January
20

Миналата година започна като поредната добра година за недвижимите имоти и не завърши толкова добре, коментира в специално интервю за Profit TV Илиян Николов, регионален директор на Remax.

Годината завърши със сравнително лоши очаквания за пазара на имоти, които в момента се потвърждават. Цените на имотите не са единственият израз за състоянието на пазара. Те, малко или повече, са стабилни, допълни Николов.
Имотите, които са предназначени за обитаване, запазват цените си, докато тези, които имат инвестиционна насоченост, почти нямат ликвидност в момента. Ваканционните имоти са далеч от погледите на купувачите и причината е проста - предлагане има, но търсенето е много слабо. Интерес има, но мотивацията на купувачите не се определя от сигурността на доходите. Когато има сигурност, те виждат инвестиционна перспектива. В случаите, когато финансовата криза прераства в икономическа, няма как да има положителни нагласи. Това се отразява и върху търсенето, заяви още Николов. От пазара в момента изпадат офертите, които са за така нареченото купуване „на зелено” - неизградени жилища или в процес на изграждане. Причината е проста - има достатъчно изградени и готови жилища, които биха могли да се ползват веднага. В големите градове има значително понижение на цените на зелено. В София, по булевард „България” например, могат да се видят оферти от около 700 евро или дори под 700 евро за кв. м жилище „на зелено”, посочи експертът.

В момент като този панелните жилища не са пръв избор на пазара. Интересът към тях трябва да се разглежда самостоятелно. Анализът трябва да включва и всички други имоти, които се предлагат на пазара, смята Николов. Ако имотът е панелен, представете си какви условия трябва да предлага, за да се привлече интересът на купувачите, коментира Николов. Панелното жилище, само по себе си, влече и допълнителни разходи, като саниране на цялата сграда, топлоизолация, проблеми с покрива, проблемите с общите сградни отоплителни инсталации и др. Цените и броят на сделките не зависят единствено и пряко от финансирането и ипотечните заеми. Има различни форми на плащане. Традиционно за България бе плащането в брой. Последните 2-3 години имаше достатъчно голям ръст при ипотечните кредити. Броят на сделките, финансирани със заеми, никога не е бил повече от 10%.

Николов посочи още, че към края на 2008 г., според статистиката, близо 12 имота са се състезавали за вниманието на един купувач. Фактът, че банките спряха отпускането на кредити, се отрази лошо на броя на сделките. В момента има изключително малък брой сделки, финансирани с кредити, но всички останали са били финансирани в брой. Трябва да сме благодарни на големия интерес, който в последните години имаха чуждестранните инвеститори, те инвестираха изключително много средства в България. В момента обаче те отсъстват. Имат достатъчно добри предложения в техните страни, като това важи особено за институционалните инвеститори. Безотговорно е да се дават прогнози и инвестиционни съвети в условията на недостатъчно информация. Средата в сектора в момента се развива бързо и търпи промяна, заяви още Николов.

Събитията стартираха от САЩ и от там се очаква подобряване на ситуацията. Засега подобни признаци липсват. В Европа, като цяло, огромни проблеми няма, но в Европа и целия свят няма доверие на купувачите. Липсата на доверие между банките, финансовите институции и участниците на пазара поражда проблеми. Това, което със сигурност няма да се случи, е, че няма да има ръст на цените. За да говорим за спад на цените между 5 и 15%, трябва да се направи уговорка, че има разлика между спад на цените и даване на реална оферта, уточни експертът. Ако се видят предложените на пазара имоти, за много от тях оферираните цени бяха нереални. Не може на една и съща улица да има разлика с между 40%. На реално оферираните имоти цените паднаха между 5 и 15%. В София има някои райони със 17%, във Варна малко под 10%, заяви Николов. Тази година вероятно тази тенденция ще продължи, но няма да е в същия размер като миналата година. Спад в цените в пъти няма да има и това няма да е нещо, което ще управлява пазара - цените далеч не мотивират купувачите да купуват или не. Това, че цената ще се намали, няма да мотивира купувачът да закупи. Фокусът е купувачите да получат ясни сигнали, че икономическата ситуация ще се подобри, завърши Николов.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.