January
29

През годината протичаше процес по закриване на представителства в по-малки областни центрове на някои компании от бизнеси, засегнати най- сериозно от икономическата ситуация, сочи доклад за офис площи за 2009 на GVA Sollers Solutions.

Този факт също допринесе за увеличаване на процента на незаетост на офис площите в тях, като на места той достига до 50% (в София - 18.3%). През 2009 г. на територията на страната са завършени над 400 хил. кв. м офис площи, от които 235 хил. кв. м в София, 56 хил. кв. м във Варна и 35 хил. кв. м в Пловдив.

Поради наличието на голям обем незаети офис площи, инвестиционната активност в сегмента намалява. По данни на НСИ, през първите девет месеца на 2009 в България са издадени общо 242 разрешителни за строеж на административни сгради, което е с 27.54% по-малко в сравнение с тези, издадени през същия период на 2008.

В София от началото на годината са обявени инвестиционни намерения за изграждането на нови 453 хил. кв. м офис площи, бъдещето на част от които е неясно. За разлика от столицата, в останалите градове на страната новите офисни проекти са единици.

www.profit.bg

0
January
29

В 92 общини пазарът на земеделска земя блокира за втори път в последните три месеца. Спрени са всякакъв вид разпоредителни сделки, включително договори за аренда.

Проблемът е, че няма кой да издава скици за имотите. Контрактите с геодезическите фирми изтекоха през ноември, сега тече процедура за избор на нови. През декември сделките бяха размразени временно, след като земеделското министерство удължи старите договори до Коледа. След Нова година обаче пазарът отново влезе в девета глуха.

1/3 от страната отново без сделки със земя

Покупко-продажбата на земеделска земя е блокирана в 1/3 от страната, защото няма кой да издава скици за имотите.

www.dir.bg

Най-силно засегната е Североизточна България. Поради проблема не се извършват разпоредителни сделки с чернозем в 2/3 от Добричка и Разградска област, във всички 7 общини на Силистренска област, в част от Търговищка област (Попово и Опака) и в Шуменско.

За 92 общини в страната продължават процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на фирми, които да издават скици по картата на възстановената собственост (КВС). В тези райони договорите със старите фирми изтекоха през ноември 2009 г. След това сделките със земеделска земя станаха невъзможни.

Последваха много сигнали в редакцията на в. “Труд” и след серия публикации Министерството на земеделието удължи срока на действие със старите фирми.

Анексът обаче изтече на 22 декември и след Нова година проблемът със скиците се върна с пълна сила. От земеделското министерство увериха вчера, че офертите на кандидатите са отворени и до дни ще бъдат издадени решенията за възлагане на поръчките. След това обаче има 10-дневен срок за обжалване от загубилите фирми. В най-лошия вариант засегнатите райони може да останат още 1-2 месеца без пазар на земя.

Зарибявка - в Кипър продават коли с терени в Ямболско

Кипърски дилър на автомобили дава бонус - парцел на 5 км от Ямбол, при покупка на кола. Изданието “Сайпръс мейл” пише, че ако автомобилът е с цена 12 000 евро, бонусът е земя с площ 1,34 дка. И тук идва най-интересното. За да може собственикът да строи върху терена, трябвало да купи още два парцела. Защото имало български закон, който позволявал строителство, само ако парцелът е над 4 дка.

Такъв закон у нас обаче няма…

www.trud.bg

0
January
28

Живеещите в центъра на София няма да плащат 70 лв. годишно, за да паркират колата пред дома си. По молба на Цветан Ватев Върховният административен съд отмени окончателно таксата.

Недопустимо е общината да взема по 70 лв., и то предварително, и в същото време да не гарантира “услугата” на всички. Абсурдно е “привилегията” да важи само за собствениците на коли, които живеят в центъра на София по постоянен адрес, но не и по настоящ. И едните, и другите имат еднакви права, гарантирани им с конституцията, мотивира се съдът.

Магистратите не приемат и ограничението преференциалното паркиране да се прилага само за една кола на жилище. Всеизвестно е, че в един апартамент често живеят две семейства - възрастно и младо, и двете могат да имат по един автомобил. Дори и да живее само една двойка, нормално е и двамата съпрузи да имат отделни коли, които да ползват ежедневно самостоятелно, изтъкват магистратите.

