April
29

С над 0.5 пр. п. паднаха лихвите по потребителските кредити в лева за домакинствата от началото на годината, сочат данни на Българска народна банка.

Спадът от 13.54 пр. п. през декември на 13.00 пр. п доведе и до увеличение в кредитирането, като ново отпуснатите заеми са за 133.6 млн. лева, спрямо 93.1 млн. лева за предходния месец.

При евро кредитите спадът е от 11.00 пр. п. за февруари на 10.57 пр. п. за март, докато усвоените кредити нараснаха от 28 млн. лева на 45 млн. лева.

Ефективният лихвен процент при жилищното кредитиране вече е 9.33% за кредитите в лева и 8.70 пр. п за тези в евро. Новите кредити пък са съответно 34.4 млн. лева и 89.7 млн. лева.

www.profit.bg

0
April
26

75% от живущите в жилищната кооперация да могат да взимат решения за ремонти и да се налагат над малцинството. Такава промяна предстои да бъде направена в Закона за етажната собственост и други закони, съобщи пред PRO.BG Цвета Наньова, мениджър инфраструктурни проекти по програмата на ООН за развитие - ПРООН, цитирана от БГНЕС. Програмата финансира проекти за саниране на жилища, като субсидията е 50% от цената на санирането.

Според Наньова така ще се улесни взимането на решения за ремонти на покрива или за цялостно саниране на сградите например. Сега е нужно съгласието на всички обитатели на сградата. “Ако не се сдружат, хората от блоковете няма да имат достъп и до субсидиите за тази цел. Частичното саниране, което се извършва в момента не е ефективно”, каза още Наньова. По програмата на ООН засега са санирани 27 сгради, като цената е 130-140 лева на квадратен метър разгъната площ.

www.dir.bg

0
April
22

Феновете на Михаел Шумахер у нас скоро ще сменят дивана пред телевизора с място на трибуната. Старото военно летище в Доброславци ще се превърне в писта за състезания от Формула 1. Проектът за гигантското спортно трасе бе представен при посещението на премиера в Катар и Кувейт и шейховете проявили сериозен интерес към инвестицията.

До края на месеца в Министерския съвет ще се гласува решението за създаването на българо-катарска инвестиционна компания с капитал 500 милиона долара. До седмица пък трябва да заработи и смесена комисия с експерти от двете държави, която да обсъди проектите, съобщиха от правителството.

Теренът на летище Доброславци е около 3000 дка, а проектът за пистата е на белгийски специалист с дълъг опит в създаването на подобни съоръжения, пише в правителствената презентация. Когато изработените планове били наложени на терена в Доброславци, те съвпаднали перфектно. Големите преимущества са, че пистата ще е само на 4,8 км от Околовръстния път на София. Близостта на летището също е плюс, а наличието на ток, вода, канализация и газопровод улеснява изграждането и експлоатацията на спортното съоръжение. В региона има и изградена инфраструктура.

Предложението на България към чуждите инвеститори е държавата да предостави терена, чиято оценка е 180 млн. евро, а вложителите да дадат още толкова пари за проекта. Ангажимент на държавата ще е да построи и директен път до софийската аерогара. Чужди фенове на Формула 1 ще могат да се придвижват и от запад по магистрала “Люлин”.

След близо двугодишните преговори България вече има предварителен договор за домакинство на състезания от Формула 1 от 2012 г. до 2016 г. Предвижда се и възможност за удължаване на срока. Вече е подписано и споразумение с Dorna spоrt за организирането на кръг от шампионата по Мото GP.

Пистата за Формула 1 ще “отвори” Софийското поле за съвсем нови начинания. Идеята е зоната да се превърне в модерно и зелено предградие, каквито имат всички европейски столици. Към цялостната визия на региона е и превръщането на Кремиковци в източноевропейски делови и високотехнологичен център. Чисти производства, съчетани с офиси и зелени площи, трябва да сменят замърсяващите околната среда металургични цехове и промишлени зони.

Табаните на рудник “Кремиковци” са подходящо място за производство на зелена енергия, твърдят експерти. Екопроект за тях предвижда, на площ от 5000 дка да се изградят съоръжения, които могат да произвеждат 150 MW чиста енергия. Ако металургичният комбинат “Кремиковци” се самопочисти, като се претопи скрапът от отпадналите производства, в него може да се обособи независима ТЕЦ, пише още в проекта. Така отоплението на целия нов комплекс ще се осигурява на ниска цена.

