April
22

Цените на апартаментите в Перник паднаха само с около 10%
От близо месец се наблюдава леко раздвижване на пазара на недвижимите имоти в Перник. Според председателя на Сдружението на агенциите за недвижими имоти в област Перник Софка Асенова прекаленото очакване за рязко поевтиняване на жилищата като резултат от световната финансова криза не се случи.

Наистина има спад в цените на жилищата в Перник, но не както се очакваше с 20-30%, че и повече, а с около 10%, пояснява Асенова.  Очакванията за значително поевтиняване за известен период от време блокираха пазара и сделките спряха. След като стана ясно, че на по-голямо поевтиняване не може да се разчита, тези, които реално имат нужда от жилище, започнаха да търсят подходящото, твърди Софка Асенова.

Търсене

Сега търсени на пазара са предимно готовите за обитаване жилища. В най-неизгодна позиция са фирмите, които имат недовършени жилища. За тях много трудно ще се намерят клиенти, защото има несигурност дали инвеститорите ще имат сили да ги довършат. Засега все още е слаб пазарът и на панелните жилища, защото за тях банките не отпускат кредити или ако разрешат, те са едва 50 на сто от оферираната цена. Според пернишките брокери на недвижими имоти има увеличено предлагане на жилища от съдия-изпълнители. Те обаче по-трудно се реализират, защото там сделките стават само с плащане в брой, като срокът за внасянето на определената сума е седем дни. Това на практика изключва варианта за кредитиране. Оптимистичното е, че вече се наблюдава раздвижване на пазара на селските имоти - къщи и вили. Този вид имоти винаги са имали сезонен характер и обикновено продажбите тръгват през пролетта.

Предпазливост

Очакваме увеличаване на предлагането на новопостроени жилища в квартал Изток заради засиленото строителство там, което може да доведе до поевтиняването им, твърди Софка Асенова. Все още пазарът на имоти е предпазлив, което не е нормално за април. Няма раздвижване и при земеделските земи. Застой има и при продажбите на имоти в Рударци, Кладница и Драгичево. Клиентите се надяват цените да паднат под 50 EUR за кв. м и затова сделки от началото на тази година почти няма. Негативен ефект върху търговията с недвижими имоти според брокерите оказва затегнатото от банките кредитиране. Това принуждава някои от фирмите да спрат своята дейност.

Оптимизъм

Аз съм оптимист за пазара на недвижими имоти дори в условията на криза. Смятам, че браншът ще премине през етап на очистване. В него ще останат компетентните агенции за недвижими имоти, в които работят истински професионалисти, твърди Асенова.

www.pari.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.