жилища в света, изготвено от сайта за новини и анализи Wealth-Bulletin.com, на първо място се нарежда Avenue Princess Grace в Монако. Сделките с имотите, които се намират по протежението на булеварда, се сключват на цени до 41 млн. долара независимо от факта, че повечето от тях представляват доста скромни четиристайни апартаменти. В действителност топапартаментите се продават за невероятните 190 хил. долара на кв. м.
На второ място в класацията на най-скъпите улици в света е Severn Road, която е разположена в най-високата част на мегаполиса Хонконг. Там най-добрите имоти с панорамна гледка към града се продават на средна цена от около 120 хил. долара на кв. м.
Трета в престижната листа е Fifth Avenue в Ню Йорк. Ако някой планира покупка на първокачествено жилище там, трябва да приготви за целта 80 хил. долара за кв. м.
Четвъртото място се заема от Kensington Palace Gardens в Лондон. Тази улица често е наричана улицата на милиардерите и най-престижните жилища на нея се продават за 77 хил. долара на кв. м.
Пета в класацията е Avenue Montaigne в Париж. На булеварда се намират и едни от най-скъпите магазини в града. За покупката на квадратен метър жилищна площ на тази улица са необходими 54 хил. долара.
Шестата най-скъпа улица в света е и най-скъпата улица в Москва. Цените на жилищата по известната като златната миля “Остоженка”, достигат 40 хил. долара за кв. м. Само през последната година те са се повишили с поне 50%. Много от руските милиардери притежават апартаменти на тази улица, която се простира покрай река Москва.
На седма позиция е лъкатушещата Via Suvretta в ски курорта Сейнт Мориц. Жилищата на най-скъпата улица в Швейцария се продават за около 38 хил. долара на кв. м. Много известни милиардери притежават ваканционни жилища тук, сред които индийският магнат Лакшми Митал и настоящият италиански премиер и бизнесмен Силвио Берлускони.
На улица Carolwood Drive в Бевърли Хилс, която е на осмо място, се намират някои от най-луксозните жилища в Америка, включително имението Fleur de Lys, с архитектура, която наподобява тази на Версайския дворец и цена в момента от 125 млн. долара. Повечето от останалите имоти на улицата се продават за 30 хил. долара на кв. м.
Девета в класацията е Wolseley Road в Сидни, където цените стигат 28 хил. долара за кв. м. Сред причините за високата цена е и фактът, че жилищата на тази улица се радват на едни от най-красивите изгледи към пристанищния мост и операта.
Последна в класацията на най-скъпите улици в света е Altamount Road в Мумбай. Тя успя да си извоюва това място, след като най-богатият човек в Индия, Мукеш Амбани, съобщи миналата година плановете си да построи жилищен блок на улицата, който ще струва около 1 млрд. долара. Цената на апартаментите в него ще е около 25 хил. долара за кв. м.

Топ 10 на най-скъпите жилищни улици в света

             Улица                    Град                 Цена на кв.м в хил. $
1. Avenue Princess Grace   Монако                            190
2. Severn Road                  Хонконг                           120
3. Fifth Avenue                  Ню Йорк                             80
4. Kensington Palace Gardens Лондон                         77
5. Avenue Montaigne          Париж                               54
6. Остоженка                    Москва                              40
7. Via Suvretta                  Сейнт Мориц                     38
8. Carolwood Drive          Бевърли Хилс                     30
9. Wolseley Road                Сидни                              28
10. Altamount Road            Мумбай                            25

0
August
6

Парламентът гласува решение за налагане на мораториум върху застрояването на съществуващите зелени площи, парковете, междублоковите пространства на жилищните комплекси, детските и спортните площадки, намиращи се в областните градове и градовете с население над 50 000 жители.

В устройствените зони, предвидени за комплексно застрояване, не може да се строи в отклонение от влезлите в сила до публикуването на това решение устройствени планове, записаха депутатите. Формулировката предложи Антония Първанова (НДСВ) при обсъждането на проекта за решение на независимите депутати Минчо Христов и Стела Банкова за мораториум върху строителството в междублоковите пространства.

От НДСВ поемат ангажимент в есенната сесия на парламента да се формира работна група, която да прегледа текстовете в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и да се направят промени, които биха решили въпроса, а мораториумът да бъде в сила до приемането на тези нови текстове от НС.

Депутатите започнаха второто четене на промените в Закона за лова и опазването на дивеча, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено.

Източник: БНР

www.profit.bg

0