March
18

Минималните офертни цени на ваканционните жилища в Слънчев бряг паднаха почти с 50 на сто за последните 2 години, сочи статистиката на сайта за недвижими имоти www.imoti.net. През март 2007 г. те са били на ниво от 580 евро за квадрат, а сега са около 390.

Няколко са причините за срива на пазара на жилища в най-голямото ни летовище. Основната е оттеглянето на ирландците и англичаните, които от купувачи станаха продавачи. Засега не се сбъдват надеждите, че те ще бъдат заместени от руснаците или от инвеститори от други бивши съветски републики. В момента в курорта се оферират за продажба  поне 1000 гарсониери и двустайни апартамента. Най-евтино - за 9750 евро, се продава едностаен на партера с площ от 25 квадрата. Най-скъпо - за 200 200 евро, се предлага за продажба двустаен, разположен на 7-и етаж в огромен апартаментен комплекс.

В близкия Несебър минималните цени на гарсониерите и двустайните са се снижили с 38 на сто за последните 24 месеца, сочи статистиката. Най-ниската оферта на единица площ от 399 евро е за обзаведено жилище от 92 квадрата около аквапарка на града. Най-евтино - за 16 900, може да се купи частично обзаведена полусутеренна гарсониера от 40 квадрата. Най-високата обявена цена за ваканционен апартамент в курортното градче от 162 000 евро е за имот в 5-звезден комплекс близо до южния плаж.

28 процента по-ниски минимални цени на жилищата отчита статистиката в презастроеното село Св. Влас в сравнение с март 2007 г. Най-евтино - за 17 000 евро, се продава боксониера от 25 квадрата със северно изложение на първи етаж в нова кооперация. Най-скъпо - за 160 000 евро, се оферира партерен двустаен от 70 кв. м на първа линия.

В друг голям наш черноморски курорт - Златни пясъци, най-ниските цени на жилищата са спаднали с една пета от март 2007 г. досега. Най-евтино - за 42 000, се продава жилище от 38 квадрата на партерен етаж. Най-високата обявена цена в летовище от 244 200 евро е за луксозно обзаведен апартамент от 132 кв. м.

На второ място по спад на минималните офертни цени от март 2007 г. досега е Созопол, където поевтиняването е 39 на сто. Най-малко пари - 26 565 евро, се искат за боксониера от 24 квадрата в затворен комплекс. Най-скъпо - за 249 340 евро, се продава просторен двустаен в комплекс “Созополис”.

С почти една трета са паднали най-ниските цени на квадратен метър на гарсониерите и двустайните за последните 2 години в Поморие, сочи статистиката. Най-ниската оферта от 24 500 евро е за панелна гарсониера от 49 квадрата. Най-високата оферта от 154 550 евро е за двустаен от 93 квадрата.

Инвеститорите все още изкачват

Поне до края на годината спекулативните инвеститори ще изчакват цените на ваканционните имоти още да паднат, прогнозират брокери. Поведението им ще зависи до голяма степен от конюнктурата в големите страни. При първите признаци на възстановяване на икономиките там спекулантите ще излязат на пазара и ще започнат да купуват евтини имоти, които да препродават на сънародниците си.

В момента най-големи шансове за продажби по морето имат уникални ваканционни апартаменти, разположени в качествени комплекси на първа линия до морето. Търсенето дори на най-евтини жилища засега е много малко. Купувачите по правило избягват да инвестират в апартаменти “на зелено”. По тази причина в момента се продават няколко проекта, чиято реализация не е започнала. В същото време градежът на други е спрян в очакване на по-добра конюнктура на пазара.

Според прогнозите на брокерите дори след възстановяването на пазара няма да има търсене на жилища в презастроени зони. Тези имоти и на ниски цени трудно ще намират купувачи.

www.monitor.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.