September
30

Спира се продажбата на общински жилища във Варна. Това решиха вчера съветниците от постоянната комисия “Собственост и стопанство” към Общинския съвет (ОбС). Мярката е временна и ще продължи до приемането на измененията в Наредбата за управление на общинската собственост. По предложение на Емил Радев администрацията трябва да подготви промените в нормативния документ в срок до 1 месец. До тогава съветниците приеха принципно решение да не разглеждат преписки за продажба на общински жилищни имоти. Съветниците от ресорната комисия се обединиха около становището, че последващият контрол върху имотите е слаб и е необходимо значително да се подобри. По менение на доктор Ивайло Бояджиев пък трябва да отпадне и районирането, а контролът и разпределението на жилищата да преминат под шапката на голяма община. Той посочи, че е недопустимо в район “Одесос” например да има недостиг на общински имоти за настанявания, а във “Владиславово” да се продават почти нови такива. Бояджиев бе подкрепен и от Красимир Маринов. Той обаче не се съгласи със становището на колегите си от местния парламент, а се обяви за продажба на общинските жилища в крайните квартали. По думите му, там хората пребивават достатъчно дълго в имотите, направили са много ремонти и реконструкции и трудно биха могли да бъдат изведени от тях.

Сред най-недоволните от поведението на наемателите бе Радослав Коев. Той изрази съмнения за корупционни практики при отдаването им на нуждаещи се наематели и последващата им продажба. Според Коев, е невъзможно лице, определено за крайно нуждаещо се, да има основания само няколко години по-късно да иска да закупи имотите. Той посочи, че ако човекът разполага с достатъчно средства, може да поридобие имот и на свободния пазар, а в освободеното общинско жилище да бъдат настанени наистина хора в нужда.

Сред недоволните от сегашната практика се чуха и съмнения относно самата процедура на покупка и продажба на общински имоти. Недопустимо е да купуваме имоти на пазарни цени, а да ги продаваме на доста по-ниски, посочиха те. В това отношение шефът на дирекция “Собственост и стопанство” Теодора Трендафилова посочи, че вече се готвят актуализации.

в.Позвънете

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.