June
17

Тумба добре облечени яки бизнесмени слиза от лъскави лимузини насред бул. “Витоша”, където я чакат още две групи изглеждащи по същия начин хора. Трите групички са представители съответно на собственик на магазин на култовия софийски булевард, на неговия сегашен наемател и на друг, който иска да влезе на неговото място. Те трябва да уредят отношенията помежду си.

Старият наемател трябва да бъде убеден да напусне, въпреки че не иска, собственикът трябва да бъде склонен да вземе новия мераклия да прави бизнес на престижното място, както и да не му вдига наема.

На подобна сцена станал свидетел преди години работещ в офис на престижния бул. “Витоша”. Сега такава случка няма как да се разиграе.

В последните вече близо 20 г. бул. “Витоша” стана емблематично име за престиж и скъпотия - не само на стоките и марките, които се продаваха там, но и на наемите на магазините.

Свободни магазини се намираха изключително трудно. Дори и да се появеше нещо, за него с години чакаха на опашка желаещи да го вземат. Често търговските площи се преотдаваха по няколко пъти на много по-високи наеми от първоначално обявените от собствениците.

Нивата бяха космически. В разгара на бума на пазара на имоти наемите стигнаха рекордните средни нива от 130 евро/кв. м месечно. Това избута “Витоша” сред 20-те най-скъпи търговски улици в света.

Отдаващите под наем подбираха кого да пуснат, държаха високи цени и по всякакъв начин диктуваха правилата на играта.

Сега булевардът си остава най-скъпата търговска улица в столицата и в цяла България, но е далеч от предишния си блясък.

С години никой не бе виждал празен магазин по него, а в момента има няколко. Някои от тях са току-що освободени, защото по витрините им все още висят реклами за тотална разпродажба и ликвидация.

Такива надписи украсяват почти всеки магазин по булеварда и според брокери са показател, че някои от тях ще бъдат закрити напълно или изместени на места с по-ниски наеми.

Клиентите са малко. Потреблението на дрехи, обувки, козметика и т.н. е свито заради кризата и се очаква да пада още през есента. Това се отразява на приходите на търговците, които се опитват да привличат интерес с намаления. Някои от тях обаче не издържат заради високите разходи и хлопват кепенци.

На тяхно място идват други, които ремонтират площите и се нанасят. Ето защо на няколко места по булеварда се виждаха майстори и се чуваха машините им.

Напоследък ставаме свидетели на честа смяна на наемателите на даден магазин, има вече и празни витрини, нещо невиждано преди, обобщи Васил Шопов, шеф на “Феникс”. Според него няма редица от чакащи да стъпят на булеварда.

Собствениците пък вече не били толкова претенциозни. Преди се чудели с кого от всички мераклии да подпишат договор. До средата на миналата година предпочитали банките. Но заради кризата и факта, че финансовите институции започнали да затварят офиси и да освобождават персонал, и те били нежелани.

Наемодателите станали и по-сговорчиви за наемите. Вече можело да се преговаря за нива от 60-70 евро/кв. м месечно.

По данни на “Фортън” наемите са паднали до средно 80 евро/кв. м на месец през първото тримесечие на годината. Преди нивата бяха средно 130 евро/кв. м на месец.

Подобно е положението и по останалите търговски улици в центъра - “Граф Игнатиев”, “Патриарх Евтимий”, “Стамболийски”, “Дондуков”, “Васил Левски”. Преди години наемите там удариха 80-100 евро/кв. м. Сега са паднали до средно 35-75 евро за квадрат месечно.

Въпреки по-ниските цени вече има празни площи навсякъде в топ центъра на София, където от поне 5 г. не са излизали свободни магазини, коментират от “Фортън”. Най-многопроцентът на незаетост се е увеличил във второстепенните търговски улици из центъра.

Според Павлина Николова от “Фортън” и по търговските улици, и в моловете в момента върви предоговаряне на наемите.

Предложения за продажба обаче няма, сочат наблюденията на Шопов. Според него собствениците смятат имотите си за добра инвестиция и не са склонни да се освободят от нея. Все пак “Витоша” остава най-престижното търговско място и винаги ще има желаещи да присъстват на нея, убеден е шефът на “Феникс”.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.