November
1

Няма как да не споделим с вас емоциите покрай продажбата на къщата до камбаните за която се намери купувач на 46-тия ден от както подписахме договор за изключителни права с който собствениците на този прекрасен имот ни възложиха посредничеството по предлагането на имота за продажба. Договора между ТБМ2 и възложителите беше сключен на първи август 2014 година и в средата на септември месец вече имахме оставено капаро. Да така е хвалим се, че сме реализирали имота за по-мало от два месеца, но всъщност по-интересния момент беше не толкова суперкраткия срок в който се намери купувач, а колко купувача имаше всъщност за този кратък период. Огледите започнаха още на втората седмица и достигаха до четири на ден, което за имот с цена над 100 000 евро не е никак малко. Случваше се на прибиране от три поредни огледа да се налага да се връщаме за четвърти само след два часа за да могат всички желаещи да видят имота в удобно за тях време.

Това, което на нас като брокери ни прави впечатление при предлагането на имоти с цени над 100 000 евро е повтарящите се едни и същи ситуации при преговорите при това от години насам. Когато преди няколко години продадохме и тази къща в село Герман въпреки, че тогава пазара на имоти беше в съвсем друга ситуация се повтори абсолютно същото нещо. Нещото е всъщност усещането за липса на всякаква конкуренция в кандидат купувачите, които разполагат с бюджет за покупка около 150 000 евро и още около 50 000 евро за ремонтни и довършителни работи. Наистина не разполага всеки с 200 000 евро, които да инвестира в имот, но всъщност има доста хора с подобни възможности, че и с по-големи. И в потвърждение на нашите думи бяха около 30-те огледа, които проведохме на къщата във вилна зона Бункера до камбаните. Както виждате от снимките къщата е строена през 80-те години и има нужда от сериозна инвестиция за да стане модерна, топлоизолирана и функционална за което са необходими доста средства. Това обаче е взето под внимание когато ние оценявахме имота още преди да го обявим за продажба. Ако този имот на това място с този един декар двор беше ремонтиран то цената му щеше да бъде с около 50 000 евро по-висока и това е ясно на всеки, който търси да купи къща в тези престижни райони.

Повтарящата се ситуация - оглед, след огледа предложение “Предлагаме 100 000 евро за къщата, защото тя има нужда от смяна на дограмата, повдигане на нивото на покрива на втория етаж, преустройство и т.н. за това свалете от цената 39 000 евро и я купуваме веднага” - предложението разбира се не бе прието.

Повтраяща се ситуация две - оглед, след огледа предложение “Предлагаме 110 000 евро за къщата, защото тя има нужда от смяна на дограмата, повдигане на нивото на покрива на втория етаж, преустройство и т.н. за това свалете от цената 29 000 евро и я купуваме веднага” - не се приема.

Повтраяща се ситуация три - “Предлагаме 115 000 евро за къщата, защото тя има нужда от бла-бла-бла…” - не се приема.

Повтраяща се ситуация четири - “Предлагаме 115 000 евро за къщата, защото тя има нужда от бла-бла-бла…” - не се приема./две предложения на 115000/

Предложенията идваха от различни кандидат купувачи и когато дойде първото предложение от 120 000 евро започна да става интересно, защото вече се приближавахме до офертната цена от 139 000 евро, но реално ние търсехме 130 000 евро или повече и при подобно предложение щеше да има сделка веднага. Първите кандидати, които предложиха 120 000 евро бяха доста учудени как така не им се приема предложението и “знаем ли ние как се изкарват такива пари” та да отхвърляме с лека ръка и други подобни коментари в този стил. Всъщност предложенията на 120 000 евро бяха две като разбира се нито едните купувачи вярваха, че има други други купувачи съгласни да дадат същата сума за точно този имот нито другите, но ние сме свикнали с подобни отричания, защото не ни се случва за първи път.

Още по-интересно стана когато дойде предложение на 125 000 евро и то също не бе прието, но всъщност малко преди него имаше предложение от 127 000 евро, което също не бе прието, но се обмисляше, защото беше само на три хиляди евро от сумата, която очаквахме. Имаше шанс то да бъде прието, но при преговорите не им се получи завършващата фаза, защото искаха разходите по прехвърлянето да се поделят, а това не можеше да се приеме не и на тази цена. И когато имахме на лице тези седем предложения само за период от един месец ние вече знаехме, че е въпрос на дни някои от предложилите вече своята оферта да размисли и да покачи цената. Това обаче не се получи като дори имаше злорадствени обаждания на хора чийто предложения бяха отхвърлени с въпроси от типа на: “Гледам, че май още не сте продали къщата, а моето предложение не го приехте…е нека ви стои непродадена тогава…и все пак ако размислите имате ми телефона все още съм съгласен да дам 120 000 евро”.

