March
30

Въпреки че обявите за продажба на ипотекирани имоти заливат Софийския районен съд, хората все още се отнасят недоверчиво към тях, показа проверка на “Сега“. Въпреки че сред тях има и доста изгодни предложения, хората пак намират тези оферти за нереално високи, а и се страхуват от повдигане на дело от предишния собственик и възможността да загубят средствата си.

На таблото в сградата на бул. “Цар Борис ІІІ“ 54 има обяви за жилища в централни райони като “Лозенец“, но и в крайни квартали като “Овча купел“ и “Надежда“. Цените варират между 100 000 и 150 000 лв. Има обаче и доста по-атрактивни предложения: най-голям интерес предизвиква обява за продажбата на двустайно жилище в района на Руски паметник. Началната цена за търга е 55 000 лв. “Цените могат да паднат и още“, коментира обявата възрастен господин, дошъл да търси жилище за децата си. Освен това, ако човек спечели търга, трябва до 7 дни да внесе съответната сума, т.е. все пак трябва да има готови средства.

Проблем се оказва най-вече законовият срок от една година, в рамките на който предишният собственик може да обжалва. През този период парите са в ръцете на съдебния изпълнител и не е сигурно чие е жилището. “Не бих си заключила парите за една година, а и едва ли някой сега има толкова свободни пари“, коментира Кирилова, която минава да разгледа обявите от любопитство.

Доказателство, че интересът все още не е голям, е и обстоятелството, че за много имоти се стига до втори търг. При тези случаи цената на предлагания имот става 80% от началната цена на първия търг. Такъв е случаят с двустайна къща в столичния квартал “Бенковски“: при първата публична продан обявената цена е била 156 000 лв., а при втория търг вече е 62 000 лв. Съдия-изпълнител, който не желае да каже името си, заявява, че въпреки това не смее да си купи жилище по този начин. Защото предишният собственик може да обжалва пред четири инстанции и ако във всяка от тях се разтакава по две години, а накрая вземе да спечели, купувачът губи тези пари.

За да се купи ипотекирано жилище чрез публичен търг, трябва да се внесе 10% от обявената първоначална цена. Самият търг започва, когато се съберат достатъчно кандидати. В повечето обяви няма информация за състоянието на жилището и за типа строителство, затова желаещите могат да отидат на оглед. Резултатите от търга стават ясни в рамките на един месец от пускането на обявата. Ако не спечелите внесената сума, тя ще ви бъде възстановена.

www.dir.bg

0
March
26

Ново строителство на сгради ще се разрешава, само ако необходимите места за паркиране на автомобили са осигурени в имота. Това предвиждат допълнения в Закона за устройство на територията, които ще бъдат разгледани на заседание на Министерски съвет. В допълнения вариант на закона ще се забрани да се променя предназначението на паркингите и гаражите в съществуващите сгради. Освен това, с промените в закона ще се увеличи задължителното място между отделните сгради. В проектозакона е дадено определение за големината на градовете според броя на населението. Много големите градове са тези с над 200 000 жители. Под тази цифра градовете ще се разделят на големи, средни, малки и много малки. За много малки градове ще се считат тези до 10 000 жители.

www.dir.bg

0
March
25

Почти няма вероятност панелни жилища да бъдат финансирани с повече от 50 % от банките. Това съоб­щи Тихомир Тошев, дирек­тор на “Кредит център”, цитиран от “Фокус”. Така, ако искате да си ку­пите панелен апартамент през следващите месеци с кредит, трябва да имате по­ловината от сумата. При новото строителство и моно­литните жилища - банките най-често финансират меж­ду 60 и 70%, като на пазара се появява и клиентска гру­па, която има по-голямата част. Те разполагат с около 60-80% от стойността на жилището и теглят остатъ­ка между 20 и 40% като кре­дит. Затова през февруари имаше доста ипотечни кре­дити в размер между 10 000 и 20000 евро. По-голямата част от хора­та смятат, че в момента лих­вите са високи, каза Тошев. Той обаче припомни, че пре­ди 7-8 г. лихвите били 17-18%. В момента за кредити­те в евро те са към 8-10%.

www.dom.dir.bg

0
March
23

Заради кризата на имотния пазар в страната тръгна нова мода в опит да се съживи браншът. Търновска строителна фирма вече разиграва жилища на томбола. Първоначалната миза за участие в наддаването е 100 евро. За да тръгне играта обаче, в нея трябва да участват поне 350 кандидат-новодомци. Пионер у нас в предлагането на жилища по новия почин е фирмата “Пе Ви Па”.

