May
29
“Защо брокерите на имоти не поглеждат през прозореца сутрин? Защото няма да има какво да правят следобед.” Този виц се роди в САЩ още в началото на ипотечната криза, но бързо зазвуча актуално на всички езици. На шега или не, вече няколко месеца в сходна ситуация са и посредниците на сделки с имоти в България.

Само допреди година професията беше синоним на добри доходи, за които не се изискват особени усилия, квалификация и първоначална инвестиция, което и обяснява появата на над 5 хиляди имотни агенции. Сега на представителите на гилдията се налага да положат свръхусилия и находчивост, ако искат да не се обръщат към тях с “келнер”, което е веселият отговор на въпроса как най-бързо да откриеш брокер.

Засега успешни примери за вярна стратегия за запазване на приличен поток от клиенти и приходи липсват, но поне първите опити са налице.

Къде изчезнаха купувачите

Данните от изследване на пазара, направено от агенцията за имоти “Адрес”, показват, че само в столицата за продажба са обявени близо 115 хил. апартамента, което според националната статистика значи, че за всяко пето жилище се търси нов собственик. Анализът отчита и драстично увеличение на периода за реализиране на сделка. От средно девет седмици в началото на миналата година до над 4 месеца сега. Все повече са и провалените споразумения непосредствено преди подписване на договор, като основните причини това да става са две - или отказ на банката да финансира покупката в последния момент, или изчакване от страна на кандидат-собствениците на по-изгодна оферта.

Очакванията са окончателните данни от Агенцията по вписвания да покажат, че общият брой на сделките с имоти се е понижил с 8% спрямо 2007 г., като основен фактор за това ще са данните от последното тримесечие на годината. За него прогнозата на брокерите е за над 20% спад .

Точно заради огромния спад на пазара конкуренцията в сферата изглежда суперголяма. В страната има над 5000 официално регистрирани агенции за недвижими имоти. В това число не влизат адвокатските кантори, които освен основната си правна дейност изпълняват функцията на посредник при продажба на жилища и терени.

“Едва 33% от сделките с имоти се сключват с участието на агенция за имоти. Нашата прогноза е, че ако броят на сделките се свие с не повече от 13% през 2009 г., което е оптимистичният сценарий, средно на агенция ще се падат 17 сделки годишно”, коментира Оник Латифян, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти Century 21 - България и Македония. Неговата прогноза е, че това неизменно ще доведе до фалити, най-вече на малки фирми, но и до сериозни съкращения в големите агенции, като има вероятност без работа да останат около 7 хил. души.

“Вече се усеща оредяване на брокерските редици. Всеки може да работи, когато пазарът върви само нагоре. В новите условия ще се види кои са професионалистите”, обобщи Младен Митов, анализатор в “Явлена”.

А сега накъде

За да отговорят на новите условия на пазара, агенция “Адрес” например въведоха нова система за заплащане на комисиона, при която цялата цена за сключване на сделката ще бъде поета от продавача, който ще плаща от 5 до 6% от стойността на сделката, докато купувачът няма да дължи нищо. “Заплащането на комисиона само от едната страна е установена в света практика, която години наред се очакваше да бъде въведена и у нас”, обясни изпълнителният директор на агенцията Цветелина Тасева. Тя се аргументира, че разходите за успешното маркетиране на един имот днес са значително по-високи от тези преди година, а дефицитната стока в момента е купувачът, затова и са взели решението да не го натоварват с плащане на комисиона.

От конкурентните агенции обаче отговориха, че в тази практика няма нищо новаторско за българския пазар, но по правило се прилага само за надценени и непродаваеми имоти.

“На пазара на ваканционни имоти вече втора година е практика да не се взима комисиона от купувача, а процентите от сделката, които са склонни да дадат продавачите, достига 20, но въпреки това продажбите са по-скоро изключение”, припомни Михаил Чoбанов от Bugarian Properties.

