January
15

Продажбата на жилищен имот в сегашната пазарна обстановка най-общо означава да се чака по-дълго, докато се намери купувач. Financial Times дава за пример няколко начина, които, според изданието, могат да ускорят процеса по продажба. Преди да обявите жилището си за продан, трябва да сте запознати с това, което се случва на пазара. Специално във Великобритания брокерите предупреждават, че изгледите за пазара на имоти са доста мрачни в условията на растяща безработица и липсата на ипотеки на достъпни условия. В началото на 2008 г. от Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) казаха, че брокерите продават средно по 23,9 имота за три месеца в сравнение с 32 имота в началото на 2004 г. Броят на тези продажби се е понижил до 10,1 за три месеца през последното тримесечие, което прави по по-малко от един имот на седмица. Това е най-ниското ниво от началото на статистиката от 1987 г. Следващата стъпка е поставянето на реалистична цена. По мнението на някои експерти продавачите, които поставят реалистични цени на имотите си, все още могат да ги продават, докато тези, които искат прекалено много пари, дори не могат да привлекат потенциални купувачи за оглед. Цените на жилищата във Великобритания са се понижили с 20-25% от своя пик и някои продавачи дори предлагат имотите си на цени с 30% по-ниски в сравнение с нивата от 2007 г.Някои дори експериментират с 40% по-ниски цени, което води до сериозна конкуренция от страна на купувачите и в крайна сметка някои от тези имоти се продават на 25-30% по-ниски цени от своя пик. „По-добре е да се подбият сегашните пазарни нива и вследствие на това да се генерира много интерес и много огледи, което създава ситуацията, в която купувачите се съревновават за имота“, казва Джеймс Хейман от Cluttons. „Нашият опит показва, че това ще доведе до по-бърза продажба и по-висока крайна продажна цена, вместо да се сложи по-висока цена на имота, което създава по-малко интерес и не привлича потенциални клиенти.“ Специалисти съветват продавачите да направят няколко оценки на имота, за да са сигурни, че цената е адекватно отражение на пазара. Наред с това обаче не винаги е добре те да се съобразяват с цените в дадения район, тъй като да предложат по-ниска цена може да е в тяхна полза. Но цената не трябва да прекалено ниска. „Голямата отстъпка“ от цената трябва внимателно да се калкулира. „Запомнете, че купувачите все пак ще искат да преговарят, така че трябва да прибавите и това в сметките“, съветва Джонатан Хауърд, управляващ директор на County Homesearch Company. Помислете за цена, която представлява следващото, по-ниско кръгло число от първоначалната, която сте имали предвид. Имайте предвид, че на имоти, които са нереално евтини, се гледа с подозрение.
Хубаво е продавачите да освежат дома си. Продавачи, които наскоро са направили ремонт или просто продават жилище в добро състояние, е по-вероятно да достигнат до продажба в сравнение с имоти, по които има да се върши работа. „Хората не обичат неизвестното, те не обичат да не са сигурни колко пари ще им трябват, така че представителността е ключов фактор“, казва Брус Толми-Томсън от Knight Frank. Други неща, с които трябва да се съобразите при огледи, са да изведете домашния любимец извън къщи, да сте сигурни, че градината е добре поддържана, в случай че купувачите минат покрай къщата преди огледа, да поддържате свеж и приятен аромат в жилището и да не пушите в него, съветва Хауърд.
„Не бихте искали да отблъснете хората с нещо толкова дребно като неприятния мирис в стаята“, казва той. Внимавайте за хитрините на купувачите Някои купувачи имат стратегия да изискват отстъпка от цената в последния момент преди сделката, като се надяват, че вие ще се съгласите, за да не пропадне цялата сделка. Най-добрият начин да избегнете това е да бъдете директни за евентуални подобни проблеми от самото начало. Може да се изкушите да не си създавате неприятности с подобни уговорки, но не си струва да се държите в напрежение до края. Избягвайте забавяне на процеса по продажба, е следващия съвет. Има по-голям шанс купувачът да се оттегли или да поиска отстъпка от цената, ако окончателното финализиране на сделката бъде отложено. Разумно е да се убедите, че вие и купувачът разполагате с всички документи още от началото на преговорите. Това значително може да ускори целия процес. Изчакайте да получите сигурна оферта. Ако искате да финансирате покупка на друг имот с продажба на собствен, почти няма никакъв смисъл да ходите на огледи за покупка, докато нямате сигурна оферта за вашия, казва Хауърд. В някои случаи брокерите отказват огледи на хора, които не са в състояние да продължат към покупката, коментира той. Ако трябва първо да продадете, имайте предвид, че преди да имате сигурна оферта, няма да знаете колко пари ще трябва да вложите. Елиминирайте този проблем. Най-добрият начин да избегнете верижна връзка при продажбите (при която вашият купувач трябва да продаде свой имот, преди да купи вашия, от което пък вие сте зависими, за да купите нов имот) е да отбягвате такава ситуация. В този смисъл купувач, който разполага с капитал или си е осигурил ипотечен кредит, е с по-силни позиции и е по-малко вероятно да причини забавяне. Също така продавачите могат да продадат дома си и да изберат да живеят под наем известно време, докато могат да купят желания имот, вместо да чакат той да се освободи и така да бавят своята продажба, пише изданието.

dom.dir.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.