През август миналата година компанията започнала строителство на кооперация в началото на кв. “Зона В”. Наличните пари обаче стигнали само за наливане на основите. Заради финансовата криза от банките категорично отказали да дадат кредит на фирмата, за да може тя да продължи строителството и да завърши обекта. Докато сърфирала из интернет, един ден управителката Петранка Караколева прочела, че в САЩ, Германия, Австрия и Кипър доста често се разиграват специални томболи за спечелване на апартаменти и друга недвижима собственост.

10 от апартаментите в бъдещата кооперация ще бъдат разиграни сред желаещите да получат ново жилище на смешна цена. За целта всеки от мераклиите ще трябва да внесе по банков път по сметката на “Пе Ви Па” сумата от 100 евро. Полученият от банката документ за направения превод те ще трябва да пуснат в специална урна, намираща се в офиса на фирмата. След като се съберат 350 кандидати, в присъствието на нотариус ще бъде изтеглено името на късметлията. Останалите участници в томболата губят внесените пари. По тази схема ще бъдат разиграни и останалите 9 апартамента. За тези, които решат да играят и за десетте апартамента, но не им се усмихне щастието, ще бъде разигран още един, 11-и апартамент, като бонус. Ако броят на желаещите да участват в томболата се окаже по-голям, от фирмата са готови да пуснат и разиграят и още 1 или 2 апартамента в зависимост от интереса. Петранка Караколева е категорична и е готова да се закълне, че идеята й не е свързана с измама или е бъдеща финансова пирамида. “Всичко е честно и почтено. Внеслите по 100 евро кандидати ще могат да присъстват на самото теглене и там ще могат лично с очите си да се убедят, че няма нищо скрито-покрито. Разбира се, предполагам, че ще има и разочаровани от тези, които няма да спечелят, но това е на принципа на тотото и джакпота. Не може всички да са печеливши. Ако обаче не бъдат събрани необходимите 350 мераклии, за да се проведе томболата за един апартамент, парите на участвалите ще бъдат върнати незабавно”, обясни управителката на “Пе Ви Па” ООД.

www.monitor.bg

0
March
23

За един месец лошите кредити са се увеличили със 159.5 млн. лв., показват данните на централната банка към края на януари 2009 г. Обемът на лошите и преструктурирани заеми (такива, по които има забавяне на вноски, и такива, които са обявени за необслужвани) достига 1.34 млрд. лв.

Ръстът за първия месец на годината (януари 2009 г. спрямо декември 2008 г.) е двуцифрен - 13.5%. За сравнение, миналата година по същото време нарастването на обема от проблемни кредити е било със 10.746 млн. лв., или 1.5%. През декември миналата година увеличението на портфейла от лоши заеми е било с 9.6% спрямо ноември, или със 103.8 млн. лв.

Цифрите може да се приемат като първи сигнали за очакваното нарастване на проблемните заеми. Още в края на миналата година банкери коментираха, че може да се очаква влошаване на кредитните портфейли. По думите им обаче е добре да се има предвид и че показателен в това отношение е делът на лошите кредити в общия обем на отпуснатите заеми, тъй като на фона на намаляващи темпове на растеж на кредита, което се наблюдава в последните няколко месеца, е нормално темпът на ръст на проблемните заеми да бъде по-висок. Към края на януари делът на лошите и преструктурирани кредити в портфейла на банките е 2.8%. Миналата година през януари делът им е бил 1.97%.

В контекста на глобалната икономическа и финансова криза централната банка предприе някои нормативни промени именно в областта на класифицирането на кредитите, като целта на тези промени е създаването на по-благоприятни условия за банките и възможност те да проявяват гъвкавост към жизнеспособните си клиенти, които изпитват временни затруднения в усложнената икономическа ситуация, се посочва в съобщение на БНБ. Става въпрос за промените в Наредба 9, с които бяха удължени сроковете за класификация на един кредит в по-високорискова група в зависимост от периода на неплащане на вноски по него. Промените ще позволят на банките по-лесно да абсорбират потенциални загуби от влошаването на кредитните им портфейли.

www.dir.bg

0
March
18

Минималните офертни цени на ваканционните жилища в Слънчев бряг паднаха почти с 50 на сто за последните 2 години, сочи статистиката на сайта за недвижими имоти www.imoti.net. През март 2007 г. те са били на ниво от 580 евро за квадрат, а сега са около 390.