Няма безплатен обяд

“Каквото и да говорят колегите от “Адрес”, истината е, че купувачът винаги плаща цялата комисиона. Дали ще калкулира в цената на имота 6 или 3% е без значение. В първия случай обаче никой не защитава интересите на купувача”, разказа наблюденията си Благовест Балдев от “Адаптконсулт” .

Подобна е позицията и на Младен Митов от “Явлена”. “Нашите задължения са да защитим интересите на клиентите независимо от коя страна по сделката се намират, а срещу тази услуга те плащат комисиона. В тази ситуация аз се притеснявам за купувачите, защото не плащайки за една услуга, значи да не защитят интереса им”, коментира Митов.

Други агенции пък се притесняват от случилото се, защото нулевата комисиона може да бъде разчетена от купувачите като сигнал за предстоящо още по-голямо падане на цените. И определят офертата на “Адрес” като начин да извадят очи, вместо да изпишат вежди.

От Националното сдружение недвижими имоти, в което членува и “Адрес”, съобщиха, че са постъпили оплаквания от други техни членове, в които се изразява мнението, че се нарушават принципите на лоялната конкуренция и новата практика ще затрудни работата между агенциите.

В отговор от “Адрес” поясниха, че ако друга агенция доведе купувач, те ще си поделят с нея по 3%, взети от продавача. Друг е въпроса защо от “Адрес” не въвеждат същата практика по отношение на комисионите за наеми.

Засега конкурентите на “Адрес” изчакват да видят как пазарът ще приеме новата оферта. Всъщност от доста време някои агенции не взимат процент от купувача, но не са го обявили толкова шумно пред публиката. Най-бързата реакция на изчезващите сделки е брокерите да намалят като цяло комисионите си и за двете страни. И рязко да повишат качеството, за да може клиентите им да не остават с усещането, че плащат скъпо за малко свършена работа. Иначе купувачите и продавачите ще търсят все повече начини да заобиколят услугите им и да спестят разхода за посредника.

www.capital.bg

0
May
28

Домоуправителите в жилищните сгради ще бъдат вече платени. Това e една от промените, които се обсъждат в Закона за етажната собственост. Корекциите се подготвят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и се очаква да бъдат внесени в парламента до края на юни.

Целта е да има стимули за хората, които развиват общественополезна дейност, коментираха от министерството. Проблемът бил, че в закона трябва да се посочи минимално възнаграждение, а не е сигурно дали това ще хареса на всички.

В много блокове и в момента домоуправителите и касиерите получават минимално възнаграждение за работата си. Сега нещата ще бъдат законово регламентирани.

Въпросът е дали този текст ще се приеме, тъй като ще трябва да посочим някакво минимално възнаграждение, каза шефът на “Жилищна политика” в МРРБ Теодор Илиев. Не навсякъде хората имат финансови възможности да плащат заплата на управителните си органи.

Друга важна промяна в закона е отпадането на задължителната регистрация на обикновените общи събрания на собствениците в общините, както и на домовите книги. Сега срокът е 30 юни 2010 г. Регламентира се по нов начин и съдържанието на домовите книги. В тях ще се вписват само трите имена на собственика, на членовете на домакинството и номерът на жилището. Ако в апартамента има наематели, те също трябва да бъдат посочени в книгата. С оглед на защита на личните данни не трябва да се вписват ЕГН-тата на живеещите, нито документите за собственост. Това и сега не е задължително, но много домоуправители са искали и такива данни.

www.trud.bg

0
May
25

Лошите кредити ще продължат да нарастват в България и Румъния, тъй като двете страни изостават след останалите държави в региона по отношение на възстановяването от икономическата рецесия. Това се казва в анализа на Deutsche Bank, цитиран от Mediafax.

Като цяло лошите кредити в Централна и Източна Европа се доближават до максималните прогнозни нива и се очаква да отчетат лек ръст в следващия период, вследствие на трудната икономическа ситуация и увеличението на безработицата.
Провизиите за лоши кредити са на комфортни нива, с изключение на Украйна, Литва и Русия, твърдят банковите експерти.

