July
31

11,142 Absolute Unique Visitors

Публикувано в: Ежедневие, От кухнята на офиса от Антон Илиев

Сайтът ни www.tbm2.net е посетен от над 11000 уникални посетителя, които са разгледали страниците на нашия сайт общо над 52 000 пъти… Всички тези различни над 11 000 души са ни посетили от 71 точки на планетата като най-много разбира се са от България след това се нареждат САЩ, Испания, Германия, Израел, Гърция, Италия, Франция и Русия…и така до Зимбабве и Мозамбик от където също имаме посетители :)))

0
July
31

- Г-н Хампарцумян, идва ли краят на скъпите кредити?

- Първо, трябва да обясним защо в последните години лихвите бяха толкова ниски. Светът беше в свръхоптимистична еуфория за развитието на икономиката и цените. Около 10 г. вървеше нагоре, а Източна Европа като регионът с голям потенциал за растеж имаше ръст от 6-8% на година.

Заради кризата предлагането на пари намаля, а това повишава цената им. Рискът също се повиши. Загърбили сме вече период, в който лихвите са били исторически ниски за последните 30 г. в България и по света. Вероятността да видим тези лихви в обозримо бъдеще е много малка.

На изхода от кризата може да очакваме лихвите да отидат надолу, но няма да стигнат нивата отпреди кризата. Тези, които са направили сметка на ръба на възможностите при предишните лихви, трябва да мислят за преструктуриране на финансите и бюджета си.

В България нивата не може да са съизмерими с тези в САЩ и Германия например. Тази разлика винаги е съществувала, но сега се е увеличила и покрай кризата.

Грешка е да се мисли, че когато се обявяват лихви от Федералния резерв или ЕЦБ от 0,5-1%, то това е цената, която автоматично става цена на потребителски, ипотечни или бизнес кредити. Трябва да се има предвид, че тези лихви са цената на парите за 1 ден. Когато се увеличи срокът, стават други. За 5-годишни облигации лихвата е малко под 3%.

И това е рискът на американската икономика, представете си къде е на българската държава, на отделната фирма или гражданин - разбира се, че е по-голям и кредитът е по-скъп.

Другият аспект са агресивните политики за промотиране на кредитите преди кризата - реклами създадоха впечатление, че вземането на кредит е най-лесното нещо дори и от хора, видимо недобре оправящи се в живота. Това не е характерно само за България, разбира се. Това е отговорност и за банките, и за тези, които вземат. Кредитът не е основно човешко право, а възможност да получат допълнителни средства сега, за да инвестират, за да имат по-добро жилище, за да се образоват. Във всеки един момент обаче трябва да се мисли, че тази възможност струва пари.

Добрата новина е, че задлъжнялостта на българина е многократно по-ниска, отколкото е в англосаксонските страни.

Освен това в банките, поне за нас мога да твърдя, че сме готови да преструктурираме кредити при временни затруднения.

- Въпреки това лошите кредити бележат сериозен ръст.

- Това е естествено, дори чисто математически се изчисляват като процент от общия обем на кредити и когато обемът спря да расте, цифрите очаквано се влошават. В различните сегменти и банки е различно - по-агресивните през годините сега имат по-висок процент затруднени клиенти. Но това се преодолява с различни начини за облекчаване, с провизиите, които всяка банка има.

- Преди време казахте хиперболистично, че купилите скъпи коли на кредит или лизинг може да се наложи да закусват с тях. Ще се стигне ли до това някои българи да трябва да ядат тухли, бетон, керемиди, образно казано?

- Няма да се стигне дотам, но ще се стигне до ресегментиране на пазара - някой, който си мисли че е строил 5-звезден хотел, може да се наложи да го трансформира в общежитие за персонал. Строителното предприемачество беше индустрия, която в добрите години печелеше над 100%. Няма индустрия с устойчиви норми на печалба над 100%, с изключение на търговията с наркотици и оръжие, но там е доста опасно и незаконно.

По-разумните фирми с по-добри проекти ще понесат определени затруднения, но в крайна сметка ще излязат от проектите с по-малка печалба. Другите ще трябва да ги реализират като обезпечения, да правят редица отстъпки.

Добрата новина е, че чуждите клиенти, големите фондове ги няма. Клиент ще е българинът с неговите желания и възможности да плати. Това означава, че цените на имотите ще падат. Имат още потенциал накъде да се свалят.