Няколко са причините за срива на пазара на жилища в най-голямото ни летовище. Основната е оттеглянето на ирландците и англичаните, които от купувачи станаха продавачи. Засега не се сбъдват надеждите, че те ще бъдат заместени от руснаците или от инвеститори от други бивши съветски републики. В момента в курорта се оферират за продажба  поне 1000 гарсониери и двустайни апартамента. Най-евтино - за 9750 евро, се продава едностаен на партера с площ от 25 квадрата. Най-скъпо - за 200 200 евро, се предлага за продажба двустаен, разположен на 7-и етаж в огромен апартаментен комплекс.

В близкия Несебър минималните цени на гарсониерите и двустайните са се снижили с 38 на сто за последните 24 месеца, сочи статистиката. Най-ниската оферта на единица площ от 399 евро е за обзаведено жилище от 92 квадрата около аквапарка на града. Най-евтино - за 16 900, може да се купи частично обзаведена полусутеренна гарсониера от 40 квадрата. Най-високата обявена цена за ваканционен апартамент в курортното градче от 162 000 евро е за имот в 5-звезден комплекс близо до южния плаж.

28 процента по-ниски минимални цени на жилищата отчита статистиката в презастроеното село Св. Влас в сравнение с март 2007 г. Най-евтино - за 17 000 евро, се продава боксониера от 25 квадрата със северно изложение на първи етаж в нова кооперация. Най-скъпо - за 160 000 евро, се оферира партерен двустаен от 70 кв. м на първа линия.

В друг голям наш черноморски курорт - Златни пясъци, най-ниските цени на жилищата са спаднали с една пета от март 2007 г. досега. Най-евтино - за 42 000, се продава жилище от 38 квадрата на партерен етаж. Най-високата обявена цена в летовище от 244 200 евро е за луксозно обзаведен апартамент от 132 кв. м.

На второ място по спад на минималните офертни цени от март 2007 г. досега е Созопол, където поевтиняването е 39 на сто. Най-малко пари - 26 565 евро, се искат за боксониера от 24 квадрата в затворен комплекс. Най-скъпо - за 249 340 евро, се продава просторен двустаен в комплекс “Созополис”.

С почти една трета са паднали най-ниските цени на квадратен метър на гарсониерите и двустайните за последните 2 години в Поморие, сочи статистиката. Най-ниската оферта от 24 500 евро е за панелна гарсониера от 49 квадрата. Най-високата оферта от 154 550 евро е за двустаен от 93 квадрата.

Инвеститорите все още изкачват

Поне до края на годината спекулативните инвеститори ще изчакват цените на ваканционните имоти още да паднат, прогнозират брокери. Поведението им ще зависи до голяма степен от конюнктурата в големите страни. При първите признаци на възстановяване на икономиките там спекулантите ще излязат на пазара и ще започнат да купуват евтини имоти, които да препродават на сънародниците си.

В момента най-големи шансове за продажби по морето имат уникални ваканционни апартаменти, разположени в качествени комплекси на първа линия до морето. Търсенето дори на най-евтини жилища засега е много малко. Купувачите по правило избягват да инвестират в апартаменти “на зелено”. По тази причина в момента се продават няколко проекта, чиято реализация не е започнала. В същото време градежът на други е спрян в очакване на по-добра конюнктура на пазара.

Според прогнозите на брокерите дори след възстановяването на пазара няма да има търсене на жилища в презастроени зони. Тези имоти и на ниски цени трудно ще намират купувачи.

www.monitor.bg

0
March
16

От петък 13 февруари 2009 г. българската бутикова агенция ТБМ2 ООД функционира самостоятелно на пазара на недвижими имоти, след като съобщи, че прекратява едностранно партньорството си с ЕРА България АД.

ТБМ2 ООД  работеше в партньорство с ЕРА България официално в продължение на близо 10 месеца, но реално неразбирателствата между акционерното дружество със седалище във Варна и капитал 500 000лв и ТБМ2 ООД бяха започнали няколко месеца преди това.

ТБМ2 е бутикова агенция за недвижими имоти, която отделя персонално внимание на всеки един свой клиент. Всеки имот за продажба в нашата база данни е предложен за продажба пред потенциалните му купувачи с максимално подробна информация и снимки. Огледи 7 дни в седмицата за имотите предлагани от нас.

www.tbm2.net

2
March
13

Най-голямото жилище в света е замъкът Уиндзор в Англия, който заедно с Бъкингам в Лондон и Холирууд в Единдург, е собственост и официална резиденция на британското кралско семейство.