Въпреки икономическото възстановяване в региона от германската банка очакват спад в кредитирането. Наличността на външно финансиране и нарастването на лошите кредити ще бъдат важни фактори за ръста на кредитирането в следващите месеци.

Румъния, заедно с Албания, е поставена във втората категория по риск по отношение на банковия сектор. Най-трудно е положението в България, Македония и Сърбия, които са с високо ниво на риск, докато по-голяма част от държавите в Централна и Източна Европа са в последната група с най-нисък риск.

По отношение на влиянието върху реалната икономика висок риск има само при Албания, България и Македония. Останалите държави в региона са малко уязвими, според Дойче банк.

http://www.standartnews.com/

0
May
25

С отварянето на трите нови мола в София на 1000 столичани вече се падат по 123 квадрата площ в големи търговски центрове, съобщи Сергей Койнов, управляващ партньор на Forton International. Според Койнов пускането им в експлоатация е от значение за други 250 000 нови площи в големи търговски центрове в провинцията.

Отварянето на нови молове в столицата увеличи конкуренцията и намали оборотите и разходите на някои търговци, защото те наеха магазини и в новите центрове, уточни той. Спадът на наемите по главните търговски улици в големите градове от началото на годината е около 44%, а в моловете ­ около 12 на сто. Поевтиняването на арендите е по-голямо в провинцията и по-малко в София, добави Койнов.

В сравнение с домакинствата в Западна Европа задлъжнялостта у нас не е висока и това даваш шанс на пазара на недвижими имоти. Това смята Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch. Според него в момента цените на жилищата са сравнително ниски, заради трудния достъп и скъпите кредити. При висока цена на ипотечните заеми жилищата винаги поевтиняват, поясни той.

В момента БВП на глава от населението е 43% от средното за страните от Централна Европа, а преди 10 години е било 31 на сто. Словакия е на 62% от нивото в тази част на стария континент. Големият шок за пазара на недвижими имоти според Богданов идва от липсата на инвестиционни потоци.

До кризата не успяхме да привлечем дългосрочни инвеститори на имотния пазар и сега ще се наложи доста да почакаме, смятат експерти от сектора.

www.monitor.bg

0
May
21

Най-лошото от кризата най-вероятно вече е зад гърба ни. Едва ли ще станем свидетели на по-нататъшно значително повишение на безработицата, което означава, че хората, които са на работа е доста вероятно, че ще си я запазят, коментираха специалисти по време на банковия панел на форум „Шумът на парите”, организиран от Profit.bg.

Ако сте на възраст между 25 и 40 години, нямате значителни кредитни експозиции и сте все още на работа, то идеята да си купите в момента имот с цел основно жилище не е лоша, според Емил Ангелов, зам. изп. директор на Банка Пиреос.

При отговаряне на горните условия със сигурност ще получите банково кредитиране.

Други фактори в полза на вземане на решение за покупка на имот са анализите на банката и строителните предприемачи, които сочат, че цените едва ли ще продължат да падат с темповете от последната година, като по-ниски може и да не видим, допълни Ангелов.

„Ако покупката на основно жилище стои на дневен ред, то моментът е подходящ. Ако преди, всеки можеше да вземе кредит, то сега ситуацията се промени коренно. Много хора загубиха работата си. Има несигурност сред домакинствата, което променя начина на мислене. Дори да има доходи, домакинствата предпочитат да изчакат още половин година, или година да усетят стабилността”, допълни Ангелов.

Банките са кредитирали и ще продължават да кредитират. И ако се говори за спиране на кредитирането преди половин година, това не е точно така. Ситуацията може да се сравни с движението на автомобил. Ако преди две години сме карали със 150 км/час, то при скорост от 40 км. ч., много хора биха казали, че сме спрели, според зам. изпълнителния директор на банката.

Разбира се, при добро време и сух път автомобилът ще започне да ускорява. Първите признаци са вече налице. Появиха се реклами на ипотечни кредити от почти всички водещи участници на пазара.

Преди половин година подобни реклами липсваха. В същото време, конкуренцията води до сегментиране сред банките и предлагане на различни допълнителни опции, като застраховане срещу безработица, преференциални условия за първата година и мн. др.

