April
8

Гарсониерите вече трудно се продават за цена над 30 000 евро

Офертните цени на панелните апартаменти в Люлин бяха достигнали своя пик през есента на 2008г. Собствениците на тези жилища определяха цените им, сравнявайки апартаментите си с предложенията на пазара на ново строителство в района, а по начало качеството на тухлените жилища е по-високо. Търсенето на нови тухлени жилища определя тяхната по-висока цена, такова търсене към панелките никога не е имало и погрешно определните им високи цени спря категорично интереса към тях.

Осъзнаването на бързите промени, случващи се на пазара на недвижими имоти, не се движи с желаните от купувачите темпове. Причина, както миналата година, така и сега, са все още високите офертни цени, които държат продавачите, които не бързат с продажбата на имотите си. Те често не се вслушват в съветите на брокерите, а брокерите, пък от своя страна, често не смеят да кажат истината в очите на клиентите си, за да не си спечелят гнева им и съответно да ги загубят като клиенти.

Лошото отношение на купувачите към панелните апартаменти се обуславя от няколко неоспорими факта:1) Когато сравниш един панелен апартамент, в 35-годишен блок, с жилище в чисто нова тухлена кооперация, започваш да се чудиш, какви са предимствата на панелката и има ли изобщо такива.
2) Ако купувачът не разполага с цялата сума в брой за желания апартамент, а това се случва доста често, той е принуден да ползва услугите на банката, за да се сдобие с необходимото му финансиране. Но банките никога не са в полза на панелните апартаменти, по простата причина, че предвид дългия период на изплащане на кредита, се отчита амортизацията и намаляващата ликвидна стойност при панелите.

3) Лошите общи части на соц. строителството като входни врати, вмирисани мазета, олющени мазилки, стари, шумни, не много надеждни и скърцащи асансьори, протичащи тавани и развъдници на плъхове, са част от нещата, които също категорично отблъскват купувачите от тези имоти.

4) Лошата архитектура, както и липсата на подземни и надземни гаражи и паркоместа, които да могат да се купят от новодомците, за безпроблемно паркиране, защото вече и в Люлин паркоместата са кът.

Поради тези причини двата типа строителство не са сравними като търсене от купувачите и съответно като определяне на цената им. Падащите цени на панелните апартаменти в Люлин не се определят от собствениците, които не бързат да продадат своите имоти, а от тези, които бързат и са притиснати от различни обстоятелства като затруднения в изплащането на кредити или други финансови грижи. Именно те са хората, които свалят по-бързо цените си, а купувачите се насочват към тях. По този начин сделки се случват само при най-ниските ценови равнища, а те стават все по-ниски през последните три месеца. До скоро трудно можеше да се намери тристаен апартамент в Люлин на цена под 59-60000 евро, но вече има предложения под 53 000 евро.  При двустайните панелни апартаменти търсенето се движи при цени – 42-44000 евро, а при гарсониерите сделки над 30000 евро изобщо не се случват.

www.lulin.info

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.