April
22

В момента в страната има около 707 хиляди панелни апартамента, разположени в 18 900 блока. В България има 120 комплекса с панелни сгради. Много малка част от тях са довършвани след 1990 г. Според експерти най-малко 92 на сто от панелките у нас имат скрити дефекти и се нуждаят от спешно саниране, твърдят експерти. Панелките навремето се градяха като временни жилища със срок на използване 30 години и това не бива да се забравя от купувачите, съветват експерти. Те се строяха бързо, което доведе до повече дефекти в изпълнението им.

www.monitor.bg

2 Коментари

Nina Ivaniva 23.04.2009 @ 17:32

Нямам никаква представа тези хора с каква смелост живеят в тези панелки.Явно от временно за срок от 30г. са станали за постоянно докато бъдат живи погребани.Наскоро при една моя среща с архитект ме посъветва да купувам от най старото строителство защото било по качествено дори и от днешното.Явно има право.

Всъщност Нина - панелките имат експлоатационен срок около 60 години, но реално последно построената панелка в българия е през 1991г. а най-много са построени през 70-те и 80-те години. Все още има живот в тях, но е много важно хората да знаят преди да решат да си инвестират парите в тях, че ако апартамента, който купуват няма собственост върху земята не е добра инвестиция. Повечето панелни апартаменти са без собственост върху земята, което означва, че след време когато им мине експлоатационния срок и дойде неприятния момент те да бъдат съборени - вече няма да имате никаква собственост.

Докато ако все пак панелния апартамент има идеална част от парцела или от правото на строеж върху него тогава положението е по-надеждно не за друго, а защото ако след време този парцел се даде за строителство срещу обезщетение на някоя строителна фирма ще имате право да получите нещо - може вместо тристаен после да получите боксониера, но е по-добре от нищо:)

А колкото до новото строителство - има и лошо има и много добро. То по-трудно може да бъде слагано в “калъп” както правим с панелните жилища, защото те все пак всички са строени с едни и същи “технологии” и от една и съща “фирма”, а именно - строителни войски…:)))

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.