October
24

Българските домакинства се ширят средно в 2,8 стаи. Това сочи анализ на “УниКредит груп” за Югоизточна Европа, представен на конференция на “Юромъни” в Солун, съобщава “Труд”, цитиран от БЛИЦ С по-малко простор от нас разполагат в съседна Румъния - 2,6 стаи, Украйна - 2,3 стаи, Литва - 2,5 стаи, и Латвия - 2,4 стаи. За целия Европейски съюз пък средният брой помещения, които обитава едно домакинство, е 4,2. Според данните на “УниКредит Груп” на 1000 души у нас се падат по 486 жилища, като за сравнение в страните от ЕС толкова се разполагат в 472 жилища, а в тези от Югоизточна Европа - едва в 413. Страната ни е с най-високото ниво на собственост в цяла Европа - 99 % от населението има собствен дом, а на средната площ за страната от 64 квадрата живеят 2,1 души. Проучванията на пазара показват, че 15 % от населението възнамерява да си купи недвижим имот в следващите 10 години. Според анализаторите финансовата криза и по-скъпият ресурс на банките отвън ще забавят значително ръста на кредитите. От над 63 % през 2007 г. спрямо 2006 г., през тази година той ще бъде не повече от 40 %. През 2009 г. растежът ще се забави до 25-26 %, а през 2010 г. ще падне до 17 %. Забавяне ще има и при ръста на спестяванията в банки, който от 35 % през миналата ще намалее до 16 % през 2010 г.

www.news.dir.bg

0
October
24

Телефона в офиса звъни – отсреща плачеща жена, която през сълзи и хлипания казва, че се намира във второ РПУ и е блъснала дете. По гласа и трудно може да се разпознае коя е, а тя бърза с добре наизустените изречения, които са право в целта:

„Ще ти се обади след малко един адвокат аз вече говорих с него, а сега ще ти дам майора от 2-ро РПУ да ти обясни какво стана…” След малко звънни и „майора” от 2-ро РПУ, който задава странни въпроси от типа: „Кой шофира от вашето семейство?”

И ако в паника се изпуснеш да кажеш кой шофира манипулацията можеше да бъде малко по-успешна… На човек в този момент му минават през ум първо най-близките хора и докато разбереш кой кого е ударил или сгазил сърцето ти може да се разтупти със скорост, която да не ти позволява да мислиш много трезво. За нещастие на мнимите „майори”, „роднини” и т.н. от семейството на човека, който вдигна слушалката никой не шофира освен него, а единствения човек, който е можело да бъде в подобна ситуация още по време на разговора с хлипащата жена бива набран по мобилния телефон и естетвено съвсем спокойно отговаря „Ало здрасти как си…” и тогава вече схемата става разкрита. Друг възлов момент е факта, че бандата измамници звънят от скрити най-вероятно мобилни номера, защото на всички телефони в офиса си имаме функцията „клип”, което разбира се е било предвидено от „телефонистите” и две телефонни обаждания от скрити номера с неясен сценарии… На въпроса „Къде се намираше това 2-ро РПУ да дойда до там да видя какво става?” отговор не се получи, което също беше пропуск в „системата” на мнимите „майори”. В първия момент човек е изненадан, а после докато се окопити не винаги му остава време за реакция като например да ги попита къде трябва да им донесе парите и да им се хвърли един здрав пердах на въпросното място, но уви следващия път!!!

За да не се подведете в подобна схема трябва да действате хладнокръвно до колкото ви е възможно това като докато говорите с човека, който се представя за ваш роднина, познат, полицай, адвокат и т.н. веднага да наберете с ръката с която не държите слушалката този, който смятате, че е в опасност и ако той ви отговори значи всичко е наред. И вече ако ви стига куража и самообладанието можете да си направите и вие на свой ред една лоша шега както гласи поговорката: „Око за око – зъб за зъб” и да попитате плахо какво трябва да направите и колко пари трябва да донесете на „следователя’, „майора” или който и да е там измислен герой. А от там нататък звъните в полицията и отивате заедно с тях на мястото на срещата…

И все пак едва ли ще запомните тези препоръки – според мен най-важното е да не произнасяте имената на близките си хора докато говорите по телефона с някой, който ви се представя за близък човек. ЦЕЛТА ИМ Е ТОЧНО ТАКАВА! Когато гласа по телефона хлипа, плаче и говори несвързано с уплашен тон целта е да се изпуснете и да кажете нещо от сорта: „Иване ти ли си не мога да те позная какво е станало?” И в момента в който се изпуснете да назовете името на близкия си, който смятате, че може да е в някаква опасност от там вече на 70% изпускате ситуацията, защото от там ви „поема” друг глас най-често мъжки представящ се за служител в някое РПУ и той ви погва с думите например: „Иван е причинил катастрофа има вероятност хората в които се е ударил да не оживеят и ако искате да му помогнете направете…”
От години медиите тръбят за този род измами, но пък явно и измамниците са станали по-добри, защото щом продължават да звънят значи имат успех – е днес нямаха, но просто не случиха… Предупредете всички ваши роднини особено по-възрастните, които са доста по-доверчиви, а и те имат и деца и внуци т.е. много повече потенциални жертви…!