Паяците в столицата пък вече ще работят и през нощта. Засега заповедта, която вчера издаде кметът Йорданка Фандъкова, се отнася само за малките часове през уикенда. Машините ще дебнат за неправилно паркирани автомобили пред дискотеките и нощните клубове.

В акцията ще се включат два паяка, които ще работят по разпореждане на Пътна полиция. Те ще обикалят столицата в нощите срещу всяка събота и неделя от 22 до 6 часа. Засега акцията ще продължи 3 месеца. Санкционираните шофьори ще плащат по 29 лв. за наказателен паркинг, глоба за неправилно паркиране и ще се разделят с контролни точки.

www.24chasa.bg

0
January
26

Дребните търговци са сред най-печелившите от срива на имотния пазар у нас през последната година. Голяма част от тях се възползват от по-ниските наемни цени и се придвижват от покрайнините на градовете към центъра и в по-добри квартали.  На този пазар предлагането през 2009 г. се е увеличило с 42% и свързаният с това спад на цените улеснява бизнеса. “Собствениците на малки фирми и търговците вече избират по-голям апартамент за своя офис или пък от “Младост” се местят в “Лозенец”, “Борово” или центъра”, заяви вчера шефът на компанията за недвижими имоти “Адрес” Цветелина Тасева.

Далеч в по-неизгодна позиция обаче сега са дългогодишните наематели на големите търговски улици или в молове. “Много търговци, които поради спадналите обороти не могат да си позволят наемите на големите улици, се преместиха в сгради със смесено предназначение в кварталите”, добави още Тасева. През м.г. за първи път в България имаше и протести на наемателите в моловете, след като собствениците на търговските центрове не намалиха цените.  Средно между 200 и 270 евро на месец са се движили наемите през м.г. в столицата. Най-голям спад в наемните цени има в квартали като “Редута” (с 31%) и “Овча купел” (близо 30%).

“През декември и януари 73% от регистрираните в София и Варна купувачи са заявили, че ще дадат за имот не повече от 40 000 евро”, заяви Калоян Богданов, маркетинг мениджър в “Адрес”. В големите градове за около 40 000 евро би могъл да бъде закупен апартамент около 70 кв.м в сграда без Акт 14, което се счита за рискована сделка. Друг вариант е панелно жилище около 60 кв.м или около 45 кв.м масивно жилище, ново строителство. В общия случай обаче тези предложения не съвпадат с нагласите на купувачите и те решават да изчакат следващо намаление на цените, добави още той.

www.segabg.com

0
January
26

С над 10 по-малко са се свили цените на имотите в България през последната четвърт на годината. Пети пореден тримесечен спад регистрират цените на имотите в България, показват данните на Националния статистически институт, а цените са се върнали на най-ниските си нива от началото на 2007 г. досега. Това е вторият годишен спад от началото на статистиката през 1993 г. след 1.6% поевтиняване на имотите през 2000 г.

Според оповестената информация средната цена на кв. м. застроена площ в България през третото тримесечие на годината е била 1001.72 лв. Това е най-ниската цена на от последната четвърт на 2006 г., когато средната стойност е била 988.17 лв. за кв. м. На годишна база цените на имотите в България са се свили с 26.3%, а на тримесечна - с 1.9%, което е най-малкият спад на индекса за цялата минала година. Това е и най-малкият спад на тримесечна база от края на 2008 г. насам, когато започна контракцията на цените според НСИ.

През първото тримесечие на миналата година статистиката отчете спад на цените от 12.4%, през второто свиването бе с 9.7%, а през третата четвърт средната стойност на имотите в България е намаляла с почти 5%, показва още статистиката. Спрямо пиковата стойност на цените, отчетена през третото тримесечие на 2008 г., спадът е с 29.4%.

Най-много - с 37.5% са паднали цените на имотите в Пловдив, където средната стойност на кв. м. застроена площ е била 1012.33 лв. В Русе спадът на цените за 2009 г. е 36.7%, а в София - 33.2%. На годишна база няма град, следен от статистиката, в който да е отчетен ръст на цените на имотите, а най-малък спад е отчетен в Хасково - 7.1%.

