August
31

Искра Фидосова е от Монтана. Завършила е право в СУ “Св. Климент Охридски”, специализирала в Швейцария. Работила е като главен юрисконсулт и юридически съветник в родната си община и в инспекцията по труда в Монтана, има дълъг стаж като нотариус, председател е на Нотариалната колегия към Апелативен район София. Фидосова бе избрана за председател на правната комисия и оглави групата на депутатите от ГЕРБ заедно с още двама съпредседатели.

Наскоро се разбра, че помощник-нотариус в нейната кантора в Монтана е заверил фалшива лична карта, с която е направен опит за измама с имот на бащата на Валентин Златев в София.

- Госпожо Фидосова, защо твърдите, че е невъзможно нотариус да направи справка в полицията за фалшива лична карта?

- Това е проблем не само на нотариалната гилдия, а на целия граждански оборот. Алармирали сме за него многократно, правили сме писмени предложения за законодателна промяна, но нито едно правителство досега не реагира. Когато дадено лице дойде в нотариалната кантора и пожелае да се удостовери подписът му върху документ, включително пълномощно, нотариусът снема самоличността му по личната карта. В моята кантора например аз сканирам личните карти, като данните се прехвърлят в рамките на 6 секунди от едната и от другата страна автоматично в нотариалния регистър. В конкретния случай, който беше огласен в медиите, ставаше въпрос за заверка в моята кантора в Монтана от помощник-нотариус. Данните върху личната карта са на собственика на имота Васил Златев, но снимката е на лицето, което се е явило. На пръв поглед документът за самоличност изглежда перфектен, скенерът го сканира без проблем.

Ако фалшификатът е лош, скенерът отказва да го сканира, но в този случай е бил много добре направен.

- Как е реагирал помощник-нотариусът, след като се е разбрала измамата?

- Предостави на МВР и на прокуратурата копия на тази лична карта, което помогна на колегите да си свършат по-бързо работата и бандата на фалшификаторите да бъде заловена. Проверете колко сигнала е имало срещу членовете на тази банда и може би над тях е имало политически чадър досега. Ползвали са 4 нотариални кантори - в едните са пуснати пълномощните, а в другите са направили опита за измама с продажбата на имотите. Тук не бива да се обвинява нотариусът, напротив, той спомогна за залавянето на бандата. Затова сега искаме ограничен достъп до базата данни на ГРАО и МВР, за да се уверим, че съответната карта не е фалшива. В момента няма как да направя такава проверка дори и когато става въпрос за очевидно фалшифицирана карта с лошо качество.

- Защо не правите справки в ГРАО и МВР?

- Защото, ако поискам справка по официален път, ще я получа след месец.

- Казахте, че над бандата е имало политически чадър. Какво имате предвид?

- Това, което знам от колегите, особено от софийската гилдия, спрямо някои хора многократно е имало сигнали. Визират основно адвокатката, която е задържана.

- Но и някои от нотариусите участват в измами. Не трябва ли да предложите законови промени, с които да се ограничат възможностите за това?

- Това, което подготвяме в момента, е създаването на национален информационен регистър, в който да се входират незабавно при удостоверяване всички пълномощни, които засягат разпореждане с недвижими имоти, както и оттеглянето им. Това е информационна система, за която промяната вече е факт в Закона за нотариусите, а до края на годината ще влезе в действие. Ако има връзка и с базата данни на МВР и ГРАО, ще можем да ограничим възможността за имотни измами. Преди около 4 г. с едно решение на Съвета на нотариусите регламентирахме и удостоверяването на подписите, когато става въпрос за пълномощно за разпореждане с недвижими имоти. Оттогава изискваме два оригинални екземпляра, след последната промяна в НПК караме клиентите да си изпишат собственоръчно трите имена, а след това единият екземпляр заедно с декларациите задължително се съхранява в кантората на нотариуса. Така, ако се окаже, че е имало опит за измама, разполагаме с достатъчно материал, по който да се правят експертизи и да помогнем на разследващите органи.

- Обсъждали ли сте с вътрешния министър Цветан Цветанов искането за достъп до данни на МВР?

- Разговаряхме преди две седмици. Работим по случая с Васил Златев от 20 дни, но не му давахме гласност, защото трябваше да се запази следствената тайна. В МВР има входирано искане от председателя на нотариалната камара Димитър Танев за издаването на инструкция за този ограничен достъп за проверка на личните карти.

Има желание от страна на ръководството на МВР да се реши проблемът.

- Хващали ли сте други опити за измами, докато бяхте нотариус?

