April
22

Националното сдружение за недвижими имоти настоява всички агенции в бранша да бъдат подложени на задължително сертифициране. Това съобщи пред агенция Фокус председателят на сдружението Лъчезар Искров. В момента брокерските агенции не подлежат на регулация.

Сдружението ще работи активно да бъде изработен национален стандарт за сертифициране на агенциите за недвижими имоти и предлаганите от тях услуги, които трябва да бъдат в съответните с европейските изисквания в областта, които по принцип обаче не са задължителни.

Като асоциация искаме да има задължително сертифициране по тези стандарти за всички, които упражняват тази дейност. Друга гаранция за предоставяната услуга е въвеждането на задължителна застраховка професионален риск, обясни той. На базата на двете предложения трябва да се търси законова регламентация или със специален закон или с въвеждането на регистър на агенциите, посредническата дейност.

Всеки един от бранша трябва да докаже, че има професионални качества чрез сертифициране по стандартите, трябва и да притежава застраховка професионален риск, заяви Лъчезар Искров.

По време на бума на продажбата на недвижими имоти в страната ни миналата година е имало много и всякакви фирми, предлагащи посредническата дейност с цел печалба. Това според Искров това е създало големи проблеми.
Тези агенция покрай другия вид дейност, упражняваха и този вид дейност и това много се отрази на качеството на услугата, която се предлагаше и създаде проблеми като дъмпинг на пазара и т.н., посочи той.

Трудно е да се каже колко точно хора се занимават с тази дейност - “сред тях има адвокати, архитекти, общински и държавни служители, които си докарват между другото странични доходи”. По неофициални данни агенциите за недвижими имоти са около 4000. Националното сдружение за недвижими имоти ще настоява за законовите предложение пред парламента, регионалното и икономическите министерства. Според Искров вероятно следващият парламент ще може да одобри предложенията.

Според проверка на агенция Фокус някои агенции за недвижими имоти в столицата продължават за вземат такси за оглед на апартаменти под наем според квадратите на жилището.

Пет лева е цената за оглед на стая, а средно по 20 лв. за апартамент. Някои брокери оправдават таксите с транспортните разходи, които правят за огледите. Практиката се прилага вече няколко години от т. нар. “креватни брокери”, коментираха от по-големите агенции в бранша.

Други агенции пък задължават клиентите си да депозират предварително 50% от наема на жилището, което имат желание да наемат, но без да са го огледали. Само срещу депозита от агенцията предоставят телефон и адрес на жилището.

Брокерът не придружава клиента до огледа, клиентът сам обикаля по апартаментите. Ако не бъде избрано жилище, депозитът се връща 24 часа след последния направен оглед. 10 лв. обаче се удържат еднократно, независимо от това колко стаи са били оглеждани. Такава е практиката при агенция за недвижими имоти “Запад”.

В момента огледите не са толкова много като бройка и затова съм изненадана, че все още вземат такси, коментира Пепи Димитрова от агенция за недвижими имоти “Адрес”. По думите й клиентът е свободен да вземе решение дали да ползва услугите на точно този посредник или не.

Сериозните агенции работят с договори за посредничество, които се завеждат в регистър, допълни Лъчезар Искров. Такива такси искат агенциите с имена на квартали. Освен събирането на такива такси, с тези агенции има и други проблеми.

Например не всички, които работят в такива агенции, са достатъчно професионално ориентирани. Тези структури са създадени с цел избягването на плащането на патентен данък, защото след големи годишни отчисления за обслужване получават правото да работят като търговски агенти, заяви той.

Практиката на пазара е категорична в това отношение, че комисионна и възнаграждение се изплаща след реализацията на съответния договор за наем или покупко-продажба, допълни още той.

www.expert.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.