May
8

Американските и европейските банки не са жертви на финансовата криза, която избухна в САЩ през 2008 г., а са виновни, за това, че преднамерено са я предизвикали, твърди американска асоциацията на разследващи журналисти.

Организацията “Center for Public Integrity” преценява на 25 кредитните институции, отпуснатите от които рискови кредити са в основата на ипотечната криза, която избухна през 2007 г. и предизвика икономическата криза.

Повечето от тези институции са собственост на американски и европейски банки или не биха могли да отпуснат тези рискови кредити без съгласието на банки, посочва организацията.

“Мегабанките, които финансират индустрията на кредитите не са били жертва на изненадващ срив във финансовия сектор, както те понякога твърдят”, обяснява изпълнителният директор на тази организация Бил Бъдънберг. “Тези банки по напълно предумислен начин са улеснявали финансирането на заеми, които сега заплашват финансовата система”, добавя той.

Това изследване е публикувано в момент, когато Камарата на представителите трябва да одобри днес законопроект, предвиждащ създаването на независима анкетна комисия, по модела на създадената да разследва атентатите от 11 септември 2001 г., която да разгледа причините за икономическата криза.

“Center for Public Integrity” посочва, че е проучил данните на американското правителство за близо 7.2 млн. рискови кредити, раздадени между 2005 и 2007 г. точно преди да се спука ипотечния балон.

Изследването показва, че тези 25 ипотечни кредитни институции са работили с близо 1 трлн. долара, което е близо 72% от раздадените ипотечни кредити на не особено стабилни кредитополучатели.

Най-малко 21 от 25-те финансови къщи са били финансирани от банки, подпомогнати от американското правителство, а 11 от тях са платили големи суми, за да избегнат съдебно преследване за злоупотреби.

Четири от тези финансови компании са получили директно публично финансиране, сред тях - застрахователната AIG и банка Citigroup. Сред останалите цитирани банки фигурират британските HSBC и Barclays Bank.

Като пример за тези твърдения - бившата най-голяма американска компания за ипотечни кредити “Countrywide Financial”, изкупена през 2008 г. от “Bank of America”, за да й се спести фалита, е раздала най-малко 97.2 млрд. долара рискови заеми, според авторите на изследването.

Банките са реализирали огромни печалби, а техните ръководители са печелели съответните премии докато пазарът с ипотечните кредити не се срина не се срина”, сочи изследването.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.