Но най-малко това ще се отрази на най-добрите проекти - ако някой иска апартамент с изглед към опашката на коня срещу Народното събрание, пак ще плати много пари.

- Вероятно и сега има хора, които искат да купят имот, но банките не дават кредити.

- Банките дават кредити, просто са по-консервативни. А и не трябва да се говори общо за всички 32 банки. Те са стабилни, но не са еднакви, възможностите за развитие на бизнеса и подкрепата на клиентите им е различна.

- Кое е по-валидно за слабото кредитиране - банките са затегнали много критериите или на клиентите им е скъпо да теглят и чувстват несигурност за бъдещето си?

- И двата фактора са валидни. Ролята на банките не е да създават предпоставки за икономически ръст, а да го подкрепят. Пазарът и инициативите на предприемачите са много по-важни.

В период на криза има банки, които много рязко свиват кредитната си дейност, и това са тези, които бяха по-агресивни преди. Те също не са спрели да кредитират, но за клиентите им има голям ефект - като от удар в стена с голяма скорост. По-консервативните също са повишили изискванията, но това не се приема така шоково.

Истината е, че ръстът на кредитирането ще дойде от търсенето на кредити. Заради кризата има смущение у предприемачите по целия свят. Те премислят дали да направят дадена инвестиция, от кои разходи да свият, т.е. търсенето на ресурс е намаляло заради средата.

- Последният доклад на УниКредит Булбанк прогнозира задълбочаване на рецесията. Как на практика ще я усетят хората?

- Тази криза, независимо че е световна и много дълбока, е първата нормална за България. Предишните през 90-те години бяха катастрофални - свързани с хиперинфлация, девалвация, затваряне предприятия.

Тази криза е тежка, но не е катастрофална и ефектите са различни за всеки. През 90-те години станахме свидетели на купони, прекъсване на тока, пенсии по 3 долара и заплати по 15 долара.

Сега кризата е по-избирателна. Тя ще бъде по-слабо усетена от хора, които не са си загубили работата, не са им намалели заплатите. Някои бизнеси дори могат да излязат от кризата с още по-добри пазарни позиции.

Както държавата, така и икономическите субекти и всеки човек трябва да вземе решения, да свързани с минимизирането ефекта на кризата - например да реши, че тази година няма да даде толкова пари за почивка, за да плати образованието на децата. Новата кола също може да отложи за 2011 г. Тези, които имат най-малко късмет и са загубили работата или бизнесът им е фалирал, трябва да се опрат като за начало на социалните мрежи и с подкрепа да се изправят и да започнат наново.

- Напоследък има призиви от една асоциация да не се плащат кредитите заради високите лихви. Как ги оценявате?

- Ако някой се подведе по този съвет, рискува никога да не получи кредит повече. Неплащането би могло да доведе до това цял живот да нямаш възможност да получиш кредит. Аако даден човек не може да си плаща сметките, това не е основание да се вдигне революция, защото и други са затруднени, но се справят.

- Според УниКредит Булбанк високите лихви по депозити, които водят до високи лихви по кредити, са опасни. Кога ще спре надпреварата за привличане на средства?

- Надявам се скоро, за да не се удължава тази самоубийствена спирала, която води до изяждане на печалбите на банките и индиректно създава затруднения на икономиката. Защото, ако депозитът струва, да речем, 10%, кредитът става 15%. Това е изключително висока лихва.

Има и пазарни сили, които влияят - колко бързо ще се стабилизира икономиката. А това зависи и от разумното управление на държавата. Надявам се новият екип на правителството да е по-професионален и да създаде и допълнително доверие. В резултат очаквам един от ефектите да е успокояване на лихвите по кредити.

- Какви са като цяло очакванията ви от новото правителство?

- Позитивни. Не познавам някои от хората, но имат много добри биографии и изглеждат от едно поколение, което сега влиза във висшата сфера на управление - би трябвало да е по-професионално, по-малко покварено, по-ентусиазирано. Това са хора с по-добро материално състояние.