- Да, имам 3-4 случая, при които съм се усъмнявала, че документите са с неверно съдържание, но това е благодарение на рутина. Поне 10 пъти съм откривала фалшиви печати върху документи на колеги. Това е другият проблем - няма нотариус в България, на който печатите да не са подправени от тези банди. Искахме защита с изработено специално за нас мастило и с други знаци, които само нотариусите да ползват. Засега обаче сами сме си изработили механизъм за контрол, за да ограничим тези измами. Когато дойде при мен пълномощно, заверено в друга кантора, веднага звъня на колегите и моля да ми се прочете какво пише в регистъра. Това е ежедневие.

- Парламентът заседава 1-2 пъти в седмицата за по 30 мин до 2 часа, защото няма законопроекти. Правната комисия какво работи по въпроса?

- Ето го дневният ми ред за следващата седмица, ето го и за по-следващата. Три седмици напред вървя. Но с всички документи трябва да се запознаем, преди да ги включим в комисията. Ето например годишния доклад на ВСС - той е ей толкова дебел. Първо, трябва с колегите да го прочетем, за да можем да го обсъдим. Така че през изтеклите 3 седмици ние подготвяхме следващите заседания.

- Имаше ли смисъл депутатите да не излизат във ваканция през август?

- Трябваше да се вземат някои неотложни решения. Сериозни законопроекти не се правят с бързане. По тях работят експерти, ако се налага, преди приемането им се прави широко обществено обсъждане. Така ще подходим към изготвянето на нов избирателен кодекс.

- Кои са приоритетните ви закони?

- Промените в НК и НПК, по които вече започнаха работа колегите в Министерството на правосъдието съвместно с МВР.

Започваме работа и по избирателния кодекс, другата седмица ще предложим на обсъждане формирането на работната група в парламента. Всяко министерство вече е подготвило списък със законопроектите, по които е започнала работа.

- Бяхте обвинена в конфликт на интереси, когато предложихте нотариусите да продължават да работят и като депутати.

- Първо, аз не съм го предложила. Освен това нямам личен интерес. Подала съм си документите още преди да положа клетва като народен представител, чака се само решението, с което ще бъда заличена като нотариус. Въобще не е ставало въпрос нотариус да продължава да работи в периода, в който е депутат или министър, а за института заместване. Архивът на нотариуса продължава да работи дори когато той вече изпълнява друга длъжност.

- Какво става сега с вашия архив?

- Ще премине при друг нотариус по заместване, който със своя печат ще дава документи по специален ред. Така че лично аз смятам, че нямаше конфликт на интереси, но въпреки това се оттеглих от обсъждането на тази точка. След това обаче получих упреци от колеги, че като стигнем до закона за адвокатурата, трябва да се оттегли цялата правна комисия, защото само четирима души не сме адвокати. Може би бяха прави.

- Как ще коментирате най-актуалните обвинения на опозицията срещу ГЕРБ, че провежда реваншизъм спрямо хора от предишното управление?

- Няма реваншизъм. От 14 юли, откакто аз съм в Народното събрание, няма ден, в който да не сме се натъкнали на злоупотреби. Знаете, съобщихме за обществените поръчки в парламента, асансьорите и т.н. Един месец ровихме в документите.

- Какво изровихте?

- По отношение на обществените поръчки всичко вече е предадено на прокуратурата и не мога да разкривам подробности, но има доста интересни факти, които правят впечатление още на пръв поглед.

- Например?

- Например процедурата, по която са били обявени поръчките. Използвана е възможността за обявяване на обществена поръчка, както беше за боядисването на жилищата, по наредбата за специалните обществени поръчки. Но тя се използва само когато става въпрос за закупуване на оръжие и за учреждение, което има специален режим на работа, секретни документи и т.н. Кое беше секретно и кое налагаше да се ползва тази процедура за боядисването?

- Защо са я ползвали?

- Защото по този начин заобикалят процедурата по Закона за обществените поръчки и вместо да правят открита процедура, те посочват три фирми, които предварително са подготвени и, естествено, една от тях печели.

- А зад нея кой стои?

- Зад нея винаги седи някой. Не мога да кажа точно кой, но е човек с влияние. Затова казвам, че няма реваншизъм.

www.tbm2.net

0
August
29

“Какво ще е това чудо тука? Имам чувството, че расте не с дни, а с часове.” Таксиметровият шофьор повдига вежди в очакване на отговор, докато чакаме в колоната на светофара. Сигурна съм, че знае отговора, а този въпрос е изработен трик за заговаряне на клиенти, когато маршрутът им минава през кръстовището на столичния булевард “Ситняково” и улица “Оборище”. Нещо като темата за времето, само че не толкова клиширана.