Площта на замъка е около 45 000 кв.м, като заедно с градините, площта на имота надминава 50 декара. След много промени и подобрения през вековете замъкът разполага с 1 000 стаи с отделни помещения за слугите, няколко библиотеки, галерии др.

Той е построен от Вилхелм Завоевателя (Уилям Първи), управлявал между 1066 - 1087 г. Първоначално е част от отбранителен пръстен около Лондон, като мястото е избрано заради добрата защитна позиция, пише Property Investment.

През многовековната му история предназначението му е променяно многократно, като в определени периоди част от него е била използвана за затвор.

През Първата световна война името му е променено от Саксен-Кобургготски на Уинзорски, за да не асоциира с германския произход на британската корона. От 1952 г. до днес той е резиденция на кралица Елизабет II, която се настанява заедно със съпруга принц Филип и двамата си сина .

След пожар през 1992 г. който унищожава част от покоите на кралицата е направена последната реставрация, която продължи 5 години и струва 37 млн. паунда. Тогава е решено няколко стаи в Бъкингам и Уиндзор да бъдат отворени за посещения през опредени дни в седмицата.

www.profit.bg

1
March
11

Пазарът на луксозни имоти все още не може да намери пресечна точка между цените, предлагани от купувачите и продавачите, сочи анализ на “Райфайзен имоти”. Данните сочат, че в София собствениците искат 20% по-високи цени от нивата, на които реално се сключват сделки. Във Варна пък има сериозно разминаване между качеството на предлаганите имоти и изискванията на купувачите във високия сегмент.

По данни на “Райфайзен имоти” цените в масовия сегмент са се върнали две години назад. В столицата и във Варна вече може да се закупи двустаен апартамент при цена между 50 и 70 хил. евро, каквито нива е имало в началото на 2007 г. В същия ценови диапазон в Русе може да се закупи двустаен апартамент в центъра, а в Бургас - същият с включени довършителни работи, сочи още анализът.

Цените на ваканционните имоти продължават да намаляват. В Слънчев бряг и Св. Влас за 50-70 хил. евро може да бъде купен тристаен апартамент с качествени довършителни работи. В Банско пък за същата сума вече се сключват сделки за двустайни апартаменти с топ локация в центъра или в близост до станцията на лифта, се казва още в анализа.

www.imoti.net

0
March
10

“Строителство на луксозни планети по поръчка на клиента”. Това не е някакъв модерен рекламен слоган. Така се нарича печелившият бизнес с недвижими имоти в книгата “Пътеводителят на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс. Понастоящем приликите със ситуацията на българския пазар са повече от фрапиращи - и в книгата бизнесът процъфтява, а после рязко настъпва срив. Разликата обаче е една и много съществена: докато търговците от планетата Магратея предприемат анткризисен план, изграден върху здравословни количества сън до отминаване на кризата, българските брокери на имоти, строителни компании и инвеститори практически преживяват в реално време и с широко отворени очи агонията на пазара. Докато техните услуги бъдат отново потърсени, което май няма да е скоро…

Проектите изчезват, цените падат, но секторът е далеч от крах

На 180′ за 360 дни

Когато в началото на миналата година имоти вече беше мръсна дума на глобалните пазари, в България продължаваше да се говори за ръст във всички сегменти. Единственото изключение бяха ваканционните имоти, защото привидно “само там търсенето беше движено от индивидуални инвеститори от засегнатите от кризата пазари”. И продължаваха да се обявяват нови “мега-, хипер- и грандпроекти” за молове, офис центрове и жилищни комплекси, като инвеститорите очакваха да успеят да ги продадат още на картинка и то при добра печалба.

За по-малко от година обаче посоката на пазара се обърна и хора, които преди това го оприличаваха на остров на спокойствието в периферията на финансовата буря, заговориха за него като за малка лодка насред цунами.

Познаха, че ще има проблеми с продажбите на ваканционни имоти, но не и размерите им. Днес има свръхпредлагане във всички курорти в страната и само единични сделки на нива около 500 евро за квадратен метър при над 1000 евро през миналата година. Недовършени строежи, излъгани купувачи и фалирали инвеститори рисуват мрачната картина на този дял от имотния пазар.

Мантрата “Инвестирайте в земя, спряха да я произвеждат!” също много бързо спря да звучи успокояващо на инвеститорите в терени. Те се убедиха, че и на този пазар има таван, който някои от тях вече бяха пробили с главите си, а след това бързо започва да боли. Сега цените на парцелите са паднали в пъти, но сделки няма.