Имали сме министри, които на входа парадират с бедността си, а на изхода ни шокират с арогантното си потребление. Какво се е случило между входа и изхода, можем да предполагаме. От тази гледна точка новите министри много повече ще държат на професионалната си реализация, отколкото на персоналното забогатяване, защото могат да забогатеят, и преди и след това и никой няма да им се сърди.

www.24chasa.bg

0
July
31

Банките да се съобразят с кризата и да намалят лихвите, иначе ще призовем длъжниците да спрат плащанията. Това обяви в Добрич шефът на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов. Той обясни, че кризата е форсмажорно обстоятелство извън компетенциите на кредитополучателя. Според член 306 от Търговския закон при появата на такова непреодолимо събитие длъжникът, изпаднал в невъзможност да си погасява кредита по независещи от него обстоятелства, може да бъде освободен от отговорност. Според асоциацията в момента делът на лошите кредити е над 20%, а не 4-5 на сто, както се твърди официално.

Подписка срещу високите лихви тръгва от днес във Варна, Добрич, Русе и София. Според Николов лихвите по текущите договори трябва да паднат от 1 до 3% и да бъде предложен гратисен период над 5 г. Ще сигнализираме БНБ и ако банките не почнат да преговарят в рамките на седмица, не намалят лихвите и не почнат да се държат адекватно, ще заведем колективни искове в съда, закани се Светлозар Николов.

www.24chasa.bg

0
July
29

Средният спад на новопостроените жилища в страната през 2009 г. спрямо 2008 г. ще бъде 25%, при условие, че се запази темпът на строителство от първото тримесечие на годината, прогнозира консултантската и инвестиционна компания Arco Real Estate. Конкретно за София новопостроените жилища ще намалеят с 38%, във Варна - с 32%, в Бургас - 14%, а в Пловдив - с 31%, смятат от агенцията.

На фона на рязкото увеличение на разрешенията за строителство в периода 2005 - 2007г. и плавното им намаление през 2008г., броят на издадените разрешения за строителство през 2009г. рязко намалява.  Най-сериозен спад е отчетен в Бургас, където издадените разрешителни за първото тримесечие на 2009 г. са едва 896. Много от строителните фирми умишлено не започват строителството на нови обекти, за които вече имат разрешение за строеж, тъй като нямат сигурност за възвръщаемостта на инвестицията. Това изчакване от тяхна страна може да доведе до вакуум и липса на ново завършени жилища през 2010г., смятат от агенцията.  Според данните на Arco Real Estate, не се забелязва голям спад в търсенето на новопостроени жилища, особено тези с разрешение за ползване, които в момента са недостатъчни като количество, за да задоволят нуждите на кандидат-купувачите.

При тяхното придобиване няма риск и те са годен обект за кредитиране от страна на банките. Поради тази причина цените на новозавършените апартаменти с разрешение за ползване не са намалени драстично, както се очакваше в началото на годината.  Друга причина за запазването на цените е отдръпването на клиентите от старото строителство, завършено преди 2002 г., най-вече заради липсата на строителен контрол, топлоизолация и не дотолкова доброто качество. Последното доведе до естествен спад на цените на тези имоти и преориентиране на клиентите.

www.imoti.net

0
July
29

Поради свръхпредлагането, от началото на 2009 г. наемите като цяло спадат. Това е идеалното време наемателите да търсят по-изгодна сделка в годината, която ще се запомни с по-богат избор на жилища и по-нормални цени. Наемателите имат възможност да намерят хубаво жилище за по-малък наем. Тъй като завършеният интериор е голям плюс, наемателите са склонни да бъдат по-отстъпчиви при преговорите за сделката, ако предлаганото жилище е обзаведено и изглежда по-добре от това в съседство.

Наемателите се интересуват най-вече от цената и местоположението на жилищния имот, но не по-малко важно е и състоянието, в което се намира той, особено сега, когато възможностите за избор са големи. В тези времена на финансова нестабилност наемодателите са мотивирани да свалят цените и да използват по най-добрия начин парите, предвидени за подобряване на интериора на предлаганите от тях жилища. Ето какви са наблюденията на myhome.bg „Живеете в България” за търсенето на жилища под наем на територията на София.

Забелязва се голяма активност на пазара на имоти с най-ниска цена -двустайните апартаменти се наемат за по-малко от 280 евро, а едностайните - за 180 евро, като тези жилища се задържат на пазара само 2-3 дни. Много се търсят малки апартаменти в центъра на града. Реновирани, обзаведени или необзаведени, наемите за тях се движат от 300 до 400 евро. Намирането на голям апартамент с централно разположение и модерен интериор е истинско предизвикателство.

