May
31

 

                                               НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

1. Заявление на бланка на общината.

2. Актуална скица, издадена от районната администрация по местоположение на обекта

3. Документ за собственост, а при съсобственост на имота – нотариално заверено съгласие от всички собственици;

4. Декларация за периода, в който е завършена сградата /нотариално заверена, прилага се в оригинал/.

5. Копия от одобрен проекти/или разрешение за строеж, позволителен билет и др.

6. Геодезическо заснемане на сградите, изработено от правоспособно лице, с отразена етажност, площи и отстояния до имотни и регулационни граници;

7. Конструктивно становище изработено от правоспособен инженер конструктор.

8. При намалени отстояния следва да се представят нотариално заверени съгласия от всички собственици на съседните УПИ (имоти)

9. Снимков материал на обекта. Заснема се от всички страни и се прилагат снимките.

10. Други - ще ви бъдат посочени от експерта при когото е разпределена преписката.

Какви документи са необходими за сделка с имот?

 

0
May
26

Когато купувате имот с ипотечен кредит е необходимо да разполагате с ваши лични средства, които в най-добрия случай трябва да бъдат поне 10%-15% от цената на имота. Добавете нотариалните такси по прехвърлянето на имота, 2.5% от цената на имота - местен данък (за София), комисион за брокера 2.5% от цената на имота, такси по отпускането на ипотечния кредит 1.5% от размера на кредита, средства за ремонт и довършителни работи ако имота, който ще купите не е завършен до ключ. Ако купувате двустаен апартамент в София минималната сума за самоучастие с която трябва да разполагате ако имота, който ще купите е с цена до 40000 евро би изглеждала така:

Минимум 10% за предварителен договор - 4000 евро
При кредит от банката в размер на 36000 евро - такса усвояване в банката е средно около 1.5% или това са 540 евро.
Комисион за агенцията 2.5% от цената на имота - 1000 евро.
Нотариални такси и местен данък според договорките с продавача на имот, но в най-лошия случай ако вие ги платите изцяло са около 3.5% върху цената на имота или в случая 1400 евро.
Според банката и нейната оферта към вас за ипотечен кредит най-често се заплащат от вас допълнително - застраховка на имота, застраховка живот и задължително оценка на имота преди отпускането на кредита, които добавят към вашите разходи още около 400лв.
Обикновенно ремонта на купения имот е задължителен и там можете да заделите средства според необходимите за ремонт неща в най-лошия случай - основен ремонт на банята - 3000-6000лв според вида на материалите, които вложите. Смяна на дограмата на имота ако говорим за двустаен апартамент според вида на дограмата, но около 3000лв. Ако се налага и полагане на настилки нещата се оскъпяват още.
Равносметката до тук е около 14000лв разходи около покупката на имота с кредит и ако се налага ремонт още поне 6000лв.

Не трябва да се подминава факта, че ако решите да купувате панелен апартамент (горния пример е за тъхлен или ЕПК апартамент където финансирането на банките е около 90%) банките няма да ви отпуснат 90% от оценката на имота, а по-всяка вероятност не повече от 70-75% от оценката. Това означава, че трябва да помислите за по-голямо самоучастие и вместо 10% то би нараснало до 30% или в гореописания случай  ако оценката на двустайния апартамент е 40000 евро то само за предварителен договор ще са ви необходими около 12 000 евро лични средства. В този случай остава “успокоението” за по-малкия ипотечен кредит - 28000 евро и съответно малко по-ниските такси около неговото отпускане, но те бледнеят на фона на 30-те процента капаро.

Как се организира оглед на недвижим имот?

10 съвета от ТБМ2 при покупка на първо жилище

Пазарлък за имот

0