Банките набраха значителен по размер и относително скъп капитал, който няма как да бездейства твърде дълго време, коментира Ангелов.

В същото време се наблюдава тенденция на низходящ натиск върху лихвите по кредитите, което допълнително може да се окаже стимул за вземане на решение за покупка на имот.

На пазара предлагането е с превес, което пък дава възможности на потенциалните купувачи да преговарят за цени и условия, които не са виждани през последните четири години. Цените на имотите са на нива от 2006 година, преди старта на бума.

Форум „Шумът на парите” се осъществи със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.

www.profit.bg

0
May
18

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната през април е бил в размер на 38 хил. евро. Това представлява известен спад спрямо предходните месеци и се дължи на покупката на по-малки и евтини апартаменти, отчитат от консултантската компания “Кредит център” в месечния си анализ за април.

Най-големи по размер заеми за жилище са изтеглени в София - средно по 43 320 евро. В сравнение с март това е с около 2 хил. евро по-малко. Във Варна средният размер на кредитите е 39 470 евро, а най-ниска е средната стойност на кредитите в Пловдив - 26 430 евро. Статистиката сочи още, че 92% от всички ипотечни заеми, получени през април, са в евро.

Близо 50% от всички кредити са изтеглени от хора на възраст между 26 и 35 г. В 43 на сто от случаите банките са одобрили суми от порядъка на 10-30 хил. евро. Според “Кредит център” обаче продължава да се наблюдава ръст на заемите от 30 до 50 хил. евро. През април техният дял вече е 40%. Най-много клиенти са избрали срок на погасяване от 16 до 20 г. - над 36%, близо 30% пък са предпочели да се издължат на банката до 15 г.

През април няма отпуснат ипотечен кредит, който да покрива на 100% стойността на закупеното жилище сочат още данните на консултантската компания. Едва на 3,1% от получилите ипотечен заем са отпуснати между 80 и 90%. Най-много (над 30 на сто) остават кредитополучателите, които финансират със заем между 50% и 60% от цената на жилището.

Статистиката на “Кредит център” сочи още, че 63,9% от домакинствата, на които е отпуснат ипотечен заем, са с доходи от 1500 лв. до 2500 лв. С доходи до 4000 лв. са 21,6 на сто от одобрените кредитополучатели. Процентът на домакинствата с отпуснат през април ипотечен заем, в чийто семеен бюджет влизат съответно под 1500 лв. и над 4500 лв., е почти еднакъв - 7%.

За да са сигурни в реалната стойност на имота, клиентите все по-често прибягват до изготвянето на пазарна оценка, преди да подпишат предварителния договор за покупка на имота. Това им позволява да получат сигурност, че сделката им ще бъде финансирана от банката с необходимата им сума, за да закупят имота, и ги предпазва от грешка, която може да доведе и до загуба на капарото, обясни Тихомир Тошев, изпълнителен директор на “Кредит център”. „Притежаването на официална оценка ще ви спести много неприятности - риска да платите повече, отколкото си струва, от една страна, и опасността банката да ви откаже исканото финансиране, от друга”, съветва още Тошев.

www.monitor.bg

0
May
14

В края на март 2010 г. общият брой на депозитите на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства и НТООД достига 12.905 млн. броя, като отбелязва годишен темп на прираст от 0.4% при 0.7% в края на декември 2009 г.

Размерът им e 37.179 млрд. лева, като нараства със 7.4% на годишна база в сравнение с 2.7% годишен ръст в края на декември 2009 г. В края на март 2010 г. броят на тези депозити спрямо края на предходното тримесечие намалява с 2.5%, а размерът им нараства с 2.3%.

Годишният темп на прираст на броя депозити на сектор Домакинства и НТООД е 0.6%, като достигат 12.452 млн. броя при 0.9% годишен ръст в края на декември 2009 г. При Нефинансовите предприятия броят депозити намалява с 3.1% на годишна база, като достигат 452.8 хил.бр., при годишен спад от 4.9% в края на декември 2009 г.