В София има огромен брой новопостроени блокове, където наемите за хубави нови обзаведени и необзаведени апартаменти са между 500 и 800 евро, но търсенето в този ценови обсег засега е слабо. Голямо е предлагането и на луксозни жилища, но търсенето при тях също е ограничено. Очаква се спадане на наемите, така че през следващите месеци луксозните жилища в престижни квартали и затворен тип комплекси със съвършено обзавеждане ще могат да се наемат на цени от 800 евро, като около Коледа се очаква допълнително намаление от 10 до 35%.

Клиентите за такъв тип имоти засега са ограничени; предимно дипломати и посланици, както и чужденци на мениджърски позиции, работещи за международни компании в столицата. Стари големи апартаменти над 75 кв м в панелни, ЕПК и стари тухлени сгради се задържат дълго време на пазара. При тях липсва качествено обзавеждане, нуждаят се от реновиране, а разходите за отоплението им са високи, тъй като обикновено нямат модерна дограма и изолация.

Квартали: повечето жилища за отдаване под наем се предлагат предимно в (1) новите части на „Лозенец”, (2) „Младост” (1, 2 , 3 и по-малко в Младост 4 в близост до Бизнес парка, тъй като там има много нови, но все още незавършени сгради) и (3) в южния квартал „Манастирски ливади”. Наблюдава се спад на цените на наемите в източните квартали „Дружба” и „Младост”, въпреки че метрото вече свързва „Младост 1А” с центъра на града.

www.profit.bg

0
July
24

Първите 5 километра от магистрала “Люлин” са готови и предстои в най-близко бъдеще да бъдат пуснати в експлоатация до село Мало Бучино. Това е и най-мащабния проект, по който в момента работи Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ). Това каза изпълнителният директор на агенцията инженер Янко Янков, цитиран от Фокус. Цялата магистрала трябва да бъде с дължина на трасето 19 километра. Стойността на проекта е 148,5 милиона евро, като до момента от НАПИ са усвоили 51 милиона евро.

На въпрос кога трябва да бъде пусната цялата магистрала в експлоатация, инж. Янков отговори: „Аз съм директор на НАПИ от 7 месеца и аз трябваше да я заваря готова. За съжаление, това не е станало. За 4 месеца ние направихме онова, което не е направено за 2 години и половина. Ние трябва да изпълним срока, който е зададен, за да можем да усвоим парите и този срок е краят на 2010 година”. Ако това не се случи, средства няма да има и ще се наложи да се вземе финансиране от държавния бюджет, уточни той. „Това е крайно неприемливо и ние трябва да си свършим работата”, заяви изпълнителният директор на НАПИ.

www.dir.bg

0
July
23

Цените на имотите няма накъде да падат повече, тръбят от агенциите за недвижими имоти. Но ако офертите от 700-750 евро за кв. м ви се струват скъпи, то може би ще се заинтересовате от идеята да си построите собствена къща. Апартамент от 100 кв. м грубо казано излиза в момента около 70-75 хил. евро. Ако искате и гараж, ще трябва да се бръкнете с още 10 000 евро.

И докато от агенциите ще се опитват да ви убедят, че това е идеалната цена за удоволствието да живеете във вход с още тридесет семейства и че трябва да се възползвате от „ниските цени”, може би е добре да помислите пак. Особено ако разполагате с налични средства.

Какво можете да имате срещу тези пари?

Едно от положителните неща на кризата в сектора на недвижимите имоти е спадът в цената на парцелите. Подобно на останалите сегменти и тук моментът е добър да се пазарите и да отбиете да кажем с 15-20% от обявената продажна цена в условията на ограничено кредитиране.

Проучване на Profit.bg сочи, че се предлагат и парцели в регулация в диапазона между 40-70 евро за квадратен метър в населени места в непосредствена близост до столицата. Тук влизат- Банкя, Герман, Панчарево, Околовръстен път.

Определено можем да кажем, че има значително понижение в офертните цени на парцелите, като само преди година и половина трудно се намираха оферти под 100 евро за кв. м. в посочените райони.

При необходим парцел от около 650 кв. м., за да имате малка къща от да кажем 100 кв. м. с гараж и малко дворче и средна цена от 70 евро за кв. м. (с отстъпка от първоначално обявена цена от 90 евро, при добро местоположение), то удоволствието да си купите парцел ще ви струва около 45 000 евро.