На тримесечна база обаче в 16 регионални центъра се наблюдава ръст на цените на имотите, показва статистиката. лидер по този показател е Видин, където кв. м. застроена площ е поскъпнал с почти 10% спрямо третото тримесечие на годината. Плевен оглавява негативната класация с 6.4% спад на тримесечена база. В София имотите са поевтинели с 3.4% за последните 3 месеца на 2009 г.

Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващи жилища - апартаменти (изключват се новопостроени апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

www.pari.bg

0
January
20

Ако майка ми е закупила жилище след смъртта на баща ми, може ли да го продаде или дари на някого без моето съгласие и наследявам ли я аз? Габриел Я. Според чл.77 от Закона за собствеността (ЗС) правото на собственост се придобива чрез правна сделка, по давност или по други начини, определени в закона. Такъв друг начин може да бъде например наследяване. В момента, в който едно лице придобие собствеността върху даден имот, може свободно да се разпорежда с него. И то за целия период на своя живот. Това означава, че може да го продава, заменя, да го ипотекира, да го дава под наем и всичко останало. В случая майката може да продаде жилището, без да търси съгласието на сина си. Не стоят така нещата обаче в хипотезата, ако тя реши да дари този имот.

Според чл. 28 от закона, когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството. Т.е. в конкретния случай майката не може да дари или завещае въпросното жилище. Според ЗН запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя. Аргумент в тази посока е и чл.14, ал.1 от ЗН, според който всеки може да се разпорежда чрез завещание с цялото си имущество. Още втората алинея обаче указва, че завещателните разпореждания във всички случаи не могат да накърняват запазената част на наследниците.

Собственикът не може да завещае онази част от имуществото, която законът счита за запазена за определена група от хора - деца, внуци, родители, съпруг. Това означава, че майката не може да дари или завещае жилището, без да се съобрази, че трябва да запази законната част на сина си. Естествено, тя може да го направи, но под страх от възможна претенция от страна на законния наследник - сина. Всеки, претърпял вреди, има право на иск пред съд за възстановяване на запазената част от наследството, се посочва в чл.30, ал.1 от ЗН. Правото се упражнява само по съдебен ред. Съдебното решение отменя завещателното разпореждане или дарението, за да се възстанови запазената част. Искът може да бъде предявен самостоятелно или в делбеното производство. Правото за възстановяване на запазената част може да се упражни и чрез възражение във висящ процес.

Това право се погасява с 5-годишна давност. Ограниченията обаче са само за завещанията и даренията - или казано иначе - за безвъзмездните действия. И то ако съответният наследодател има като наследници само деца, внуци, родители, съпруг. Съществува и хипотеза имотът да се прехвърли с покупко-продажба на друго лице, като обаче примерно се прикрива дарение, безвъзмездно действие. Това също би накърнило запазената част на сина. Тогава тази сделка, която се нарича прикрита или симулативна, може да бъде оспорена. В делото обаче трябва да се докаже, че истинското намерение на майката е било да надари дадено лице и чрез покупко-продажбата го е прикрила.

Що се отнася до това, дали синът е наследник на майка си, тук няма никакво съмнение. Чл.5 от ЗН изрично посочва, че децата на починалия наследяват по равни части. И чак когато починалият не е оставил деца или други низходящи, наследяват поравно родителите или оня от тях, който е жив. После идват братя, сестри и т.н. Трябва да се отбележи, че наследодателят може да се разпореди предварително с имуществото си чрез дарение и завещание. Нещо повече. ЗН позволява на всеки наследодател да раздели имуществото, което притежава към даден момент, и приживе. Според чл.77, ал.1 от ЗН той може дори да включи в тази т.нар. приживна делба и запазените части на бъдещите наследници.

Според чл.77 от Закона за собствеността (ЗС) правото на собственост се придобива чрез правна сделка, по давност или по други начини, определени в закона. Такъв друг начин може да бъде например наследяване. В момента, в който едно лице придобие собствеността върху даден имот, може свободно да се разпорежда с него. И то за целия период на своя живот. Това означава, че може да го продава, заменя, да го ипотекира, да го дава под наем и всичко останало.

В случая майката може да продаде жилището, без да търси съгласието на сина си.
Не стоят така нещата обаче в хипотезата, ако тя реши да дари този имот. Според чл. 28 от закона, когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството. Т.е. в конкретния случай майката не може да дари или завещае въпросното жилище. Според ЗН запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.