0
October
17

Пуснаха първата у нас енергонезависима сграда. Инвестицията е за 3,6 милиона евро

    Новият център на Rehau край София ще кандидатства за сграда с клас “А” на енергийна ефективност.
Българският клон на Rehau отвори вчера първата у нас енергонезависима сграда. Тя е с площ от 3000 квадрата и за изграждането є са инвестирани 3,6 млн. евро. Нищожният разход на енергия се постига с термопомпена система с 15 сонди на дълбочина от 100 метра, където температурата на земните недра е постоянно около 14°С. От фирмата съобщиха, че за месец август климатиците в сградата и другото оборудване са изгорили ток само за 650 лв., което е под 22 ст. на квадрат. Очаква се за следващите 15 години да бъдат икономисани от енергия над 86 000 евро, като до 20-та година спестената сума надминава 151 000 евро. Изчисленията на специалистите от българския клон на Rehau показват, че за къща с площ около 100 квадрата необходимата инвестиция за инсталиране на съвременна термопомпена система е 10-12 хил. евро, като вложените средства при сегашните цени на енергоизточниците се изплащат за около 7 години. Според Петер Надиг, шеф на фирмата за Австрия и Югоизточна Европа, до 5 години ще започнат да се използват надеждни системи за акумулиране на електроенергия, добита от фотоволтаици и така ще може да се намали драстично зависимостта от външно захранване. В момента в Австрия 23 на сто от енергията се добива от възобновяеми енергоизточници, като до 2020 г. този дял трябва да достигне 43%. В тази алпийска държава има цели общини, които ползват само енергия от възобновяеми източници. В съседна Швейцария вече всяка по-малка сграда се строи с термопомпена система. Пазарът на недвижими имоти в България е в много по-добро състояние, отколкото в много други страни на Европа, каза още чуждият бизнесмен. В близките 20 г. той ще продължава да расте, но темповете ще бъдат по-плавни. Във вашата страна има още поле за инвестиции в инфраструктурата, в санирането на сградния фонд и в повишаване на енергийната му ефективност. Идва времето на качествените проекти. Сградите, които не са строени според съвременните стандарти, трудно ще намират купувачи. От пазара ще отпаднат случайните играчи, прогнозира Надиг. За 2008 г. се очаква оборотът на Rehau в България да достигне 19 млн. евро, което е с 2 млн. повече от миналата, съобщи инж. Пламен Пенчев, изп. директор на “Рехау България”. По наша информация в страната се реализират още 3 подобни проекта с използване на термопомпени системи със сондажи - 1 във Велико Търново и още 2 в София, като единият в столицата е за жилищна сграда, уточни той.

www.monitor.bg

0
October
7

БНБ: Високите лихви са опасни

Публикувано в: Ипотечни кредити от Антон Илиев

В стремежа си към стабилизиране на клиентската база чрез обявяване на атрактивни цени по нови депозити банките формират сегмент от потребители на услуги, които в търсенето на най-изгодна оферта лесно сменят кредитната институция. Това се казва в тримесечния бюлетин “Търговските банки” на БНБ. За явлението “банков туризъм” - преливането на депозити на клиенти от банка в банка в зависимост от все по-високите лихви, банкерите предупреждаваха още през пролетта. Този тип клиенти, които прехвърлят средствата си от една в друга кредитна институция с оглед на лихвите, е и групата, която в най-голяма степен е склонна да се поддава на слухове и да е сред факторите, генериращи нестабилност, се посочва още в анализа на централната банка. От друга страна, промените в лихвените равнища по нови или вече отпуснати кредити също повишават напрежението сред длъжниците, е мнението на експертите на БНБ. Така ориентацията на банките към по-високи ценови равнища би могла да се разглежда и като предпоставка за създаване на потенциална ниша на нестабилност, се казва още в анализа.
За финансиране на дейността си банките разчитат основно на депозити от домакинства и некредитни институции. Това е основният фактор за защита и увеличаване на пазарния дял на кредитните институции. От централната банка обаче посочват, че независимо от запазените добри параметри и стабилно финансово състояние са налице процеси, водещи до ограничаване на ресурсите, които се използват за покритие на рисковете от дейността. Нараства и уязвимостта на банките към евентуално увеличаване на проблемните кредити. От БНБ посочват още, че има основания за извода, че се стеснява ликвидният потенциал на банките. В анализа на централната банка се казва, че към полугодието резултатите на българските кредитни институции не са отбелязали спад за разлика от представянето на водещи европейски банки. Преобладаващата част от банките управляват капиталовата си позиция по начин, който гарантира добро покритие на основните рискове.

banks.dir.bg

0
October
7

Бивш учител от Англия купи 150 изоставени селски къщи във Врачанско. Той наема български работници, които ремонтират сградите, а след това ги продава на британски семейства.

