April
25

Двадесет пъти се е свило ипотечното кредитиране у нас в рамките на една година. От 355 млн. лв. общата им сума пада на 18 млн. лв. Данните изнесе Росен Плевналиев, представител на Резиденшъл Парк Пропъртис по време на Втората антикризисна конференция BalReact, която се провежда в София.

Няма въздух в системата, каза Плевналиев, като допълни, че единственият позитивен сигнал за стабилизация в сектора, е първият регистриран спад на средния лихвен процент по ипотеките през последните 2 седмици.

Според него има основания да се очаква, че кризата ще достигне своето дъно в САЩ и Великобритания през месеците между май и септември настоящата година. Индикатори на процеса ще бъдат фондовите пазари в тези страни. През юли - декември в това движение ще последва и германският пазар.

Психологията движи голяма част от решенията на инвеститорите в момента. Те пък от своя страна ще имат възможност да направят сделките на живота си.  Плевналиев прогнозира, че през 2010 година купувачите ще преминат в настъпление, особено на западните пазари, тъй като спадовете на цените там предоставят възможности, каквито се случват веднъж на поколение. Те са твърде добри, за да бъдат пропуснати, допълни експертът.

Той посочи, че в тази криза като печеливши могат да се гледат професионалистите. До сега 90% от сделките в недвижими имоти се правиха от финансисти, а едва 10% се сключваха от хората - специалисти  в риъл истейт сектора. Парите ще се върнат обратно в реалната икономика, а инвеститорите ще получат много добра възвръщаемост, изрази надежди Плевналиев.

Според него тази криза маркира края на епохата на свръхконсумацията. Спестяванията на американците са спаднали от 10% на 0.4% от БВП на глава от населението. Покачване на цените на жилищата е също едно от абсолютните доказателства за свръхконсумацията. В САЩ ръстът е от над 100%, докато в Германия той е едва с 12% нагоре. Идват индустриите на 21 век, на които са зададени нови трендове на движение.

Според Плевналиев, сценарият за развитие на кризата у нас, съвпада с прогнозираното от експертите на Международния валутен фонд. Това означава, че до септември 2009 ни чака тежка икономическа ситуация, пропиляно време за адекватни реформи, харчене на пари с неясна ефективност. От октомври 2009 година е възможно отпушване на еврофондовете и подписване на предпазно споразумение с МВФ. През 2009 година БВП драматично ще се промени и от +6% ще падне на -3.5%, което е страхотно контрактиране и страната официално навлиза в рецесия.

В момента имаме голям дефицит по текущата сметка, който затруднява привличането на чуждестранно финансиране. Финансовата криза дойде навреме в България, за да спре навлизането на инвестиции в рискови имоти. Потенциалът на имотния пазар е голям, жилищният фонд е остарял. Това, върху което трябва да работи българинът, е как да си повиши доходите, очерта основните проблеми на сектора експертът.

Светослав Делчев от Имморент България допълни, че това, което наблюдаваме в момента, е връщане на финансовите институции към техния нормален бизнес. Те вече само финансират, а не поемат предприемачески рискове. В моменат това, което се финансира на пазара, е максимум до 75-80% от стойността на целия проект.

Според Делчев в момента борсите си отдъхват, а всички кризи са преодолявани не чрез едно дъно, а чрез две. Обикновено на графиката на съответния индекс това се изобразява графично като латинското W. Според Делчев в момента ние се намираме между двете дъна, като второто най-вероятно ще се разрази през септември – в края на лятото и началото на есента. Без да е ясно с какъв темп, но след това ще тръгнем в правилната посока. Ключово е да се замени опортюнистичното мислене, настоя Делчев. Трябва да се настроим от краткосрочно към дългосрочно мислене.

Според Петър Христов от Велико Търново Дивелопмънт държавата има нужда от преориентация в стратегическата си рамка за развитие. Едно от решаващите неща за развитието на този сектор, който има най-голям обем чуждестранни инвестиции, които не са горещи пари и не могат да бъдат бързо изтеглени от пазара.

Това са неща от чисто комуникационен аспект, регулаторни норми, свързани със законодателната инициатива, които биха могли да бъдат извършени още в рамките на настоящия мандат на правителството.

По ясен начин да бъдат поставени отношенияата между бизнеса и ютилити компаниите, настоя Христов. Има неравнопоставеност в търговските отонешия, неясноти, които водят до увеличен финансов риск и неправилно управление на паричните потоци.

www.darikfinance.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.