December
13

Майка с болен син загуби два апартамента. Подписите под документите са истински, връщането е трудно, твърдят разследващите.

 Измамници пишат фалшиви завещания и се представят за любовници на починали, за които предварително знаят, че са живели самотно. Висши чиновници в общините подпомагат процеса за бързо вадене на необходимите документи.
Това е разпространен, но не единствен тип измама, приоритет на жилищната мафия в София. На 31 май 2006 г. мошеници успяват да извадят нотариален акт за апартамент в столичния жк “Зона Б5″. Имотът е взет с измама от 46-годишния Георги Петров, болен от епилепсия. Същото сполетява и майка му - 79-годишната Цветанка Петрова. Двамата живеят във вече чуждото жилище в блок на ул. “Антим I”.
“Много е трудно да се върне имотът, защото подписите върху пълномощните са оригинални”, казват разследващите от III РПУ в столицата.
Георги показва мобилния телефон, който е единствения му останал спомен от измамата
“Марш оттук, да не съм те видяла повече”, крещи в несвяст 79-годишната Цветанка Петрова на сина си. Двамата се хващат гуша за гуша в обвинения кой е виновен. Пускат се след секунди, за да не стават за смях. Цветанка започва да ръси огън и жупел срещу тяхната роднина, която е тръгнала да търси справедливост за двамата. “Ти откъде научи, искате всичко да ни вземете”, почти съска Цветанка. Тя е преживяла инсулт през май миналата година, а 46-годишният й син Георги Петров е с епилепсия. И двамата са загубили апартаментите си, след като са излъгани от група жилищни измамници.
Майката и синът са инвалиди, живеят само с нищожни пенсии. През март Георги срещнал своя познат Христо Кьосовски, бивш оператор в националната телевизия, и му споделил, че дължат вече 1000 лв. на “Топлофикация”. Христо запознава болния Георги с Румен и Росица, които живеят в “Модерно предградие”. Поговорили и двамата обещали да му дадат 1000 лв., за да си плати дълга. По-късно парите му дал някакъв Дидо, приятел на Румен и Росица, който му дал и разписка. Животът на Георги се променил. Той намерил “приятели”, които му дали мобилен телефон “Нокиа”, водели го почти всеки ден на кръчма, обръщали му подобаващо внимание.

Пълномощното с подписа на Георги Петров,
с което е продаден апартаментът му
в “Зона Б5″Цялата група била около 30-те и те бързо спечелили доверието на самотния мъж с психично заболяване. Водили го няколко пъти в заведенията “Мивката”, “Трафик” на бул. “Адам Мицкевич”. Заговорили се за апартаменти. Георги чистосърдечно им разказал, че има цял апартамент в “Зона Б5″, който стои празен, но майка му не дава да го даде под наем. Измамниците предложили помощ - “Дай да го продадем, знаеш ли сега колко се вдигнаха цените, никога няма да вземеш толкова пари, колкото сега”. На една голяма почерпка накарали Георги да подпише празен лист.
На 28 април Румен и Росица завели Георги в данъчното, за да направят оценка на апартамента, а няколко дни по-късно в община “Възраждане” да му извадят удостоверение за семейно положение. На ул. “Аксаков” 7 посетили нотариус, която заверила пълномощното, изфабрикувано на празния лист, подписан от Георги. Проверка на “Стандарт” установи, че това е станало в офиса на нотариус Валентина Благоева, която е заверила договора за покупко-продажба.
“Те двамата викаха, че са приятели, но аз разбрах по погледите им, че са мъж и жена”, разкрива пред “Стандарт” “откритието си” Георги. Той ги смята за първи приятели почти цели 40 дни. Росица го запознала с баща си Трайчо, водели го по кафенета, поканили го дори на гости в дома на жената в “Захарна фабрика”. Идилията продължила до 19 юли. Тогава Румен и Росица извикали Георги да пият кафе на ул. “Русе”. Оттам го взели с кола и му казали, че отиват в Бургас да се веселят. Тримата преспали в хотел “Атлантик” до стадион “Черноморец”. След това отишли на плаж в Созопол, където двамата го изоставили с 60 стотинки в джоба. Георги скитосвал два дни, докато някакви хора се смилили и му дали пари да се качи на автобуса за София.
В това време българските Бони и Клайд се върнали в столицата, влезли в апартамента, който формално не е собственост на Георги от 31 май (според договор за покупко-продажба), и изхвърлили багажа на психично болния мъж.
Георги се връща на 22 юли. Едва когато видял, че вратата на жилището в “Зона Б5″ е сменена, разбрал, че е измамен. Тръгнал да се оплаква в III РПУ. Отишъл и при нотариуса, където станало ясно, че е “продал” апартамента си на Димитър Александров. Това бил същият човек, пратен от Румен и Росица да му даде 1000 лв.
Позвънил на вече бившите си приятели. Те продължавали да се държат добре с него. Обяснили му, че багажът му е в склад в “Обеля” и когато иска, може да си го вземе. Казали още, че му били дали не 1000, а 41 000 лв., и му показали разписка за тази сума. По-късно двамата му обещали 5000 лв., за да си помогне.
“Какво да ходя за багажа, кой знае какво е останало от него. Знаеш ли какви колекции имам, сребърни прибори, златни синджирчета”, тюхка се чистосърдечно Георги. Той твърди, че са му взели златно колие с фигурка на Нефертити, златен пръстен с рубин, две златни монети от кръщенето му с образа на Исус Христос, две банкноти по 100 долара.
Слава Богу, Георги успява да си спомни почти всички подробности около измамата и с това доста помага на полицията. Според адвокати фактът, че е психично болен, може и да спаси жилището му. Разследването на МВР показва, че Росица, Румен и Дидо са стари познайници на полицията. Росица Николова е 33-годишна софиянка, Дидо всъщност е 28-годишният Димитър Александров, роден някъде във Врачанско, но живущ в “Младост 2″. МВР установява още двама съучастници в групата - 32-годишния Георги Йорданов и съпругата му Гергана Чакърова.
Докато лъже болния Георги, групата мошеници успява да измами и майка му. Така двамата нещастници губят два апартамента за около 100 000 евро. Срещу 1000 лв. и един стар телефон “Нокиа”.

Димитър Илиев

http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-08-28&article=158140

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.