November
11

Преди да прочетете тази втора част е добре да прегледате и първата.

В тази втора част особено искам да наблегна на един изключително еднакво повтарящ се случай и той е момента в който за продажбата на един имот се използват няколко агенции за имоти. Ето как завършвам първата част на темата за времето за продажба на имот:

“Всичко това може лесно да се избегне ако имота се обяви за продажба само в една агенция като тя трябва да е задължена да предоставя коректно информация за жилището на всички потенциални купувачи както и на техните брокери. По този начин собственика ще има обратна връзка за това какъв е интереса към неговия имот и ще може много по-бързо да реагира на случващото се на пазара.

Защо обратната връзка е толкова важна за вземането на навременни решения от собствениците на имоти обявени за продажба? Защото ако знаете, че вашия имот обявен на цената хикс стои на пазара от три месеца и няма огледи ще можете да получите коректна информация от единствения брокер, който приема обажданията и провежда огледите за вашия имот и той ще ви каже как стоят нещата, а именно, че нито един от купувачите търсещи имот в този район не са се заинтересували от имота ви. Какво може да следва от това - решението е на собственика на имота, но той знае какво се случва.

Какво се случва обаче ако работите с няколко посредника да кажем пет на брой. През първия месец имате огледи с тези пет агента - всеки ви сваля звезди за да ви спечели като клиент и ви обещава разни неща. През втория месец вече вие започвате да си задавате въпроси - абе тези петимата не ми доведоха нито един клиент (или минаха двама трима, но те видимо нямаха идея къде са попаднали), в началото се ядосвате на брокерите и на третия месец решително започвате да действате… Хващате вестника или влизате в интернет и се обаждате на нови 7-8 агенции като вече им задавате въпроси като:

- “Вижте какво вие имате ли конкретни клиенти за моя имот (който те не сте виждали…) или нямате?”

- “За колко време ще можете да ми продадете имота? За цената ще се разберем…”

- “Вие сериозна агенция ли сте и какъв е вашия процент? Добре няма проблеми да ви подпиша договор за 2.5%, но ще ми решите ли проблема в най-кратки срокове?” 

Разбира се ще получите отговорите, които очаквате, защото на подобни въпроси брокерките отговарят всеки ден и това е част от “борбата”, която водим за да можем да решаваме имотните проблеми на клиентите си. Какво се оказва, че на 4-6-ия месец вашия имот ще се предлага от 10-15 агенции и около вас ще има сериозна суматоха и както казваше един наш клиент - “Много огледи, много нещо и много обаждания, но само от брокери, които казват, че имат клиенти, но имота ми стои непродаден…Кажете какво да направя вече изгубих половин година?”

В такива случаи с колегите се споглеждаме и си казваме: “КЛАСИКА В ЖАНРА”, но вече нещата са доста опорочени и цената е компрометирана. Какво може да се направи в такива случаи ли? Спирате имота от продажба под предлог, че сте подписали вече предварителен договор. Обаждате се на всички агенции, които ви предлагат имота, но без да пропускате нито една от тях с молба да прекратят всички реклами. Важно е в този случаи да знаете все пак телефоните на всички на които сте “възложили” да ви оферират имота за продажба. Изчаквате 10-на дни и започвате оферирането отново, но този път само с една агенция.

Обратната връзка за това какъв е интереса към вашия може да бъде и доста подвеждаща особено ако работите с няколко агенции. Всеки един от брокерите ще знае, че има нездрава конкуренция в лицето на други негови колеги, които мултиплицират рекламата за въпросния имот и при ваше обаждане с въпрос има ли клиенти за имота той ще се чуства длъжен да си измисли някой мним клиент за да не се откажете от неговите услуги. Същото ще направят вероятно и другите 7-8 брокера… Какъв е смисъла ли? Да не изхвърчат от играта… Ако обаче работите само с един брокер той ще бъде спокоен, че му имате доверие и няма да има причина да си измисля глупости, а напротив смело ще ви заяви ако има проблем с цената на имота ви или нещо друго.

И все пак не трябва да се забравя, че продажбите на имоти специално в София годишно са около 20 000, а имотите, които се предлагат са около десет пъти повече, което означава, че за един купувач средно се борят около десет имота. Сега си представете ако всеки собственик на имот си предложи имота в десет различни агенции как биха изглеждали нещата за купувачите - 10 по 10 = 100. Купувачите съвсем ще се объркат, защото ще имат чуството, че на пазара има още повече имоти, а те и сега са си достатъчно много :)

Определено има пряка връзка между продължителността на предлагане на един имот, броя на агенциите, които го предлагат и падащата му цена…

Ако не сте прочели първата част на тази поредица кликнете върху това изречение.

Ако сте разпознали вашия случай в този материал задължително трябва да прочетете и този.

0