March
5

Драстична промяна в цените на имотите в посока надолу се очаква само за непривлекателните - с ниско качество на локацията и строителството. Собствениците на такива имоти ще загубят от бързата им обезценка в бъдеще, коментират експерти в сферата на недвижимите имоти.

На един от първите големи форуми на строителния бранш в условия на глобална икономическа криза BalREAct (състоял се преди десет дни) фирмите строители, представени от Любомир Галчев от Галчев Холдинг формулираха интересни тенденции, които вече са факт.

Такава е  например оздравителнатата. Строителните компании са склонни да намаляват маржовете си и да инвестират повече в качество. Това обаче далеч не означава спад в цените на имотите. Въпреки че материалите поевтиняват, финансирането поскъпва. Затова онези, които изчакват, за да се възползват от срив на цените, могат да се окажат разочаровани.

Много строителни фирми вече предлагат услугата при значително свити обеми на печалба, коментира Любомир Галчев по време на дискусията, организирана в рамките на BalREAct. Ако преди строителните компании работеха на 12% печалба, сега тя е между 5 и 7%. “Купете сега - моментът е изключително удачен”, призова Галчев и уточни, че на пазара остават компаниите с традиции, репутация и качествено портфолио.

Един разумен потребител, който има необходимост от недвижими имоти ще купи именно сега. Така ще раздвижим ситуацията на пазара и ще допринесе за по-бърз изход от  стагнацията, продиктувана по-скоро от предпазливост, отколкото от реални пречки, заключи Галчев.

Галчев Холдинг обединява 20 дъщерни и асоциирани компании с богато портфолио от дейности в строителството, търговията, инвестициите, консултациите, спорта и туризма. Холдингът поддържа традиционно добри взаимоотношения с държавната администрация и с фирмите-подизпълнители и се радва на стабилни позиции в браншовите организации.

www.expert.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.