“Трудно е да се каже каква е пазарната цена на терените най-малкото защото вече година те не се продават, понеже няма търсене за нови проекти”, казва управителят на “Елта консулт” Валери Левиев.

Оказа се, че и доскорошният бастион на пазара - жилищата, не е достатъчно защитен. Само през последните 4-5 месеца цените им паднаха с около 20% според официалната статистика, а според предприемачи - с над 30 на сто. И всичко това, защото търсенето на жилища угасна. Купувачите вече не могат да разчитат на щедрите банки, преосмислиха намерението си да придобият дом или пък просто започнаха да чакат цените да паднат още.

Изчезващите видове

Рязко се охлади и ентусиазмът на инвеститорите в бизнес имоти. Едни от най-големите проекти в сектора са отложени за неизвестно бъдеще. Най-категорично от тях беше оттеглянето през ноември миналата година на литовската VP Group, която планираше с един милиард лева да изгради своеобразен “град в града” в столичния квартал “Красно село”.

Подобно е положението и с други два мащабни проекта в София. Макар и все още да не са обявили отлагането, към момента няма осигурено финансиране нито за проекта на испанската Riofisa, който трябваше да се случи на терена от 200 декара на бившия жп завод зад Централна гара София, нито за съвместния проект на братя Домусчиеви и германската компания ECE Projectmanagement върху терена на бившия държавен завод “Балканкар Средец”. Споменаваме ги само заради размера на предвидените инвестиции в тях - 270 млн. евро в първия и 500 млн. евро във втория случай.

Ако не гледаме толкова детайлно обаче, показателно е дори, че от 20 обявени проекта в столицата за молове реално строящите се са 3 и още два са на път, но по-всяка вероятност няма да започнат през тази година.

Все по-трудно се сключват и сделки за наем на търговски площи в областните градове, след като част от търговците си взеха поука от магазините, работещи на загуба, от които обаче не могат да се освободят заради дългосрочни договори за наем. При това на свръхвисоки нива.

“За пръв път от пет години има празни магазини на централните търговските улици в София. Това показва, че проблемът не е само в качеството на търговските проекти и управлението им, а в целия сектор на търговията”, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Forton Сергей Койнов.

При офис площите положението е аналогично. Проектите, които се изграждат в момента и трябва да са готови в близките две години, се броят на пръсти, а общата им площ не надминава 230 хил. кв.м, докато в началото на миналата година се очакваше към 2010 г. да бъдат завършени над 800 хил. кв.м.

Макар и предлагането да не се увеличило значително, наемните нива на офис площи тръгват сериозно надолу. Ако преди година офертите за офиси под наем в близост до околовръстния път на София бяха на нива от 15 евро за квадратен метър, сега епизодичните сделки се сключват на 9.

Вестоносците на намалението

Все пак строителната активност не е сведена до нула. Все още се строят или по точно се довършват част от започнатите проекти. Макар и на по-ниски нива се случват и сделки за наеми на офиси. Инвестиционни продажби обаче няма. По всичко личи, че сделките за покупка на “проекти на картинка” ще останат един добър спомен от миналото, а ценовите очаквания на купувачите са тотално променени.

Най-ясният сигнал за промяната дойде след прекратяването на сделка за придобиване на Мall of Sofia в края на миналата година. Купувач трябваше да е един от най-големите германски инвестиционни фондове - DEGI (Deutsche Gesellschaft fьr Immobilienfonds). Сделката беше пред финалната права, но в последния момент от DEGI обявиха, че я спират.

Аналогично стоят нещата и с продажбата на офис сградата, част от проекта Bulgaria Mall на софийския бул. “България”. Инвеститорите LS Property и Salamca преди близо година бяха сключили предварителен договор за продажба на имота с Пиреос банк, като договорената сума по неофициална информация е била 50 млн. евро. След дълго протакане от банката се отказаха от сделката и дори с плащане на неустойка за анулиране на договора.

Тези два случая показаха, че пазарът е тръгнал в посока, която ще се управлява от потенциалните купувачи, но реални примери от пазара липсват.

“Сделки няма, защото у хората с кеш има усещането, че ще стане по-лошо. Очаквам интересът на купувачите и продавачите да се срещне към края на годината, като и двете страни ще трябва да направят компромиси”, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Forton Сергей Койнов.

“Всички са в процес на изчакване - да дойде голямото намаление”, смята управителят на “Елта консулт” Валери Левиев.

