January
13


В последното тримесечие на изминалата 2008 година цените на жилищата в най-големият столичен комплекс Люлин се насочиха като цяло – надолу. Еждневните новини по телевизия, радио, преса и интернет съветваха хората да не бързат с покупката на недвижим имот, защото се очаква цените да паднат още. За да разберем всъщност, защо има спад в броя на сделките и респективно спад в цените на апартаментите както в София така и цялата страна трябва да хвърлим един поглед назад във времето. Как цените на имотите достигнаха тези високи за нашите стандарти нива е един въпрос на който няма еднозначен отговор, но „разковничето” можем потърсим преди около 3-4 години. Когато се заговори за предстоящото присъединяване на България към страните членки на Европейския Съюз тогава духа на много хора се повдигна и те решиха, че рано или късно цената на техния имот ще стане далеч по-висока. Още доста преди България да стане член на ЕС цените на имотите скочиха значително „за всеки случай” и дори много хора изтеглиха своите имоти от пазара в очакване на още по-голямото увеличение. Никой не помисли, че когато на първи януари 2007г. официално се присъединим към  ЕС в никакъв случай автоматично няма да се увеличат и заплатите на хората за да могат да си позволят да си купят имот на „новите цени”.

Очакванията бяха неоправдано високи, което доведе до абсолютна истерия на пазара особено в София. Трескаво се купуваха апартаменти в окаяно състояние на много високи цени само от страх да не скочат цените още и всеки новодомец доволно потриваше ръце след сделката, защото е успял и новото увеличение на цените вече не е в негов ущърб. Тази истерия продължи около три години докато цените започнаха да стават непосилно високи за болшинстовото потенциални купувачи. В годините на растеж един имот се продаваше понякога и за по-малко от 3 седмици, но постепенно този срок започна да се удължава и стана минимум 3 месеца, малко след това срока за продажба на един имот се увеличи на поне 6 месеца. Търсенето на подходящия имот се превърна в национален спорт, но по-скоро нещата вече се случваха ходом, а не както преди време „в галоп”.  Големите очаквания започнаха да се размиват във времето и една малка част от продавачите осъзнаха, че никак не лесно да се вземе решението от купувачите да изплащат 25-30 години един апартамент. Гледната точка на купувачите да купят на всяка цена жилище за да не живеят под наем все още не се е променило до такава степен както в повечето западни страни, но тенденцията вече е на лице.

Мина времето когато апартаментите се изкупуваха още докато багера копаеше изкопа за новата жилищна кооперация. Хората започнаха да избират все повече и да се интересуват какво е построила фирмата строител преди да предприемат най-важната крачка в живота си и да инвестират хиляди евро в един проект, който трябва да бъде завършен след 2 години например. И така в началото на есента на миналата година когато се заговори за световна финансова криза, която трудно ще подмине и нашата страна огромен процент от купувачите се отдръпнаха от пазара след новините за очакван спад в цените на масовите жилища. 90% от банките на теория не спряха кредитирането, но на практиха го направиха когато занижиха оценките на имотите и най-вече процента на финансиране на сделките. Най-засегнати от презастраховането на банките се оказаха строителните предприемачи, които са разчитали подобно на предишни години да осъществят поне 50% от проажбите на своите апартаменти на етап „проект”. Дори част от потенциалните им клиенти да имат желанието да си купят по-изгодно имот те трябва да разполагат с пари в брой, защото банките не желаят да ипотекират в своя полза имот в сграда, която има опасност да не бъде завършена. Разбира се варианти има много като например да предложите за ипотека друг свой недвижим имот и с кредита получен от него да финансирате покупката на желания нов и по-изгоден апартамент тъй като винаги когато жилищата са на етап „проект” се предлагат на максимално изгодни цени. Колко обаче от купувачите могат да предложат друг имот за залог пред банката – отговора е твърде малко, което принуждава строителните предприемачи да свалят цените или направо да замразят проектите си завинаги или в очакване на по-добри времена.

