June
12

С около 14 процента паднаха средните офертни цени на маломерните двустайни апартаменти с площ до 56 квадрата в престижните столични квартали за последните 6 месеца, сочи справка в сайта за недвижими имоти imoti.net. До декември миналата година собствениците им продължаваха да надуват офертите, но сега пазарът е много слаб и конюнктурата се обърна. На практика средните цени се върнаха с година и половина назад и са около нивата от декември 2007г.

На квадратен метър този тип жилища излизат доста по-скъпо, но като абсолютна сума инвестицията е по-малка и хората с по-малки финансови възможности ги предпочитат. Търсенето обаче сега е слабо заради ограниченията на банките у нас, които предлагат едни от най-скъпите ипотеки в Европа и освен това дават само част от нужните пари за купуване на имота.

Най-голям спад на средните цени - една пета за последните 6 месеца, статистиката отчита за кв. „Борово”. Сега маломерните двустайни апартаменти там се оферират в тесни граници от 1120 до 1150 евро за квадрат. Най-високата оферта - 57 500 евро, е за ново жилище, а най-ниската -56 000 евро, за панелка до пазара.

В друг престижен южен квартал - „Лозенец”, е регистрирано най-малкото поевтиняване за периода от 7%, показва статистиката. Сега офертите за продажба на маломерни двустайни се движат от 982 до 2436 евро за квадратен метър. Най-ниската обявена цена от

55 000 евро е за нов апартамент от 56 квадрата. Над 2,4 пъти по-скъпо - за 134 000 евро, се оферира ново обзаведено жилище от 55 квадрата на последен етаж.

С 15 процента са паднали средните цени в сегмента за последните 6 месеца в центъра на София. Там вече може да се купи двустаен от 43 квадрата само за 29 000 евро. Явно офертата е ниска заради това, че апартаментът е с площ на гарсониера и се намира около „Лъвов мост”, място доста шумно и мръсно. Над 3 пъти по-висока цена от 151 000 евро е обявена за най-скъпия маломерен двустаен в центъра. Имотът е от 55 квадрата, строен е през 1942 г. и се намира на Петте кьошета.

Едновременно с падането на цените се наблюдава и снижение на предлагането в сегмента. В „Дианабад” и зоната около ул. „Оборище” например офертите са по една-две, а в други престижни квартали като „Иван Вазов” изобщо няма предложения.

В „Изток” офертите в момента са от 1026 до 1816 евро за единица площ, сочи статистиката. Най-евтино - за 39 000 евро, може да се купи малко ателие от 38 квадрата под покрив със скосявания. Много-висока цена - 99 000 евро, е обявена за най-скъпия имот от сегмента в престижния квартал. Луксозното жилище е строено през 70-те години и е с площ от 55 квадрата. В сравнение с декември офертата за имота е паднала с 1500 евро.

Предлагането също намалява

От престижните квартали в София най-голямо предлагане за продажба на маломерни двустайни има в центъра, сочи статистиката. Офертите са около 60, което е 2 пъти по-малко в сравнение с декември. В тази част на столицата купувачите предпочитат имотът да има осигурен гараж и да е на тиха вътрешна улица. На второ място по предлагане отново е “Лозенец”, където са обявени за продажба около 10 маломерни двустайни, което е 3 пъти по-ниско предлагане, отколкото преди 6 месеца.

От другите престижни квартали с по няколко оферти са „Изток”, „Борово” и „Бели брези”.

В периферните комплекси “Дружба”, “Младост”, “Надежда” и двете части на “Овча купел” са обявени за продажба 89 маломерни двустайни в блоковете тип общежитие или преустроени на двустайни нормални панелни гарсониери, сочи статистиката. Преди 6 месеца офертите бяха над 200, което според брокери означава, че част от продавачите са се отказали да продават заради спада на цените. Сега най-много оферти - около 30, има в „Люлин”, което е 5 пъти по-малко в сравнение с декември.

www.monitor.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.