March
30

Въпреки че обявите за продажба на ипотекирани имоти заливат Софийския районен съд, хората все още се отнасят недоверчиво към тях, показа проверка на “Сега“. Въпреки че сред тях има и доста изгодни предложения, хората пак намират тези оферти за нереално високи, а и се страхуват от повдигане на дело от предишния собственик и възможността да загубят средствата си.

На таблото в сградата на бул. “Цар Борис ІІІ“ 54 има обяви за жилища в централни райони като “Лозенец“, но и в крайни квартали като “Овча купел“ и “Надежда“. Цените варират между 100 000 и 150 000 лв. Има обаче и доста по-атрактивни предложения: най-голям интерес предизвиква обява за продажбата на двустайно жилище в района на Руски паметник. Началната цена за търга е 55 000 лв. “Цените могат да паднат и още“, коментира обявата възрастен господин, дошъл да търси жилище за децата си. Освен това, ако човек спечели търга, трябва до 7 дни да внесе съответната сума, т.е. все пак трябва да има готови средства.

Проблем се оказва най-вече законовият срок от една година, в рамките на който предишният собственик може да обжалва. През този период парите са в ръцете на съдебния изпълнител и не е сигурно чие е жилището. “Не бих си заключила парите за една година, а и едва ли някой сега има толкова свободни пари“, коментира Кирилова, която минава да разгледа обявите от любопитство.

Доказателство, че интересът все още не е голям, е и обстоятелството, че за много имоти се стига до втори търг. При тези случаи цената на предлагания имот става 80% от началната цена на първия търг. Такъв е случаят с двустайна къща в столичния квартал “Бенковски“: при първата публична продан обявената цена е била 156 000 лв., а при втория търг вече е 62 000 лв. Съдия-изпълнител, който не желае да каже името си, заявява, че въпреки това не смее да си купи жилище по този начин. Защото предишният собственик може да обжалва пред четири инстанции и ако във всяка от тях се разтакава по две години, а накрая вземе да спечели, купувачът губи тези пари.

За да се купи ипотекирано жилище чрез публичен търг, трябва да се внесе 10% от обявената първоначална цена. Самият търг започва, когато се съберат достатъчно кандидати. В повечето обяви няма информация за състоянието на жилището и за типа строителство, затова желаещите могат да отидат на оглед. Резултатите от търга стават ясни в рамките на един месец от пускането на обявата. Ако не спечелите внесената сума, тя ще ви бъде възстановена.

www.dir.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.