Благодарение на самоукия брокер Дейвид Фербърн в община Враца вече са се заселили десетки англичани, предаде БНТ. Дейвид твърди, че решил да инвестира в селски имоти заради прекалено високите цени и корупцията в големите български курорти. Негови клиенти са Греъм и Аманда Дерби от град Лийдс. Купили двуетажна къща в село Вировско и бързат да се преселят. Тук искат да родят и отгледат децата си. “Страната ви е хубава, цените са нормални, за тези пари в Англия ние никога не можем да си купим толкова голяма къща с двор”, казва Греъм Дерби. Две бригади от местни хора са ангажирани да превърнат селските къщи в луксозни жилища според вкуса на европейците. Ремонтът на една двуетажна сграда излиза между 12 и 15 хиляди лева, а строителите изкарват по 1000 лева месечна заплата. Единственият проблем е езиковата бариера. Според кмета на село Вировско Илия Гайдарски езиковият проблем не е толкова голям. “Ще се карат някакви курсове, ще запознаем селото с някои основни думи на английски, за да могат да се разбират с нашите гости”, смята кметът. Всяко британско семейство ще храни по едно българско, категоричен е самоукият брокер Дейвид Фербърн и това ще спре обезлюдяването на малките села.

dnes.dir.bg

0
October
7

Българското правителство се държи некомпетентно и безотговорно към предизвикателствата, свързани със световната финансова криза.

Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов пред журналисти днес, предаде БТА. От партията са отправили питане към премиера Сергей Станишев за позицията на правителството, свързана с проблема. Костов каза, че ще поиска и дискусия, за да заеме премиерът своята позиция, вместо да влиза в “престрелки с водни пистолети” с Бойко Борисов. По думите на Костов, макар че банковата ни система вероятно е добра, нещата вече не стоят така добре, още повече, че на пазара ни функционират много чужди банки. При такива финансови кризи парите се отливат най-бързо от най-рисковите пазари, а ние сме такъв пазар, посочи той.
Отчитайки финансовата криза в Америка и нейното влияние в Европа се оказа, че фискалният резерв е много важен. Това каза премиерът Станишев вчера. “Важна е точно тази икономическа стабилност и финансова котва, която дава в това число фискалния резерв, който е 11 млрд. лева, защото това е котва на стабилността… Ами доста пари има, не се притеснявайте, трябва да се решават и важни инфраструктурни и социални порлбеми, които са от значение за хората”, коментира премиерът пред журналисти, цитиран от БНТ. Междувременно “Българска нова демокрация” (БНД) предложи да се създаде възможност Фондът за гарантиране на депозитите в банките при необходимост да поеме пълна гаранция - на 100% от влоговете на гражданите и фирмите, а също и на цялата банкова система. За целта според изчисленията били необходими още 1,2 млрд. лева, а за да се гарантират напълно банковата система и нейните депозити - около 2 млрд. лева. “Точно толкова се кани да похарчи правителството до края на годината. Ако те бъдат спестени и се оставят на разположение при необходимост правителството да гарантира напълно банковата система и 100 процента от влоговете на фирмите и гражданите, то България може и да не бъде засегната от кризата”, коментира зам.-председателят на партията Лидия Шулева, цитирана от БТА. В момента фондът гарантира депозити на граждани и фирми до 40 000 лева - около 40% от всички влогове, по оценката на Шулева. КТ “Подкрепа” също предупреди за последствията от кризата. Ще се свият банковите кредити, а от там - ще намалее производството, ще фалират фирми, ще нарасне инфлацията и безработицата, ще се увеличи броят на домакинствата, които няма да могат да посрещнат плащанията си, смята експертът на синдиката Мика Зайкова. Тя цитира данни, според които кредитната задлъжнялост на българските домакинства е 89 на сто. С промените на енергийните цени се очаква двукратен ръст на режийните разходи над средните доходи на домакинствата, отбеляза експертът.

news.dir.bg

0
October
3

Настоящият кризисен момент за фондовата борса най-вероятно кара много от родните инвеститори да се замислят за други форми на вложения, или поне в друг клас активи.

