October
7

Българското правителство се държи некомпетентно и безотговорно към предизвикателствата, свързани със световната финансова криза.

Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов пред журналисти днес, предаде БТА. От партията са отправили питане към премиера Сергей Станишев за позицията на правителството, свързана с проблема. Костов каза, че ще поиска и дискусия, за да заеме премиерът своята позиция, вместо да влиза в “престрелки с водни пистолети” с Бойко Борисов. По думите на Костов, макар че банковата ни система вероятно е добра, нещата вече не стоят така добре, още повече, че на пазара ни функционират много чужди банки. При такива финансови кризи парите се отливат най-бързо от най-рисковите пазари, а ние сме такъв пазар, посочи той.
Отчитайки финансовата криза в Америка и нейното влияние в Европа се оказа, че фискалният резерв е много важен. Това каза премиерът Станишев вчера. “Важна е точно тази икономическа стабилност и финансова котва, която дава в това число фискалния резерв, който е 11 млрд. лева, защото това е котва на стабилността… Ами доста пари има, не се притеснявайте, трябва да се решават и важни инфраструктурни и социални порлбеми, които са от значение за хората”, коментира премиерът пред журналисти, цитиран от БНТ. Междувременно “Българска нова демокрация” (БНД) предложи да се създаде възможност Фондът за гарантиране на депозитите в банките при необходимост да поеме пълна гаранция - на 100% от влоговете на гражданите и фирмите, а също и на цялата банкова система. За целта според изчисленията били необходими още 1,2 млрд. лева, а за да се гарантират напълно банковата система и нейните депозити - около 2 млрд. лева. “Точно толкова се кани да похарчи правителството до края на годината. Ако те бъдат спестени и се оставят на разположение при необходимост правителството да гарантира напълно банковата система и 100 процента от влоговете на фирмите и гражданите, то България може и да не бъде засегната от кризата”, коментира зам.-председателят на партията Лидия Шулева, цитирана от БТА. В момента фондът гарантира депозити на граждани и фирми до 40 000 лева - около 40% от всички влогове, по оценката на Шулева. КТ “Подкрепа” също предупреди за последствията от кризата. Ще се свият банковите кредити, а от там - ще намалее производството, ще фалират фирми, ще нарасне инфлацията и безработицата, ще се увеличи броят на домакинствата, които няма да могат да посрещнат плащанията си, смята експертът на синдиката Мика Зайкова. Тя цитира данни, според които кредитната задлъжнялост на българските домакинства е 89 на сто. С промените на енергийните цени се очаква двукратен ръст на режийните разходи над средните доходи на домакинствата, отбеляза експертът.

news.dir.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.