April
29

“страхотна снимка нали…дали пък този имот не може да се наеме за около 300лв след като ми е толкова удобен точно до НДК..”

След като стана още по-модерно сред подобията на брокери да публикуват фалшиви обяви за наеми в сайтовете за имоти - стана модерно да се търси и решение за да се преустанови тази порочна (от 20 години) практика. Ето няколко полезни линка от нашия блог и не само от него, които ще ви помогнат да се поинформирате относно лъжливите обяви. Ще се отворят в нов прозорец. Но ако не ви се чете ето няколко бързи полезни съвети от ТБМ2:

1. Преди да започнете да си търсите имот - потърсете си ПРЕДИ ТОВА брокер, а чак след това с неговото съдействие търсете заедно имота. Брокера ще знае всички измамни практики и агенти, които оферират на пазара и ще ви спести много огледи и около 100-200 разговора по мобилния. Дори само този факт е достатъчен да постъпите така, а не да звъните на фалшивите обяви, защото няма как да знаете кои от всички тях са фалишиви. Само за справка - “агенциите”, които пускат фалшиви обяви за наеми в София са над 200 и ако мислите, че можете да им запомните имената сте изпаднали в дълбока заблуда.

2. След като вече имате брокер, който да реши вашия имотен проблем - сключете с него договор в който ясно са описани вашите желания и неговите ангажименти към вас. Оставете търсенето на брокера, а вие си намерете удобно време за огледи. Брокера ще ви изпраща снимки по имейл или по скайп, а вие ще казвате - това - да, това - не и т.н. Офертите ще са предварително проверени от брокера дали са актуални и дали отговарят на написаното.

3.  Ходете по огледи в пакет - ако сте повече от един човек, който ще живее в този имот ходете на огледи заедно, а не един по един.

4. Оставете преговорите за условията по наемането на вашия брокер. Не се”нанасяйте” мислено преди да сте договорили най-добрите условия. Търпението понякога еизисква само 2-3 дни без коментари от сорта на: “Супер - ей това е моя апартамент…” и т.н.

5. След като собствеността на имота е проверена от вашия брокер, договорени са всички условия - чак тогава се сключва договор и се оставят пари, но не и преди това колкото и да е изгоден имота.

Не пропускайте да прочетете цялата поредица с фалшивите обяви:

Първа част

Втора част

Трета част

Четвърта част

1
April
7

Провеждаме преговорите за цената по най-добрия възможен начин и доста често се случва наши клиенти да спестяват много повече от колкото са допускали за възможно. Това се случва само когато преговорите води наш представител и не се гонят отрицателни срокове за нанасяне в бъдещия имот. Освен това какво са да речем две хиляди евро комисион на фона на 15000 евро, които можем да спестим на купувача ако ни се довери да водим преговорите за цената вместо него?

Нашите клиенти купувачи, които купуват с ипотечен кредит много често пестят хиляди евро в благодарение на нашата консултация за избор на банка и кредит. Клиент на ТБМ2 си спести 25000 евро, под формата на лихви, които щеше да изплаща в повече в продължение на 15 години на една банка, защото ни послуша да получи друг кредит, а не този който беше избрал! Тук не говорим да го посъветваме в коя банка е най-ниска лихвата или ГПР – нещо, което всеки може да провери лесно в интернет. Става въпрос за нещо съвсем друго, което повечето хора незнаят по простата причина, че първо на банките не им е изгодно да го разгласяват и второ как мислите колко често човек тегли ипотечен кредит в живота си, че да е изучил тези тънкости?

С опита, който имаме ние бихме могли да гарантираме успешния завършек на инвестицията в недвижим имот. Освен юридическото обезпечаване на сделката – изготвяне на предварителен договор за получаване на капаро/задатък, правим и проверка на цялостната история на имота, което включва детайлен преглед на всички предходни сделки за конкретния имот от началото до последния ден. Такава проверка се изисква и от банките преди да приемат даден имот за ипотека, но те изискват проверка за тежести за десет години назад, а ние правим проверка за целия период. Имаме стотици интересни случаи, защото нашето законодателство, имотния регистър и кадастъра до този момент не са си стиковали действията, което ни отваря доста работа за отхвърляне, която повечето хора въобще не подозират, че ги очаква когато тръгват да продават и купуват.

Пестим време на клиентите си - като ги запознаваме с настоящите пазарни условия съобразени с тяхното търсене. В интернет се предлагат огромен брой оферти, които не отговарят на описанието си. 90% от тази информация се поднася от едни и същи “юридически лица” и ние много добре знаем кои са, защото се занимаваме с тях от години. Всеки новоизлюпен кандидат купувач обаче не ги познава и попада много лесно в примката им когато си търси имот самостоятелно без брокер. Можем да се обзаложим кой ще направи по-добра сделка с инвестицията си в недвижим имот - човек, който купува за първи път в живота си без брокер или човек, който купува като преди това е сключил посреднически договор с ТБМ2. Повечето хора имат право само на един опит…и после връщане назад няма.

10 съвета от ТБМ2 при покупка на първо жилище

Пазарлък за имот

0
April
1

Сезона за сделките е открит

Публикувано в: Ежедневие от Антон Илиев

 

След като премина една от най-тежките зими виждана по нашите земи най-накрая пролетта дойде и сезона на сделките започна. Както вероятно знаетe първото тримесечие на всяка година сделките с недвижими имоти са най-малко по брой. И колкото повече се приближаваме до края на всяка календарна година - толкова повече се увеличават сделките като пика обикновенно е последното тримесечие на всяка година. Всичко това е съвсем нормално като се има предвид, че сделките с имоти винаги са предхождани от физически огледи, а когато времето е лошо огледите са в пъти по-малко както и обратно.

0