May
7

2,5 пъти паднаха за последните 12 месеца средните офертни цени на земеделската земя около Балчик. Това сочи статистиката на сайта за недвижими имоти www.imoti.net. Сега терените извън регулация около морския град се оферират от 5 до 30 евро за квадрат. Най-евтиното парче земеделска земя се продава на пътя за Каварна за 2600 евро. Най-скъпо - за 390 000 евро, се оферира нива от 13 дка на 5 км от града.

Терените за застрояване в Балчик и около него са поевтинели с 8% за последните 12 месеца и сега се оферират в широки граници от 80 до 594 евро за квадрат, сочи още статистиката. Най-ниската обявена цена от 40 800 евро е за петно от 510 квадрата на пътя за Добрич с разрешена плътност на застрояване от 40%. Най-много пари - 42,5 млн. евро, се искат за терен от 272 800 квадрата, разположен в недовършения комплекс „Бялата лагуна”. Проектът е с одобрена плътност на застрояване от 35 на сто. Най-високата оферта за единица площ е за парцел от над 13 400 квадрата в Ботаническата градина на Балчик. За него имало проект за изграждане на 190 апартамента и обявената цена за имота е 8 млн. евро без ДДС.

За последните 12 месеца средните цени на терените в регулация във и около Кранево са паднали с над 18 процента, а на нивите са се увеличили. Сега петната за застрояване около Кранево се оферират от 29 до 200 евро за квадратен метър. Най-ниската оферта от 16 000 евро е за малък парцел от 560 квадрата във вилната зона. Най-много пари - 4 млн. евро, се искат за голям терен от 20 000 квадрата близо до плажа. Най-евтината нива около селището, чиито жители преди време недоволстваха от евромрежата „Натура 2000″, сега се оферира за 19 900 евро. Най-скъпият земеделски имот, който се продава, е с площ 60 дка и обявената му цена е 3,6 млн. евро.

В района около Албена офертите за продажба на ниви варират от 19 до 131 евро за квадрат. Най-ниската от 320 000 евро е за имот от 17 дка. Най-високата е за нива от 22,7 дка, за който се искат 2,977 млн. евро. Последната оферта е в сайта повече от година. Терените в регулация край курорта се оферират от 52 до 119 евро/кв. м. Най-евтиният парцел се продава за 170 000 евро, а най-скъпият - за 30,1 млн. евро. Най-високата оферта за единица площ е за терен с готов проект и разрешена плътност за застрояване от 50 процента.

Близо до най-северната точка на Черноморието ни - край Шабла, цените на терените за застрояване бележат застой, а при нивите се забелязва чувствителен спад от 50%, сочи статистиката. Регулираните парцели се оферират от 20 до 150 евро за квадрат, а нивите - от 2 лв. до 15 евро за кв. м.

В Каварна, където също има почнати или запланувани доста ваканционни проекти, средните офертни цени задържат равнищата от миналия май. Терените в регулация се предлагат за продажба от 24 до 70 евро за кв. м, а земеделските имоти - от 1 лв. до 80 евро за квадрат.

Предлагането е много повече от търсенето

Повече от година на пазара на земя в района на Северното Черноморие има застой, като основната причина е отливът на инвеститорите от Англия и Ирландия. Според брокери собствениците на земеделски земи се надяват да се появят купувачи, искащи да строят ветрогенератори. Едва ли скоро пазарът на терени по Северното Черноморие ще се раздвижи, защото търсенето на ваканционни апартаменти на практика е в колапс. В близко време няма голяма вероятност да дойдат повече купувачи от Русия и бившите съветски републики, от съседна Румъния или от други европейски страни. Предлагането още дълго време ще остава много по-високо от търсенето.

Засега трудно привличаме повече инвеститори, които да купуват имоти в нашите курорти не само за препродажба, но и за дългосрочно ползване. Малкото изключения са някои британски или ирландски пенсионери, но те купуват стари селски къщи за дребни пари. Малко вероятно е хората с повече пари да си купят апартамент или къща в курорт, докъдето пътят прилича на лунна повърхност, водопроводът няма достатъчен капацитет, канализацията е само на хартия, а токът спира доста често.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.