Подобна е съдбата и най-трудно продаваните жилища – панелните, техните собственици трудно отстъпват от желаната цена и все по-често се отказват от сделка ако трябва да коригират цената на имота си с 30% на долу и вече се забелязва отлив макар и неголям. В този сегмент от пазара на недвижими имоти банките отново играят водеща роля с намаления процент на финансиране и по този начи задължават купувачите желаещи да придобият такъв апартамент да имат по-голямо самоучастие в сделката като минимума при 80% от банките вече е около 35-40%. Така например ако искате да си купите двустаен панелен апартамент в Люлин с цена 52000 евро ще е необходимо да заделите 35% от тази или 18 200 евро в брой, а останалата част ще можете да получите от банката под формата на кредит за да речем 20 години ако не възрастта ви позволява такъв срок на изплащане. С две думи ако разполагате с 18 200 евро в брой и можете да си позволите около 280 евро месечна вноска към банката в продължение на 20 години ще можете да си купуте имот с цена 52000 евро в Люлин.

 

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ТУК НАТАТЪК?

 

Трудно е да се дават прогнози за развитието на пазара точно към този момент в началото на очаквано трудната 2009 година, можем само да гадаем какво ще се случи. Има обаче три много важни фактора, които карат цените на масовите жилища в столицата и големите градове да не спадат драстично: Страната ни е на първо място по брой на собственици на глава от населението, втория фактор е, че кредитната задлъжнялост на населението изобщо не е толкова голяма колко в други западни страни, които имат развита банкова система още от времето когато държавен глава на България е бил Тодор Живков… И третия фактор е все още могъщата българска традиция българина да има свой собствен дом, да построи къща или в най-лошия случай да си купи апартамент. Да се живеем под наем все още ни звучи като да наемем скъп костюм на детето си за абитуренския бал – не гордостта ни не го позволява. Всъщност живеенето под наем може да окаже много удобно особено за млади хора, които по-често сменят работното си място и не са се доказали професионално в работната си сфера, което поставя много въпросителни пред решението да се изтегли кредит например за 35 години и особено точно сега.

Според общото мнение на агенциите за недвижими имоти, които познават най-добре пазара през тази година трудно ще се продават панелните апартаменти и апартаментите на етап „проект” както и тези в строеж. Много строители вече коригираха значително своите цени и очакванията като цяло не са за много сериозни корекции. Никой не може да каже категорично на какви ценови равнища ще се нормализира пазара, но по-всяка вероятност ако ще има още намаления на цените те ще достигнат дъното или поне ще бъдат близо до него до началото на есента. Надеждите за вторичен пазар на ипотекирани жилища няма да донесе това удовлетворение, което се очаква сега от купувачите така както преди време продавачите се надяваха да продават тристайни панелни апартаменти в Люлин 5 за 100 000 евро. Момента за покупка на имот съпроводена от сериозно пазарене за отбиване на цената настъпи именно през тази зима когато никой не знае какво ще се случи. Ако на пролет банките променят политиката си и първоизточника на световната финансова криза - САЩ овладее икономиката на страната под ръководството на новия си президент то неминуемо това ще се отрази положително и у нас. Въпрос е само на време, което никой не може да потвърди на 100%.

 

ДА КУПУВАМЕ ЛИ ИМОТИ СЕГА И НА КАКВИ ЦЕНИ?

 

Нашите съвети към жителите на Люлин – ако продавате недвижим имот посъветвайте се преди да определите цената на имота си с агенция. Не слушайте съвети на хора, които не се занимават професионално с продажбата на недвижими имоти, защото тяхната преценка може да ви подведе. На каква цена е бил продал вашия съсед имота си преди една година вече не е никакъв критерии при определянето на цената конкретно на вашия имот в дадения отрязък от време на пазара. На каква цена виждате обявени за продажба апартаменти подобни на вашия също не е мерило, защото на пазара продължават да се предлагат прекалено надценени имоти като в по-голямата си част те са именно такива. Сделки стават на по-ниски от средните офертни цени, които можете да видите в интернет и пресата и пазара е доста динамичен  - днес можете да продадете гарсониерата си в Люлин за 35 000 евро, а след месец може и за 30 000 евро да не успеете. Не продавайте на всяка цена – освен ако имате неотложни нужди и задължения.

Ако сте потенциален купувач – и се интересувате от покупка на жилище в Люлин трябва да знаете, че сделки се сключват в момента поне на 15% по-ниски цени от обявените на пазара, но само когато става въпрос за панелни жилища както и за апартаменти в строеж. Тухлените апартаменти в Люлин, които са напълно завършени са добра инвестиция на цени не по-високи от 1000 евро за квадратен метър. Ако купувате ЕПК апартамент се пазарете за всяко едно евро при цена над 850 евро за квадратен метър за двустаен апартамент.

           

Антон Илиев ТБМ2 /Люлин/ www.tbm2.net

 

Вестник за ЛЮЛИН

 

 

 

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.