April
26

Дежавю (също „дежаву“) (на френски: déjà-vu; буквално вече видяно) е преживяване, при което човек се чувства сигурен, че вече е виждал или преживявал някаква нова ситуация (човек усеща, все едно, че дадена случка вече се е състояла или се е случила неотдавна), въпреки че точните обстоятелства около предишната ситуация са неясни. Този термин е въведен от френския психолог Емил Буарак (1851-1917). Една от хипотезите гласи, че дежавю се дължи на химичен дисбаланс на мозъка. Това е официалната научна теория. По принцип дадена ситуация в настоящето се обработва в определена част от мозъка. Ако настояща случка неволно попадне в частта на мозъка, обработваща спомените, ние изживяваме дежавю. Случващото се получава „привкус“ на спомен и ни изглежда, че идеално знаем какво ще се случи. Друга хипотеза твърди, че дежавю се дължи на по-бързо обработване на информацията с погледа, отколкото съзнанието.

Третата хипотеза е пряко свързана с недвижимите имоти според брокера Антон Илиев, който твърди, че дежавю на пазара на имоти има всеки ден и при това то се изживява буквално от стотици брокери. Това в кръга на шегата, но не съвсем, защото наистина повтарянето на случки при работата с покупко-продажба на имоти е твърде често…не прекалено често срещано “явление”. Брокерите са принудени да повтарят едни и същи неща, но на различни хора и понякога по пътя на рутината забравяме кое на кой сме потретили и на кой сме забравили да кажем ежедневното си “дежавю”, но в кавички. Повтарянето на едни и същи неща понякога ни отегчава, друг път ни прихваща синдрома на папагала, а трети път ни кара да си мислим, че сме учители по психология и дъвчем едни и същи 20-ина уроци.

Безспорно е обаче - от синдрома на папагала измъкване няма и това е така, защото имотите и хората са винаги различни, но за тяхната реализация пътищата са все едни и същи. Картата по която се ориентираме се актуализира от време на време, но софтуера ни се “ъпгрейтва” автоматично и продължаваме да повтаряме едни и същи уроци като папагали отгледани в класната стая.

Ако имота ви се намира на последния етаж в седем етажна жилищна сграда без асансьор не разчитайте на врачки, карти таро, комшията пенкилер или роднината банкер, етажа на имота не можете да промените, а също така не можете да си монтирате асансьор до седмия етаж или поне ще ви излезе доста солено… Единственото, което можете да промените за да си намерите купувач е да промените цената на имота си. Естествено ако вашия брокер е направил всичко възможно от презентационна гледна точка през последните два месеца. Същото условие важи и за всички жилищни имоти на партерен етаж както и за всички, които нямат огледи от месеци.

Всеки случай е индивидуален до голяма степен, но при различните хора времето за осъзнаване на реалността е различно и то варира в големи граници от няколко дни до няколко години особено що се касае до продажбата на имоти. Папагалите Ара макао имат живот над 60 години колкото е и експлоатационния срок /по документи/ на панелните апартаменти преди да се санират цялостно. И на теория и на практика един папагал живеещ в клетка в панелен апартамент в Овча купел би могъл да повтаря на собствениците си, които са и собственици на жилището - “Продавайте сега, защото утре няма да получите цената, която ви се предлага днес…продавайте сега, защото утре няма да получите цената, която ви се предлага днес…продавайте сега…”

0