В действителност строителната активност на терена на бъдещия търговски и офис комплекс “Сердика център” наистина е впечатляваща. Работят хиляда души, на ден се леят по 400 тона бетон, а 11 крана сноват над обекта. Когато в началото на следващата година строежът бъде завършен, сметката ще изглежда така: използвани 13 000 тона стомана и 107 000 кубика бетон и инвестиция от 210 млн. евро. На десет минути с кола от този строеж – на “Цариградско шосе”, непосредствено до разклона за “Дружба”, се намират други два колосални строежа - комплексите “Хермес парк” и “Мегапарк” на австрийската “Соравия”.

Освен мегаразмерите си трите обекта има и други общи черти. Строителството им трябва да приключи в началото на 2010 г. Най-вероятно поне в близките пет години те ще останат най-крупните инвестиции в недвижими имоти. Затова и не е чудно, че битката за оцеляване и нови поръчки между строителните компании става все по-свирепа, a основното оръжие ще е свиване на печалбите до минимум. В новата ситуация обаче не е сигурно, че това ще е достатъчно, особено като се има предвид, че все повече чуждестранни компании изместват свободните си мощности към България и могат да си позволят високите банкови гаранции и отложени плащания, които инвеститорите искат.

Моля ви, не ме пишете

“Моля ви, не споменавайте проекта ми. Поне докато не получа разрешение за строеж.” Това беше отговорът на въпроса на какъв принцип ще избере строителната компания за офисния си проект в столицата, който получихме от крупен български предприемач. Аргументите му звучаха повече от логично:
“Ще ми подпалят телефона. Преживях го наскоро с друг проект. Обаждат се познати, роднини, даже отдавна загубени съученици открих. Всички имат едни познати “добри момчета”, които или внасят дограма, или се занимават с инсталации, или са готови да строят. В този момент научих колко много трети братовчеди имам.”

Склонни сме да му вярваме, особено като се има предвид, че според данните от Камарата на строителите в България (КСБ) през 2009 г. заради спада на чуждите инвестиции обемите на строително-монтажните работи ще намалеят с около 2.5 млрд. евро. в сравнение със същия период на миналата година. Според изпълнителния директор на КСБ Иван Бойков очакванията са през 2010 г. спадът да е още по-драстичен. Като основна причина той посочва най-вече ниската инвестиционна активност в сектора на жилищното строителство, където по думите му нови проекти напълно липсват. В допълнение дори и част от вече започнатите се отлагат за неизвестно бъдеще.

Прогнозите на всички строителни компании са, че най-силния удар ще поемат малките и средните компании, които разчитаха на по-дребни поръчки. Според статистиката на КСБ от над пет хиляди компании в бранша около 100 генерират над 60% от оборота. Според Любомир Галчев, представител на “Галчев холдинг”, много строителни фирми вече предлагат услугата при значително свити обеми на печалба. Ако преди строителните компании работеха с 12% марж, сега според него той е между 5 и 7%. Според представители на сектора вече има компании, които са склонни да работят на почти нулева печалба, стига да не се налага да освобождават служители и да могат да покриват вноските си за вече закупената техника.

Предизвестен финал

Все пак положението не е абсолютно мрачно. Макар и малко, нови строежи предстои да бъдат започнати, но изпълнителите на повечето от тях вече са ясни.
Преди по-малко от месец едно от дъщерните дружества на гръцкия холдинг “Алфа груп” купи терен от близо 3 декара до столичния хотел “Плиска”, върху който ще изгради централата на Алфа банк, която също е част от холдинга. Източници на “Капитал” разказаха, че вече е избрана и компанията, която да я изгради. Това ще бъде “Главболгарстрой”, като сумата, която гръцкият холдинг ще плати за изкопите и строежа, е 17 мнл. евро. Сградата ще е на десет етажа с обща разгъната застроена площ от близо 16 хил. кв.м. Това значи, че за един квадратен метър от нея “Главболгарстрой” ще получи повече от хиляда евро.
Представители от бранша обаче коментираха, че офертата даже е ниска. Ключови фактори са, че след две години банката ще получи напълно завършена сграда, в която може веднага да се нанеса, а в допълнение специфичните изисквания за сигурност, които има към сградата, значително натоварват крайната цена.

Докато въпросът кой ще изгражда централата на Алфа банк все пак беше на дневен ред поне за малко и даваше надежди част от строителите компании, че могат да се доберат до поръчката, никой не се е съмнявал кой ще е главният изпълнител на офис комплекса, които предстои да бъде изграден в близост до площад “Македония” в София. Бъдещата постройка ще представлява ансамбъл от две свързани сгради, като едната ще има 19, а другата 8 етажа с общо РЗП от над 53 хил. кв.м. Инвеститор и в тази сграда е гръцка компания - “ГЕК Терна груп”, чийто основен бизнес е именно строителството и логично поръчката ще бъде възложена на ресорното дружество на холдинга.

