April
24

Строител на жилищна сграда в столичния кв. Манастирски ливади забавя изграждането й, сигнализираха читатели. Според тях предприемачът не се ангажира кога ще довърши обекта. Не връщал и платените суми, въпреки че някои от тях поискали това. Други, които са внесли по 95% от стойността, пък още били без нотариален акт. Става дума за обект на ул. “Казбек” на фирма “АСЖ инжинеринг” на бизнесмена и бивш служител в агенция САПАРД Георги Цоконов. Той е син на бившия шеф на Държавния резерв Васил Цоконов, подсъдим за източването му.

Обектът трябваше да е готов с акт 16 през март, но досега няма дори акт 15, разказа Владислав Николов. Мара Митовска допълва, че от лятото сградата стои с акт 14, който заверява грубия строеж, но оттогава досега има минимален напредък по строителството.

Според клиентите от няколко месеца почти не се работи на обекта. Освензабавянето в строителството и неяснотата дали и кога ще бъде довършен, проблем е и фактът, че строителят иска да ни измами, твърди Митовска. Двата апартамента, които тя предплатила и за които имала предварителен договор, били препродадени.

Свързахме се с Георги Цоконов във вторник. По мобилния си телефон той обеща да коментира случая на следващия ден. Оттогава няма връзка с него.

Баща му Васил обясни, че синът му има самостоятелен бизнес, с който не е запознат в детайли. Знаел само бегло, че има проблеми. Те били свързани с невъзможността да получи кредит за довършване на обекта. “От този абсурд страдат много строители”, смята Цоконов-баща.

Говорихме и с брокерката от агенция “Декрис”, посредничила при продажбата. Тя обясни, че не може да коментира и нейният шеф ще ни потърси за разяснения. До приключването на броя не получихме обаждане.

Все повече хора напоследък попадат в ситуацията да не могат да си получат купените на зелено жилища. В част от случаите става дума за недобросъвестни строители, които нямат намерение да довършат обектите си. Другите случаи са на фирми с финансови затруднения, които нямат средства да доизградят започнатото. При част от тях има сериозно забавяне, но все пак сградите се дострояват, а има и такива без шанс засега да бъдат завършени.

Броят на спрените обекти заради финансови затруднения започва да се увеличава заради кризата, казват строители и брокери. Тя, от една страна, затрудни получаването на кредити, а от друга, клиентите станаха по-малко и се свили продажбите на зелено.

Откакто банките затегнаха условията и станаха предпазливи особено към инвестициите в имоти, много строители бяха принудени да замразят проектите си. И фирми, познати на банките, които досега не са имали проблеми с получаването на заеми, сега не могат да вземат.

Тези инвеститори, които смятаха, че могат да се самофинансират, като продават на зелено, също останаха разочаровани.

Дори и с намаление на цените не могат да привлекат интереса на купувачите.

Има строители, които са склонни да правят отстъпки, когато има реално проявен интерес от купувачи. Обикновено те са чрез включване на нещо допълнително в цената, примерно довършителните работи.

Проблемни са проектите, при които строителството е спряло, а вече има продадени имоти. Така се появява риск, че клиентите, които са купили на зелено и са платили част от сумата за имота, могат да загубят парите.

Повечето компании, които официално замразяват проектите си, връщат парите на тези, които са направили сделка, казват брокерите. Това обикновено са около 10% от цената. Тази стъпка дори се смята за плюс, защото в сегашната ситуация клиентите могат да намерят жилище на по-добра цена и в много по-напреднал етап на строителство. Заради повишения риск от недовършени обекти от няколко месеца банките ограничиха отпускането на заеми на имоти в строеж, обобщи Виолина Маринова, шеф на ДСК и на Асоциацията на банките в България.

Преди това в отделни случаи - когато строителят е познат на банката и тя е сигурна, че ще доизгради обекта си, отпускаше кредити на купувачите в него и на по-ранен етап. Обикновено това се случваше след груб строеж, като съществуващият вече имот се ипотекираше в банката.

Банкери разказаха, че са давали заеми и на по-начален етап на строителството, но срещу ипотека на друг готов имот. Така са си обезпечили риска, в случай че новостроящият не се довърши.

Все още няма сигнали за недобронамерени инвеститори, които са замразили, след като са продали, и не са готови да възстановят платените суми. Такива случаи са единични засега и са съществували и преди кризата.

Най-голям риск има за проектите, спрени на някакъв етап на строителство, в които купувачите са платили над 50% от стойността на апартаментите, казват брокерите. Ето защо те съветват клиентите да следят движението на проекта и ако то се разминава драстично от заложеното в плановете, да се обърнат към своите консултанти или адвокати.

