May
3

Положението не е толкова лошо, че да не може да стане още по-лошо. Това показва бърза справка на пазара на жилища през последните месеци. На продавачите на имоти първо им се наложи да проумеят, че цените могат и да падат, а след това че дори и на няколко пъти да свалят исканата сума, няма гаранция, че ще намерят купувач. Сега докато част от тях все още се успокояват, че ако не успеят да продадат апартаментите, то поне ще могат да закърпят бюджета с отдаването им под наем, пазарът им поднася поредната неприятна изненада. Но оказва се, че и това начинание няма да е толкова лесно и доходоносно, на колкото са се надявали.

Наемодатели по принуда

Основната тенденция на пазара на наеми, която от началото на годината наблюдават в посредническите агенции, е всеки, който не може да продаде дадено жилище, да го обявява за отдаване под наем. В резултат на това предлагането през последните месеци е нараснало рязко и цените, на които се сключват сделки, логично са тръгнали надолу.
Наблюденията на изпълнителния директор на “Адрес” Цветелина Тасева показват, че засега собствениците все още трудно приемат по-ниските нива и при офертите средният спад от началото на годината в София е едва 10%. След като имотът им остане празен няколко месеца в крайна сметка предпочитат минималната доходност пред никаква и са готови на компромиси.
Агенциите отчитат и увеличение на освободените жилища, които доскоро са били наети от фирми за техните работници. В общия случай това са имоти, в които са били настанявани строителни работници, които заради спада на инвестиционната активност в сектора се връщат по родните си места. Намалява и делът на новопристигналите в града.
“Още в началото на годината офертите започнаха да се увеличават. Срокът, в който реално се намира клиент, също се увеличи и така за последните три месеца офертите паднаха с 20%,” казва Мая Иванова от “Явлена”.

Ниските етажи на наемите

Различните агенции дават широк диапазон на спада - между 15 и 40%. От офертите обаче е видима по-малка промяна (виж таблицата), защото все още някои клиенти не са склонни на големи отстъпки. Най-голямо е намалението на наемите при масовите апартаменти в кварталите. Жилище, което до края на миналата година се е отдавало за 230 евро, вече четвърти месец не може да си намери нов стопанин за 180 евро, дават пример от “Адаптконсулт”. “Вече има двустайни апартаменти из кварталите, които се предлагат срещу месечен наем от 130 евро. Да, говорим за нисък клас жилища, но само преди месец такава цена беше немислима”, обяснява Благовест Балдев от “Адаптконсулт” и отбелязва, че това са нивата от 2006 г. По думите му, средната цена на която се сключват сделки, сега не се е променила драстично.
Двустаен апартамент в кварталите продължава да струва от 250 до 300 евро. Сега обаче за тези пари наемателите получават много по-добро жилище, отколкото биха получили преди три месеца, казват от агенциите.
Наблюденията на “Адрес” показват, че най-силно остава търсенето на малки жилища - от 45 до 75 кв.м, на максимално ниската за предпочитания район цена. В жк “Люлин” например, където агенцията е реализирала най-голям процент от сделките за наеми през първото тримесечие, за добра се счита цена около 200 евро.
Предпочитани продължават да бъдат двустайните жилища, като статистиката на посредническата агенция “Явлена” показва, че близо половината от сключените сделки за наем са именно за такъв тип апартаменти. Търсенето, както и досега, е основно за източни и южни квартали на столицата, но сега и предлагането там е най-високо заради интензивното строителство през последните години. В момента рязко се увеличи предлагането на необзаведени жилища, като обяснението е, че хората нямат пари да ги обзаведат. Миналата година бяхме свидетели на абсурди - почти на еднакви цени се отдаваха апартаменти със и без мебели. Разликата миналата година беше не повече от 10%, сега ножицата е около 30%, казва Мая Иванова от “Явлена”.
Най-голям е отлива от най-ниския клас апартаменти най-вече защото досегашните им обитатели или си тръгват от столицата, или отиват да живеят в по-качествено жилище за същия наем.
Спад има и в средния сегмент. “В момента няма клиент, който да даде за двустаен апартамент в центъра повече от 380 евро независимо колко добро е жилището. Трябва да е нещо свръх, за да го наемат”, казва Илиян Николов от RE/MAX България.

Апартаментът на шефа

Във високия сегмент на наемите агенцията “Лукс имоти” отчита слабо увеличение на предлагането на къщи под наем, но и все още слаб интерес към такива имоти. При апартаментите също няма коренна промяна. На пазара обаче за пръв път са се появили уникални жилища - на топ локация и с дизайнерско обзавеждане, чиято цена е сравнима с тази на апартамент в “Манастирски ливади”.
Търсенето е концентрирано основно към големи апартаменти с минимум 2 спални и 2 бани в централните части на столицата. Клиенти на този тип апартаменти са предимно чужденци - мениджъри на компании, които идват в страната, за да заменят други мениджъри или за да окажат допълнителна подкрепа на компаниите по време на криза. Този тип клиенти са изключително взискателни към качеството на имотите, екстрите в тях и местоположението - центърът е предпочитан. Наемите и в този сегмент също са паднали от началото на годината, но напоследък не се променят.
“Обяснението ми за сравнителната стабилност на този сегмент е, че предлагането не се е увеличило, а търсенето съвсем леко е намаляло. Освен това собствениците на този тип имоти не разчитат на приходите от наем. При тях осъзнаването на новите условия ще бъде по-бавен процес”, смята Благовест Балдев от “Адаптконсулт”.
И във Варна се наблюдава увеличение на търсенето на луксозни имоти под наем през април. Клиентите искат имот с минимум с 2 спални, до Морската градина или в централните части на града, а клиентите и тук са предимно чужденци, мениджъри на фирми. Като интензивност пазарът на наеми на луксозни имоти във Варна през април е по-активен от масовия пазар в по-ниския.

Новодомци

Добрата новина, поне за бизнеса на брокерите е, че търсенето, макар не и с размера на предлагане, също се е увеличило. Нещо, което не се наблюдава при продажбата на жилища.
Сегашните, по-ниски нива на наемите са изкушили много клиенти да започнат да търсят нови апартаменти на по-изгодни цени, показват наблюденията на брокерите.
Другата тенденция в момента е, че масово се предоговарят наеми надолу. “Мисля, че това е и коректният път. Ние намалихме с 15% наемите на апартаментите, които управляваме, след като през миналото лято ги вдигнахме с 10%”, казват от “Адаптконсулт”. Ако наемодателите не предложат подобни оферти, рискуват да загубят сегашните си обитатели и да гледат поне няколко месеца опустялата си собственост. А най-ниският доход все пак е от празния апартамент.

www.capital.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.