В момента теренът все още се разчиства и предстоят изкопните работи. По думите на изпълнителния директор на компанията за България Иван Вилфан началото надземния строеж ще съвпадне с момента, когато компанията приключва изграждането на “Хермес парк”, където ще се намира столичният хипермаркет от френската верига “Карфур”. В този проект “ГЕК Терна груп” е само изпълнител и според неофициална информация договорът с инвеститора е на стойност 60 млн. евро. “Работим с десетки подизпълнители. Сумата, която ще похарчим само за строителство на новия комплекс, ще е над 45 млн., които в големия си процент ще бъдат изплатени на български компании”, разказва Вилфан.

Аналогичен е случаят и с избора на изпълнител за нов офис комплекс, който трябва да се появи на в района на 4-ти километър на бул “Цариградско шосе” в София. Инвеститор в него е българската “Галкси пропърти груп” и изпълнител логично ще е строителното дружество на холдинга.

Въпрос за 25 млн. евро

На фона на предизвестения избор за строителството на гореописаните комплекси логично идва въпросът защо вече близо година не се намира изпълнител за един от най-големите проекти в сектора - “България мол”. И то при условие, че има осигурено финансиране от страна УниКредит Булбанк. Причината е скрита в един малък детайл, а именно изискването за банкова гаранция в размер на 25 млн. евро. Сумата гарантира не само качеството на изграждането, а и че с нея ще бъде покрито евентуалното поскъпване на проекта. Тоест, ако строителната компания е казала, че обектът ще струва примерно 100 млн., всяко оскъпяване над тази сума независимо от причините ще бъде покрито от гаранцията. Източници на “Капитал” разказват, че това условие не е поставено от компаниите инвеститори  LSProperty и Salamanca Capital, а от централата на финансиращата банка.

Макар и трудно все пак са се намерили компании , които да се съгласят на тези условия. Според източници от пазара сред тях има само една българска. Най-вероятният победител е гръцката “ГЕК Терна груп”. Крайното решение ще бъде взето до края на месеца. Мартин Гиков, старши мениджър “Финансиране на недвижими имоти” в УниКредит Булбанк, отказа да уточни детайлите от договора, но коментира, че това не е толкова необичайна практика. “Нормално е една банка да иска компанията, която ще изгради проекта, да е сигурна. Така например си гарантира, че когато преведе авансова сума за започване на строежа, тя няма да отиде за покриване на други разходи и дългове. А такива случай вече не са рядкост”, обясни Гиков.

www.capital.bg

0
August
26

Всички финансови институции ще са длъжни да попълват общ формуляр, в който по един и същи начин ще се представят лихвата, размерът и датите на погасителните вноски. Хората, които теглят ипотечен кредит, ще получават ясна и подробна информация за условията му и ще могат да сравнят офертите на различните банки. Всички финансови институции ще са длъжни да попълват общ формуляр, в който по един и същи начин ще се представят лихвата, размерът и датите на погасителните вноски, годишният процент на разходите, общата дължима сума, всички такси и лихви при закъснение с вноската или при предсрочно погасяване. Това предвижда проектозаконът за потребителския кредит, изготвен от Министерството на икономиката. Той трябва да въведе евродиректива за потребителските заеми и да влезе в сила най-късно до юни 2010 г. Законът се отнася главно за потребителските заеми в размер от 400 лв. до 147 000 лв., но няколко негови разпоредби засягат и ипотечните заеми в този размер.

www.pari.bg

0
August
24

Ирина е собственик на два апартамента в столичния квартал “Дружба”. Преди няколко седмици една от съседките й казва, че й остават броени дни до изтичане на крайния срок, в който трябва да представи копия от нотариалния акт на имотите и личната си карта в сградата на районната общинска администрация. “От думите й така и не разбрах за какво точно става въпрос. Говореше за някакви нови картотеки и регистри. Каза обаче, че имало глоби и трябва да побързам”, спомня си Ирина.

В първия момент тя решава, че съседката й не е разбрала нещо и не обръща особено внимание на думите й. Няколко часа след разговора обаче вижда бележка, залепена на входа на блока, в който живее, с която се приканват всички собственици на жилища да направят точно това, за което й е говорено. По думите й в текста на съобщението не се уточнява защо трябва да представи исканите документи. На следващата сутрин решава да провери на място за какво точно става въпрос.

