October
24

Телефона в офиса звъни – отсреща плачеща жена, която през сълзи и хлипания казва, че се намира във второ РПУ и е блъснала дете. По гласа и трудно може да се разпознае коя е, а тя бърза с добре наизустените изречения, които са право в целта:

„Ще ти се обади след малко един адвокат аз вече говорих с него, а сега ще ти дам майора от 2-ро РПУ да ти обясни какво стана…” След малко звънни и „майора” от 2-ро РПУ, който задава странни въпроси от типа: „Кой шофира от вашето семейство?”

И ако в паника се изпуснеш да кажеш кой шофира манипулацията можеше да бъде малко по-успешна… На човек в този момент му минават през ум първо най-близките хора и докато разбереш кой кого е ударил или сгазил сърцето ти може да се разтупти със скорост, която да не ти позволява да мислиш много трезво. За нещастие на мнимите „майори”, „роднини” и т.н. от семейството на човека, който вдигна слушалката никой не шофира освен него, а единствения човек, който е можело да бъде в подобна ситуация още по време на разговора с хлипащата жена бива набран по мобилния телефон и естетвено съвсем спокойно отговаря „Ало здрасти как си…” и тогава вече схемата става разкрита. Друг възлов момент е факта, че бандата измамници звънят от скрити най-вероятно мобилни номера, защото на всички телефони в офиса си имаме функцията „клип”, което разбира се е било предвидено от „телефонистите” и две телефонни обаждания от скрити номера с неясен сценарии… На въпроса „Къде се намираше това 2-ро РПУ да дойда до там да видя какво става?” отговор не се получи, което също беше пропуск в „системата” на мнимите „майори”. В първия момент човек е изненадан, а после докато се окопити не винаги му остава време за реакция като например да ги попита къде трябва да им донесе парите и да им се хвърли един здрав пердах на въпросното място, но уви следващия път!!!

За да не се подведете в подобна схема трябва да действате хладнокръвно до колкото ви е възможно това като докато говорите с човека, който се представя за ваш роднина, познат, полицай, адвокат и т.н. веднага да наберете с ръката с която не държите слушалката този, който смятате, че е в опасност и ако той ви отговори значи всичко е наред. И вече ако ви стига куража и самообладанието можете да си направите и вие на свой ред една лоша шега както гласи поговорката: „Око за око – зъб за зъб” и да попитате плахо какво трябва да направите и колко пари трябва да донесете на „следователя’, „майора” или който и да е там измислен герой. А от там нататък звъните в полицията и отивате заедно с тях на мястото на срещата…

И все пак едва ли ще запомните тези препоръки – според мен най-важното е да не произнасяте имената на близките си хора докато говорите по телефона с някой, който ви се представя за близък човек. ЦЕЛТА ИМ Е ТОЧНО ТАКАВА! Когато гласа по телефона хлипа, плаче и говори несвързано с уплашен тон целта е да се изпуснете и да кажете нещо от сорта: „Иване ти ли си не мога да те позная какво е станало?” И в момента в който се изпуснете да назовете името на близкия си, който смятате, че може да е в някаква опасност от там вече на 70% изпускате ситуацията, защото от там ви „поема” друг глас най-често мъжки представящ се за служител в някое РПУ и той ви погва с думите например: „Иван е причинил катастрофа има вероятност хората в които се е ударил да не оживеят и ако искате да му помогнете направете…”
От години медиите тръбят за този род измами, но пък явно и измамниците са станали по-добри, защото щом продължават да звънят значи имат успех – е днес нямаха, но просто не случиха… Предупредете всички ваши роднини особено по-възрастните, които са доста по-доверчиви, а и те имат и деца и внуци т.е. много повече потенциални жертви…!

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.