Размерът на депозитите на сектор Домакинства и НТООД е 25.043 млрд. лв. в края на март 2010 г., като годишният им темп на нарастване е 12% при 10.9% годишен ръст в края на декември 2009 г. В края на март 2010 г. броят на тези депозити спрямо края на предходното тримесечие намалява с 2.6%, а размерът им нараства с 2.9%.

При сектор Нефинансови предприятия обемът на депозитите възлиза на 12.136 млрд. лева, като на годишна база той намалява с 0.9%, при 10.5% годишен спад в края на предходното тримесечие. Броят на тези депозити спрямо края на декември 2009 г. намалява с 2%, а обемът им нараства с 1.1%.

Към края на първото тримесечие на 2010 г. общият брой кредити на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства и НТООД достига 2.982 млн. броя, като на годишна база намалява с 1%, в сравнение с 0.5% годишен спад в края на декември 2009 г.

Общият им размер e 49.817 млрд. лева, като нараства с 2.3% на годишна база в сравнение с 3.6% годишен ръст към края на декември 2009 г. В края на март 2010 г. броят на тези кредити спрямо края на предходното тримесечие намалява с 0.8%, а размерът им бележи спад от 0.5%.

В края на март 2010 г. броят кредити на сектор Домакинства и НТООД2 намалява с 1% на годишна база, като достигат 2.856 млн. броя, при 0.4% годишен спад в края на четвъртото тримесечие на 2009 г.

При Нефинансовите предприятия броят кредити намалява на годишна база с 2.4% в края на март 2010 г., като достига 125.6 хил. бр., при годишен спад от 1.7% в края на предходното тримесечие.

Размерът на кредитите на сектор Домакинства и НТООД нараства на годишна база с 4.4% при 5.8% годишен ръст към края на предходното тримесечие, достигайки 19.062 млрд. лева. В края на март 2010 г. в сравнение с края на декември 2009 г. броят на тези кредити намалява с 0.8%, а размерът им бележи спад от 0.4%.

При сектор Нефинансови предприятия размерът на кредитите на годишна база нараства с 1.1%, като достигат 30.755 млрд. лева, в сравнение с 2.3% годишен ръст към края на декември 2009 г. Броят кредити на Нефинансовите предприятия спрямо края на предходното тримесечие намалява с 0.7%, а размерът им бележи спад от 0.6%.

www.profit.bg

0
May
14

Три основни фактора работят в полза на инициативните купувачи на жилищния пазар у нас и правят настоящия момент изключително подходящ за покупка на жилище, съобщават от международната консултантска фирма Colliers International, цитирани от БГНЕС.

Те включват богатия избор на примамливи предложения, готовността на инвеститорите да предложат гъвкави решения и изгодните условия по жилищните кредити, споделя Татяна Емилова, мениджър „Жилищни имоти” в Colliers International - България.

Проучванията на Colliers International показват, че за първото тримесечие на 2010 г. средните офертни цени на жилищата в столицата са паднали с 3%, като процентът варира за отделните квартали. В кв. „Малинова долина” понижението на цените е най-съществено - 9%. За „Бояна” и „Драгалевци” се отчита спад от 7%, а за „Борово” и „Манастирски ливади” - по 6%. Почти без промяна са се запазили цените в райони като „Иван Вазов” и „Дианабад”, където се наблюдава отрицателен ръст от едва 1%.

Активизиращ ефект върху пазара оказва и достъпното банково финансиране, както и облекчените условия по жилищните кредити. Така например през първата половина на 2010 г. беше отбелязан спад на лихвените нива при ипотечните кредити, леко завишаване на процента на финансиране и предлагане на допълнителни бонуси. В допълнение и самите инвеститори се съревновават помежду си с гъвкави предложения като наем с опция за закупуване, разсрочено заплащане на сумата и др., което поставя потенциалните купувачи на жилищни имоти в изключително благоприятна позиция.