С изненада Ирина открива, че в 8 и 30 сутринта пред общинската сграда в район “Искър” вече чакат над 300 души. От тях научава на какво точно се дължи кампанийното събиране на документи - а именно част от процеса по изготвяне на електронна кадастрална карта на София. Подобна акция и опашки е имало и през миналата година, когато са правени картите на кварталите “Младост” и “Люлин”.

“Хората си бяха направили импровизирани списъци с имена. В 8 и 30 се записах под номер 340, а точно в този момент на ред беше 12-и. Минах отново по обед, когато бяха стигнали до номер 154″, разказва Ирина и допълва, че все още не може да разбере защо е нужно да подава копие от нотариалния си акт, при условие че щом получава писмо за данък сгради на администрацията, трябва да е повече от ясно на чие име се води имотът…

И наистина: Според чл. 38 от Закона за кадастъра и имотния регистър собственикът е длъжен да предостави нотариален акт на служител на службата по картография само при поискване, а не да го носи в районното кметство след оставено общо съобщение във входа. Юристи твърдят, че този текст означава, че копия от документите за собственост се изискват само ако това изрично се налага - за отстраняване на несъответствие в данните, фигуриращи в различните държавни и общински служби.

Ситуацията става още по-абсурдна, като се вземе под внимание фактът, че целта на кампанията е да се създаде единен електронен имотен регистър и кадастър, където в частта на регистъра вече могат по електронен път да бъдат получени всички данни за собствеността на всеки имот.

Глоба или не

В различни вариации подобна на историята на Ирина могат да разкажат и собствениците на имоти в други столични квартали, където в момента тече процесът по създаване на кадастрални карти (виж карето). Любопитен детайл е, че на опашките пред всички общини можеха да бъдат чути различни по размер глоби, които бяха и основният стимул за част от чакащите да освободят деня си от други занимания. От агенцията по кадастър обаче уверяват, че глоби всъщност няма, а и в допълнение крайният срок, посочен на бележките, не е точно краен.

Ако не предоставите исканите документи, имотът ви ще бъде отразен автоматично по данни от службите по вписванията, данъчните и т.н. При справка в агенцията по кадастър вежлива служителка заяви, че предоставянето на копие от нотариалния акт е само препоръчително, за да се избегнат неточности. Предвидено е обаче след одобряването на кадастралната картасобствениците пак да могат да проверят имотите си, но този път, ако има грешка, те ще заплащат такса за поправката. От фирмата “Пулсар С”, която изготвя картата за район “Искър”, казаха, че въпреки изтеклия срок документи за района ще се приемат до края на годината, но в офиса на компанията.

“Все пак препоръчваме да се отнасяте към собствеността си с грижата на добър стопанин и да представите копия от документите. Имайте предвид, че по закон, до доказване на противното, данните, съдържащи се в кадастъра, представляват доказателство”, обяснява служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той уверява, че собствениците на имоти не трябва да се притесняват и, че с документите, които предоставят, не могат да се правят измами. За да са напълно спокойни гражданите при подаване на документите върху копията, които дава, служител на фирмата, наета да изгради кадастъра, пише на ръка, че документът важи само за нуждите на кадастъра.

“Кадастралната карта не поражда, а регистрира собствеността. Това, че даден имот не фигурира в цифровия модел, не означава, че трето лице може да го присвои или продаде”, обяснява председателят на Нотариалната камара Димитър Танев. По думите му съвсем друг е въпросът дали частна компания трябва да разполага с тази информация и до каква степен дейността им не противоречи с друг законов текст - този за защита на личните данни. От камарата на нотариусите предлагат и друго решение - вместо копие на самия документ за собственост да се представя нотариално заверено удостоверение, че лицето Х притежава имот У.

По пощата

Да се върнем обаче на Ирина и желанието да положи “грижата на добър стопанин”. При второто й посещение на сградата на община “Искър” разбира, че може да изпрати сканирани копия на документите и по електронната поща. Учудването й обаче е огромно, когато вижда, че посоченият адрес е с домейн abv.bg. Управителят на “Пулсар С” Никола Димитров потвърди, че това е един от имейлите, на които може да се изпращат документи до компанията. Има и друг, които не е в abv.bg.

“Не е сериозно да очакват от гражданите да изпращат документи, съдържащи чувствителна информация, по електронната поща или факс. Още по-малко, ако имейлът е на безплатен пощенски сървър”, притеснява се Ирина. На първо място, в началото на ХХІ век липсата на собствен мейл адрес е индикатор за това доколко една фирма може да бъде приемана на сериозно. Още повече, когато трябва да приема на него поверителна информация, която касае собствеността на гражданите. От друга страна, използването на безплатен сървър създава съвсем реален риск паролата на въпросния пощенски адрес да бъде “пробита” в пъти по-лесно, както и недобросъвестни служители на фирмата за мейл хостинг да получат достъп до огромен масив с информация за нотариалните актове на гражданите.