Аргумент в тази посока е и чл.14, ал.1 от ЗН, според който всеки може да се разпорежда чрез завещание с цялото си имущество. Още втората алинея обаче указва, че завещателните разпореждания във всички случаи не могат да накърняват запазената част на наследниците. Собственикът не може да завещае онази част от имуществото, която законът счита за запазена за определена група от хора - деца, внуци, родители, съпруг.

Това означава, че майката не може да дари или завещае жилището, без да се съобрази, че трябва да запази законната част на сина си. Естествено, тя може да го направи, но под страх от възможна претенция от страна на законния наследник - сина. Всеки, претърпял вреди, има право на иск пред съд за възстановяване на запазената част от наследството, се посочва в чл.30, ал.1 от ЗН.  Правото се упражнява само по съдебен ред. Съдебното решение отменя завещателното разпореждане или дарението, за да се възстанови запазената част. Искът може да бъде предявен самостоятелно или в делбеното производство. Правото за възстановяване на запазената част може да се упражни и чрез възражение във висящ процес. Това право се погасява с 5-годишна давност.

Ограниченията обаче са само за завещанията и даренията - или казано иначе - за безвъзмездните действия. И то ако съответният наследодател има като наследници само деца, внуци, родители, съпруг. Съществува и хипотеза имотът да се прехвърли с покупко-продажба на друго лице, като обаче примерно се прикрива дарение, безвъзмездно действие. Това също би накърнило запазената част на сина. Тогава тази сделка, която се нарича прикрита или симулативна, може да бъде оспорена. В делото обаче трябва да се докаже, че истинското намерение на майката е било да надари дадено лице и чрез покупко-продажбата го е прикрила.

Що се отнася до това, дали синът е наследник на майка си, тук няма никакво съмнение. Чл.5 от ЗН изрично посочва, че децата на починалия наследяват по равни части. И чак когато починалият не е оставил деца или други низходящи, наследяват поравно родителите или оня от тях, който е жив. После идват братя, сестри  и т.н. Трябва да се отбележи, че наследодателят може да се разпореди предварително с имуществото си чрез дарение и завещание. Нещо повече. ЗН позволява на всеки наследодател да раздели имуществото, което притежава към даден момент, и приживе. Според чл.77, ал.1 от ЗН той може дори да включи в тази т.нар. приживна делба и запазените части на бъдещите наследници.

www.dom.dir.bg

0
January
19

Нов устройствен план ще прекрои най-големия столичен квартал “Люлин”. Схемата ще определи за какво е предназначена всяка педя земя, върху чиято територия се намират десет микрорайона с официално население над 120 000 души. Софийската голяма община е обявила конкурс за изработване на плана, който ще предопредели развитието и цялостния облик на “Люлин” в следващите 20 години.

Новият план на района ще бъде в съответствие с общия устройствен план на София, коментира главният архитект на столицата Петър Диков. Проверка на “Монитор” в регистъра на Агенцията по обществените поръчки показа, че мераклиите да чертаят новата схема на “Люлин”

могат да подават оферти до 1 март

тази година. Основните критерии за класиране на участниците ще бъдат цената на изработката на плана и времето, за което той ще бъде напълно готов. Столичната община все пак поставя краен срок за изпълнителя до 30 декември 2010 г.

Победителят първо ще трябва да направи цялостно проучване на територията на “Люлин”, като събере информация за собствеността на незастроените терени, пише в заданието на поръчката. Другото условие за архитектите е да предложат прекрояване на района, но чрез запазване на сегашните обособени зелени площи, улици и друга общественозначима инфраструктура. За останалите имоти трябва да се изработят точни схеми, в които да е предвидена височината на бъдещото строителство.

Това на практика означава, че парковете и градинките няма да се заливат с бетон коментираха архитектурните експерти.

Както “Монитор” писа, през 2008 г. беше направено подобно прекрояване на район “Младост”, което предизвика редица протести, тъй като близо 60 зелени площи бяха отредени за строежи. След дълги обществени дебати планът беше преработен и предстои внасянето му за обсъждане и гласуване в местния парламент.

