May
28

Тъй като мина известно време от официалното откриване на Автомагистрала Люлин решихме, че е време отново да напомним за мистериосната отсечка, която трябва да свързва тунела на Люлин с кръговото движение в началото на магистралата. На горната сателитна снимка направена днес се вижда, че положението е абсолютно същото като от преди повече от половин година когато направихме любопитното разкритие за мистериозната отсечка.

Както и предполагахме към момента нищо не се е променило, а най-фрапиращото от всичко е медийното и информационно затъмнение, което се случва около тази отсечка. Самата магистрала Люлин е в перфектно състояние, което лично проверихме и заснехме видео на целия участък от Перник до София. Вижте видео на цялото трасе от Перник до София.

Тъй като информацията за магистралата и по-конкретно въпросната отсечка предизвика много голям интерес и материала беше прочетен повече от 4000 пъти само в нашия блог, а информацията е копирана на още няколко места в интернет пространството то ние продължаваме да следим темата и да ви информираме периодично. Във форума на инвестор темата е прегледана повече от 5000 пъти, а във форума на имоти.нет повече от 2000 пъти, отделно темата е копирана в още 7-8 различни форуми и посетителите към нашия блог постоянно се увеличават, което говори за голям интерес.

Извадка от ОУП на София на горната снимка.

Такова беше положението октомври месец 2010 година и към днешната дата 28 май 2011 година положението е абсолютно същото.

0
May
21

Тъй като офиса ни е на последния трети етаж в бизнес сграда Green Centre трябваше буквите да са по-големички за да могат да се разчитат от по-далеч :))) Размера на транспаранта е 7 метра  ширина на почти метър височина.

Огромната ни тераса гледа към бул. Петър Дертлиев /по-познат със старото си име Добринова скала и също като “околовръстното на Люлин”/.

Сградата ни е лесна за откриване, а кръглите и прозорци двата края и придават разпознаваем вид. В близост е магазин Кауфланд и метростанция “Западен парк”.

0
May
18

 

Покупката на имот за лично ползване (не за отдаване под наем) е отговорно и индивидуално решение. Предпочитанията на всеки са различни и след осмислянето на прословутата тройна формула при покупка на имот – локация, локация, локация -  е добре да вземете предвид и другите параметри на един имот, най-малкото заради факта, че е твърде вероятно цените на имотите в избрания от Вас район да не са Ви по джоба.

Всеки човек, когато търси жилище, иска то да е максимално близо до идеалното и въпреки че „идеалното жилище” е строго индивидуално, се забелязват и много общи неща в търсенето на купувачите. Разделил съм изискванията на купувачите в две групи:

1. Относно локацията.

• Да е по-близо до центъра и на достъпна за мен цена.

• Да не е шумно и прашно и ако може да е в близост до парк или повече растителност.

• Недалеч от метро, транспорт, пазар, детска градина, училище.

• По-далеч от малцинствата.

2. Относно самото жилище.

• Тухлен, непреходен.

• Без първи или последен етаж.

• Ново строителство, но с широки коридори и стаи.

• Без скосявания и без стаи с различни форми от правоъгълник и квадрат.

• Хубава фасада и хубави общи части.

• Топлоизолация и нова PVC/алуминиева дограма

• Да е южен и изцяло вътрешен.

• С гараж.

Ако разполагате с неограничен бюджет е добре, но колко от нас разполагат с такъв?

Ако не разполагате, обаче, ще ви се наложи да помислите върху всичките си изисквания, да ги подредите приоритетно и да направите компромис с някои от тях. Процесът е индивидуален, финансовите възможности също. Разгледайте таблицата по-долу и ако решите, че мога да съм Ви полезен в избора Ви на имот, можете да ме потърсите.

Таблицата е разделена по видове строителство и различни параметри. Сравнени са 5-те вида строителство по 7 показателя. За „големи” са приети стаи над 12 кв.м.

Въпроси, над които можете да се замислите - какво да изберете според бюджета, с който разполагате:

• Хубавата фасада с изолация и хубавите общи части, но малките стаи с тесните коридори или

• лошата фасада, без изолация и хубави общи части, но с нормални стаи и коридори?

• Едностаен апартамент, в южен район, ново строителство, без инфраструктура, транспорт или

• двустаен апартамент, независимо дали е старо или ново строителство, в западен район, с улици и транспорт?