Само на 4 км от пистата, в Кътина, пък се предвижда изграждането на голямо голф игрище. На него също могат да се провеждат състезания от световния шампионат. Към голфа е проектиран и комплекс от други спортни площадки и жилищни резиденции.

www.standartnews.com

0
April
20

Таксите на банките - част I

Публикувано в: Ипотечни кредити от Антон Илиев

В резултат от нарастването на лошите кредите у нас, банките търсят начини да компенсират загубите, било чрез увеличение на лихвени проценти по кредити, било чрез повишения на таксите и комисионните по различните видове продукти.

Напоследък няколко от големите банки актуализираха тарифите си, като Profit.bg направи справка за шестте най-големи банки в България, покриващи близо 2/3 от пазара у нас. Това са Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Юробанк И Еф Джи, Райфайзенбанк и ПИБ.

Извадката е направена за таксите и комисионите върху стандартни разплащателни сметки (РС) в лева на физически лица, както и лихвите начислявани по тях. В следващи материали ще представим какви са разходите и по други продукти.

Сред шестте банки единствено ДСК не взема такса при откриване на сметката. При останалите пет тя варира между 2 и 5 лева.

Вече всички от посочените банки начисляват месечна такса за обслужване и поддръжка на сметката. Най-евтино е в ПИБ - 30 стотинки, а най-скъпо излиза да държите сметка в Уникредит - 2.50 лв. При ДСК има две тарифи, 1.15 и 1.40 лв., като по-ниската е при издадена дебитна карта към сметката.

Закриването на РС отново е най-скъпо в Уникредит - 12 лв. При ОББ, ПИБ и Юробанк И Еф Джи няма такси, а при Райфайзенбанк и ДСК също отпадат, ако сметката е откривана преди повече от 12 месеца. В противен случай налогът съответно е 10 и 2 лв.

Тегленото на пари от сметка излиза най-евтино в ПИБ - 0.2% за суми от над 5000 лв. В ОББ няма долна граница, като комисионата е за всякакви суми от 0.3%, но е ограничена до 100 лв.

В същото време в ДСК Банк няма такава горна граница, като процента зависи дали предварително клиентът е дал заявка за тегленето, но става дума за суми над 3000 лв.. Комисионната такса със заявка е 0.3%, а без 0.4%, съответно с минимални прагове от 6 и 15 лв. Две ставки имаме и при Юробанк, отново при тегления с предизвестие и без. По-точна разбивка може да видите долу в таблиците.

Лихвите, който начисляват банките са минимални по принцип по РС, четири от шестте плащат 0.1% по балансите, а ДСК и ОББ - 0.2 на сто.

www.profit.bg

0
April
19

От петък 13-годишният Борис Христов и родителите му Марияна и Сашо са без дом. Семейството загуби в съда делото за парцел, купен от общината, за който се явили наследници. Те придобило някога имота по т.нар. Параграф 4, но нотариален акт не е бил издаден и след няколко загубени дела сега са на улицата.

Борко спи в автомобил на приятел на баща си, а родителите му в палатка, опъната на пътя срещу къщичката, в която са живели до идването на съдия-изпълнител в петък. Борко е ученик по спортна гимнастика в Спортното училище във Варна. Сашо Христов работел като корабен заварчик, но след съкращения в Корабостроителния завод във Варна от една година е без работа, а Марияна работи сезонно в курортите.

Във вилната зона “Ментешето” съдбата на бездомното семейство очакват десетки. Парцелите във вилната зона, която е на метри от варненския кв. „Владиславово”, са раздадени преди повече от 40 години. Земята на семейство Христови е получена от майката на Сашо като работеща във варненския „Винпром”. През 1997 г. кметството „Владиславово” предявява претенции към парцела. Заведено е дело във Варненския районен съд и Сашо Христов по решението на съда е задължен да плати мястото. Плаща  17 000 лв. и получава документ за платената сума.

Започнах да строя къща, тъй като нямаме никакъв друг имот, разказва бившият корабен заварчик, който се чуди къде да заведе семейството си. С много труд семейството успява да струпа малката си тухлена къщичка, в която живеят до петък. Във вилната зона няма вода и Сашо изкопава кладенец. Засажда овошки и лозе и от някогашната хавра прави дом и градина. Заедно със съседите си по стопански начин и за своя сметка електрифицират имотите.

След облагородяването на терена започват и проблемите. От някъде изникват наследниците на бившия собственик на имота Димитър Синилов. Те завеждат дело, което се точи цели осем години от Варна до последната инстанция в София.

