May
28

В процес на учредяване е сдружението с нестопанска цел, което ще се нарича “ИГ Пасивни Сгради България” (Информационна Група за популяризиране на стандарта пасивна сграда в България). Това съобщи в специално интервю за БТА арх. Георги Николов - основател на архитектурно студио АРХЕ и един от най-изявените поддръжници в България на т.н. пасивни сгради.

Пасивна е онази сграда, която отговаря на следните задължителни изискванията на стандарта: енергия за отопление, вентилация и климатизация не повече от 15kWh/m2 годишно; общо потребление на сградата за всички нужди не повече от 120kWh/m2 годишно; въздухонепроницаемост на външната обвивка - стойност не по-голяма от 0,6h-1 при провеждане на вентилаторен тест на сградата с налягане от 50Pa, обясни архитектът. Тези параметри показват изключително ниска енергийна потребност на цялата сграда, близка до нулевите стойности. Възможно е дори да се постигне положителен енергиен баланс, което означава, че сградата произвежда повече енергия отколкото използва, посочи арх. Николов.

Целите, които си поставя бъдещото сдружение, са да популяризира концепцията на пасивните сгради чрез разпространяването на професионална информация по разнообразни начини; да изтъква енергийната ефективност, комфорта на обитаване, приноса към екологията и финансовите предимства за собствениците, както и да направи възможна сертификационна процедура за стандарта. Ще бъдат събирани добри строителни практики, материали и системи, подходящи за постигане на стандарта. Амбициите на бъдещото сдружение са да привлече много членове и както посочи арх. Николов първите от тях вече са заявили сигурната си подкрепа. Това са основно големи международни компании, заинтересовани в това този вид строителство да се развие бързо и в България, каза той.

В най-близките планове на сдружението е организирането на семинар “Пасивни сгради България”. Очакванията са да бъдат привлечени по-интересни лектори и по-многобройна публика отколкото на първия семинар, организиран през ноември миналата година. Предстои да бъде издадено и специализирано издание с информация за пасивните сгради, както и реформиране на вече съществуващата интернет страница на групата (www.passive.bg), посочи още арх. Николов. През последните няколко години концепцията “пасивна сграда” успешно се прилага в Германия, Австрия, Швейцария и др. Концепцията е използвана за построяването на еднофамилни и многофамилни къщи, офисни и жилищни сгради, училища, старчески домове и други.

Арх. Николов припомня, че Европейският парламент прие всички сгради след 2019 г. да бъдат нулево енергийни, а за да се постигне това пътят минава задължително през пасивните сгради. Това е много проста концепция, която води до съвършено нова енергийна ефективност, това са сгради, които се топлят “на свещи”, казва арх. Николов. Изключително ниската нужда от енергия за отопление и охлаждане на тези сгради е най-вече предимство за собствениците, но е реална стъпка според него към устойчиво развитие в строителството. Заедно с енергийната ефективност се постига според архитекта и много по-висок комфорт на обитаване.

Оскъпяването на строителството е според арх. Георги Николов разумно - в рамките на до 15 процента, което прави тази иновативна концепция много примамлива и икономически обоснована. В България е въпрос на малко време това строителство да добие популярност и да “избухне”, така както се случва в Австрия например, посочва арх. Николов. Според него в момента у нас все още липсва информираност по темата, дори и сред представителите на институциите. Те все още не са прегърнали идеята, че е много по-разумно да се инвестира в енергийна ефективност отколкото в строежа на атомни електроцентрали. Такава е визията на доста европейски държави като например Чехия, страна от бившия източен блок, казва арх. Николов.

Дали могат и как да бъдат преобразувани масовите /панелни/ блокове в пасивни блокове и колко би струвало това? Стандартът е напълно възможен не само за панелните блокове, но и за всички стари сгради. Като че ли само беседка няма да успеем да превърнем в пасивна сграда, обяснява арх. Николов. За панелните сгради той е убеден, че нещата са финансово възможни, изгодни и освен това възвръщаемостта ще бъде в достатъчно разумен срок. Предполагам, че допълнителните разходи за много изолация, специални прозорци и вентилационна система няма да спрат инвеститорите на такива проекти за реновиране, защото комфорта след това ще е несравним, а от друга страна имотът ще бъде значително по-скъп след реновирането, казва арх. Николов.

Преди няколко месеца Андреас Хермелинг - старши консултант по енергийна ефективност и обновление от Ecofys - Германия, представи в София пред архитекти и строителни предприемачи опита на компанията от Унгария за превръщането през 2005 година на стара жилищна сграда в пасивна. Сега обитателите й плащат между 80 и 90 на сто по-ниски енергийни разходи. Хермелинг каза за БТА, че според него потенциалът на България за тази концепция е голям - особено за жилищни сгради, а така също и за училища. През последната година и половина ръководеното от арх. Николов студио АРХЕ разработва пореден четвърти проект за пасивна сграда в България и според него въпрос на малко време е да се стигне до първата реализация.

Със задълбочените проучвани по конкретни примери извън България имаме амбиции да покажем възможностите на стандарта и за по-мащабен проект за многоетажна жилищна или пък за офис сграда. Налице са и първи запитвания за такива проекти, обяснява арх. Николов. Проблемът е, че инвеститорите все още са доста плахи поради факта, че такова начинание е пионерно в България, добавя той.

www.dir.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.