May
28

Росен Плевнелиев е управител на “Линднер имобилиен мениджмънт България”. Немската компания е един от най-големите инвеститори в недвижимите имоти у нас в последните години. Изгради Бизнес парк София. В момента строи “Резиденшъл парк София”. Росен Плевнелиев е член на борда на директорите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. От няколко месеца е инициатор на кампания за предефиниране на приоритетите в сектора на имотите.

- Г-н Плевнелиев, има ли раздвижване на пазара на имоти? Брокерите твърдят, че в последните седмици сделките се увеличават.

- Искам да им вярвам, но напоследък имаше доста елементи на пожелателно мислене - искаме нещата да са така, но не са. Въпреки това има предпоставки за раздвижване. Българинът, като стане топло, започва да се отваря и да поглежда по-оптимистично на живота. Има сезонни бизнеси. Усещането от май до септември ще е много положително и ще раздвижи пазара. Голямата въпросителна е какво ще се случи след това.

- Есента ли ще е дъното на цените?

- Цените започнаха да падат бързо. Българинът няма желание да чака, предприемачите са притеснени. Макар статистиката да показва спад на цените от средно 12% за страната, той е далеч над 20%. Но все още не сме ударили дъното.

- До колко ще падат още?

- Не могат да падат повече от 800 евро/кв. м в София. Защото себестойността на строителството с включени всички разходи е минимум 700 евро/кв. м. Печалбите на строителите не са такива, каквито си мислят хората.

- А сега ли е моментът да се купуват имоти, каквито призиви има напоследък? Или те са трик за стимулиране на клиентите?

- Българите вярват на конспиративни теории и не е трудно да помислят, че това е нов начин за продажба. Случайните играчи в строителството изчезнаха, останаха тези с дългосрочен хоризонт, които искат да правят сериозен бизнес, направили са си калкулациите. Строителството вече не е национален спорт.

Кризата е инструмент да се върнем към устойчивите темпове на развитие. Тези, които останаха, играят по правилата, залагат разумен процент печалба - максимум 20%, имат добро име, качествени проекти. За такива проекти клиентите ще са готови да платят 50-100 евро отгоре. Ще си правят сметка кой е инвестиорът, дали не е случаен, дали ще завърши обекта. Действително сега има много възможности. И ако някой е решил да купува, може да намери нещо добро.

Освен това ще започнат да идват чужди големи фондове, които имат пари и чакат да се стигне дъното. Те ще купуват цели пакети жилища - по 1-2 хил., но в добри проекти. Има два гръцки, 1-2 израелски, американски. Те следят кога ще е изгодно да купуват. Когато го направят, цените ще тръгнат нагоре. Но това няма да се случи преди есента.
Ако погледнем статистиката на всички световни кризи, средно цените са падали с 36%, а акциите с 50%.

- Кое в следващите години може да дърпа сектора на имотите и икономиката като цяло напред?

- Ако излезем със силно правителство и силни сигнали към Европа, че ще има промяна, по-бързо ще се възстановим. Вече няма да има случайни инвестиции където ида е. Всяка покупка на мол, офис, пакети от жилища ще е предмет на сериозен анализ. У нас политическият риск се вдигна.

Негативите на правителството са много големи във всички важни сфери. Дори като почнем от божиите заповеди “Не лъжи!” и “Не кради!”. Ние лъгахме ЕК и крадохме. Преди няколко седмици имаше страхотен шамар - Европейският парламент каза, ЕК го е заблудила за готовносттта на България да се присъедини. Няма друга държава с толкова лош имидж като България.

Сега въпросът е на живот и смърт: искаме ли да се интегрираме в европейското семейство, или ще продължим да се отдалечаваме. Търпението на Европа ще се изчерпи.

Сега под светлината на прожектора са не само нашите министри, но и гражданското общество. Ако на изборите не покажем, че имаме ценности и визия като граждани, ще имаме голям проблем. Не избираме между ляво и дясно, а между русофили и национално отговорни сили.

Сега виждаме типично руския олигархичен модел - всички да намажат, малка клика да управлява, прави се така, че интелигентните българи да не гласуват, да нямат опции. Аз вярвам, че българите имат високо мнение за европеизацията.

- Какво на практика трябва да се промени?

- Има елементарни механизми, по които отново да се изградят мостове към Брюксел. С високата корупция може да се справим, като на власт дойдат богати хора, които са доказали, че работят и имат европейско мислене.

По-големият проблем е ниската корупция - тя е навсякъде и е направена да храни стотици хиляди хора. С обслужване на едно гише може да се прекрати порочната практика фирмите да обикалят от врата на врата и навсякъде да им искат подкупи.
С терора върху гражаните и частния бизнес, който прави 75% от БВП, справянето е елементарно. Сега всеки месец минават какви ли не инспектори, които си търсят дажбата.

Правилата за бизнес трябва да са опростени На всеки трябва да се даде шанс да започне бизнес. Това е особено важно в криза.

Правилата за започване на бизнес (отваряне на магазин, ресторант или др.) трябва да бъдат събрани в един каталог. След три месеца от откриването на заведението или магазина отиват и му правят проверка дали работи по правилата.

Така е в Англия. За това да се съставя протокол, където да се опише какво не е постигнато и какво трябва да се направи. Всичко да го има черно на бяло.

Електронното правителство трябва да е основна цел. Така публичните услуги ще са прозрачни и улеснени. За гражданите и фирмите няма да е нужно да ходят на място, а ще попълват и подават заявления по интернет например за пускане на ток, за получаване на разрешително за строеж и т.н. Сега проектът е докаран до 80%, но съзнателно не се довършва.

- А кога ще имаме добри пътища?

- Европейските пари, включително и за инфраструктура, не са цел, а средство да ни помогнат да имаме по-добра инфраструктура, икономиката да се развива по-добре, оттам и хората да станат по-богати. Най-важното е да се изградят правила, които да се спазват дългосрочно. И онези 11 млрд. от Европа да са само началото. Те могат да ни помогнат да направим правилата, с които ще сме способни да изграждаме магистрали, депа за отпадъци.

Необходимо е да определим приоритетни сектори, които ще ни помогнат да вървим напред. Ако решим, че това е туризмът, тогава ще решим къде са нужни нови пътища, магистрали, пречиствателни станции. Ако се спрем на логистиката, трябва да подобрим пристанищата, отново пътищата.

- Как можем да си върнем загубените еврофондове?

- Думите, с които можем да отворим вратите на Европа, са прозрачност, прогнозируемост, правила и върховенство на закона. Сега не сме добър партньор. Дори спъваме пътя към Европа на страни като Хърватия, Сърбия, Македония.

- Следващото правителство ще има важна и тежка задача.

- Да. Следващите 3-4 г. ще са много трудни. Надявам се в следващите седмици българите да осъзнаят, че тези избори са много важни.

- Имате ли амбиции в политиката?

- Аз съм експерт, набрах достатъчно опит в строителството и недвижимите имоти. Готов съм да помогна да всеки, който има нужда и ме убеди, че ще вървим в правилната посока.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.