June
4

През май продължава започналата през април тенденция на засилващо се търсене на ипотечни кредити. Това се посочва в месечния анализ на консултантската компания “Кредит център”. По данни на компанията запитванията за кредити са се увеличили с 20%. Това е довело и до ръст на реалните сделки. Увеличава се и делът на по-големите кредити, за над 90 000 евро, като през април той е бил 1.5%, а през май е 4.16%.

Тази тенденция е пряко свързана с констатирания от брокерите на имоти значителен спад при цените на луксозните имоти, обясняват от компанията. Изгодните предложения за скъпи по своите характеристики имоти активизират и по-заможните купувачи, които по-лесно получават и финансиране за сделките си.

Освен това намалява делът на домакинствата с доход на 2500 лв., които са теглили ипотечен кредит - от 29% през април до 22.5% през май. Същевременно се увеличава делът на теглилите ипотечен кредит с доход между 1500 и 2500 лв. - от 60.5% през април до 68.3% през май. По-ниските цени на имотите карат купувачите да инвестират и в по-големи или малко по-луксозни жилища, което е покачило средния размер на отпуснатите ипотечни заеми до 39 200 евро, като така се достигат нивата от октомври миналата година.

www.dnevnik.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.