Идва и моментът със строителството.

Поразровихме се малко в интернет и открихме, че строителството на къщи тип „сглобяеми” се движи в диапазона между 250 и 350 евро за кв. м.

Тук нямаме съществено понижение в цените спрямо преди около година, но определено може да се каже, че има значително засилване на конкуренцията, което се отразява и върху качеството на продукта.

Избираме си фирма, която срещу 350 евро за кв. м ще ни направи всичко от строителните и архитектурните планове до ключ. По наши сметки къща от 100 кв. м. ще ни струва 35 000 евро. Така заедно с парцела изграждането на къща възлиза на около 80 хиляди евро, или цената на жилище със същата квадратура и гараж.

И тук идва добрата новина. В къщата си ще можете да се нанесете до шест месеца след започване на строителството, срок трудно достижим при апартаментите, освен ако не си купите завършено строителство.

Трябва да подчертаем, че още по-изгодно би ни излязло, ако си купим малко по-голям парцел заедно с някой приятел или роднина и направим „къщи близнаци”, като офертата става още по-изгодна с увеличаване на чистата площ на къщата.

Примерно къща от 200 кв. м. ще излезе вече значително по-евтина от апартамент с подобна площ.

Предимствата на сглобяемата къща

Тук е моментът да се поразчупят някои стереотипи против този род къщи. Преобладаващото разбиране е, че тухлените сгради са по-добри от сглобяемите къщи, които са оборудвани по най-нова технология топло и шумоизолация и изолацията им се равнява на почти пет реда тухли четворки.

Желязната поцинкована конструкция е взаимствана от американския тип строене, използвана за изграждането на най-високите сгради в света. Това е изцяло метална, олекотена поцинкована конструкция, която е значително по-здрава и по-устойчива от досегашните тухлени и сглобяеми къщи на дървена основа.

Сглобяемото строителство доминира в богатите, икономически развити страни по четири основни причини:

1. Около 30 % по-евтино от монолитното

2. Поне 7-8 пъти по-бързо

3. Изключително устойчиво при земетресения

4. Екологично и енергийно ефективно

Трябва да се подчертае, че тук някои от строителите предлагат покупки на кредит или разсрочено плащане.

Недостатъците

Разбира се трябва да сте склонни да живеете в покрайнините на столицата, което освен с изключително спокойствие често се свързва и с липса на инфраструктура, училища, магазини, заведения, а понякога и удобен и редовен градски транспорт.

Животът в къща може да бъде утежнен, ако трябва да водите малки деца на детска градина или работите в другия край на София.

www.profit.bg

0
July
22

Няма пълно щастие - кризата свали цените на някои жилища до неподозирано ниски нива, но зад най-евтините предложения се крият уловки - имот с ипотека, с огромна тераса или затънтен в сутерен.

Въпреки че мастодонтът “Кремиковци” се приближава към своята смърт, имотите в близките квартали продължават да са най-евтини в София. Апартаменти се предлагат основно в кв. “Кремиковци” и “Ботунец” - на цени между 270 евро/кв. м и 450 евро/кв. м.

Двустаен панелен апартамент в района се продава за 20 000 евро. Въпреки че излиза по 294 евро/кв. м, собственикът е уточнил, че цената подлежи на коментар.

“Ботунец” и “Кремиковци” са съответно от южната и северната страна на комбината. Затова заводът пушилник им влияе по-различен начин. Ветровете раздухват смога главно към юг-югоизток и кв. “Кремиковци” остава назасегнат.

Атракция е тристаен апартамент (100 кв. м) в кв. “Ботунец” за 27 000 евро. Детайлно проучване на офертата показва, че имотът е ипотекиран за 18 000 евро и купувачът трябва да поеме дълга. Така жилището ще му струва 45 000 евро.

И ако до “Кремиковци” се свиква лесно със суперниските оферти, то 383 евро/кв. м за апартамент в кв. “Дианабад” звучи шокиращо. Оказва се, че цената е намалена, защото апартаментът е по-малък от терасата към него - 133 кв. м жилищна площ към 180 кв. м балкон. Но ако исканата цена се отнесе към обитаемата площ (без терасата), излиза, че купувачът ще плати по 902 евро/кв. м - около средните нива за квартала.