Добре е да проверите какво е финансирането на строителя. Може да изисквате договори с банките. Ако има отпуснат кредит за целия етап на строителството, купувачите няма за какво да се притесняват, казват брокерите. Възможно е броят на недовършените строежи да се увеличи. През пролетта ще се разбере това, защото все още спирането на работата на някои от тях се обяснява с времето.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Иван Бойков, шеф на Камарата на строителите: Проучете фирмата, преди да купувате

- Г-н Бойков, увеличават ли се замразените проекти, в които има продадени апартаменти?

- Винаги е имало недобросъвестни строители, които започват и не довършват сграда, не връщат парите на хората. Това е рискът на новото строителство.

- А сега заради кризата не са ли предимно такива, които нямат възможност да довършат проектите си?

-Логично е в криза да е така. Ще се замразят проекти, ще чакат и все някога ще се достроят. Винаги е имало случаи на строители, които започват сграда и я оставят недовършена.

Има и такива, които не могат да вземат разрешение за ползване по различни причини и хората живеят по 7-8 г., ползвайки промишлен ток.

- Какво да правят хората, които са дали пари за апартамент в сграда, която е замразена?

- Нямат много големи възможности. Важно е какво е записано в договора със строителя. Ако там има клаузи, които да уреждат тези въпроси, добре. Иначе има огромен риск. Това са отношения между две страни, които са подписали договора и са се съгласили с клаузите в него.

Изходът от неспазването им обикновено е съд, но системата е тромава и често няма решение. Помните какво се случи преди със строителните пирамиди - сякаш някой успя да си върне парите от Анжел например?

Затова строителството на зелено е много рисково и хората вече не купуват, преди сградата да има разрешение за ползване.

- И въпреки това, ако някой е решил да вземе недовършен имот, какво да направи?

- Най-важното е да се проучи строителят. Макар че и това не дава 100-процентова гаранция, все пак е ориентир. Добре е да е с опит и добър имидж. Справка може да се направи на сайта на камарата.

Задължително е да се огледат добре клаузите в предварителния договор. Там трябва да има ангажимент на строителя да завърши обекта и неустойки за забавяне или процедура за възстановяване на парите в случай на невъзможност да го построи.

В никакъв случай да не се блазнят от ниската цена, често това е сигнал за бъдещи проблеми.

Поиска ни по-висока цена

Преди около 2 години купихме два апартамента в сградата на ул. “Казбек”. Единия за сина ми и една гарсониера за мен”, разказа Мара Митовска. Предплатили 50% от сумата. Жилищата били купени по 600 евро/кв.м.

Втората вноска трябвало да дадат след акт 14. Малко преди това обаче Цоконов се свързал с тях и обяснил, че е свършил парите и трябва да му дадат вноската по-рано, разказаха потърпевшите. Освен това цената вече била повишена на 700 евро/кв. м.

Докато Митовска и синът й преговаряли увеличението да не е толкова голямо, а вноската да се направи в записания срок, Цоконов препродал жилищата на друго лице. Според потърпевшите той е бил близък до Цоконов.
След като разбрали за това, поискали парите им да бъдат върнати. Това се случило през юли миналата година. Цоконов обещал да го направи в следващите дни, но спрял да си вдига телефона и да се появява в офиса на фирмата “АСЖ инжинеринг”.

Митовски, които са убедени, че това е строителна пирамида, са завели две дела и наложили запор на сметките на предприемача. Едното е, за да си върнат дадените пари, а другото срещу това, че апартаментите им са препродадени. По първото има насрочено дело за октомври.

Атанас Атанасов пък е завел граждански иск за обявяване на предварителния договор за окончателен, за да придобие право на собственост върху имота. За него той платил 50% от сумата и трябвало да получи остатъка като кредит след груб строеж. “Георги Цоконов отказва да ми предостави документи, необходими на банката, и не мога да взема заем, за да доплатя апартамента”, разказа Атанасов, който нямал връзка със строителя от октомври.

Той сигнализирал и прокуратурата. Искът му срещу предприемача е за изнудване. Мотивът е, че без основателна причина е поискал повече пари, а от цената премахнал някои довършителни работи. Строителите безпричинно се оправдавали с кризата и увеличението на цените на строителните материали.

Владислав Николов се опасява, че ще бъде излъган от Цоконов. След като също са му поискани още по 100 евро/кв. м отгоре над първоначално договорената цена, той отказал да ги плати. По-късно Цоконов му заявил, че Николов няма да си получи нито парите, нито апартамента и договорът между тях не важи.

Елена Димитрова обаче е по-оптимистично настроена и очаква сградата да се построи до няколко месеца, пък макар и със закъснение. Тя е платила 95% от първоначално обявената сума, без исканото увеличение. Притеснява я само това, че още няма нотариален акт за собственост върху имота.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.