June
8

Икономическата криза принуди собствениците на жилища по морето да търсят нестандартни начини за реклама и продажба. Последната от тях предизвика истински фурор по родното Черноморие. Брокери и собственици предлагат безплатна нощувка в апартаменти, преди клиентите да подпишат сделките.

Предлагаме на хората да изкарат една нощ в жилищата, да видят изгрева и залеза на слънцето, както и да преценят дали разположението на стаите им допада. След това те по-лесно преценяват дали апартаментът е по техния вкус или не, коментираха собственици на жилища.

Те дори приготвят галавечеря за бъдещите си клиенти. Голямата изненада обаче е по-ниска оферта, която се оставя под възглавницата. Новата реклама има завиден успех и над 10 апартамента вече са били пробвани по този начин. 2 от тях след това са продадени с лизингова схема, обясниха горди собственици в Слънчев бряг.

Въпреки това цените на апартаментите в известния курорт спаднаха до скандалните 10 хиляди евро. Толкова в момента струва гарсониера от 30-40 кв. м. Цените са официално обявени във всички сайтове за имоти. Това обаче не е дъното, предупреждават брокери.

Те смятат, че ваканционните жилища тип втори дом ще продължават стремително надолу. Собствениците им, които преди години са инвестирали със спекулативна цел, сега са в паника от тоталния срив на пазара на недвижими имоти и разпродават на безценица. Те са готови на всякакви варианти, стига да успеят да си върнат поне част от вложенията.

Най-атрактивните оферти напоследък са за разсрочено плащане на три вноски. 30% от сумата се плаща кеш при подписване на сделката, а останалите в рамките на две до три години, като разсроченото плащане е изрично уточнено в нотариалния акт. В момента в Слънчев бряг масово се предлагат жилища на цена от 299 евро за кв. м.

Те са със сравнително добра локация - на около 200-300 м от морето. Апартаментите в най-западната част на курорта, която съответно е и най-далеч от плажа, са още по-евтини. Там цените са паднали до 250 евро за квадрат.

Във Варна кризата също натиска цените на жилищата надолу, а липсата на клиенти извади на тезгяха предложения, за които досега купувачите не са и мечтали. Най-ниската цена, за която може да се купи жилищен имот край морето, е 15 хиляди евро. За толкова се предлага едностаен апартамент до лятно кино “Тракия”, според обява в сайта imoti.net.

Средната стойност за квадратен метър излиза около 743 евро. За 15 000 евро още може да се купи ателие в района на техникумите и дори до Двореца на културата и спорта, показва справката. За 19 700 пък се предлагат едностайни тухлени апартаменти, ново строителство.

www.standartnews.com

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.