February
9

Търсенето на жилища се сви чувствително през последните няколко месеци на 2008 г. Общият обем отпуснати жилищни заеми е намалял с 80 на сто на годишна база (ноември 2007 - ноември 2008 г.) на 82 млн. евро, а средният размер на лихвените проценти по жилищни заеми се е увеличил с 1-2 базисни пункта.

Това съобщават от компанията за управление на недвижими имоти Colliers International в България, предаде БТА. В същото време, максималната стойност на отпусканите ипотечни кредити намаля от 80-90 процента на 50-70 на сто от стойността на жилищния имот. Като цяло, купувачите вече са по-склонни да купуват жилища, които са в по-напреднал стадий на строителство и по този начин избягват възможните рискове.
През втората половина на 2008 г. офертните цени в почти всички квартали на София отчетоха спад. В сравнение с първата половина на годината, продажбените цени в новите южни квартали на града отбелязват намаление от 9 на сто (кв. “Витоша”) до 2 на сто (кв. “Кръстова вада”). Въпреки това, средните офертни цени на квадратен метър остават над 1000 евро на кв.м. Престижните квартали в София също отбелязаха спад. Най-значителен той бе в “Лозенец”, където жилищата се предлагат с 8 на сто по-ниска цена в сравнение с първата половина на 2008 г. В кв.”Иван Вазов” спадът е 2 на сто.

Темпът на растеж на годишна база за 2008 г. обаче остава положителен - кв. “Изток” с най-голямо процентно увеличение от 18 на сто, следван от района на Докторската градина - с 11 на сто.
През първите шест месеца на 2009 г., трудната финансова ситуация ще продължи да оказва влияние на жилищния пазар, тъй като голяма част от планираните проекти ще бъдат забавени или спрени. Много малко нови проекти ще започнат строеж през този период на годината, смята експерт на Colliers. Според изводите на компанията, определящи за успеха на имота на пазара ще бъдат принципно най-важните неща за жилищата: инфраструктура, местоположение, достъп и концепция на проекта. Търсенето на среден и висок клас жилища ще продължи да намалява, тъй като потенциалните купувачи ще имат трудности с достъпа до финансиране. Пазарът ще се движи основно от тези, които имат възможност да плащат в брой, както и от опциите за лизингови схеми и други подобни начини на плащане, предоставени от строители и инвеститори.

Повишеното предлагане и спадът в търсенето бяха определящите фактори в намалението на наемните цени на офисите в София, показва също проучването на Colliers. В центъра на града намалението на офертните цени е с 3 на сто, а в широкия център - с 10 на сто. Най-голям спад на наемите има в периферните на столицата райони, където предлагането бе най-високо. Там средните наеми паднаха с 13 на сто, достигайки същите нива отпреди една година насам - под 14 евро за кв.м. на месец за офиси клас “А”. Общите търговски площи от този клас в България достигнаха 170 000 кв.м.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.