May
28

Пазарът на недвижими имоти у нас се промени в условията на финансова криза, но това е напълно нормално въз основа на историята на пазара ни, коментира в интервю за Profit TV Татяна Емилова, мениджър отдел жилищни имоти в Colliers International.

Наблюдавахме едно много голямо повишение в цените в миналото, в порядъка между 15 и 30% на всеки шест месеца. Достигнахме момент на насищане и успоредно с това, световната криза също ни помогна да минем към един нов етап, който може да се определи като оздравителен.

От началото на годината много проекти, които са на пазара и не допринасяха за качествено развитие, започнаха да изостават от развитието си. Това което ще предопределя пазара са качествените проекти с добри локации.

Това, което се наблюдава в София от началото на годината до края на март, е едно понижение на цените, базирано на офертни цени и обхваща всички райони. Средното понижение е 6%, едно доста балансирано такова на фона на драстичното повишение.

Има райони с по-силен спад на цените и това са такива, където се наблюдаваше неразумно ценообразуване. Цените се образуваха на база това на какво ниво е продал съседа. Имаше ситуация, при която инвеститорите залагаха много големи печалби. Там се отчитат тези спадове.

В Докторска градина например, имаме спад от 15%. Там обаче има ограничено предлагане. В Бояна имаме среден спад на офертните цени от 10%. При самите преговори се наблюдава още един известен спад на цената докато се стигне до сделка, коментира Т. Емилова.

Затрудненото финансиране е донякъде причината за намаляване на обема на сделките. Първоначално имаше известна паника от страна на клиентите. Друг фактор обаче, е притеснението какво ще се случи с цените. Този период обаче отмина и в момента отново има търсене.

Голяма част от сделките преди години бяха спекулативни, с инвестиционна цел. В момента обаче, пазарът се движи от хора, които търсят жилища, за да живеят в тях.

Относно покупките на зелено е нормално да има отлив. В близките няколко години много хора останаха разочаровани. Те платиха известни суми, но не останаха доволни от това, което получиха, заради голямо закъснение и по-ниско от очакванията качество.

Нормално е в момента хората да предпочитат жилище, което могат реално да видят. Хората купуват вече средата, това което ги заобикаля, инфраструктурата и др. От друга страна, финансовите институции кредитират, но при по-консервативни условия. Важно е за тях къде е имота, кой е строителят и т.н.

Първото нещо, което Colliers съветва клиентите си е да се информират и винаги да вземат решение въз основа на информация. Така бе създаден сайтът на консултантската компания, където може на едно място да се намери много полезна информация.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.