April
17

При отлива на туристи в страната, в Белоградчик отчитат нарастващ брой посетители, заради номинацията на скалните образувания в района за едно от седемте природни чудеса на света, информира кореспондентът на Profit.bg в града.

На 15 април в града официално бе дткрит новият туристически сезон, но до тази дата, от началото на годината, вече има над 95 хил. посетители на крепостта „Калето” в Белоградчишките скали и пещерата „Магура”, известна с рисунките от ранната бронзова епоха. До началото на май местата в къщите за гости в района са вече резервирани, а посетителите са три пъти повече, в сравнение със същия период на миналата година.

„Очакванията ни са броят на посетителите до края на годината да надхвърли 300 хиляди, което е много сериозна цифра на фона на това, което се наблюдава през последните години”- коментира нарастващия интерес кметът на Белоградчик Емил Цанков.

След номинацията на скалния феномен край града за едно от седемте природни чудеса на света, се увеличиха и цените на имотите в района. Според кмета на общината, поскъпването за първите три месеца на годината е с около 15-20%, а интерес към свободни терени проявяват предприемчиви българи от цялата страна.

Частен парцел от около 300 кв. м в центъра на Белоградчик в момента струва около 40 хил. лв., а терен с площ около хиляда декара в околностите на града е оценен на 400 хил. лв. За 2 млн. лв. пък се продава бивш детски лагер на около 20 км от града. В пъти са повишени и цените на имотите в обезлюдените предбалкански села. Едноетажни постройки с около декар дворно място вече се предлагат за не по-малко от 5 хил. евро. Цената на къщите, някои от които застрашени от срутване, преди 5-6 години беше наполовина по-ниска.

След подходящо саниране и солидни инвестиции, част от сградите се превръщат в малки семейни хотели, или така наречените къщи за гости. Само за една година легловата база в общината се е увеличила с над 100 местата. В района вече има 50 хотела с общо 300 места.

През миналата година в града беше открит единственият за северозападна България четиризвезден хотелски комплекс (хотел „Скалите”), който освен нощувки предлага и условия за провеждане на делови срещи и семинари.

В подножието на скалите, край село Фалковец наскоро бе открит и хотел във възрожденски стил с около сто места (хан “Мадона”). Още два хотела и две вилни селища се строят в района на Белоградчик, като същевременно се откриват и заведения в битов стил, които предлагат традиционната за този край кухня.

Въпреки, че местата за настаняване се увеличават, в Белоградчик имат притеснения, че легловата база няма да е достатъчна за нарастващия брой туристи. Кметът на общината призова хората, които имат свободни жилища, да ги отдават под наем на курортисти.

Според председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, за да отговори Белоградчик на очакванията на посетителите, е нужно местата за настаняване да са достатъчно атрактивни и да приближават гостите до бита и културата в този край.

Като институция Държавната агенция по туризма е открила Белоградчишките скали преди две години, когато е обявила района за „Отлична туристическа дестинация”, припомни Анелия Крушкова.

Според нея, номинирането на скалите за едно от седемте природни чудеса поставя Белоградчик в нова плоскост и налага нови задължения. „Туризмът трябва да се развива правилно, а не хаотично, защото пренасищането с един продукт създава в много от случаите нездрава конкуренция”, обяви тя.

Според професор Николай Овчаров, който е сред учредителите на инициативния комитет „Природен феномен „Белоградчишки скали”, за да бъдат популярни българските туристически обекти, е необходимо държавата да финансира тяхното рекламиране и да се влагат повече средства в изграждане на инфраструктура. Като съчетание на природни и исторически забележителности той сравни района на Белоградчик с Перперикон и посещаваната от над 100 хил. души годишно местност „Метеора” в Гърция.

Професор Овчаров отбеляза и друг факт, който се надява да бъде променен. Пътувайки от София за Белоградчик е забелязал само две указателни табели към туристическия обект.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.