April
8

Дом с банков кредит - mission possible

Публикувано в: Ипотечни кредити от Антон Илиев

Възможно ли е все още да се купи жилище с банков кредит? Това е въпросът, който си задават повечето хора, когато имат нужда от финансиране при покупка на имот. Независимо дали става въпрос за купуване на жилище или за теглене на известна сума от банка, залагайки собствен имот кредитоискателят трябва да знае, че това е напълно възможно, но при определени условия, съобщават от Fincity.

Кредитният консултант пояснява, че за да стане това факт, то кредитоискателят трябва да има самоучастие от минимум 20%, при купуване жилище с кредит от банка и минмум 35%, когато целта на кредита е друга. Трябва документално да се докажат нетни семейни доходи, достатъчни да покриват месечната вноска по исканата сума. Кредити без официално доказани доходи вече не съществуват. Нужно е и чисто кредитно досие.

Най-добре е имотът, който ще се купува да има разрешение за ползване (Акт16), защото повечето банки нямат да вземат за обезпечение имоти, които не са завършени. При покупка на панелно жилище самоучастието трябва да е минимум 40%, а и банките, които отпускат ипотечни кредити за панелни жилища не са много. Сега лихвите на пазара са от 8% до 13.5% за кредити в евро.

За потребителски кредит, кредитна карта или покупка на автомобил на лизинг, то пак ще трябва да се доказват доходите. Банката ще иска копие от трудовия договор на кредитоискателя и служебна бележка попълнена от работотдателя с нетното възнаграждение за 6 месеца назад. Ако работата е на граждански договор, то ще трябва да се покаже данъчна декларация за изминалата година и настоящия граждански договор. Доход можете да докаже и при отдаване на имот под наем, стига да има попълнена данъчна декларация и издължен данък върху получените суми от наем. Средният потребителски кредит за месец март 2009 година е 8100 лева, като най-желаните срокове отново са 5 и 10 години, съобщават от консултанта.

www.dir.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.