January
15

Кризата и спадът на продажбите принудиха инвеститорите на жилищния пазар в София да прибегнат до различни стимули за купувачите на жилища. Най-често те са свързани с финансирането на сделката. Практиката е да се прилагат гъвкави схеми на плащане, разсрочване на вноски след края на строителството, а нерядко и финансиране от самите предприемачи.

Практики

Купи сега, плати след 2 години, е офертата на израелската компания AFI Europe. Тя е инвеститор в комплексите Лагера тюлип и Витоша тюлип в София, чието строителство е към края си. Схемата напомня лизингов договор, тъй като купувачът става собственик едва след пълното изплащане на имота. Тя предвижда начална вноска 25% и плащане на останалите 75% до две години след нанасяне в имота. През това време клиентите плащат на AFI Europe месечни вноски при 7% лихва, които в края на периода се приспадат от остатъчната сума. Така купувачите може да изберат кога да теглят кредит. Сега банките в България не са гъвкави, но това ще се промени до година-две, прогнозира изпълнителният директор на AFI Europe България Шимон Бен Хамо. Разсрочено плащане за 10 години предлага при покупка на жилище предприемаческата компания Аспекти плюс. Схемата важи за комплексите на дружеството в Бояна, Овча купел и Манастирски ливади-запад, чийто груб строеж още не е приключен. Клиентът трябва да плати начална вноска 10-20% от цената на имота, а остатъкът се разсрочва до 10 години при лихва 9.5%. До получаване на разрешение за ползване лихва не се начислява, обясни Пепа Попова, мениджър продажби в Аспекти плюс.

Плюс-минус

Предприемачи и брокери подхождат различно към идеята инвеститорите в имоти да финансират крайните купувачи. Според Наско Атанасов, управител на Имоти груп, в това няма нищо лошо, ако инвеститорът има кредитна линия. Така ще си осигури продажби и безпроблемно връщане на кредита, смята той. В подобна ситуация са AFI Europe, които разполагат с дългосрочен кредит и могат да си позволят 2-годишното забавяне в изплащането на имотите. Според собственика на строителна компания Делар Аспарух Делев обаче това не може да е масова практика. Строителите не са конкурентни на банките. По техните схеми срокът за изплащане най-често може да се разтегли до 3-5 години, докато банките може да си позволят и 30-годишни ипотеки, обобщи той. От Делар също предлагат гъвкави схеми - 20% начална вноска и изплащане на остатъка в рамките на 1-2 години по договаряне.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.