“Всеки гражданин, който е изпратил документи по електронен път, получава обратно входящ номер, с който може да проследи какво се случва с тях”,  обяснява Никола Димитров и допълва, че фирмата е регистрирана по закона за защита на личните данни, а поръчката е минала изцяло по правилата на Закона за обществените поръчки.

Какво и кога

Къде тече процедурата в момента и кога приключва:

- “Надежда” - 1 януари 2010 г.
- “Сердика” - 20 януари 2010 г.
- “Младост” - 1 февруари 2010 г.
- “Връбница” - 1 февруари 2010 г.
- “Средец” - 15 февруари 2010 г.
- “Оборище” - 15 февруари 2010 г.
- “Красна поляна” - 18 май 2010 г.
- “Банкя” - 19 май 2010 г.
- “Нови Искър” - 19 септември 2010 г.
- “Студентска” - 6 декември 2010 г.

- “Подуяне”, “Възраждане”, “Илинден”, “Красно село”, “Триадица”, “Изгрев”, “Лозенец” и “Слатина”- не е открито производство по създаване на кадастрална карта.

- В районите “Люлин”, “Овча купел”, “Витоша”, “Панчарево” и “Кремиковци” процесът по изработването вече е завършил.

www.capital.bg

0
August
24

До 15,3% лихва по ипотечен заем

Публикувано в: Ипотечни кредити от Антон Илиев

Кредитите продължават да поскъпват, макар и не с темповете от началото на годината. В левове лихвите стигат до 15,31%, а в евро до над 13 на сто като само през юли 5-6 банки промениха условията си. “Пиреос” премахна гратисния период и въведе такса за кандидатстване от 50 лв. Падна обаче таксата за предсрочно погасяване със собствени средства. International Asset Bank вдигна на 140 лв. таксите за оценка на обезпечението и за предоговаряне. Юробанк И Еф Джи България увеличи максималното финансиране на 80% за основно жилище. Повиши и максималния размер на отпусканите кредити на 500 хил. евро. По-висока - 1,50%, става таксата за усвояване на кредита при СИБАНК. Лихвите бяха вдигнати с 0,5-1 процентни пункта. МКБ Юнионбанк намали лихвите на заемите в евро с около 2,8 пункта, а на тези в левове с 1,8%. Общинска банка пък понижи лихвите с почти 2 пункта.

www.24chasa.bg

0
August
20

С фалшиви удостоверения за наследници и завещание измамници опитали да продадат апетитен имот в Банкя на италиански гражданин, съобщи пред БТА нотариусът, пожелал да остане неназован. Нотариусът се усъмнил в истинността на документите и поискал съдействие за проверка на удостоверенията от община Средец, откъдето обаче отказали информация.

Нотариусът поискал проверка и от общината в Банкя, откъдето служителите след като си свършили работата установили, че няма издадено такова удостоверение за наследници. От нотариалната кантора са внесли сигнал до прокуратурата. Големият проблем е, че нотариусите нямат достъп до ЕСГРАОН и не могат да проверят в реално време хората, които идват при тях и се представят за пълномощници, коментира за БТА нотариусът. Ако имахме такава възможност, с едно кликване щеше да стане ясно, че тези хора се занимават с измами като се види колко имота и искове срещу тях има, допълни още той.

www.imoti.net

0
August
20

С новия Семеен кодекс, който влиза в сила от 1 октомври 2009 г., се правят съществени изменения в имуществените отношения между съпрузите.

Въвеждат се три имуществени режима: на общност, на разделност и договорен режим.

Законовият режим на общност се прилага, когато встъпващите в брак не са избрали режим на имуществени отношения. Този режим ще се прилага автоматично и към съществуващите към момента на влизане в сила на новия кодекс бракове. На съпрузите се даде възможност, разбира се, при желание от тяхна страна, да преминат към някой от другите два законови режима - разделност или брачен договор.

Подчиняването на всички заварени бракове на режима на общност не би било проблематично, ако съществуваше пълно съвпадение между попадащото в съпружеската имуществена общност по стария и по новия кодекс. Разлика обаче има и тя е значителна.

Кое остава същото или почти същото по новия кодекс?

Вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити. Като пример това са недвижимите имоти (апартаменти, къщи, земеделска земя, незастроени урегулирани поземлени имоти). Както и всякакъв вид движими вещи (лек автомобил, телевизор, пералня, хладилник, картини, книги).