Интерес предизвиква и оферта на ул. “Васил Друмев”, в широк център - за 429 евро/кв. м. 27 000 евро щяха да са чудесна цена за двустаен апартамент, стига да не беше разположен в сутерен (под кота нула).

www.trud.bg

0
July
21

На много места се строи или преустроява очевидно срещу всякакви норми, в непосредствена близост до съседни имоти. Видимо се нарушават санитарни, противопожарни нормативи, не се спазват технологични правила, използват се некачествени материали и се застрашава целостта на конструкциите… В Закона за устройство на територията (ЗУТ) е създадена специална процедура за такива случаи, пише “Сега”.

Преди това може би е необходимо да се поясни какво всъщност е незаконен строеж. ЗУТ определя, че такъв има при несъответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план. Или ако липсват одобрени инвестиционни проекти или разрешение за строеж. Незаконен строеж има и при съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект. В този случай се имат предвид нарушения на действащия подробен устройствен план или на изискванията за строителство. Пак в тази хипотеза попада и ситуацията, при която има строежи, нарушаващи строителните правила и нормативи, техническите, технологичните, санитарно-хигиенните, екологичните и противопожарните изисквания. Последното в пълна степен важи и за преустройствата.

Незаконен е и строеж, извършен със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите, както и направен в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи, ако това се отразява на конструктивната сигурност и безопасното ползване на строежа. И тук идваме до въпроса какво може да направи човек. Той може да подаде жалба или сигнал (може да се каже и напише и по двата начина) за извършено или извършвано незаконно строителство. Това може да бъде направено или по пощата, или лично в деловодството на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), в някоя от 28-те регионални дирекции за национален строителен контрол (РДНСК) или в общинска или районна администрация по местонахождение на съответния имот. Жалбата или сигналът трябва да са писмени, като обстоятелствата трябва да са описани в свободен текст.

Към тях могат да бъдат приложени всякакви доказателства - документи, снимки, планове, решения, заповеди, разрешения, актове за собственост и др. Добре е жалбата или сигналът да съдържат трите имена на подателя, къде точно се намира незаконният имот или незаконното преустройство, включително и като адрес, да се посочат, ако са налични и известни, и имената на собственика на имота. След постъпването на жалбата или сигнала ДНСК, РДНСК или общинската или районната администрация са длъжни да извършат проверка - както на самия строеж, така и на документите, свързани с него. За целта законът им дава право на свободен достъп до строежите, които строителите са длъжни да им дадат. Те могат да искат за проверка и всички документи. В техните правомощия е и да искат справки и писмени обяснения.

Органите имат за проверка и произнасяне 1 месец. След това трябва писмено да уведомят жалбоподателя за решението - съответно отказ за спиране на незаконен строеж или пък заповед за спиране. Ако при проверката не се установят нарушения, се съставя констативен протокол. После съответно се пише отговор на жалбоподателя, с който се отказва да се спре съответният строеж. Смята се, че този отказ не може да бъде обжалван по съдебен път. Ако се установят нарушения, които да класифицират строежа или части от него като незаконен, започва процедура по спиране, а в определени хипотези и на премахване на съответния незаконен строеж. За разлика от отказа да се спре незаконен строеж то заповедта за спиране може да се обжалва по съдебен ред от засегнатите - строител, инвеститор и т.н. Това става чрез жалба, която се подава чрез органа, издал заповедта.

www.imoti.net

0
July
15

Хората, които не могат да обслужват ипотеките си да дават под наем своите жилища и така да избегнат тяхното изземване. Това предвижда един от плановете на администрацията на Обама за подпомагане на изпадналите в затруднение собственици на жилища и стабилизиране на пазара на имоти, цитиран от Ройтерс.

Съгласно тази идея, собствениците на имоти ще преотстъпят собствеността си, но ще продължат да живеят в жилището си няколко години. Ипотечната криза в САЩ започна още през 2006 г., след пет годишен бум на пазара на имоти. Увеличаващата се безработица в страната обаче внесе допълнителен натиск и Белият дом беше принуден да търси спешни мерки за справяне с кризата в сектора. През февруари администрацията на Обама обяви спасителен план, който предвижда рефинансирането на 5 млн. притежатели на ипотеки и намаляване на вноските на още 4 млн.

www.dnevnik.bg

0