В следствие на пазарната ситуация купувачите в жилищния сегмент са вече много по-информирани и селективни. Те търсят оптималния баланс между цена и качество на имота, като обръщат внимание на изпълнението, използваните материали, средата и наличната инфраструктура. Именно последното е причина сделките с имоти в строеж да се превръщат във все по-голяма рядкост.

От компанията очакват спадът в цените на жилищните имоти, макар и плавен, да продължи и през предстоящите месеци, след което повишеното търсене и достъпност на кредитите ще допринесе за стабилизирането на цените.

www.trud.bg

0
May
10

Общата строителна продукция през март 2010 г. е с 20.2% по-малко в сравнение със съответния месец на предходната година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ),  предаде “Фокус”. При сградното строителство е регистриран спад на произведената продукция с 29.4%, а при гражданското строителство намалението е 1.4%.

По предварителни данни на НСИ произведената строителна продукция през март 2010 г. е с 20.9% над равнището от предходния месец. При сградното строителство регистрираното увеличение е 19.1%, а при гражданското/инженерното строителство - 23.7%.

През първото тримесечие на 2010 г. общата строителна продукция намалява с 25.9% спрямо същия период на 2009 година. Спадът при сградното строителство е 34.5%, а при гражданското/инженерното строителство е регистрирано намаление от 7.3%.

www.dir.bg

0
May
7

Високите наемни нива в първите молове в София могат да изиграят лоша шега на мениджмънта и да накарат търговците да потърсят по-изгодни локации за развитие на бизнеса си. Това показа проверка на „Класа“ в големите шопинг центрове. Вчера около 25 магазина затвориха врати за няколко часа в знак на протест срещу скъпите наеми в City Center Sofia. По думите на собствениците средната стойност на наемите е 70-80 евро на кв.м, като за някои магазини достигат до 130 евро на кв.м.

Новите молове привличат наемателите си с около 2 пъти по-ниски цени за наем, коментираха още стачкуващите магазинери в City Center Sofia. В момента постоянно затворените магазини в столичния мол са около 10, като само през миналата седмица два обекта са преустановили дейността си. Голяма част от посетителите на първите два големи търговски центъра в София идват предимно с цел покупка или консумация на храна. Дори кината отбелязват спад в посещаемостта заради по-голямата конкуренция в сегмента.

Клиентите на магазините за дрехи в старите молове са намалели на места почти двойно, оплакаха се продавачки, като много от тях предпочитат да преустановят дейността си и да платят неустойка, отколкото да работят на загуба. Единствените търговци, чиито обекти са незасегнати от икономическата стагнация и са запазили относително силни позиции, са тези на скъпи бижута, козметика и аксесоари. Една от причините за това са специфичните клиенти, които трудно биха се впуснали в изграждане на доверие в друга марка или други консултанти, особено ако става въпрос за продукт в луксозния ценови сегмент, обясниха от луксозните магазини.

От друга страна, в двата нови мола бъдещето изглежда много по-розово. След като първоначалният шум и буквално морето от посетители в първите дни на откриването им утихнаха, започна да се наблюдава интересна тенденция. The Mall е почти винаги пълен през седмицата, като през уикенда се пръска по шевовете от посетители. Непосредствената близост до големи офис сгради е нестихващ източник на клиенти за търговците.

„Магазинът на Technopolis е най-посещаваният в сравнение с всеки друг обект на веригата за техника. Явно хората обичат моловете и се надяват да открият всичко необходимо там“, коментираха за „Класа“ от компанията. Макар посетителите на двата нови мола да са в пъти повече, отколкото тези на старите, те се насочват към по-ниския ценови сегмент дори и в храненето. Магазините, предлагащи по-луксозни стоки там, привличат единствено погледите на минувачите с лъскавите си витрини. Поради финансовите затруднения на средностатистическия българин той все още не прекрачва уверено прага на по-скъпите търговски обекти. Тази седмица Serdika Center отчете 1 млн. посетители от откриването си на 16 март до сега. От The Mall и Sofia Outlet Center коментираха, че резултатите им също са добри, но не конкретизираха точни цифри.

www.dir.bg

0