И като имаме предвид, че кризата за българския фондов пазар съвпада с тази за международните пазари, както и липсата на голям избор на инвестиционни възможности, то вариантите далеч не са толкова много.

Българите традиционно са ориентиране към инвестиции в недвижими имоти. Трябва да се има предвид обаче кризата, обхванала имотните пазари, която е възможно да засегне и българския.

Като отхвърлим инвестицията в жилище или търговски имоти, напълно логично изплува възможността за инвестиция в земя като една от малкото алтернативи, които биха се понравили на инвеститорите.

От представители на по-старото поколение често ще чуете, че земята никога не поевтинява, или в главата на инвеститора това се превежда като инвестиция с относително “нисък риск”. Освен капиталова печалба, една от отличителните черти на този тип активи е и фактът, че носи доход под формата на рента.

Възможностите за закупуване на земя са няколко – такава, върху която да се строи, или земеделска земя. Бумът на строителните имоти през последните години доведе до значително поскъпване на първия тип земя.

По-хубавите парцели в градовете или в курортите отдавна вече са изчерпани, а собствениците, които все още не са ги продали, имат често твърде “нереалистични” очаквания за цената им.

Да не говорим, че инвестицията в подобен род парцели изисква твърде големи по размер средства, като в условията на забавяне в строителния сектор може да се окаже неликвидна и дори прекалено “рискова инвестиция”.

Инвестиция в земеделска земя.

Все още този тип актив е твърде евтин у нас, ако го сравним с останалите страни от ЕС. Цената на земята в страната ни е най-ниска сред страните от ЕС, като е седем пъти по-евтина от тази в Гърция и с около 20% под нивата й в съседна Румъния, като се има предвид, че по качества далеч не им отстъпва.

Като вземем под внимание и факта, че този актив е сред най-поскъпващите през последните три години, като за този период средното повишение в цената на земеделската земя възлиза на значителните 40%, то логиката подсказва, че това може да се окаже един добър хеджиращ инструмент - на фона на кризата. Инструмент, подобен на златото на развитите пазари, което е “спасителен остров” в моменти на криза.

Като изчислим, че от този актив се произвежда продукция, която се търгува на международните пазари, както и факта, че ако ефективността с течение на времето постепенно започне да се приближава до тази на стопанствата от останалите страни от ЕС, то логично би било да се стеснява спреда между цената на земята у нас и в останалите страни.

Разбира се, трябва да се изчистят и някои странични разсейващи фактори, като субсидиите, получавани в някои европейски страни, които са на път постепенно да отпаднат по естествен път.

Най-хубавото в случая е, че инвеститорите, желаещи да се облагодетелстват от евентуално бъдещо поскъпване на земеделската земя, могат да го направят изключително лесно и без съществени разходи. Няма изисквания за размера на капитала посредством инвестиции в акционерните дружества със специална инвестиционна цел, инвестиращи в земеделска земя.

Като предимство можем да подчертаем и факта, че България е единствената държава сред страните от Централна и Източна Европа с АДСИЦ-ове.

Този лесен достъп ще спаси инвеститорите от трудното начинание да търсят директно да закупят земеделска земя, което е сериозно изпитание. Пазарът у нас е силно разпокъсан, като е съставен от голямо предлагане на малки разпръснати парцели със среден размер от едва 6 декара.

Истинско предизвикателство е и да се мине през цялата “мъка” по регистриране и прехвърляне на земята, което може да отнема месеци, а за чуждестранните инвеститори направо не си струва.

Да не говорим, че подобна инвестиция би могла да се окаже доста неликвидна, като впоследствие може да не намерите купувач точно на този парцел, точно в този район, както и арендатор за него, за да го отдавате под наем.

Дружествата със специална инвестиционна цел имат и други предимства. Пълна прозрачност, регулация от държавните органи, както и това, че разпределят минимум 90% от чистата си печалба като дивидент за акционерите.

Доходите за акционерите са необлагаеми, като липсва корпоративен данък върху капиталовата печалба. Данъкът върху дивидента е 5% за индивидуалните инвеститори.

Три АДСИЦ, инвестиращи в земеделска земя, са най-големите в страната по капитал. Те са между най-големите дружества по пазарна капитализация на Българска фондова борса и са сред 10-те най-активно търгувани дружества, с което допринасят за по-високата ликвидност на борсата.

И накрая би могло да се обобщи, че инвестицията в АДСИЦ, инвестиращи в земеделска земя, е относително нискорискова и сигурна поради стабилния ръст на цената на земята от 20-30% годишно и на арендното плащане от 50% на година.

www.profit.bg

0