До края на месеца ще представим на общинския съвет и плановете на “Дружба” и Студентския град, съобщи миналата седмица главният архитект Петър Диков.

www.monitor.bg

0
January
15

Собствениците на апартаменти в блокове, които не са провели общо събрание, не са избрали управително тяло на входа и не са се регистрирали в общината, да плащат данък сгради в двоен размер, съобщава в. “Сега”. Идеята бе лансирана вчера от зам.-председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Николай Пехливанов (”Атака”). Той твърди, че тя вече е обсъждана с регионалното министерство и ще бъде създадена специална работна група, която да оформи конкретните промени в закона до края на март.

До момента само 10-15% от съкооператорите са се регистрирали като етажна собственост, въпреки че законът повеляваше това да стане до 1 ноември 2009 г. “Процентът на регистрираните в кметствата е още по-малък - едва 2″, съобщи Пехливанов. Затова управляващите решиха срокът да се удължи до 30 юни 2010 г. Предложението бе одобрено вчера на първо четене в парламентарната комисия по регионално развитие. Пехливанов отбеляза, че много хора дори не са разбрали, че регистрирането на етажната собственост е задължително, че има императивен срок и за неспазването му се налагат глоби.

На много места в страната пък домоуправителите са се престаравали и в домовата книга собствениците са посочвали не само по силата на какъв документ притежават жилището си - нотариален акт, договор или нещо друго, а и номерът. Такова нещо законът обаче изобщо не изисква. Кметовете също са на път масово да не спазят закона. Те са задължени до 1 февруари 2010 г. да организират общи събрания и избор на домсъвети в неизрядните блокове.

Шефът на регионалната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) обаче коментира, че не е редно нарушение на закон да се наказва с вдигане на данъци. “Логично е да се налагат глоби, друг въпрос е, че вероятно трябва да затегнем и да увеличим санкциите, защото предвидените в закона май не респектират”, каза депутатът от ГЕРБ. Сега за собственик на апартамент глобата е до 100 лв., за член на управителния съвет на входа - до 1000 лв., а за кметовете, които не са изпълнили задълженията си, санкции не са предвидени.

Елеонора Гайдарова от Българската жилищна асоциация също не одобрява идеята на Пехливанов. Според нея данъците трябва да се ползват за стимулиране на изрядните, а не за репресии срещу нарушителите. Тя изтъкна, че чрез намаляване на местните налози може да се насърчава санирането.

www.dir.bg

1
January
15

Горната граница на потребителския кредит става 147 000 лева. Това реши парламентът, който гласува на първо четене законопроекта за потребителския кредит. Досега горната граница на този вид заем беше 40 000 лева. Долната обаче остава същата - 400 лева.

Депутатите одобриха текстове от законопроекта, според които в срок от 14 дни след сключването на договор за потребителски заем, можем да се откажем от него. Ако се спази срокът за отказ, не се дължат неустойки, както и обяснения за причините, е записано в законопроекта. Клиентите на банката ще й върнат само главницата, както и лихвата, начислена за съответния период. Те трябва да направят това без неоправдано забавяне и не по-късно от 30 календарни дни, считано от изпращането на уведомлението до кредитора за упражняване правото на отказ.

С новия закон се въвежда стандартизирана форма за предоставяне на преддоговорна информация - т. нар. “Стандартен европейски формуляр за предоставяне на информация за потребителския кредит”. Всички кредитори задължително трябва да предоставят този формуляр преди сключване на договора за кредит.

www.trud.bg

0
January
13

Какво ще се случва на пазара на имотите през тази година е въпрос, който касае до голяма степен хората, както тези които искат да се сдобият със собствено жилище, така и тези готови да продават.

И докато няма как да се даде еднозначен отговор, ето факторите, които е възможно да въздействат на пазара в различна насока.

1. Пазар на купувачите

При всички положения в условията на криза, която няма как да премине неусетно, като цяло можем да предположим, че пазарът, условията на който диктуват купувачите ще се запази, както преди три-четири години това правеха продавачите.

А главните изисквания на купувачите ще са както винаги това да могат да си купят имот с добро качество и разположение на разумна цена. Те ще могат да разчитат и на договаряне на отстъпки, ако са си приготвили цялата сума за покупка. Годината ще продължи под правилото „кешът е цар”.

2. Цените на имотите могат да намерят своето дъно

След загубите през последните две години е възможно през тази година при евентуален нов спад от между 10 и 15% да станем свидетели на намиране на дъно в цените на имотите, т. е. мотивацията на продавачите да достигне нулеви стойности и те да продават, само ако са притиснати да го направят. Това е моментът, когато продавачите биха реализирали загуби от продажбата на имота.