В крайна сметка се получи така, че никой от седмината не покачи своето предложение с надеждата, че го блъфираме и е единствения готов да купи този имот. Докато всички очакваха цената да падне до техните нива се появиха още двама кандидати за оглед (оглед номер 26 и оглед номер 27) като ги бяхме сложили един след друг в 09:30 и 10:30 сутринта в петък. Оглед номер 26 младо симпатично момиче със своя брокер - видя къщата и каза “Искам я!” ок имаш я стига да можеш да си позволиш 130 000 евро и да поемеш разноските по прехвърлянето. “Ок взимам я! Моля отменете всички следващи огледи, защото аз я купувам.” Това обаче не можеше да се получи, защото оглед номер 27 вече беше подранил за срещата с 15 минути, а момичето не носеше пари за капаро в себе си. Ок нека мине и следващия оглед пък вие ще бъдете с предимство ако и те пожелаят да купят къщата и предложат същата сума. Супер обаче хората от оглед номер 27 също харесаха къщата и предложиха 130 000 евро… И така какво имаме две равностойни предложения, но едното беше първо по ред. Първо по ред обаче договорката леко се измени, защото момичето, което каза “взимам къщата не водете другите” всъщност пожела преди да остави капаро да покаже къщата и на родителите си на следващия ден в събота на обяд. Кандидатите обаче от оглед 27 настояваха да оставят пари още в петък и да си запазят къщата, а ние като едни коректни брокери бяхме обещали да изчакаме до следващия ден все пак и родителите да хвърлят едно око.

Интересното не свършва до тук, защото на следващия ден огледа продължи около час и половина и както момичето каза “взимам я” така се разколеба и не пожела да я купи като мотив беше, че не може да вземе решение, а не че се отказва и иска да изчака брат си да се върне от море да види и той и да помислят още малко и т.н. Страхотно…и в този момент се сетих как съм върнал хора с пари предишния ден, за да дам възможност на тези хора, които казват едно, а после се отмятат да се поколебаят още малко. В крайна сметка на другия ден купувачите от оглед номер 27 оставиха капаро на цена 130 000 евро и сагата приключи успешно.

Една от причините да спечелиш надпреварата за хубавия имот е да бъдеш подготвен. Какво означава това - да ходиш на огледи с всички от които зависи решението за покупката и да имаш готовност още същия ден да оставиш пари (300лв не са пари за такъв имот). Хората, които купиха имота бяха подготвени и имаха опитен брокер, който ги посъветва да действат решително въпреки, че не бяха гледали почти никакви други къщи и с това спечелиха. Ако и те бяха започнали да се точат като хората от оглед 26, които направиха два огледа и щяха да поискат евентуално и трети оглед и след него да умуват още една седмица може би щяха също да бъдат изпреварени например от купувачите от оглед номер 28 (до който не се стигна) или от някой, който щеше да покачи своето предложение от от 125 000 на 135 000 евро и да смаже конкуренцията.

01.11.2014г.

2 Коментари

ЕЕЕЕЕЕЕЕ ще каже човек че сте продали единствената къща на света,другите пък може да са си намерили по-изгодни оферти ,че и по-хубави къщи.
Пазара на имоти е наводнен,дай сега да седнат да съжаляват ,че не са се набутали 130 хиляди евро.
За вас може да е добре ,че някой си не се е пазарил и не е сравянвал оферти.АКо беше сравнявал нямаше да се набута с толкова много пари.Смешна статия

Статияте цели да покаже на всички купувачи с бюджет над 120 000 евро, че съвсем не са рядкост хората с такива възможности. Пазара на имоти във вилна зона Бункера местност Камбаните в частта където улиците са асфалтирани е всичко друго, но не и “наводнен” щяхме ли иначе през октомври миналата 2015 година да имаме там толкова огледи и предложения. А това, че реализирахме продажбата преди да се върнат парите на хората от КТБ и в срок от 46 дни в който срок имахме близо 30 огледа е факт който може да буди завист само в конкурента агенция за имоти. Не разбирам кое ви кара да смятате, че това е “смешна статия”, но мнението си е ваше. Приятен и ползотворен ден ви желая колега.

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.