Хората с парите

През последните месеци глобалната криза доведе до създаването на десетки фондове за евтино изкупуване в световен мащаб, наричани distressed funds. Голяма част от тях са структурирани във Великобритания или Европа, но в тях са събрани капитали с различен международен произход. Това може да са свободни средства за инвестиране от Израел, арабските страни, Русия.

Tези фондове обаче не са създадени с цел да инвестират конкретно в недвижими имоти, а в различни бизнеси в затруднение и с потенциал за бърза възвращаемост.

“Ето защо проектите за имоти в България не се конкурират с други проекти за имоти, а с производството на четки за зъби например. Също за един рисков инвеститор няма значение дали ще вложи парите си в София или в Лондон. Въпросът е колко бързо ще си възвърне инвестицията”, коментира Тома Недялков - старши консултант в BICA.

Целта на distressed фондовете е една - да намерят подходящ проект - актив или бизнес, собственикът на който изпитва сериозни затруднения и е близо до фалит. В подобно състояние продавачът би се съгласил на изключително занижена цена, било то и под себестойност - обикновено сделката се сключва на 30-40% от желаната от него първоначална цена.

“Вече отчетливо се забелязва интересът на фондове за евтино изкупуване към българския пазар”, обясни Недялков. Консултантската агенция вече е партньор в няколко проекта в София, за които търси купувачи сред distressed фондовете. Сред тях е бъдещият офис център на руската компания МИАН, който се строеше на бул. “Никола Вапцаров”.

При инвестиционните сделки с distressed фондове в повечето случаи не може да се говори за норма на възвращаемост (yield), защото те не са завършени и още не генерират приходи. Затова пък очакванията на рисковите купувачи са да имат годишна възвращаемост между 20 до 50%, а хоризонтът им е краткосрочен. Ако обектът на сделката обаче генерира приходи от наеми, в момента нивата на очакваната доходност са около 15%. Само преди година те се движеха между 7-8%. Това означава, че дори по-агресивно настроени играчи като тези фондове оценяват риска на подобни проекти много по-високо в сравнение с миналата година.

Друг вид потенциални купувачи на имоти са различни частни инвеститори, които поради една или друга причина разполагат със собствени средства.

“В България в момента има група от хора, чийто бизнес не е засегнат от кризата и разполагат с капитали. Те непрекъснато оглеждат и питат за възможни инвестиции на ниска цена. Сега е моментът, когато могат да купуват евтино”, посочиха от Raiffeisen Real Estate.

По наблюдения на други консултанти и предприемачи България все още не е в тази фаза. Строителите и в момента могат да продават на печалба, макар и малка. Ако през последните 2-3 години те работеха с 60-70% норма на печалба, то сега тя е от порядъка на 20-30%. Например при строителство на жилища себестойността заедно с цената на земята е около 600 евро на квадратен метър, но сегашните продажби на 750-800 евро все още са рентабилни. Така че за отчаяни продажби в страната все още е твърде рано да се говори.

А сега накъде

Факт е, че редица инвеститори в имоти, които вече са започнали, но не са завършили проектите си, изпитват сериозни затруднения да ги продължат. Причините биха могли да бъдат най-различни - липсата на достатъчно финансиране, на купувачи, на наематели, задлъжнялост към подизпълнители. В същото време тези инвеститори имат финансов ангажимент към кредитните институции и все по-трудно успяват да го изпълняват. В подобна ситуация те търсят възможност или да намерят допълнително финансиране, или да продадат проекта си, било то и без печалба.

Анализаторите и представителите на имотния бизнес нямат еднозначен отговор дали спадът е достигнал до най-долната точка, от която предстои изкачване нагоре, или липсата на търсене и високото предлагане в различните сегменти ще продължат да дърпат цените надолу още няколко години. Оптимистите са по-малката група.

Без някой да има представа дали проблемите в сектора ще траят година, две или три, отсега има няколко ясни бъдещи събития. Първо, инвеститорите в недвижими имоти ще намалеят поне наполовина. Същото вероятно ще се случи и на строителните компании. Вероятно ще има пълна суша за нови проекти още поне няколко месеца, а защо не и години. Излизането от кризата ще е трудно и бавно, защото малко сектори ще могат да изтласкат икономиката нагоре. Със сигурност вече почти наситеният пазар на имоти няма да е сред новите двигатели.

Все пак има и добри новини. Няма да има десетки или стотици празни молове, офис сгради и незапълнени жилищни кооперации. Наемите за много фирми могат да паднат, а жилищата отново да са на поносими за по-голяма група хора цени.

www.capital.bg

0