11 бивши собственици водят в момента дела срещу настоящите ползватели на имотите. Нито един бивш собственик обаче не води дела за място, което е останало нераздадено по постановление, защото такива имоти приличат на змиярници, казва съседката Веска Демирева. И тя, и другите й съседи, които живеят на тръни в имотите си, смятат, че държавата трябва да ги защити, тъй като земите са раздадени по постановление на Министерския съвет.

www.monitor.bg

0
April
16

Хора, които живеят под наем в София, вече много трудно могат да се регистрират с постоянен адрес, необходим за издаване на лични документи.

Причина са заповеди на районни кметове хазяинът лично да се яви в служба ЕСГРАОН. Ако не може, трябва да даде личната си карта на наемателя, нотариално заверено съгласие или да изпрати упълномощено от него лице.

Подобни проблеми в други големи градове, като Пловдив и Варна, няма.

“Договорът за наем вече не е достатъчно основание за адресна регистрация”, оплака се в редакцията на “24 часа” Милена Тодорова, която живее в кв. “Хаджи Димитър”. Тя идва в София преди 15 г. и е все под наем. “Тези дни изтича личната ми карта и отидох в община “Подуяне”, за да актуализирам адресната си регистрация - разказва тя. - Изключително трудно е да доведа лично хазяина, защото той живее в друг град, а на мен документът ми трябва бързо.” Едното дете на Милена е хронично болно, а за другото получава майчинство.

“Като мен в двумилионна София са още поне десетки хиляди, а може би и повече. Зная, че много хазяи живеят в чужбина и с години не се връщат в България. Как тогава техните наематели да си извадят лични документи?”

“Обясниха ми, че така се затягал режимът на адресната регистрация, за да няма злоупотреби. Обаче злоупотреби винаги може да има. Всеки ден в София се крадат десетки лични карти, с тях през първите дни може да си прави кой каквото поиска. Това не е основание чиновниците да наказват добросъвестни граждани”, казва още Тодорова.

Проверка в район “Подуяне” потвърди, че там се изисква лично присъствие на наемодателя или представяне на личната му карта. Позоваха се на вътрешна заповед от районния кмет, издадена преди около месец. Основанието е новият член 99а в Закона за гражданската регистрация. Повечето общини в София работят на този принцип, поясни служителката. На въпрос какво да прави наемателят, ако собственикът на жилището, дал му го под наем, живее в чужбина, отговорът беше: “Ами няма да се регистрира!”

В община “Илинден” също искат очна ставка с хазяина. В краен случай можело и с нотариално заверено пълномощно. Ако наемодателят е в чужбина, отива в консулство или прави нотариална заверка, която после се превежда и легализира.

Текстът в закона гласи: “На един адрес със съгласието на собственик на жилищен обект могат да се регистрират такъв брой лица, който не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответния обект.”

В закона обаче не е посочено по какъв ред и с какви документи да се удостовери съгласието на собственика. Затова разпорежданията на районните кметове може да се окажат незаконосъобразни, но целта е да се овладее проблемът с регистрацията на ромите, които се самонастаняват и се регистрират по 20 човека в една стая, признават неофициално общинари.

Условието е неизпълнимо. Да представиш личната карта на наемодателя или да го заведеш до общината, за да актуализираш адресната си регистрация, е неизпълнимо условие, коментира известният адвокат по граждански дела Александър Джеров.

Никой не може да бъде задължен да даде личната си карта, подчерта той. Юристът изтъкна и друг аргумент - наемодателят може да живее в чужбина, в друг град, да е на лечение в болница и да няма възможност да отиде до общината.

Възможно е наемателят изобщо да не знае къде живее собственикът на жилището, ако го е пренаел. Не е изключено наемодателят по субективни причини да не иска да се яви пред общинските чиновници.

Дори когато собствениците на жилището са в София, е трудно да ги накараш да отделят няколко часа да обикалят по гишетата, казват наематели. Много пък не искат да извадят на светло приходите си от наем, за да не плащат данъци.

“Има дупка в Закона за гражданската регистрация, защото според него всеки може да се регистрира, на който адрес си поиска, а няма механизъм, по който след това дори собственикът на имота да го отпише”, заяви кметът на район “Искър” Йордан Томов.

Според него обаче е редно собственикът да даде съгласието си друг човек да се регистрира в неговия имот. Собственикът трябва да представи и нотариален акт, с който да докаже правата си върху имота, за да няма злоупотреби.

