June
3

Не им е лесно на феновете на имотния пазар през последните дни. Толкова противоречиви прогнози чуха за цените до края на 2009 г. Първо шефът на Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Лъчезар Искров отсече, че спадът забавя темпо и имотите няма да поевтинеят до жълти стотинки, както им се иска на някои.

Ден по-късно пред агенция “Фокус” управляващият съдружник в “Хоум фор ю” Иван Горанов коментира, че дъното ще бъде достигнато чак през есента на 2009 и зимата на 2010 г. Преди седмица микрофона взеха строителни предприемачи и водещи брокери от НСНИ: “На дъното сме, купувачите се активизират. Масов спад не се очаква, освен за надценени имоти”.

На следващия ден от компанията “Сенчъри 21” обърнаха палачинката: “И да има пролетно раздвижване, очакваме спадът на жилищните цени да ескалира през лятото”.

Остава астрологът Лещански да се включи в “играта на прогнозите” и читателят съвсем ще се загуби. Зад всяко мнение за пазара обикновено се крие желание да се повлияе в дадена посока. За да е по-ясна картинката, трябва да знаете кой за какво се бори.

От едната страна на игрището са хората с пари, които искат да се възползват максимално от кризата. Компанията “Хоум фор ю” нашумя с кампанията “Изкупуваме жилища на килограм”. Не е тайна, че зад нея стоят руски инвеститори, които искат да купят атрактивни имоти на най-ниски цени.

За подобна кауза се борят от “Сенчъри 21”. Те обявиха, че представляват мощни международни фондове, които искат да помогнат на закъсали строители. Най-често схемата изглежда така: инвеститорът изкупува част от проекта, може и над 50%. Всеки може да си направи сметка как фондът ще оцени проекта, щом е на закъсал предприемач.

От другата страна на игралното поле са брокерите от националното сдружение. На тях им се иска още днес цените да спрат полета си надолу. Защото, казват те, никой няма стимул да купува при падащ пазар. Има логика - ако си убеден, че имотът ще струва с 5000 евро по-малко след три месеца, въобще няма да бързаш със сделката.

До брокерите са строителните предприемачи. И тяхната болка е, че купувачите стоят в “чакалнята”. Затова им отправиха послание: “Свихме печалбите си до максимум. Няма да продаваме на себестойност”. Но и дума не обелиха, че себестойността на техния продукт пада, най-малкото поради значителното поевтиняване на терените.

Стана мач, атаките следват една след друга, ще рекат спортните коментатори. Само че както на футболния терен, така и при имотите, има един пълничък чичко, държащ играта под контрол. Съдията на жилищния пазар са банките (пълнички с пари). А от там сигналите не са добри за отбора “строители + брокери”.

Юни дойде, а лихвите по ипотечните кредити и изискването за самоучастие останаха без промяна. Вчера банкерът Левон Хампарцумян заяви пред в. “Новинар”, че за поевтиняване на кредитите може да се говори едва когато се усетят признаци за възстановяване на икономиката, а в близко време е възможно дори леко поскъпване на заемите.

Ако погледнем календара, на хоризонта не се виждат сакрални дати, които да предизвикат надуване на ценовия балон. Влизането в НАТО и в Европейския съюз бе изконсумирано. Бъдещото вливане в еврозоната може да се отрази на хляба, но цените на имотите отдавна са в евро и закръглянето нагоре вече се състоя.

Икономически ръст скоро не се очертава, а само увеличение на безработицата. А от миналите парламентарни избори остана обеца на ухото как дългите преговори за нов кабинет само внасят смут у купувачите.

Предвид това не е трудно да се заключи, че цените до края на 2009 г. най-вероятно ще бъдат около и малко под сегашните нива.

Но жадуващите да купят имоти “на килограм” трябва да знаят, че не е далеч времето, когато ще съжаляват за пропуснатите възможности, и най-хубавите имоти или ще бъдат купени, или изтеглени от пазара.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.