June
10

Строителните предприемачи съвсем заприличаха на банки. Първо взеха да предлагат имотите си на разсрочено плащане с месечни вноски за 10-15 години. А сега маркетинговите им трикове стигнаха до там, че предлагат лихви върху сумите, които плаща купувачът.

Схемата се предлага за обекти в ранен етап на строителство. Например ако остават 1-2 години до акт 16, предприемачът ще ви каже: “Вместо да си държите парите в банка, дайте ги при нас. Ние ще ви начислим лихва, а накрая ще притежавате и собствен имот.”

Една от компаниите предлага 7% годишна лихва върху вноските на купувача. Възможно е лихвата да се получава на три месеца, уточниха от дружеството.

Друг предприемач е кръстил продукта си “имотен депозит”. При него обаче олихвената сума не може да се тегли, а само да се използва за довършителни работи или обзавеждане на жилището.

Потърсени за коментар юристи на БНБ коментираха, че търговските трикове на строителите, имитиращи банки, не са в нарушение на закона. У нас влогонабиращите институции подлежат на задължително лицензиране.

Ако внесената сума не трябва да се връща в края на периода (както е в случая с “имотния депозит”), тогава не е изпълнено основното изискване за влог, казаха от Централната банка.

За думата “депозит” трябва да се има предвид, че в гражданския оборот тя се използва за обозначаване на авансово плащане и не може да се извади заключение за влог.

Дори обаче парите да подлежат на връщане (както предлага предприемачът със 7-процентната лихва), има изключения от принципа в Закона за кредитните институции, добавиха от БНБ. А именно - не е влог сума, дадена като авансово плащане за продажба или услуга, която подлежи на връщане при неизпълнение на договора.

Въпреки че в обявата фигурира думата “лихва”, наличието й в договора не прави сумата влог, а по-скоро е рекламна примамка, коментират от БНБ.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.