За хората, с по-голям бюджет.

• има ли новопостроен имот;

• с големи стаи;

• високи тавани (3.20 м);

• с гараж;

• с удобен транспорт;

• в близост до центъра;

• в близост до парк;

• и къде точно се намира…

• а може би е по-подходящо за Вас къща в близост до София?

0
May
18

 

Предварителният договор за покупко продажба е законово определен в чл. 19 от ЗЗД.
Като основни атрибути на договора е добре да залегнат:

1. Дата.
2. Място на подписване на договора.
3. Законово основание.
4. Купувачи и Продавачи опоменати по надлежния ред.
5. Предмет на договора.
6. Цена и начин на плащане.
7. Условия във връзка с недвижимия имот.
8. Окончателен договор.
9. Предаване на владението.
10. Права и задължения на страните.
11. Декларации и гаранции.
12. Неизпълнение и санкции.
13. Други условия.

Подписването на предварителен договор е необходимо заради:
1.    Фиксирането и оформянето писменно на параметрите по сделката – предварителните разговори за покупко – продажба, които е необходимо да се повторят още веднъж между страните, да се запишат и да се сложи край на преговорите по основните параметри на сделката – Цена , Начин на плащане, Предаване на владението и др. Също така  да се ограничи и избегне използването на неетични похвати (ще се спра в друга статия на тях) при допълнителните разговори.
2.    За да се избегне  евентуалният несигурност при невписване на нотариалния акт – има възможност нотариалният акт след изповядването пред нотариус да не бъде вписан от дежурния съдия по вписванията. Например при изготвена  кадастрална карта за района и не нанесена схема на самостоятелния обект, (Агенцията по кадастъра ще ви даде удостоверение, че кадастъралната карта за района е удобрена и сделката ще бъде изповядана от нотариуса, но има вероятност съдията по вписване да откаже вписване) което ще се случва все по често, понеже собствениците в повечето случаи не знаят колко е важно за техния имот такова нанасяне.

3.    При евентуално недобросъвестно отношение на една от страните да се знаят правата и договорените санкции между тях.

4.    По - лесното и ясно изменяне (при съгласие на страните) с Анекс към договора на някои или всички параметри на договора - при належаща  промяна по изпълнението на договореното на някоя от страните ( най често срока за сключването на окончателен договор ).

Най общо казано Предварителният договор служи за да предвиди и фиксира евентуални бъдещи проблеми или отношения, които биха могли да възникнат между страните при изпълненито на договореното между тях, както и да фиксира евентуалните санкции предвидени от закона и договорени между тях при неизпълнение.
Не ви съветвам да купувате имот без да подпишете предварителен договор, който да сте обсъдили с компетентен агент или адвокат.

0
May
16

По повод темата и изказванията на Волфганг Аман за евентуалните публично частни партньорства между държавата и частни инвеститори, които да строят жилища с цел отдаването им под наем на по-ниска от пазарната цена бихме добавили още някои неща освен казаните в ефира на ТВ7. Цифрите, които се цитират от г-н Аман - Швейцария има дял от 69% от общия жилищен фонд, или най-висок сред пазарите, включени в проучването. Тя е следвана от Германия с 52%, Холандия с 43% и Австрия с 41%. А в България видите ли били само около 9% отдадените под наем жилища. Незнам дали усещате опита за манипулация, но база за сравнение изобщо няма между България и гореизброените страни по ред причини.

Първо в Швейцария цените на имотите и за продажба и за под наем са на космически цени, а освен това не всеки може да си купи недвижим имот в Женева или Цюрих поради законови ограничения. Наплива на емигранти към Германия, Холандия и Австрия съвсем не може да се сравни с такъв към България, а голямото търсене на жилища винаги вдига тяхната цена. Освен това България е една от водещите страни по собственост на недвижими имоти на глава от населението. Около 80% от българите притежават собствен недвижим имот, което променя драстично нещата с търсенето на жилища под наем.

Пазара на жилища под наем е в тотален срив и ако в него се намеси и държавата ще стане наистина смешно. Ако сега можеш да си наемеш гарсониера в София за 200лв за колко ли ще можеш да си намериш ако има и “държавни наеми”? Може би за 90лв!? А държавата на какви цени ще отдава тези жилища ако трябва да са по-ниски от пазарните, защото ако не са по-ниски се обезмисля печеленето на държавни поръчки… 50лв, 40лв или колко!?