Когато собственикът е в чужбина, домоуправителят също може да удостовери дали лицето, което иска да се регистрира, наистина живее на посочения адрес.

“Много повече са злоупотребите с адресните регистрации. Имаме случай, в който в един фургон са регистрирани, че живеят, над 100 души. Става нещо ужасно. Трябва да се направят промени в нормативната уредба и да се спре с тези практики. Преди години софийското жителство беше подобен механизъм. То обаче няма как да се върне”, смята Томов.

Колегата му от район “Студентски” Димитър Дилчев (виж интервюто вдясно) е категоричен, че в закона трябва да се предвиди възможност собствениците да могат да отписват лицата, които вече не живеят в имотите им.

В район “Надежда” действа регистър за собствениците, които не желаят други лица да се регистрират в имотите им. Това става след попълване на заявление. В регистъра има 40 души. Когато хазяинът не е подал такова заявление, наемателят се регистрира само с лична карта.

“Около 12 000 живеят без адресна регистрация само в нашия район. Тези хора ползват благините на града, но не плащат данъци”, каза кметът на района Димитър Димов. По Закона за етажната собственост те ще бъдат поканени с писма да си направят адресни регистрации. Досега обаче едва 30 от 1160 входа в “Надежда” са се регистрирали по закона. По изчисления на Димов във всеки вход има между 6 и 12 души без регистрация.

В район “Връбница” също се изисква съгласието на собственика. “Нямаме много случаи, в които хората да не могат да се регистрират заради проблеми със собственика. Имаме обаче доста случаи на десетки роми, регистрирани на един адрес. Сега законът не ни позволява да направим нещо. Ако се приеме промяна, която да регламентира колко души могат да се регистрират на един адрес, ще ни се отвържат ръцете и ще може да отказваме регистрация”, обясни кметът на район “Връбница” Младен Младенов.

Изборният туризъм и имотните измами също са сред мотивите на кметовете за затягане на режима.

www.24chasa.bg

0
April
11

НАП: Първо женитба, после имот

Публикувано в: Законодателство от Антон Илиев

Броени дни преди крайния срок за деклариране на данъците се оказа, че указание на НАП ограничава правото на данъчни преференции за семейства с ипотечен кредит. Дарик радио събра мнения на експерти по спорната тема. Според указание на Националната агенция за приходите на данъчното облекчение ще имат право само тези млади българи, които първо са сключили брак и после са си купили дом.
А онези, които са решили първо да купят жилище, а едва след това да сключат брак, дори и месеци по-късно, няма да могат да се възползват от законовото право.
В закона няма изричен текст, който да указва дали бракът трябва да предхожда покупката на дом. Разписаната още в края на миналия парламент възможност в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ви дава право, ако имате граждански брак и сте си купил единствено жилище с ипотека, да ползвате отстъпка от данъците си, при условие че вие или партньорът ви не сте навършили 35 години към датата на теглене на кредита за дома ви. Има и допълнителни условия - като това да не притежавате идеални части от друг жилищен имот, договорът за заем да не е на името на друго лице, както и да е ипотекирано самото ви жилище, а не друга собственост.
Хасан Адемов от ДПС, който беше и председател на социалната комисия в миналия парламент смята, че тълкуването от страна на директора на НАП е неточно, защото един от принципите на правото е, че този който издава законодателния акт, той е в правото си да тълкува този акт. “Когато се създават условия за намаляване на приходите в бюджета, кръгът на лицата, които са данъчно задължени и плащат осигурителни вноски, се разширява с всякакви възможни средства, включително и с такъв тип указания. И от друга страна се правят опити за намаляване на кръга на тези, които ползват права, като това с облекченията за млади семейства. Това е едно некоректно поведение от страна на НАП и трябва да се потърси някаква възможност”.
Според говорителя на НАП Росен Бъчваров законът не е достатъчно ясен и затова се налага тълкуване. „Поддържаме становището си, но ако законодателят има идея, че текстът не е достатъчно прецизен, а то е ясно, че и старият текст и този, който е в действащия закон, са доста далеч от достатъчната детайлизация”, каза той.
Това е поредният спор около преференцията. Миналата година тя бе атакувана, поради факта, че дискриминира кредитополучатели, които не отговарят на условията - примерно лица на възраст 36 години. Въпреки това ГЕРБ се отказаха от идеята си да премахнат текста и той важи при тазгодишната данъчна кампания.

www.dir.bg

0
April
8

Шейсет и пет на сто от трасето на автомагистрала “Люлин” са готови, съобщи на общоселско събрание в с.Големо Бучино кметът на Перник Росица Янакиева, предаде БТА.