Както и досега, няма да се включват в общността и ще се смятат за лични вещните права, придобити преди брака, както и придобитите от съпруг по време на брака по дарение или по наследство. Разпореждането с общо имущество, т.е. продажба или замяна, ще продължи да се извършва съвместно от двамата съпрузи.

С личното си имущество съпрузите, както и досега, ще се разпореждат свободно както по отношение на трети лица, така и по отношение на другия съпруг.

С едно ограничение - за разпореждане със семейното жилище, което е собственост на единия съпруг, е необходимо съгласие и на другия, ако те нямат друго жилище (общо или само на единия от тях).

В съпружеската имуществена общност обаче новият Семеен кодекс не е включил паричните влогове, както това е по все още действащия кодекс. По аргумент от противното те вече ще са част от личното имущество на всеки съпруг.

Когато новият Семеен кодекс влезе в сила, при заварени бракове недвижимите имоти, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, ще продължат да бъдат част от съпружеската имуществена общност.

А паричните влогове, по презумпция също така придобити в резултат на съвместен принос, от общи на двамата съпрузи ще се превърнат в част от личното имущество на съпруга, на чието име е банковата сметка.

Като цяло преходен режим не е предвиден.

Разбира се, в кодекса е уредена възможност при развод да бъдат получени част от вземанията (от този вид са и парите по сметки в банки) на другия съпруг.

Като трябва да са изпълнени следните условия: те да са придобити по време на брака, да са на значителна стойност и съпругът да е допринесъл за придобиването им с труда си, с грижи за децата или с работа в домакинството.

Разбира се, налице е и житейското условие другият съпруг междувременно да не е преобразувал паричния влог в друго лично имущество, от което законът не предвижда възможност да се търси част. Например да е купил недвижим имот.

Такива са правилата, предвидени в чл. 18-32 и параграф 4 от новия Семеен кодекс.

www.trud.bg

0
August
17

Цените на жилищата у нас се доближават до себестойността им, показва анализ на MKB Unionbank за имотния пазар у нас. Средната цена, при която се търгуват двустайните апартаменти в България към края на юли, е 487 евро на кв.м. За покупката на такова жилище вече стигат около 30 000 евро. Заради голямото предлагане и слабото търсене дори в София вече има сделки по цени, близки до себестойността на имотите. В квартал “Банишора” апартамент в сграда без издаден акт 15 беше продаден за 390 евро на квадрат. Брокерите обясняват, че много хора бързат да се разделят с имотите, защото имат спешна нужда от пари.

Проучване на “Адрес” показа, че 32% от продавачите в България са в ситуация да търсят сделка на всяка цена. От тази група 17% искат да се разделят с имот, защото не могат да си плащат вноските по ипотечни заеми. Макар и падащи, цените в София остават най-високи - през юли сделките са се сключвали средно по 710 евро на квадрат. Това прави 45 500 евро за 2-стаен апартамент, показва анализът на банката. По данни на Националния статистически институт, но за второто тримесечие, средната цена е била 1745 лв. на квадрат (т.е. 870 евро).

В Пловдив средната пазарна цена през юли е 598 евро на кв.м, отчитат от MKB Unionbank. Във Варна и Бургас пък сделките са се движили между 600-700 евро на квадрат. В морската столица се срещат и цени от по 345 евро на кв.м, показва анализът. В Бургас има и имоти, паднали до 280 евро на кв.м. Рекордно ниските цени в морските градове засягат най-вече ваканционните имоти, припомнят експерти. При тях има близо 50% спад на цените, отчитат от MKB Unionbank. Такава е ситуацията и в планинските ни курорти. В Банско например сделки се сключват на цени от 370-460 до към 600 евро на кв.м в зависимост от това дали жилището е обзаведено и къде се намира.

Преди да се ориентира към ипотечен кредит всеки трябва да прецени каква вноска може да плаща. Средният лихвен процент по този тип заеми през юни е бил 10.39% за кредити в левове. Отделно банката си начислява допълнителни такси. Добре е да се предвидят поне 4-5% върху заема за нотариални такси, комисионни и др.

www.dir.bg

2
August
17

В дискусията за проблемите, в чиято хватка се намира строителният ни бранш и свързаните с него сектори, днес даваме думата на хората, които продават това, което творят строителните компании. От години в сектора „недвижими имоти” се подема темата за регулирането му, което да изгони от пазара така наречените домашни брокери, които дори вече на се домашни след преживения бум. От година пък проектите в този бранш няма право да получат сертификат „Инвеститор Първи клас” от Българската агенция за инвестиции, което заедно с кризата е поставило на пауза изпълнението на чуждестранни проекти. Това казва пред DarikFinance Орлин Владиков, от Национално сдружение „Недвижими имоти”. Ето какви проблеми виждат още той и неговите колеги:

На първото място доколкото държавата може да упражни известен натиск над банките, първото условие за съживяване на пазара, е корекция на поведението на бнаките и излизането им от фризера и отново влизането им в ролята на кредитори. В момента почти не съществува адекватно кредитиране, което е спирачка за реализацията на проектите. Причина са високите лихвени равнища и тромавите процедури по кредитиране. Банките изискват над 130% покритие на имотите, които се дават като обезпечение, а оценката, която прави банката, е почти наполовина на имота по пазарни цени към съответната дата, което е необосновано висока гаранция.

На второ място голяма част от банките искат 20 или 30% участие на кредитоискателя, което също затруднява пазара. На трето място банката поставя други условия като възрастови граници, много високи нива на осигуряване от страна на работодателя. Мисля, че изпълнителната власт може да упражни известен натиск върху банките и поради това, че страната ни вече попада в по-високи кредитни оценки и много от рисковете отпаднаха, може да използва това като мотив.

Мисля, че в много големи градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и в много курортни комплекси съществуват обекти, които при внимателен анализ могат да бъдат използвани след промяна на тяхното предназначение и след внимателен анализ за решаванне на много социални, културни, учебни и други функции. Мога да визирам редица хотелски комплекси, които стоят неизползвани. С нов мениджмънт могат да станат хосписи, интернати, лагери, така че да бъдат от полза. Би могло да се мисли за много стимулиращи мерки в областта на строителството, така че да се радваме на съживяване на строителния пазар.

Например, да се мисли за това България да бъде достойно презентирана на международни форуми и тя да върне доверието като отлична дестинация за инвестиции в недвижими имоти. Това ще доведе до нов поток от чужди инвеститори и съживяване на цялата българска икономика. Да не забравяме, че България е отлично място за инвестиции в индустриални имоти, които ще създадат нови работни места, а страната би била добра дестинация за инвестиции в постоянна собственост заради ниското корпоративно облагане, ниските социални осигуровки и заплатите, които са в пъти по-ниски от тези в централна европа. Това води до извода, че много производства могат да се ситуират тук.

Освен това трябва да се помисли как отделни големи проекти да бъдат подпомагани при презентирането им. Това се прави в други държави. Години наред наши фирми са участвали сами на форуми без държавна подкрепа. В миналато голяма помощ оказваше агенцията за инвестиции. Последната година от управлението на предишното правителство беше спряно даването на статута Инвеститор първи клас в областта на недвижимите имоти, което е грешка според нас, защото по този начин много инвеститори не можаха да реализират проектите си в България. В това направление мисля, че има какво да се направи.

Особено актулен е днес въпросът отново за лицензирането на агенциите за недвижими имоти. Всички професионалисти смятат, че нашата професия трябва да има някакъв регламент, защото да си спомним ужасни случки в миналото, когато случайни и злонамерени хора извършваха неправомерни действия, фалшиви сделки, различни далавери и всичко това се отразяваше върху професионалистите, които спазваха законите. По тази причина ние смятаме, че известен регламент в направление или лицензиране, или регистрационен режим би поставило професионалистите на необходимата висота. В много европейски страни има такива режими и те не ограничават правата на хората, а дават прозрачност на обществото как работят тези хора.

www.darikfinance.bg

0
August
13

До 50 на сто стигна поевтиняването на ваканционните имоти от началото на годината, се казва в анализ на MKB Unionbank, цитиран от Profit.bg. През последните месеци тенденцията на пазара на недвижими имоти най-точно може да се характеризира с една дума - спад. Той е силно изразен както в областта на цените, така и при реализираните обеми, се казва още в анализа.

Спад се регистрира и при луксозните жилища, като там той е по-умерен и достига до 20 на сто спрямо равнищата на цените в сравнение с година по-рано. По-голямата част от потенциалните купувачи са в изчаквателна позиция както на по-добри цени на имотите, така и за облекчаване на условията на кредитиране от страна на банките.

Очакванията за следващите 12 месеца са за активизиране на банковото кредитиране, което ще доведе и до повече сделки на имотния пазар. Едва ли в следващата година ще станем свидетели на осезаемо увеличение в цените, тъй като предлагането ще продължи да надхвърля търсенето. Положителен сигнал за пазара ще е, когато срокът на реализация на едно жилище се съкрати, а броят на сделките се увеличи.

www.monitor.bg

0