0
May
11

Частен търг за имот

Публикувано в: Ежедневие, От кухнята на офиса от Антон Илиев

Как да си продадем имота по-бързо и струва ли си да тестваме пазара на имоти в продължение на година-две? Точно така - една продажба на апартамент, който не е оценен пазарно може да отнеме и много повече от една година. Но не това е най-важното. Знаете ли кое е най-важното? Отговора на въпроса дали с чакане нещата ще се случат, а той определено е НЕ няма да се случат.

Това е таблото на което бяха изобразени предложенията в наддаването за ето тази къща  и тя бе продадена за 45 дни (т.е. капарирана). В организацията на търга и провеждането на огледите взе дейно участие и ТБМ2.

Ако темата е интересна за вас (надяваме се повече продавачи на имоти да я прочетат) моля разгледайте и тези линкове.

Частните търгове започват. 

Един купувач избира между 15 продавачи на имоти.

Пазарът пробва частни търгове за имоти.

Продават имоти на търг.  Първи частен търг.

Продай бързо.

Също можем да добавим и интересната опция “КУПИ СЕГА”, която дава възможност на купувача да прекрати процедурата по изпълнението на търга и наддаването като купи имота преди другите кандидати и по-този начин да избегне наддаването. Ето тази къщичка се продаде само няколко дни след като цената и беше намалена и бе обявена на търг с опцията “КУПИ СЕГА”. Разбира се другите кандидати останаха разочаровани, защото искаха да има наддаване, но до такова не се стигна.

0
May
5

 

История на Банкя:

Банкя е град в Област София, Западна България. Той е трети по големина в областта след София и Нови Искър. Намира се до столицата София и е в близост до столичния ж.к. Люлин и град Божурище. Той е известен балнеолечебен център. Град Банкя е административен център на район Банкя на Столична община, който включва също и близките села Иваняне и Клисура. Курортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Район “Банкя” има граници: границата между квартал „Филиповци” и с. Иваняне, землищната граница между селата Мало Бучино и Иваняне и квартал „Градоман”, границата със Софийска област и включва гр. Банкя, селата Клисура и Иваняне и кварталите „Градоман”, „Михайлово” и „Вердикал”. Общата площ на района обхваща 56,25 км² /56 255 дка/, от които 11 580 дка. заселена и транспортна, 6 565дка. горска площ, 2 5 860 дка. Ниви и 12 250 дка. ливади.

Уютните хотели и ресторанти, паметниците на културата, храмовете, тенис-комплексът, националният хиподрум, минералният плаж, близостта до Люлин планина, десетките културни прояви, организирани по време на традиционните празници „Горешляци“ на минералната вода предизвикват интереса на многобройните гости на града. През 1969 село Банкя е обявено за град, а през 1979 е обособен, заедно с прилежащите села, като район на София.

Банкя се намира на около 17 км западно от столицата София. Разположен е в подножието на Люлин планина, на брега на река Банкя. Средната надморска височина е между 630 и 750 м. Със столицата го свързват две шосета — отклонението на Мильово ханче по пътя за Сърбия и пътят покрай кв. Филиповци. Градът е част от националната железопътна мрежа с електрифицирана линия. Град Банкя е съставен от централна част и кварталите Вердикал, Иваняне, Михайлово и Градоман.

Разположен в подножието на Люлин планина, градът е характерен с многото зеленина и слънчеви дни, умерено континентален климат, лек планински бриз богат на отрицателни йони и фоноциди, както и многото лековити минерални извори — това са природни дадености, които определят развитието на Банкя като престижен национален и международен курорт, и в същото време екологичен резерват на София.

Климатът на район „Банкя” е умереноконтинентален. Средногодишната температура
на въздуха е 9,4 С. Уникалният климат на Банкя се дължи на напречно въздушно
течение, съставено от аерозол с разтворени в него неутрални и електрически заредени йони. Лечебна сила на въздуха придават и фитонцидите, които се излъчват от боровите насаждения около селището. Растителността обогатява въздуха и с високомолекулярни ароматични вещества. Оздравителната сила на въздуха се дължи на това, че в района не се наблюдават вредните за хората биопатогенни вертикални земни лъчения. Районът спада към т.нар. индеферентна зона, в която организмът преодолява без външна помощ настъпилите реакции в резултат на промени в налягането.

Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 години. При археологически разкопки край кв. Иваняне са разкрити останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от IV–V век от новата ера. Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър от XV век.

До средата на 20 век градът е познат като Банки. При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Банкя е доброволец в Македоно-одринското опълчение. Банкя е място, в което през последните 40 години живеят и работят редица от политиците на България. Фактът, че Тодор Живков построява в Банкя президентска резиденция и живее през последните десетина години от управлението си е още едно доказателство за природните качества на града. Градът разчита предимно на туризма и на балнеолечението. В покрайнините му се намират завод за минерална вода и други компании за напитки. В града има и няколко хотела.

Въздуха в Банкя е страхотен и това е доказано. Развива се като курорт за рехабилитация на сърдечно-съдовата система с високо специализирани диагностици. Условията са подходящи за лечение на болести, свързани със сърдечно-съдовата система, със смущения в нервната система, както и метаболични проблеми.

Никъде другаде по света не съществува такъв уникален климат - свежестта му се дължи на специфичното въздушно течение - бриз, който непрекъснато раздвижва и опреснява въздуха над Банкя. Боровите гори и богатата флора насищат планинския бриз с фитонциди и отрицателни йони, а това придава на въздуха и лечебни свойства. Лековитата сила на Банкя се дължи и на факта, че единствено тук няма вредни за хората био-патогенни лъчения. Това бе установено от БАН след дълги години на проучвания.

Най-ценното богатство на града обаче, както в древността, така и днес са минералните му извори. Водата се използва както за пиене, така и за водолечение. Принадлежи към групата на слабо минерализираните азотно-термални води. Сходна е по състав с прочутите извори Виши във Франция. Температурата й е около 36 градуса и затова е приятна за тялото. В нея се съдържат важни за здравето микроелементи, наречени още “метални витамини” - мед, желязо, сребро и др. Много от тях влизат в състава на организма и са крайно необходими за нормалното му функциониране. Минералните лечебни извори в Банкя бликат от единно хидротермално находище с няколко извора. Температурата на водата е 36,5-37 ° с общт дебит от 25 л/сек. Минералната вода е с алкална реакция и слаба минерализация. Това от своя страна я прави подходяща за всекидневна употреба.

Също така важно е, че в гр. Банкя е една от локациите с най-голям дял на обществени
зелени площи на жител – 54 кв.м. , което прави града още по-привлекателна дестинация.
Наред с к.к. Боровец, гр.Своге и с.Искрец, град Банкя е обявен за един от климатичните курорти от национално значение, предоставящ изключително благоприятни условия за развитие на седмичния и годишен отдих и туризма. Планинският характер на терена, богатството на ландшафтната инфраструктура и благоприятният климат, привличат все повече хора за здравеопазване, балнеология, отдих, спорт и туризъм.

Едно време преди 1989г. не всеки е могъл да си купя земя в Банкя. Слава богу тези времена са безвъзвратно отминали и сега всеки, който има финансовата възможност може да си купи парцел или къща. Бутикова агенция за недвижими имоти предлага на вашето внимание ето този прекрасен парцел от 747кв.м. но по замерване е по-голям 801кв.м. с готова експертна пазарна оценка от независим оценител на цена 80700 евро! Парцела се предлага за 74000 евро и е в идеалния център на Банкя на три преки от общината.

В парцела има стара полуразрушена къща, ток, водопровод, канализация. ТОП място! С лице на асфалтова улица, целогодишен достъп, постоянно живущи в съседство. Парцела има правоъгълна форма като граничи от три страни с къщи, а от четвъртата с асфалтова улица. Парцела има денивелация, което открива прекрасна възможност за панорама. Огледи по всяко време с предварителна уговорка от предишния ден.

Горните две снимки са на общината и по тази улица след около 200 метра се намира парцела обявен за продажба нашата агенция. Снимките по-долу са от самия парцел.

А това долу са снимките от конната база до Банкя.

Сателитна снимка на конната база в Банкя:

И още много полезна информация и статистика за Банкя в този линк!

Горна баня

Фалшиви обяви за имоти

Видове съдилища

Продажба на имоти

Парцел в центъра на Банкя за продажба

Парцел на седем километра от центъра на Банкя

Къща под наем в Банкя

0