Подобен спад би довел цените на имотите на нива от средата на 2006-та година. Не бива да се забравя, че освен инфлация за тези три и половина години, инвеститорите са натрупали и сериозни загуби от изплащания на лихви по ипотеките си.

На подобни цени биха продавали единствено хора останали без доходи и възможности за обслужване на ипотека, а качествени имоти ще се продават относително бързо.

Ако вземем предвид и цената на строителството, която според предприемачите (макар и да е леко надута) е около 500-550 евро за нормалното строителство (с включена цена на парцела), то купувачите едва ли могат да очакват цените да достигнат под тези нива за дълъг период от време.

На подобни нива по-скоро биха се сключвали спорадични сделки, отколкото да се говори за пазарна цена.

3. На пазара на имоти пряко ще се отразява случващото се извън пределите на страната ни

Макар и на пръв поглед пазарът на имоти да изглежда автономен, безспорно на развитието му ще се отразяват събитията от международната сцена. Това ще става по няколко направления.

Продължение и задълбочаване на кризата на международните пазари може да накара чуждестранните инвеститори да продължат да замразяват или отлагат инвестиционните си проекти. Това ще ограничи и броя на чуждестранните купувачи, които допреди три-четири години съдействаха за растежа на цените в сектора.

Затруднени чуждестранни собственици с проблеми с имотите си в собствената си страна, могат да прибягнат до продажба на неосновни активи, които включват закупени имоти в страната ни. Подобно важи и за инвестиционни фондове, което може да инициира транзакции на по-големи проекти между институционални инвеститори.

Негативната тенденция важи с пълна сила за сектора на ваканционните имоти. Тази тенденция се наблюдаваше през втората половина на миналата година и може да продължи и през тази. Това пък най-вероятно ще продължи да оказва низходящ натиск върху цените на имотите в сектора.

4. Кредитният пазар

В настоящите тежки условия кредитният пазар поне през първите три месеца на годината е възможно да остане в същото си вегетативно състояние, подобно на това от второто полугодие на миналата година.

Известно раздвижване най-вероятно е възможно да очакваме след приключване на зимата и през лятото, когато активността в сектора на имотите се повишава значително и достига своя пик.

Подобрение може да се инициира от подобряване на банковата ликвидност и известно намаляване на лихвите по кредитите, за което има потенциал.

Също така при стабилизиране на икономиката, банките могат да поразхлабят затегнатите си условия по отпускане на паричен ресурс. Въз основа на новата им консервативна стратегия обаче, подобни действия биха се случили само при трайни признаци за възстановяване, или едва през втората половина на годината.

Първите симптоми за раздвижване при банките вече се наблюдават по отношение на депозитите, където повишението на лихвите приключи и дори се наблюдава известно намаляване при по-дългосрочните депозити. Напълно е логично тази тенденция да се прехвърли и при кредитите.

Възможно е обаче банките да имат и негативно въздействие за цените на имотите по отношение на лошите кредити. Техния брой най-вероятно ще продължи да нараства, като се говори, че стойностите им в процент вече са двуцифрени.

На пазара е възможно да излязат много имоти за продажба, чиито собственици (повечето закупили ги с инвестиционна цел), се затрудняват с поддържане на взетата за покупката им ипотека.

5. Едва ли ще станем свидетели на сериозен ръст

Дори и да не регистрират спад, цените на имотите нямат особено голям потенциал за повишение. Освен външните и вътрешните фактори, които въздействат на пазара, може да се каже, че имотите у нас си остават относително недостъпни за населението. Съотношението цена на апартамент - доход, в най-големите градове на страната все още е изключително високо и е над тези нива, при които се говори, че имотите са достъпни.

6. Доходите от наем са при ниски нива

Ако капиталовия доход от инвестиции в имоти не е ясна на този етап (от бъдещо повишение в цената на имота), то единствения сигурен доход, който имотът може да носи като инвестиция - този от наем, е относително нисък.

При нива от 5.5% този годишен доход, който изисква много допълнителни вложения, време и др., е подобен на алтернативния поне на този етап, който би носил един депозит (относително безрисков).

* материалът не представлява съвет за покупка, или продажба на недвижими имоти

Теодор Минчев

www.profit.bg

0