На протестно събрание жителите на населеното място за пореден път настояха да бъде изградена пътна връзка със София. В противен случай, за да стигнат до столицата, живеещите в Големо Бучино трябва да преминат през Перник. Очакваме разрешение за вход и изход в скоростния път, обясни Янакиева. По думите й проектирането на връзката е поето като ангажимент от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Изграждането на отсечката може да се осъществи и от община Перник, уточни Янакиева. Според нея съществуването на тази връзка е важно и за съседните села Дивотино и Люлин, както и за Перник, за облекчаването на трафика през града.

Собствениците на засегнати от строителството на аутобана имоти ще получат обезщетение по 60 лв./дка, съобщи Янакиева. Стойността е била договорена между МРРБ, община Перник и ръководството на фирмата “Мапа-Дженгиз”. Нов резервоар - с обем 500-куб. метра, ще се строи за сметка на МРРБ, каза още Янакиева. В момента селото страда от недостиг на вода заради повишеното й потребление от страна на “Мапа-Дженгиз”. Присъстващите на събранието заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще съдят бивши и настоящи ръководители на община Перник и МРРБ.

www.dir.bg

0
April
5

Около 2 млн. души обитават 707 000 панелки у нас, повечето от които строени между 1960 и 1980 година. Битовизмите на този тип съжителство отдавна се превърнаха в нарицателно и дори във вицове. Всички знаем кога съседът се радва на победата на любимия си отбор и щем не щем, ставаме част от радостта му.

Шумовете и миризмите си проправят път от кухните на комшията до нашите спални. Това се превръща в навик. Но и най-издръжливите клякат пред могъщата сила на студа през зимата и влагата през есента и пролетта. Добрата новина е, че изход има. Лошата е, че струва скъпо. 10 000 лв. излиза средно обновяването на стандартната панелка от 75 квадрата. Тоест, за да се санира едно жилище, гълта малко повече от 130 лв. на квадрат. За целта обаче може да се разчита на един от плюсовете на членството ни в евросемейството - оперативната програма “Регионално развитие” дава шанс да санираме сградите с 50% по-евтино.

40 млн. евро идват от програмата за обновяване на жилища на Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

Дотук проектът е чисто демонстрационен - 27 сгради в страната бяха обновени, за да се покаже, че идеята може да излезе от прашните папки и да стане реалност. Предвижда се през 2011 г. мащабите да станат много по-сериозни. 500-600 жилищни сгради ще могат да бъдат санирани с европари. Строителното министерство има амбицията да търси средства от продажба на въглеродни емисии и фондовете за енергийна ефективност по линия на европейската солидарност за затварянето на блокове от АЕЦ “Козлодуй”. Пари ще дойдат още и от оперативната програма за следващия й период от 2014 до 2020 г.

До юни ще чакаме да станат факт промените по закона за етажната собственост. В най-добрия вариант ще бъдат ефективно действащи към края на годината. Целта е да се намали процентът на собствениците, гласували с “да” за саниране на сградата. Сега се искат 100%. Това слага невероятна бариера пред изпълнението на какъвто и да е проект, защото пълно съгласие не е имало и няма и да има при хора с различен социален и материален статус. На финалната права са останали за доизглаждане подробностите дали да се свали на две трети или три четвърти необходимият минимум от съгласни съседи. Според Цвета Наньова, която е програмен директор на ПРООН, най-оптимален вариант е 75%.

При санирането държавата и собствениците ще участват напълно наравно - 5000 лв. ще извади всяко домакинство, а другите ще дойдат като подарък. Преди това трябва първо и да се открие банкова сметка и да се депозират по 300 лв. от всеки апартамент. Може би най-сложният момент е в това, че трябва да се напише и проект за изпълнението, който ще се оценява от МРРБ. Собствениците ще вземат парите, само ако са се събрали заедно под формата на юридическо лице.

Големият плюс тук е, че ще се разчита на т.нар. колективен кредит. Така всички ще могат да се възползват от парите, дори и онези, на които банката би им отказала пари по редица причини. Колективният кредит се взема от името на етажната собственост, а и има лихва от едва 7 до 10%, което е много по-добре от всяка една банка.

В една от наскоро санираните сгради в столичния Дианабад семействата са отделили по 5000 лв., но сметката за ток, с който се топлят през зимата, е 45 лв. за жилище от 100 квадрата, а температурата и през най-големия студ вътре била 18 градуса.

www.24chasa.bg

0